Lauterhelix

LauterHelix är en spiral av stål som fungerar som ett alternativ till falskbotten eller Bazookascreen för avsilning av vört vid mäskning. Jag har tidigare använt mig av falskbotten via hink-i-hink och även Bazooka i kylväska och tyckt det fungerat bra men det är enkel matematik att se att Lauterhelixens upptagningsområde är betydligt större än bazookans och att risken för igensättning i spiralen därför är minimal. Jämfört med falskbotten försvinner även deadspace-utrymmet från ekvationen. Självklart kan man fortfarande få en igensatt maltbädd vid för hög lakhastighet eftersom det är själva maltbädden som kompakterar och sedan inte släpper igenom vätska.
Lauterhelixen är egentligen enbart en stålfjäder/spiral men den passar perfekt i ett helt vanligt 1/2″ NPT T-rör (medföljer ihop med lite fler kopplingar) som man kopplar på en genomföring till sin tappran. Det gör den enkel att montera men även demontera för smidig rengöring, man kan t.om. lägga hela spiralen i diskmaskinen om man så vill. Den finns i längderna 1000mm och 1800mm där jag har den kortare varianten lämpad för grytor med ca 40 cm i diameter. När spiralen blir böjd som på bilden ovan så blir vissa springor i böjarna mer öppna och släpper således igenom mer partiklar. När jag testat Lauterhelixen med min 0,8mm-krossning har faktiskt inte en enda partikel tagit sig igenom så jag har inte känt behov av att kapa den till rätt längd vilket minimerar dessa större springor.
Det går även bra att ha LauterHelix i koket för avsilning av humle och till viss del druv. Här kommer kottar fungera betydligt bättre än pellets men jag har inte hunnit testa helixen för detta ändamål ännu. Slutligen finns en annan tillverkare av helixen som gör tredjepartstillbehör till Braumeistern, italienska BacBrewing, och de har en variant som är avsedd för just Braumeister och vörtfiltrering efter kok. Deras variant fästs däremot inte via gängor till kranen utan via ett metallrör med en gummipackning som sedan skjuts in i tappkranens baksida (som saknar gängor). Den ökar även mängden vört man får ut ur bryggverket eftersom Braumeisterns kran är ganska höjd monterad på gott och ont.
Jag kan varmt rekommendera LauterHelixen som känns som en modern men även tidlös uppfinning. Kvalitén är hög och jag tror den håller i massor med år och bryggningar.
Finns att köpa hos Humlegården för 495kr för 1m-varianten och 695 för 1,8m.

Maltbädden när jag tömt på all vätska.

Efter att ha vänt kastrullen uppochned över min komposthink.

Avmontering efter användning och sedan spola under kranen lite snabbt. Hade nog inte behövt ta bort den utan bara spolat med kranen rätt ner i kastrullen men den skulle ändå plockas bort efter denna testbryggning.

Lite olika kopplingar och sätt att montera. Observera att allt detta inte ingår i paketet utan endast helixen med t-röret, packning, bricka och 3/4-1/2-reducering.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

7 Comments

 1. Göran Svensson 2020-03-29

  Hej! En fråga om Helix: Om jag förstår det rätt måste man lägga den en bit upp i maltbädden. Om den ligger på botten hamnar den ju under kranens lägstanivå och då funkar det väl inte så bra? Eller tänker jag fel här?

 2. Lindh 2020-03-30

  Under själva mäskningen spelar det inte så stor roll men efter mäskningen och lakningen så räknas området under helix som deadspace så det är fördelaktigt att sätta kranen så lågt som möjligt.

 3. Peter Johansson 2022-02-19

  Hej
  jag har en fundering kring helixen som Bacbrewing säljer, jag antar att det är meningen att den ska sitta i från början i bryggverket (Braumeister) men har den plats med maltpipan i också?
  Eller hur är tanken? svårt att sätta i efter bryggningen…
  Tackar på förhand.
  //Peter

 4. Lindh 2022-02-19

  Nu har jag inte testat Bacbrewings helix men så vitt jag vet så ska den sitta i hela tiden. Den får plats utanför maltröret. Jag tror den mest hjälper om man brygger med humlekottar.
  Se den här:

 5. Daniel 2022-03-10

  Hej!

  Då jag konstant ”måste” ändra, tweeka, testa, justera min utrustning så har jag ett starkt behov av att testa denna helix själv.
  Några funderingar som du kanske har erfarenhet av och kan dela med dig…
  – tycker du att du får klar vört med denna? jag får i dagsläget kristall klart vört och vill helst inte försämra min kvalitet på vörten… Har du ngn bild på hur klar vört du lyckas på med Helixen?
  – upplever du någon skillnad i utbyte mot ex, falskbotten, bazooka etc?
  – Om man pumpar ut vörten så blir väl frågan om dead space minimal? lägger helixen i botten bara? eller tänker jag fel?

  /Daniel

 6. Lindh 2022-03-10

  Jag får kristallklar vört (se bildexempel nedan) men det är ju inte helixens jobb utan det är ju mäskbädden som ska filtrera.
  Bazooka eller plan falskbotten med hål i har jag inte använt på 7-8 år så det kan jag inte jämföra med på vettigt sätt.
  Helixen ligger i botten av mäsktunnan så där blir det något mindre deadspace än med bazooka.


 7. Daniel Einehag 2022-03-10

  Hej!
  Ser ju super ut, skall definitivt testa. Tack för exemplet.
  Kunde inte lägga med en bild men tänkte visa hur det ser ut idag. Tack iaf.
  /Daniel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.