Kylspiral 2.0

140615_kylspiral_2

Min gamla kylspiral har tjänat mig väl men efter att ha gått upp till 40-litersbatcher tycker jag att det tar för lång tid. Jag övervägde ett tag att bara bygga på min gamla 5-meters, antingen genom att skarva eller genom att göra en spiral-i-spiral men jag har helt enkelt inte tid att mecka med det då min firma tar så mycket av min tid att jag snart har tomt i mina fat! Därför köpte jag en färdig kylspiral från Humlegården istället. På min förra hade jag långa slangar på ca 2m fastmonterade vilket gjorde att jag inte behövde någon skarv inomhus utan den var reda att användas direkt. Eftersom jag numera kokar i garaget så måste jag ändå förlänga och kortare slangar är lättare att förvara. Jag trodde min gamla trädgårdsslang skulle passa men icke då så en annan förändring är att jag ansluter med silikonslang 12×16 som jag hade en bit över. Den är mer elastiskt än trädgårdsslang så slangklämmorna går att dra åt lite mer, funkar det inte så får det bli armerade från humlegården. På tal om slangklämmor så safe:a jag med dubbla par. Anledningen till de två färgerna på gardenakopplingarna kanske ni undrar? Varmvatten kommer ut ur den röda och kallvatten in på den blå, idiotsäkert för en idiot… Förhoppningsvis kan jag brygga nu i veckan så då blir det testkörning och jag hoppas på halva kyltiden.

Om någon skulle vara intresserad av min gamla kylspiral på 5m kopparrör 12mm så är den till salu om den hämtas i Norrköping, den blir för otymplig att posta helt enkelt. Den är inte vacker men gör jobbet på batcher upp till 25l. Skicka ett mail i så fall.

_GL_5677

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

4 Comments

 1. Fredrik 2014-06-18

  Tjenare, hur snabbt kyler din gamla spiral? Kokar själv ca 20liter och funderar på om man skall köpa 10m eller om 5 räcker. Ja jag kyler inte ölen nu utan kör nochill men har läst att ölen blir klarare när man kyler.

 2. Lindh 2014-06-19

  Den stora skillnaden kommer du märka när du börja kyla. Du får ett coldbreak som är proteiner som koagulerar och sjunker till botten alternativt går att filtrera bort med silduk.
  Kylhastigheten beror på några olika variabler; hur kallt kranvattnet är vilket varierar med årstiderna, hur långt/tjockt röret till kylspiralen är och slutligen hur mycket man rör runt i vörten med spiralen under kylningen. Kylningen är tyvärr inte linjär med längden på spiralen, dvs om 5 meter kyler 20 liter på 20 minuter så kommer inte 10 meter kyla på 10 minuter för det skulle kräva två spiraler och inte en lång. Jag skulle gissa att min gamla 5-meters kylde 20 liter på ca 15-20 minuter men jag har inte gjort så många 20-literskok och jag har ingen kastrull som passar för det numera. Den kyler 40 liter på 20 min som snabbast och 30 min om jag går ifrån mycket och låter vörten vara stilla ofta vid kylningen.

 3. Fredrik Määttä 2019-05-30

  Jag planerar att köpa kylspiralen på 16m från humlegården för att kyla 20-25 liters kok. Kan man komma ner till lagertemperaturer med det?

 4. Lindh 2019-05-30

  Kanske vintertid. Eller ja, med tillräckligt mycket vatten kommer du alltid dit men hur mycket vatten är rimligt? Ska du kyla till lagerpitch och inte pitcha varmt skulle jag satsa på pvv eller motströmskylare istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.