Humleserien del 4 – HBC638

(Reklam: I samarbete med Humlegårdens ekolager)

Dags för utvärdering av ytterligare en experimentell humlesort, denna gången HBC 638 från Yakima Chief. Det är en allroundhumle enligt tillverkare, dvs. att den ska passa alla ölstilar vilket jag inte riktigt håller med om. Den har en typisk alfastyrka på 14% vilket även min påse hade. Aromprofil enligt tillverkaren är ”Tropical fruit, mango, citrus sweet aromatic”. Mina första intryck av att dofta ner i påsen var fruktkompott, torkad papaya från müslipaket, tall, sött och apelsin.

Bryggningen
Precis som föregående tester bryggde jag denna sats i den grymt smidiga Speidel Braumeister #BM10. Bryggdagen passerade även denna gång helt utan avvikelser. Vattenvärmning, inmäskning, lyfta maltrör, koka en timme, kyla med kylmantel, flytt till jäshink och till sist disk. Jag var färdig klockan 11 och OG landade på 1.049, en pinne högre är planerat. Receptet var det samma som de föregående humleutvärderingarna dvs. 93% Barke Pilsnermalt, 5% Barke Münchnermalt och 2% syramalt, samtliga från Weyermann i Bamberg.
HBC 638 finns att köpa hos Humlegårdens Ekolager.

Man kan tro att jag startade bryggdagen mitt i natten men klockan var runt 6-tiden denna ljusa och härliga årstid.

En kopp java senare var det vattnet redo för inmäskning.

Malten hade jag vägt upp kvällen innan men inte krossat förens precis före mäskning.

Omrört och på med filter. Ses om 1,5 timme.

Lakvattenmängden som jag inte bryr mig om att värma. Den höll 65c när jag mäskade in men sjönk säkert till 40c innan lakning. Ska det vara smidigt så ska det.

Kristallklar vört före maltpipans lyft.

Huvudperson för denna bryggning. Två gånger 50 gram åkte i för att det skulle bli riktigt tydliga aromer.

Hotbreak modell fulare.

Jag har slutat använda ventilationsröret när jag brygger med #BM10. Bryggeriet är tillräckligt stort för att ånga inte ska märkas från koket.

Smidigare kylning får man leta efter. 0% disk och tillräckligt effektivt för ale-temperaturer. Ner till 10°C som jag helst vill med mina lageröl är inte försvarbart med kylmanteln dock.

Och ingen slang att diska efter koket ens. Syresättning ingår i köpet.

Smidig litn hink på 15 liter, passar perfekt för mina 10-11-liters experimentsatser.

Provsmakning

Kraftigt disig halmgul öl med stark och stabil skumkrona.
Doften är kraftig med stora delar tall och gran likt en skogspromenad. Citrustonerna är ännu kraftigare med grapefrukt och viss apelsin. Medelstora toner av timjan, litchi, drakfrukt och papya. Mindre inslag av grädde och smultron. Doften är rund, fyllig och komplex men något söt. Lättare inslag av gummi.
Smaken är stort fruktig med örtiga inslag, mer timjan än oregano. En viss vetemjölton återfinns både i smaken och munkänslan.
Bra tryck i beskan som är lång.
Vissa toner av alkohol.
Medel kolsyra.
Ren eftersmak.
Medel kropp och medelstor munkänsla.

Kommentar
Från smakbeskrivningen ovan kan man lätt tro att HBD686 påminner om en citra/simcoe-blandning men det är det ganska långt ifrån. Det är en ytterst fruktig humle där som klarar bra att stå för sig själv utan att blandas med någon annan sort. För min personliga smak saknar jag lite fräschör i just fruktssmakerna. Det blir lite för mycket sötma från öveermogen apelsin med mosig papaya istället för frisk citron med mango. Någonstans mellan god till okej men hamnar inte bland mina favoriter men jag tror säkert det finns många NEIPA-fans där ute som skulle älska den här.

Recept

Humletest nr4 HBC 638 (Pale ale (APA))

Batchsize: 11.00 L
Estimated OG: 1.048 SG
Measured OG: 1.049

FG: 1.009 SG / 2.20 Plato
Alcohol by volume: 5.2 %
Bitterness: 97.3 IBUs
Color: 7.7 EBC
Measured Mash Eff: 76.7 %

Water Prep

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
2.52 g Calcium Chloride (Mash) Water Agent 1

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
2113 g Barke Pilsner (Weyermann) (4.0 EBC) Grain 2 93.0 % 1.38 L
114 g Barke Munich (Weyermann) (20.0 EBC) Grain 3 5.0 % 0.07 L
45 g Acidulated (Weyermann) (3.5 EBC) Grain 4 2.0 % 0.03 L

Total amount of malt: 2272 g

Mash Steps

Name

Description

Step Temperature

Step Time
Beta-Amylase Add 14.44 L of water and heat to 63.0 C over 3 min 63.0 C 45 min
Alpha-Amylase Heat to 72.0 C over 9 min 72.0 C 30 min
Mash Out Heat to 78.0 C over 8 min 78.0 C 15 min

If steeping, remove grains, and prepare to boil wort

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
1.00 ml Lactic Acid (Boil) Water Agent 5
48 g HBC 638 [14.00 %] – Boil 20.0 min Hop 6 97.3 IBUs
5.00 ml Sedisol C (Boil 10.0 mins) Fining 7
50 g HBC 638 [14.00 %] – Boil 0.0 min Hop 8 0.0 IBUs

Total amount of hops: 98 g

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
1.0 pkg Crown American Ale Yeast 9

Recommended starter size: 0.00 L / 98.4 Billion cells.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.