Lindh Pils (v4)

Som det varit senaste tiden har jag bryggt på helger (främst söndagar) med start tidigt på morgonen för att inte ta en hel dag i anspråk från övriga familjen. För att effektivisera detta har jag labbat med timer för att ha inmäskningsvattnet redo när jag drar igång vid 6-tiden. Så fick jag tipset av en läsare om att Braumeistern, vid elavbrott, återupptar det den höll på med automatiskt. Det lät ju sjukt smidigt! Men tydligen fungerar det inte med den programvaran jag har, där måste man nämligen bekräfta återupptagningen genom att trycka continue vilket jag inte vill göra klockan 4 på natten. Alltså är jag tillbaka med timer och doppvärmare för att lösa detta problem. Förra gången hade jag min UT200 emellan också för att styra temperaturen, denna gång räknade jag ut hur många grader per minut som min 3200w doppvärmare värme och höftade och hamnade bra i tid. Med varmt vatten i Braumeistern var det bara att mäska in på morgonen för att snabbt få mig en kopp kaffe och göra frukost till barnen. Jag ska försöka hitta en bättre tid att brygga på för att stressbrygga är inget roligt och resultatet blir lidande.

Receptet
Denna version av pilsnern blir faktiskt receptet hemligt för er läsare. Inte så mycket för min skull, jag ska inte tävla med ölet eller så, utan för att jag lovat personen jag fått receptet av att inte sprida det vidare. Det är nämligen ett recept jag fått i andrahand som från början kommer från bryggmästaren på ett stort bryggeri vars pilsner jag tycker är väldigt bra. Det är två sorters malt och en sorts humle, så inget komplicerat i sig men sorter och individuella mängder får ni klara er utan denna gång. Min Lindh Pils (v3) är så pass bra och snarlik att ni kan snegla på det receptet istället om ni ska brygga Tysk Pilsner. Saltmässigt har jag dragit ner lite till 40ppm Kalcium som test och även mjölksyran har jag backat ner mängden lite på. Tänker att det inte behövs riktigt så mycket som jag kört med tidigare.

Bryggvagnen
Mitt vita rullbord som jag har Braumeistern på har jag inte skrivit om så mycket tidigare av någon anledning. Det är ett bord till tvättmaskin/torktumlare och avsett för att klara de vibrationer och den vikt en tvättmaskin uppbringar vilket jag antar är i närheten av mina ca 90kg jag utsätter det för. Den blev över när vi gjorde om i tvättstugan och tyvärr blev en precis likadan hivad på tippen av gubbarna som bytte ut tvättmaskinen (jag var tyvärr inte hemma). En blev kvar och den är jag väldigt nöjd med. Perfekt höjd och väldigt nätt men stabil och kraftig. Lätt att torka av och med hjul under kan jag enkelt rulla bort bryggverket och svabba om bryggdagen gått vilt till. Hjulen har dubbla hjulpar och ska klara ganska mycket vikt så de knappa 25kg styck (totalen delat på fyra) är inga problem. Det som däremot visade sig vara problem är skarven vid foten på bordet, den som vanligtvis ska skruvas fast i golvet i tvättstugan men där jag skruvat fast hjulen istället (perfekt med förborrade hål i rätt storlek!). Den foten är inte bärande och när jag fyllt Braumeistern med 70l RO-vatten bredvid min diskbänk och skulle rulla tillbaka den till bryggplatsen så hörde jag ett knak i en av fogarna. I ren panik sågade jag till en stödplanka jag kunde slå in längs benet med en gummiklubba så ingen olycka skulle ske under bryggningen. 70l kokande vört som välter är inget man skojar bort direkt… När bryggdagen var slut så ordnade jag till tre likadana plankbitar så nu ska det väl vara själva f**n om det inte klarar av vikten mångdubbelt!

