Fast Ferment Test

161212_lindhcraftbeer_fastfermenttest_001När man jäser sin vört kan det vara svårt att veta vilken utjäsning (Final Gravity, FG) den kommer få exakt. Recept eller bryggprogram som Beersmith ger en grov uppskattning som dock oftast är utrustningsberoende eller jäststamm/jästmängds-beroende. Men just den vört du bryggt idag, vad kommer den egentligen jäsa ut till? ”Den som lever få se” är ett svar eller ”det lär du dig med bryggerfarenhet” är ett annat. Men vill man veta vörtens och jästens absoluta potential från just dagens bryggning, t.ex. för att använda ett Spunding Valve, så kan man göra följande test:

Fast Ferment Test (FFT)
Metoden går ut på att du dagen efter jästen tillsatts till jäshinken tar ut 100ml vört (med jäst i) och ställer i en e-kolv eller annan mindre behållare som din magnetomrörare fungerar i. De flesta har säker ett dricksglas hemma som detta fungerar perfekt med. Ställ magnetomröraren i rumstemperatur eller mer för en lagerjäst och ytterligare lite varmare för ale, t.ex. i ett skåp ovanför kylskåpet. Sätt lite aluminiumfolie eller bomull som lock, inte jästlås eller plastfolie. Tanken är att du ska optimera förhållandena för jästen i din vört genom konstant agitering (omrörning), hög temperatur och hög syresättning. Har man ingen magnetomrörare så går det bra med en liten petflaska man ställer i köket och skakar på varje gång man går förbi.
Denna process kommer skynda på förloppet så du inom bara 2-3 dagar har en helt utjäst vört som du kan mäta FG på i en hydrometer. Nu vet du vad du som bäst kan förvänta dig av din jäsning om du bara styr temperaturen rätt. För en riktigt kall lagerjäsning når du säkerligen bara 95-98% till samma utjäsning som ditt FFT når, detta är helt normalt. Som exempel kan jag nämna min senaste Pils där FFT visade FG 1.007 och FG i stora jäsningen landade på FG 1.010.

Fast Ferment Test är absolut inget nytt utan beskrivs i många hembryggarböcker, dock oftast med skillnaden att man ska tillsätta extra jäst till sitt prov. För mig känns det lite vrickat eftersom det inte längre avspeglar den vört du faktiskt håller på att jäsa. Det är även ett krångligt steg som säkert avskräcker en del från att göra det.

161212_lindhcraftbeer_fastfermenttest_002

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

6 Comments

 1. Kim 2016-12-29

  Tack för tipset 🙂

 2. Joakim T. 2016-12-31

  Hej, kan du berätta hur ’95-98% utjäsning’ står mot FFT FG 1.007 och riktig FG 1.010 i ditt exempel? För 7/10=70% 1.007/1.010=99,7%. Skulle vilja veta hur du räknar.

 3. Oscar 2017-01-03

  Tänk på att han skriver ”95-98% till samma utjäsning som ditt FFT”. Då blir det såhär: utjäsning=(OG-FG)/OG, FFT_utjäsning=(OG-FFT_FG)/OG, skillnaden blir alltså utjäsning/FFT_utjäsning. Tex: OG = 1.048, FG = 1.010 , FFT_FG = 1.007 Ger: utjäsning= 79%, FFT_utjäsning= 85%, utjäsning/FFT_utjäsning= 79/85= 92%. Vilket är ännu lägre än 95-98%. Den här tekniken kallas ibland ”limit of attenuation test” alltså den maximala utjäsningen som man kan nå. Jag använder tekniken själv när jag brygger öl med riktigt högt OG > 1.080 där det finns risk att jästen inte orkar hela vägen. Eller när jag använder jäst som har tendens att sluta jäsa för tidigt typ WLP565.

 4. Joakim T. 2017-01-06

  Tack för förklaringen Oscar, då förstår jag bättre hur man räknar. Men jag undrar hur ditt exempel går ihop, utjäsning=(1.048-1.010)/1.048=3,6% och utjäsning_fft=(1,048-1,007)/1,048=3,9%

 5. […] reda på vilken FG man kan förvänta sig av just den aktuella jäsningen så måste man göra ett FastFermentTest (FFT) för det går absolut inte att lita på värden från Beersmith eller andra programvaror (inte […]

 6. […] så att det inte blir flaskbomber eller underkolsyrat. Med lagerjäst göra man enklast ett fast ferment test FFT för att fastställa FG men för en alejäsning går det inte lika bra då de bägge jäsningarna […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.