Lindhs Pale Ale (v8)

140830_pale8_0008Med blodad tand men kanske framförallt en jästslurry som behövde användas bryggde jag en till omgång pale ale på kort tid. Maltnotan i receptet börjar jag bli riktigt nöjd med så där gjorde jag inga förändringar. Den gyllengula färgen sitter där den ska och med lite högre mäsktemp blir restsötman ihop med den låga andelen karamellmalt perfekt. Version 6 blev för klen i beskan och version blev för kraftfull i beskan. Tro inte att jag är helt galen med 60-givorna här utan det är såklart whirlpoolhumlen som är sjukt svår att förutspå med mängd, snurr och temp. För att komplicera det hela lite extra så ändrade jag humleschema helt till denna öl. Efter diskussioner med Henric Östberg som vann guld i SM med sin The New Hipster, som jag visserligen inte smakat, blev jag nyfiken på hans sätt att humle med dubbla 0-givor eller rättare sagt en fullvarm hopstand/whirlpoolhop och ytterligare en på 80c. En annan sak som slog mig med hans recept var mängden humlesorter; sex sorter dvs dubbla mot vad jag brukar ha. Tanken är så klart att få en komplex humleupplevelse och även det är jag öppen för att testa.

140830_pale8_0001Nytt för dagen; jag rotade fram ett gäng plastmuggar (istället för glas som jag använt tidigare) för att på det sättet få noggrannare mätning av salter men även humle. Jag vet inte hur stor skillnad det gör men det är smidigt att ha färdigskrivet på muggarna vilka tider humlegivorna ska i på. Framförallt när man kör två kok på en gång (mer om det senare).

140830_pale8_0003Jag har testat vid några tillfällen att vorlaufa (härlig försvenskning av recirkulera) 3-4l på ett bräde istället för en lite i taget som jag gjorde innan och jag märker ingen skillnad på mängden grums i koket eller att maltbädden skulle sätta igen sig lättare. Jag tror att flödet ut har större påverkan på sistnämnda och med fullt ös så sugs maltbädden mot botten och framförallt vid första tömningen vilket jag märkte att det inte gör lika mycket vid andra tömningen som jag kunde maxa flödet ut på.

140830_pale8_0005Jag är inte riktigt klok i huvudet. Jag hade ju en 25l Biltemakastrull tidigare som jag slutat använda vilket gjorde att jag sålde till den till en bättre behövande hembryggare. När jag var på en loppis i somras såg jag en halvrisig (trasig kran o ful i plåten) Biltemakastrull och kunde inte motstå att köpa den och jag ser två användningsområden till den. Dels för att labba med parti gyle som på denna bild, dvs att man gör två öl från samma mäsk med olika eller samma vörtstyrka beroende på hur man blandar satserna från satslakningen och dels för att ha möjligheten att brygga experimentbatcher i köket. Det sista är ju heeelt knäppt eftersom jag precis byggt mig ett bryggeri i garaget men det handlar om att kunna brygga och göra annat samtidigt. Vi får se om det blir verklighet av det…

140830_pale8_0007Jag hade kvar en del gammal isolering i form av Clas Ohlsons liggunderlag men det var mest små spillbitar. Inget som inte lite gaffa kan fixa. Med andra ord en permanent isolering men jag har såpass stor kylarspiral nu att skillnaden i kyltid borde vara ganska liten. Den kommer bli kletig med tiden men det blir ett senare problem.

140830_pale8_0009Recept
Batchsize 40l
Total Effektivitet 85%
Mäskning 68c i 60min
IBU ca 30
EBC 8.1
PBG 1.044
OG 1.053
FG

6.64 pils
0.8 carapils
0.4 munich i
0.16 caraamber

8g Gypsum
4g Cacl

5g Amarillo 30m
14g vardera av Amarillo, Centennial, CTZ, Galaxy, Simcoe, Mosaic @ whirlpool 20min
14g vardera av Amarillo, Centennial, CTZ, Galaxy, Simcoe, Mosaic @ 80c 30min
20g vardera av Amarillo, Centennial, CTZ, Galaxy, Simcoe, Mosaic Torrhumle 4 dagar

WLP090 förkultur 2l

140830_pale8_0011Denna bryggnings humleavskiljningsmetod, biabpåse som spänns över jäshinken till skillnad från att ha den ner i botten och lyfta som jag gjort några gånger. Blev ingen skillnad utan en del skakande behövdes i slutet för att få ut all vört.

140830_pale8_0012

140830_pale8_0016

140830_pale8_00173-4 liter skum får jag till med min stora ballongvisp och mycket av skummet har varit nere på botten och vänt. Exakt hur mycket detta syresätter vet jag självklart inte men hela tanken med en visp är ju att syresätta t.ex. vispgrädde så hyffsat övertygad är jag om denna metods förträfflighet. Det som gör mig lite skeptisk är att ingen annan gör som jag vad jag vet. Färgblandare och ”the whip” har jag läst om, men inte enorm ballongvisp.

