Lindhs Premium Gold (v4)

161030_lindhcraftbeer_premium_gold_4_015Utanför faller första snön för säsongen men ändå brygger jag en sommaröl. I ärlighetens namn så tycker jag inte det finns speciella sommaröl för lättdruckna, ljusa öl går bra att dricka året om och en sen sommarkväll kan med lätthet avslutas med en imperial stout. Mitt sista fat Bavarian Helles från förra bryggningen fick jag ju vaska och jag vet fortfarande inte riktigt vad som gick fel med det; kvarglömd StarSan, autolys eller någon konstig infektion. Oavsett vad det var som felade så ser jag inget uppenbart fel med min metod utan att det var slarv/otur som var den felande länken. Därför gjorde jag heller inga åtgärder inför denna bryggning av min Bavarian Helles, Lindhs Premium Gold (lite töntigt namn, jag vet).

Tankar om receptet
Maltmässigt är det en liten pytteförändring i att jag bytte 4% basmalt mot Weyermanns Carapils för att få lite mer kropp och dextriner. Jag hade kunnat justera mäskprogrammet genom att halvera betaamylase-rasten (62c) från 30 min till en kvart men dels tycker jag att en halvtimme är kort redan som det är där inga mäskscheman jag kan läsa mig till har kortare men även att jag har ca 4kg Carapils hemma som jag behöver brygga upp.
Även denna bryggning siktade jag på tre fat vilket jag resonerat som 60 liter i hink men de senaste gångerna har det fattats lite mängd för att fylla faten så mycket som jag önskar. Därför la jag till fem liter lakvatten som test. Jag mätte upp 55l i Braumeistern först och 30l i min kastrull vid sidan av. Sen mäskade jag in malten och tog 5-7 liter från lakvattenkastrullen och hällde ovanpå mäsken för att höja nivån så det inte skulle plaska så mycket av recirkuleringen. Total vattenmängd på 85 liter.
Vattenreceptet byggdes från grunden genom att använda RO-vatten. Innan jag började bryggningen hade jag inte bestämt mig för om jag skulle brygga med 80 eller 85 liter så mängderna salt nedan är för 80l men 6% skillnad är inom felmarginalen för vad mitt RO-filter kan rena ändå. Jag siktade på 50 ppm Kalcium via KalciumKlorid och en liten pytteskvätt Magnesium och Sulfat till det. Erhållet vatten med 15g CaCl och 5g MgSO4 blev:

Ca 51
Mg 6.2
Na 0
SO4 24.4
Cl 90.4
HCO3 0
Alk 0
Ra -40
Sulfat till Klorid ratio 0.3 – Extremt maltig
Eff. Hardness 40
2-7 EBC

Jästduell
Jag har skaffat mig ytterligare en jäskyl mest för att en granne skulle byta alla vitvaror och slumpade ut ett fint kylskåp för 200kr. Det innebär att jag inte behöver vänta på att en batch är helt färdiglagrad innan jag sätter igång med nästa, inte för att öka takten på bryggningarna för det hinner jag inte ändå utan mer för att kunna välja fritt när jag vill brygga. Dessutom ville jag ha en kyl med hel dörr istället för tvådelad, dels för att kunna få in en större jästank i framtiden men även lättare kunna jäsa tre 30l-hinkar åt gånger för jästtester vilket jag tänkt göra denna gång. Tyvärr visade det sig att min nya kyls innanmäte med lampor och en cirkulationsfläkt faktiskt var sämre disponerad än min gamla kyl så jag fick flytta mina tidigare hinkar från kallkrasch i gamla kylen till nya och pussla ihop min trehinkslösning trots dörrposten i mitten av kylen. Det jag ville göra med denna jäsning var dels att odla upp en ny Southern German Lager WLP838 då min förra använts ganska många gånger men även testa WLP833 German Bock Lager. Som referens till detta använde jag dessutom två påsar av klassikern Saflager 34/70 som jag rehydrerade före pitch. De färska jästerna odlade jag upp tre dagar i förväg med magnetomrörare med ena och skaka-pet-flaska-flera-gånger-om-dagen med andra. Det blir inte lika många celler med skakmetoden men ändå så kom den jäsningen igång både tidigare och kraftigare än 34/70-hinken. Jag är väldigt tveksam till att 833 kommer ta 838:ans plats men nyfiken som jag är kunde jag inte låta bli efter att ha sett några Helles-recept med bockjästen i.

