Mandarina Bavaria Pale Ale

Det har varit lite tyst och lugnt på bloggen en tid och det beror delvis på jobb och semesterrenovering men kanske främst för att jag håller på att skriva en bok om hembryggning som kommer ges ut hos bokförlaget Semic som ingår i Bonniersfären! Jag har skrivit i över ett år på boken och nu är det inte så långt kvar. Mer info om boken kommer inom en inte allt för avlägsen framtid.
Med lite för få bryggningar senaste månaderna börjar faten gapa väldigt tomma, det går ju gärna åt lite extra öl på sommaren dessutom, så det var dags för en bryggning även om jag egentligen inte hade tid. En så kallad fatfyllarbryggning med enklaste möjliga arbetsinsats fick det bli vilket innebar att jag inte körde med RO-vatten och väldigt få mätningar av pH, SG och volymer. Det är faktiskt ganska skönt och lite befriande att brygga lite mer avslappnat ibland. Öl blir det ju ändå!

Receptet
Det var länge sen jag bryggde en amerikansk pale ale och jag har byggt upp ett sug för något välhumlat med någon för mig ny humlesort jag inte bryggt med tidigare. Humlesorten i fråga var den fruktiga tyska Mandarina Bavaria som ska bidra med, ja ni kan nog gissa det, Mandarinsmak. För att ge en lite mer komplex fruktighet tog jag även en tredjedel Nelson Sauvin. Ibland händer det tyvärr att en beställning hos hembryggarbutikerna slinker iväg lite väl fort. Då kan det bli så att man (jag) står där med ett halvkilo humlekottar istället för pellets, något jag har problem att hantera i min bryggprocess. Inte lär jag mig av misstagen heller, detta har nämligen drabbat mig flera gånger genom åren. Vid ett tillfälle testade jag att mala ner kottarna i hushållsmixern för att de skulle fungera pellets men de gjorde de inte riktigt och mixern blev dessutom ett litet helvete att få ren eftersom humleoljorna är som klister. Nu stod jag alltså där igen med en massa humlekottar som jag inte ville koka fritt eftersom jag inte kan sila av den efteråt, därför fick det bli kok i min BIAB-påse eftersom 300g humlekottar sväller enormt och de små humlekokpåsarna jag har kvar sen gamla tider inte räcker till på långa vägar.
För maltdelen av receptet ville jag ha en lite sötare och mer komplex sammansättning än mina tidigare liknande öl så därför tog jag 10% karamellmalt fördelat på hälften Carahell och hälften CaraMunich I vilket ihop med de två basmalterna pils och vienna gav en EBC på 11,5. Med bryggningen avklarad kan jag dock tycka att färgen verkade bli ytterligare lite mörkare men jag litar inte på Beersmith när det kommer till färg eller FG.

För att malten inte skulle ta över humlen fick mäsken en rejäl dos kalciumsulfat:

Eftersom jag skippade RO-vatten (vi har dessutom bevattningsförbud i min kommun) så blev vattnet enligt följande:

Kalkylatorn tycker att mitt magnesium är för lågt men det tillkommer magnesium naturligt från malten så jag har slutat tillsätta det. Annars hade jag kunnat ta en del magnesiumsulfat istället för kalciumsulfaten.

Mäskningen
Min Monster Mill bråkade lite med mig denna bryggning och jag trodde det var min borrmaskin som inte riktigt orkade med. Så kan det förvisso fortfarande vara, den får verkligen kämpa, men jag märkte att den undre tredje valsen inte ville snurra. Det gör att de övre två inte nyper tag i malten eller att de stannar helt. Kanske har jag dragit åt någon skruv lite för hårt eller så behöver jag borsta bort lite maltmjöl, det är inte helt utrett ännu, men lösningen var väldigt enkel; snurra ett varv baklänges på undre valsen och sedan gick det köra på som vanligt. Krossningen blev superbra med skal som delats på mitten och kärnan i 4-5 bitar, helt perfekt. Men en större borr eller en liten motor hade inte varit så dumt eftersom borrmaskiner har dåligt styrka på låga varv och jag inte vågar köra med vår skruvdragare med risk för att elda upp den.

Jag värmde upp 70 liter i Braumeistern för att sedan plocka bort ca 15l för att malten ska få plats. Sen återförde jag det vattnet enligt bilden ovan vilket verkligen blev i mesta laget eftersom volymen ökar när temperaturen stiger. Eftersom jag inte hade tid att vakta mäskningen så fegade jag och tappade ut två liter för att det inte skulle rinna över. Jag har kört med 70l förut men jag tror 68l är en mer lämplig mängd för att slippa kladd. Behöver man mer volym kan man ju alltid laka lite efteråt.

Mitt pH blev i högsta laget trots uträkningen till 5,2 ovan och jag tror det beror på att mjölksyran inte blandar sig så bra när man har fulla volymen i Braumeistern. När jag mätte första gången 10 min in i BetaAmylase hade jag 5,5 vilket Beersmith tyckte att ytterligare 11 ml Lactol skulle åtgärda men det gav inga utslag på pH-mätaren vilket jag återigen tror har med den automatiska blandningen att göra.

Nytt för dagen
Jag kommer få lite användning av min förra bryggarbänk framöver så förutom att jag byggde om den lite för ökad vikttålighet så passade jag även på att måla den när jag ändå målade vitt på nya altanen. Inget ni hoppar jämfota av men ändå en liten upppiffning till bryggeriet. Kanske borde jag spacklat sprickan på högra benet men det får bli i framtiden. Lite snyggare blev den ändå tycker jag.

