Folkes Röda IPA

141029_centralbryggeriet_folkes_ipaEfter mitt besök på CentralBryggeriet har grabbarna i Linköping hunnit lansera flera nya öl och en av dom, Folkes röda IPA, tänkte jag provsmaka så här i höstmörkret.

Utseende
Mörkt rödbrun öl som förvisso är blank men ändå knappt genomskinlig med sin blodröda färg. Kraftigt smutsgult skum som består av stora bubblor fyller glaset av för stilen kraftig kolsyra och skummet sjunker undan i stora sjok och lämnar fläckvis skum-öar på glaset.
Doften är kraftigt exotisk och tropisk av humle likt att stoppa ner näsan i en nyöppnad humlepåse, lite kletigt oljig i näsan. Klementin, ananas, grapefrukt, tallbarr och lite druvor dominerar med spår av melon i bakgrunden.
Smaken är stor och pompös med mestadels apelsinskal men även här finns talligheten som väger upp så det blir öl och inte fruktjuice. Visst stöd av mörkare maltsorter och en rivig humlekaraktär fyller smaklökarna. Medelsöt med en för stilen normal beska som långsamt avtar men som inte är störande eller kantig. Lätta alkoholtoner fyller munnen när eftersmaken tonar bort och det finns lite bittermandel i slutet. Ingen diacetyl, dms, jästighet eller andra störande inslag.

Omdöme
Riktigt bra, välproducerad och välbryggd öl av mörkare slag. En höstöl med bra riv som klarar av en fet fläskstek med brunsås och som dessutom är en bra matöl (eller matlagningsöl) men kanske något för kraftig för att jag ska ta tre på raken. Väldigt mörk i färgen för att vara en IPA men den är inte speciellt mörk i smaken utan humlen får verkligen ta för sig och blomma ut. Centralbryggeriet tar nu ut svängarna rejält från sin Folkes Lager och Folkes Ale, som förvisso utvecklats till riktigt bra öl, men Folkes Röda IPA sticker ut i mängden IPAs på Systembolaget och är smått nyskapande. Rekommenderas!

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.