Bryggningen
Även denna gång körde jag med fulla volymen bryggvatten direkt i mäsken och skippade lakningen. Effektiviteten blir absolut lidande men det är rätt skönt att slippa blasket med lakvatten ibland. 70 liter är dock nära max vad man kan få i utan att riskera att det rinner över när vätskan expanderar vid högre temperatur, kanske 72 liter för den riktigt modige. För er med Braumeister 50 kan jag tipsa om att 70l är EXAKT där gängorna på mittpinnen börjar, iallafall på min. Med just denna mängd malt och utan lakning så räcker det med att hänga maltpipan på stången som det är designat för att göra. Nivån på undre maltfiltrena hamnar precis ovanför vätskenivån vilket man kan se på inbuktningen av maltrörets utsida så jag lyfte röret med hjälp av taljan dit men sen när det runnit klart så kunde jag enkelt lyfta röret med enbart händerna (utan metallpinnen) ner i min diskhink, smidigt faktiskt.
PH:t landade på 5.4 vilket är perfekt för själva mäskningen så den mindre mängden passade bra för denna bryggning. Vid första mätningen visade mätaren 4.9 och jag kände mig väldigt konfunderad. Problemet (insåg jag en kvart senare när kaffet runnit ner i systemet lite) var att mäsken inte hunnit blanda sig tillräckligt ännu. Jag rörde om för dåligt vid inmäskningen vilket även visade sig vid bryggdagens slut då min effektivitet blev för låg, även för att vara no-sparge.
Jag skippade den gummilist jag tidigare haft runt det övre filtret i maltröret för att täta mot små maltrymlingar. De större filtrena jag har köpt från Bac Brewing är så pass mycket bättre i passform att gummilisten inte behövs längre. Varför det tagit mig ett år att testa detta har jag inget svar på.
Bittergivan åkte ner som First Wort Hop (FWH), inte för jag är så övertygad om att beskan skulle bli så mycket rundare utan mest för att det är smidigt om man missar ”kokstarten”. Ibland vill jag skumma av uppkoket vilket blir lite dumt med FWH så denna gång fick jag skippa det. Kokade en timme med distans under huvan för att inte få överkok som vanlit, kylde till 13c och förde över till hink där jästen åkte i.

Diskningen
Riktigt ointressant att skriva om disken kanske ni tycker men den var så oerhört smidig nu när jag har dragit in både varmt och kallt vatten i bryggeriet och med den enorma diskhon i min fina diskbänk. Jag samlade som vanligt ca 30 liter av det varma kylvattnet för att ha i Braumeistern men att kunna spola av allt annat med varmt vatten var en stor förbättring mot tidigare. Jag får ner hela maltröret i diskhon vilket var grymt smidigt.

Slutligen
På det hela en ganska bra bryggdag utan några större avvikelser eller konstigheter. Jäsningen tog lite lång tid att komma igång då jästen nog var lite trött, jag brygger för sällan helt enkelt. Min dröm är att brygga två gånger i månaden vilket är lagom ofta för att det ska vara roligt och att man hinner planera för varje bryggning. Som det sett ut i år så är detta tredje bryggningen vilket är under all kritik. Nu har förvisso bryggeriet blivit renoverat och jag har rest en del i jobbet men det sistnämnda lär inte minska så jag måste helt enkelt hitta annan tid till att brygga. Jag kan snart inte effektivisera bryggdagen mer utan att börja tumma på kvalitén. Småbarnsförälderlivet är härligt men en riktig tidstjuv!

Det finns flertalet mjukvaruversioner även på den föregående kontrollenheten som jag har. Just denna har tre programmerbara humlegivor och är troligtvis den sista firmwaren innan de bytte till nya kontrollern tidigt 2015. Denna ”continue/abort” gör att jag inte kan sätta timer på bryggverket för tidsinställd vattenvärmning.

Malt, okrossad.

Så här mycket plats tog malten i hoppern till min Monster Mill MM3. Gott och väl med utrymmer för 3-4 kilo till vilket jag ändå inte kan pressa ner i bryggverket.

Spruta för mjölksyra är smidigt. Finns gratis på apoteket om man behöver mindre storlekar eller så kostar de någon tia på ebay.

PH-mätaren fungerar fortsatt bra och är snabb och stabil. Perfektionisten i mig saknar den extra decimalen jag hade på min tidigare noname-pH-mätare men då noggrannheten i dessa instrument ändå är nere i det spannet så spelar det ju mindre roll. Men ändå, skulle vilja veta om det är 5.37 eller 5.43 även om det är +-0.05 felmarginal. Kanske borde jag bara söka vård istället…

70l och drygt 11.20kg malt (två nävar malt mer än så pga lite inställningar med maltkrossen).

Lakning utan lakning. Eller avrinning kanske är ett bättre ord. Det är stödpinnen maltröret vilar på som jag senare använder mellan Braumeistern och huvan för att koket inte ska bli så våldsamt.

CocaCola-StarSan som jag kallar SaniClean. Skummar inte som StarSan men i övrigt motsvarande produkt. Om den bruna färgen kan missfärga kläder eller jäshinkar vet jag inte eftersom jag inte använt det så mycket ännu. Jag har inte heller bestämt mig för om jag föredrar StarSan eller SaniClean, skum eller inte…

Ahhh, stora maltröret på BM50, rätt ner i diskhon och varmvatten på. Som jag blött ner mig genom åren med vattenslangar och borstar/svampar. Jag blev inte ens lite blöt denna bryggning! Någon gång ska ju vara den första.

Stora avställningsytor både på själva bänken och undertill är guld. Att jag dessutom har en till likadan diskbänk och ett barbord bakom mig gör att jag äntligen känner att jag kan ställa saker fritt under bryggningen men främst kunna ha en stor och ledig starsannad yta att arbeta med mot slutet av bryggdagen.