Provsmakning
140926_lindhs_pale_ale_v8_0033Ljust halmgul med vit skumkrona kraftig kolsyra. Endast mycket svagt disig av torrhumlig (bilderna är tagna ca 10 dagar före recensionen). Skummet lämnar fina rester längs med glaset.
Kraftig humledoft med inslag av citrusfrukter, tall och en lätt karamellighet. Det ingen speciell humle man känner utan mer en samling av diverse humledofter. Humledoft bara rätt och slätt.
Smaken är kraftig humlebesk med mycket apelsinzest och en lätt maltighet som inte tar några större svängar. Väldig ren öl utan några felsmaker eller inslag av jäst. Lätt kropp och en ren medelkraftig beska som hänger kvar i munnen ca 10-15 sekunder. Lättdrucken som jag gillar dom…

140926_lindhs_pale_ale_v8_0031Omdöme
Den här versionen av min pale ale har precis rätt mängd humle och på rätt sätt. Avsaknaden av enskilda humlesmaker gör den dock något generisk och jag hade hellre kunnat identifiera någon specifik sorts humle och även upplevt en större fruktighet gärna åt ananas/papaya. Torrhumlingen upplevdes kraftigt första veckorna men avtog snabbt i vanlig ordning. Den hade spår av diacetyl första veckan på fat men det lagrades bort tack och lov, jag var nära på att slänga min sparade jäst i vredesmod (hatar diacetyl). Nästa gång jag brygger den ska jag ha några färre sorter humle men samma mängd. En god öl som bryggtekniskt är i framkant men som inte överraskar med några smaker som sticker ut.
En liten sidnot; Emanuel sa att det var för mycket humle, jag sa att jag inte förstod vad han sa.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

13 Comments

 1. William Blackmon 2014-09-04

  Får du kok i din biltema på kjell-plattan? Jag provade en gång men den ville inte riktigt.

  Ballongvisp låter f.ö. bra. Jag körde stavmixer ett tag, blev ett sinnessjukt skummande, hela vägen ner i botten.

 2. Lindh 2014-09-04

  Med bra isolering så blir det ett halvbra kok liknande Bielmeier och de andra något klenare bryggverken. Lägger jag på locket ett tag så blir det bra skjuts men det avtar igen när locket är av. Optimalt vore några hundra watt till eller 17-18l som mest men jag tror inte det är någon fara. Får man bara 10% avkok i den på 60min och kyler snabbt så bör DMS-nivån hamna under tröskelvärdet för att kunna detektera det.

 3. Henric Östberg 2014-09-04

  Kul! Hoppas du blir nöjd med resultatet.

 4. Martin 2014-09-05

  Håller tummarna för resultatet. Vill gärna veta hur du tycker om wlp090, sugen på att testa den. Hört mycket bra om den det senaste. Jag kör med ballongvisp men skakar kärlet en stund efteråt med.

 5. Lindh 2014-09-05

  Jag har jäst med den ganska många gånger nu och tycker den presterar väldigt bra bara man höjer tempen efter några dagar så den får jobba bort diacetylen. Den jäser på väldigt snabbt, rent och ger lågt FG men kan ge lite smörkola som sagt. Den ger ganska liten kreusen också om man gillar sånt.

  Här kan du läsa lite om några av gångerna jag jäst med Diegoaren:

  http://lindh.olkartoteket.se/2014/08/lindhs-pale-ale-v7-nya-bryggeriet/
  http://lindh.olkartoteket.se/2014/09/lindhs-pale-ale-v7-provsmakning/
  http://lindh.olkartoteket.se/2014/06/lindhs-pale-ale-v6-jakten-pa-min-nya-husjast-del-4/
  http://lindh.olkartoteket.se/2014/07/provsmakning-av-lindhs-pale-ale-v6/
  http://lindh.olkartoteket.se/2014/02/att-hitta-sin-husjast/

 6. Johan 2014-09-06

  Hur mycket höjder du tempen? från 18-19 till 20-21?

 7. Lindh 2014-09-06

  Spann på 17.9/18.3 till 21/21.5

 8. Johan 2014-09-06

  ok, tack! Jäser en dubbel IPA vid 18.6/19.4C med WLP090. Vilken temp tycker du är bäst att torrhumla i?

 9. Lindh 2014-09-06

  Kör alltid över 20c på torrhumling. Ibland upp till 22c men så länge det är över 20 så är jag nöjd.

 10. Martin 2014-09-07

  Tjena Lindh.. Måste ställa en fråga till dig. Vad tror du om detta. Jag har en färdigjäst stout i min jäskyl. Ska tillsätta cocoa nibs. Behöver dock kylen till nästa helg. Tror du jag kan tillsätta chokladen och flytta in det färdigjästa i 22-23c en vecka innan jag kallkraschar den??

 11. Lindh 2014-09-07

  Det tror jag blir bra. Den blir inte varmare än omgivningstemp då jäsningen är färdig. Blir alltså samma som att ligga på hyllan hos systembolaget en vecka. Förvara mörkt bara…

 12. Martin 2014-09-07

  Lite så jag tänkte också. Lindh once again thanks..

 13. […] Bryggningen går att läsa om här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.