När vi ofrivilligt behövde byta värmelösning i huset i början av sommaren, från pellets till bergvärme, blev en liten pump över. Det är en tysk kvalitétspump men den inte gjord för kokande vätska som t.ex. en Chugger är men jag tänker mig att den skulle kunna gå att använda till en CIP-lösning (Clean -in-place) där jag kan recirkulera PBW. Jag ska labba lite mer med den under hösten så jag får återkomma med mina tester och erfarenheter. Hittar jag fler användningsområden kanske den byts ut mot en Chugger eller liknande pump i framtiden…

Dags för lyft av maltröret.

BIABpåsen jag kokade humlen i.

Jag sydde påsen för att passa den Patina 50l jag hade tidigare men döm om min förvåning när den även gick att trä över Braumeistern. Den ger dock samma effekt som skum gör så jag fick passa lite på den för överkok när all humle åkte i.

Hopstand i 40 min innan jag kylde till 18c.

Kylningen gav väldigt fin vört med riktigt fin genomskinlighet.

55 liter vört påväg till jäshinken.

Receptet

Mandarina Bavaria Pale Ale (Pale ale (APA))

Kokvolym: 63.46 l
Batchsize: 55.00 l
Koktid: 60 min
OG: 1.047 SG
ABV: ca 5.2 %
IBU: ca 40 IBUs
EBC: 11.5 EBC

Color

Water Prep

Amt

Name

Type

#

%/IBU
25.00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60.0 mins) Water Agent 1
25.00 ml Lactic Acid (Mash 60.0 mins) Water Agent 2

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
8.49 kg Pilsner (Weyermann) (3.3 EBC) Grain 3 80.0 %
1.06 kg Vienna Malt (Weyermann) (5.9 EBC) Grain 4 10.0 %
0.53 kg Carahell (Weyermann) (25.6 EBC) Grain 5 5.0 %
0.53 kg Caramunich I (Weyermann) (100.5 EBC) Grain 6 5.0 %

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
16 g Nelson Sauvin [8.00 %] – Boil 60.0 min Hop 7 5.8 IBUs
100 g Mandarina Bavaria [8.50 %] – Boil 5.0 min Hop 8 7.7 IBUs
64 g Nelson Sauvin [8.00 %] – Boil 5.0 min Hop 9 4.6 IBUs

Steeped Hops

Amt

Name

Type

#

%/IBU
200 g Mandarina Bavaria [8.50 %] – Steep/Whirlpool 30.0 min Hop 10 29.7 IBUs
100 g Nelson Sauvin [8.00 %] – Steep/Whirlpool 30.0 min Hop 11 14.0 IBUs
Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
2.0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50.28 ml] Yeast 12

Total humle: 480 g
Total malt: 10.61 kg

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

8 Comments

 1. Patrick 2017-08-08

  Liten fråga, om du får 29,7 +14 IBU från humlen vid 0 (Hop stand), borde du inte då få betydligt mer än 7,7 + 4,6 från den du lägger i vid 5 min före kokslut?

 2. Lindh 2017-08-08

  Jo enligt Beersmith skulle jag få det. Men eftersom jag kyler vörten en del först så blir ibu-bidraget ganska litet. En fullvarm hopstand ger en hel del ibu däremot. Men vem orkar ställa om Beersmiths advaced settings för varje öl? Då ändrar jag i receptet istället… så ibun i detta recept är lite av en kvalificerad uppskattning med andra ord

 3. […] även om en veckas lagring till skulle höjt den några poäng till. Ölet jag talar om är Mandarina Bavaria som med dess rena citrussmaker någonstans i gränslandet mellan citron och apelsin och med en […]

 4. Magnus Widerlindh 2017-11-05

  Hej – och tack för en fantastisk brygglogg. Har följt denna i två år nu från och till. Har sedan våren införskaffat ett Braumeister 20 Plus bryggverk och bryggt kanske 10 gånger med detta. Tänkte imorrn ge mig kast med din Mandarina Bavaria och tänkte då ”skala” om detta till att passa min setup. Jag kom fram till att jag kommer göra 40% av din bryggd. Men när jag slänger in dessa värden i MySpeidel för att via WiFi skicka över det så landar IBU på 14. EBC blir på 10 så det är ganska rätt. Dock känner jag alltid en osäkerhet när man tar ett recept och ska göra om detta till min BM20.

 5. Lindh 2017-11-06

  Öl skalas linjärt i recepten så din skill ad som uppstår är för att Speidel och Beersmith räknar ut saker på olika sätt. Om jag gör 60l och du vill göra 20l så delar du alla mina värden med tre så stämmer receptet (förutom att brygghuseffektivitet påverkar några procent).

 6. Magnus Widerlindh 2017-11-06

  Tack. Då är kvällen räddad. Den humle du lägger i för Hopstand – är det direkt när koket är klart som 0 min giva och sedan väntar du 30 min innan du kyler? Dock skriver du ”Men eftersom jag kyler vörten en del först …” så jag undrar om du kyler ned till en temperatur (?) först och sedan i med humlen i 30 min och först därefter till 18 grader.

 7. Ted 2019-05-02

  Blev du nöjd med smaken som Mandarina bavaria gav? Kan du beskriva den lite?

 8. Lindh 2019-05-03

  Var ju några år sedan jag använde den sist men främst var det citrusfrukter åt apelsin/mandarin. Lite mer cascade än citra så att säga…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.