SM i Hembryggd öl 2023

Fyra år sen sist men nu var det äntligen dags för SM igen! SM skulle återuppstått från pandemipaus redan förra men det var det någon paragrafryttare i Göteborg som satte stopp för. Enligt tradition hålls SM i Stockholm vartannat år och ute i landet vartannat så i år var det Solnahallens tur att husera alla glada bryggare och besökare. Insläppet var extremt snyggt hanterat och det gick på bara sekunder, proffsigt värre! För att få plats med alla utställare är mässan uppdelad i två lokaler och med lite färre utställare och besökare än rekordåret 2019 så kändes det hela luftigt, oknuffigt och det var knappt några köer alls till utskänkningen. Lite förvånande att det inte fanns en enda helles, dunkel, frankisk lager, kölsch, weißbier eller weizenbock och det fanns endast två tyska pils och en export. Mina favoritstilar var med andra ord snabbt provsmakade men samtliga höll mycket hög kvalité. Att två stycken serverades självrunnet ur träfat (kan ha varit annat material på insidan) var oerhört trevligt för en tyskofil som mig.

I år var jag på SM endast som besökare och jag fick frågan minst 50 gånger varför jag inte ställde ut något öl, så jag kan ta det här också: dels för att hinna prata mer med besökare/utställare och provsmaka fler öl, dels för att jag rest så ofantligt mycket senaste året (kom hem från Trondheim dagen före SM), samt dels att den tyska humleskörden inte hann att dyka upp till det datum jag skulle brygga. Jag hade tänkt ha med en tysk pilsner men ska jag känna mig stolt över en öl så kan inte humlen vara flera år gammal.

Superkul att få återse alla gamla vänner och bekanta igen och att få träffa så många nya bryggare som haffade mig i vimlet! Stort tack till SHBF och alla volontärer, jag vet hur mycket jobb det är!

Om det är någon som fastnat på bild och som inte vill vara med, maila mig så tar jag bort bilden direkt.

Erik Nordh hade med sig en export och en dubbelbock. Bägge av högsta klass och dubbelbocken fick även brons i DT. Grattis Erik!

Magnus var på plats som vanligt men denna gång ”i tjänsten” dvs representant för en av sponsorerna. Hans NEIPA är ölet i glaset på förstabilden.

En Brewtools B80 Pro hade han klämt in i bilen också.

Brew Crafter är en mottrycksfyllare skapligt inspirerad av iTapX fast lite mer slimmad och har några designförbättringar.

Några Nukataps gick det att klämma och känna på också. Hur snyggt är det inte med rören? Mitt hjärta slår dubbelslag!

Rapt pill

Ännu mer dubbelslag när jag får självrunnet! Älskar de här faten och kranarna.

Årets konferencier Micael Lysén som många känner igen från poden Ölvärlden.

Humlegårdens Ekolager hade med sig många roliga saker att demonstrera. Här några nya humleextrakt där bla. Saaz fanns med!

Grainfathers uppdaterade G30^3 fanns på plats.

Humlegården hade även släpat med sig sitt egenutvecklade Nordic Brewery Equipment Pilot 150l-bryggverk. En sån läcker pjäs!

Världsklasssuris från Uppsala, knappast någon som är förvånad. Denna var oerhört komplex och samtidigt elegant. Wow!

Öl tycker inte om att resa och det var några bryggare som fick uppleva skumproblem. Att mellanlanda ner i en kanna/pitcher är en nödlösning som fungerar även om det är frustrerande.

HBG^2 på plats som vanligt fast med lite andra öl än de brukar. Hög kvalité som vanligt, glada och trevliga som vanligt!

Mannen, myten, legenden Janko Svensson hade tid för lite samtal efter att ha varit med och dömt finalen i DT. Missa inte hans podd ”Jankopodden” som har driver ihop med Peter Axelsson, gilla hans instagram och köp hans eminenta bok, ett måste i varje bryggares hem!

Grattis igen Erik.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.