Diskbänk nummer två som jag varken installerat avlopp eller vatten på används som torryta just nu med vägning av salter/humle och en del mätningar. Jag har ju ytterligare en liten diskbänk med vatten och avlopp som stod i garaget när vi flyttade in så att ha tre är snudd på overkill. Hyllplanet, underst i denna bild, är löst och jag kan lägga det över diskhon så blir bordsytan större, om behov för det skulle uppstå i framtiden.

Bryggde med originalkranen idag och tyckte den var väldigt smidig och lättarbetad. Kan inte dra mig till minnes varför jag prompt skulle byta ut den men nu ska jag köra med denna några bryggningar för utvärdering.

Här syns distansen under huvan även om skärpan i bilden är på bakgrunden. Fläktlös ventilation fungerar faktiskt väldigt bra och jag får väldigt lite kondens i bryggeriet.

Jag har bytt slang på den varma sidan av kylspiralen för säkerhets skull. Jag har sett en del obehagliga bilder på bryggare som fått kroppen översköljd av kokande vatten och det är ingen vacker syn. Bytet visade sig vara en väldigt klok idé vilket ni snart ska få se…

Detta är samma slang som jag använt som kylspiralslang tidigare men här har den nyss suttit på duschmunstycket jag spolar rent bryggverket med. Mitt i spolningen sprack slangen och varmvatten sprutade kors och tvärs. Tack och lov var det bara kranvatten och jag stod precis vid kranen och kunde stänga av. Varningens finger för trädgårdsslang, de klarar inte varmt vatten speciellt många bryggningar.

Jag samlade varmvatten i mitt ”keg” jag inte hittat någon användning för ännu. Sjuuukt tungt att bära iväg på den den när var fylld med varmvatten så det kommer jag inte göra om. Tanken med keggen var att jag skulle göra någon sorts HLT eller annat men jag kanske impulsköpte lite tokigt…

 

129. Lindhs Pils – v4 (Tysk pilsner)
Batchsize: 56.60 l
Boil time: 60 min
OG: 1.047 SG
FG: 1.010 SG
Alcohol by volume: 4.8 %
Bitterness: 34.9 IBUs
Color: 7.3 EBC

Color  

Ingredients

Water Prep

Amt

Name

Type

#

%/IBU
15.00 g Calcium Chloride (Mash 60.0 mins) 1
15.00 ml Lactic Acid (Mash 60.0 mins)

 

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
XX kg Basmalt Grain 4 xx %
x.x kg SpecialMalt Grain 5 x %

Total amount of malt: 11.20 kg

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
16 g Hops [8.00 %] – Boil 60.0 min Hop 6 6.1 IBUs
50 g Hops [8.00 %] – Boil 30.0 min Hop 7 14.8 IBUs
40 g Hops [8.00 %] – Boil 15.0 min Hop 8 7.6 IBUs
84 g Hops [8.00 %] – Boil 5.0 min Hop 9 6.4 IBUs

Total amount of hops: 190 g

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
3.0 pkg Southern German Lager (White Labs #WLP838) [35.49 ml] Yeast 10

Yeast cells needed: 984.0 Billion
Recommended starter size: 5.90 l

Brewing

Mash Steps

Name

Description

Step Temperature

Step Time
Mash in Add 70.00 l of water and heat to 62.0 C over 0 min 62.0 C 0 min
Beta-Amylase Heat to 62.0 C over 2 min 62.0 C 30 min
Alpha-Amylase Heat to 72.0 C over 11 min 72.0 C 30 min
Mash Out Heat to 76.0 C over 8 min 76.0 C 10 min

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

8 Comments

 1. Jens 2017-04-13

  Det där med slangbyte låter klokt. Vilken slang är det du har? Armerad pvc från humle, 10 x 15 mm? (http://shop.humle.se/utrustning/slang/armerad-pvc-slang-10-x-15-mm)

 2. Lindh 2017-04-13

  Den går säkert jättebra. Jag har inte min till dricksvatten så jag köpte en lång och billig rackare på Biltema.

 3. Jens 2017-04-13

  Ok. Hur vet man att de tål kokande vatten? Eller det vet de kanske på Biltema …? (min erfarenhet är att de inte alltid har 100 % koll på sådana detaljer:)

 4. Lindh 2017-04-14

  Biltema sa att det skulle fungera bra enligt deras specifikationspapper.

 5. Mikael 2017-04-17

  Sitter i samma båt. Har du någon länk till den biltemaslangen Gustav?

 6. Mikael 2017-04-18

  UNderbart tack!

 7. […] 48-50 IBU (enligt rykten på nätet, vettig källa hittar jag inte). Jag har gjort några ganska Bitburgerlika pils tidigare men denna gång ville jag öka på beskan några hack. För en äkta premium pils som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.