Plus och minus för dagen
Bryggdagen gick bra överlag. Det var intressant att brygga med RO-vatten men pH:t räckte inte riktigt ända ner, trots mina tester och uträkningar. Något som heller inte räckte hela vägen fram var själva slangen från RO-filtret till Braumeistern så jag samlade 90 liter i min jästank och flyttade manuellt med en 4l-kanna. Åtgärd för detta är att flytta RO-filtret till andra sidan bryggeriet vilket i skrivande stund redan är gjort.
Krossning, inmäskning och lakning gick som en dans. Mina 5l extra lakvatten visade sig vara i mesta laget och med 9 liter kvar i Braumeistern (precis under kranen) var mina jäshinkar fyllda mer än väl så jag samlade 4 liter vört till frysen innan jag dumpade resten. Den stora mängden vört gjorde även att uppkoket tog en evighet. Jag har en doppvärmare på 3200w som jag skulle kunna använt om jag hade haft två 16A dragna till bryggeriet. Jag hade även kunnat koppla ur den yttre värmespiralen på Braumeistern och kört bryggverket på en 10A-säkring för totalt 5200w men jag vill inte dra ut några sladdar när maskinen är igång och dessutom är det varmt som tusan under bryggverket när det är igång. Eventuellt testar jag någon gång i framtiden att köra min för kraftiga doppvärmare på en 10A och håller tummarna men risken för rejält överkok gör dock att jag då bör vakta bryggverket desto mer från under uppkoket.
Förkultur till 66 liter lager är inte det lättaste att vispa ihop. Även om mitt OG är blygsamma/normalstarka 1.048 så krävs det enligt MrMalty.com antingen 12 paket färsk jäst utan förkultur, 3 paket och 28 liter på en förkultur av typen ”simple starter” eller 3 paket på 12,5 liter med magnetomrörare. Inget av de alternativen är riktigt aktuella eller ens genomförbara som ni förstår. Jag har dock en metod under utveckling för att lösa detta problem vilket jag kommer återkomma till i framtida blogginlägg.
Förutom väntan på uppkok var även kylningen av 74l en segdragen historia. Helst skulle jag vilja kyla ända ner till 9c men redan vid 20c känns det som om tillräckligt vatten spolats ut i avloppet, även om jag tar hand om en en del varmvatten i början för at ha att diska med senare. Så istället kör jag sista delen av kylningen i kylskåp innan jag häller i jästen. Min Cervisia kylspiral är inte riktigt anpassad till mina större kok och även detta problem kommer adresseras i framtiden.
Att rengöra, fylla, syresätta, bära och fippla med tre jäshinkar i mitt trånga kylskåp var inte optimalt även om det är kul att utvärdera jäststammar. Jag är helt enkelt lite för lat eller har lite för dåligt med tid för att göra detta på regelbunden basis men det är kul att ha möjligheten. Nu med dubbla temperaturstyrda jäskylskåp skulle jag till och med utan större problem från ett kok kunna testa 6 olika jäststammar (både ale och lager) på 10l vardera i 15l-hinkar men då skulle jag behöva 6 stycken 9l Corneliusfat utöver hinkarna eftersom jag inte är så förtjust i flaskjäsning förutom till Hefeweizen. Ett sånt stort jästtest hade varit kul att testa i framtiden men sex små Corneliusfat saknas mig…
Som avslutning på bryggningen så råkade jag missa inställningen av min STC-1000 så jästen pitchades i 6c för att sedan få stiga till 9c, en teknik som ändå rekommenderas av übernördiga tyskbryggare…

Brygglogg
06.00 startar vatten på värmning från 17c till 38c. Mäter 15g CaCl och 5g MgSO4 och har i vattnet.
06.35 inmäskad ovanför maltröret och tillsätter 20ml lactol
Mäter pH några minuter in i betaamylase, 5.4 först, steg sedan till 5.7 (Mätfel???). Tillsatte 10ml till. 5.6. I med en skvätt till. Landade på 5.5.
SG före lakning 1.055
Mäskprogram färdigt ca 9.30
10.00 lakat färdigt och inget mer droppande.
Preboil vid 76c; 78l på SG 1.045

Tar paus och åker iväg med familjen.

11.42 trycker kokstart. 67c
12.37 90c
14.00 kokstopp
Postboil volume 74l vid 100c.
14.28 kyld med pumparna igång, ca 35c.
OO på 1.050
62l i hink och 9l kvar i bm. Tar slarvigt hand om 4l till förkulturer. Skulle gissa på att detta blev 5l för mycket.
Sammanfattning av bryggdagen i en kort mening; 3 gånger 20l är bökigt men kul.

161030_lindhcraftbeer_premium_gold_4_002Saltvägning av CaCl.

161030_lindhcraftbeer_premium_gold_4_004Malten har jag i en gammal jäshink för att lätt kunna mäska in. Tidigare hade jag en stor påse men hinken är lättare då den går att luta på kanten. Det gör att jag kan fylla på malt med vänstern och paddla ner den med högern.

161030_lindhcraftbeer_premium_gold_4_005Precis igångsatt mäskprogram med extra vatten ovanför maltröret för att minska plaskandet. Tyvärr blir inte recirkuleringen lika homogen med denna metod så min mjölksyratillsats var svår att få jämnt fördelad i mäsken.

161030_lindhcraftbeer_premium_gold_4_006Originallocket är lite lättare att handskas med än huvan (till vänster).

161030_lindhcraftbeer_premium_gold_4_007Lakning ovanpå ett kylskåpsgaller. Jag skulle behöva byta det mot ett rostfritt ugnsgaller men hur hittar man ett sånt? ”Låna” från en soptipp känns lite sisådär, köpa nya reservdelar till vitvaror brukar innebära ockerpriser, köpa en begagnad ugn på blocket för att ta gallret och köra den till tippen är för crazy till och med för att vara jag.

161030_lindhcraftbeer_premium_gold_4_008

161030_lindhcraftbeer_premium_gold_4_009

161030_lindhcraftbeer_premium_gold_4_010

161030_lindhcraftbeer_premium_gold_4_011Detta är anledningen till att jag skummar av uppkoket förutom den minskade risken för överkok. Denna bild är tagen många timmar efter bryggingen och det här skummet faller aldrig sönder. Jag tycker inte det ser så smaskigt ut helt enkelt. Som svar på de som säger att stora bryggerier aldrig skummar av så menar jag att de recirkulerar sin vört så mycket att mängden av sånt här skum är betydligt mindre än i många hembryggarsammanhang. Jag tror inte det har så stor eller kanske rent av ingen impact på smaken i sen färdiga produkten men det känns bättre att inte ha med det i min öl.

161030_lindhcraftbeer_premium_gold_4_012

161030_lindhcraftbeer_premium_gold_4_013Från och med denna vecka kommer jag ha problem med att göra av med maltresterna då vi inte har trädgårdsavfallstunnehämtning mer fören i vår.

161030_lindhcraftbeer_premium_gold_4_014

161030_lindhcraftbeer_premium_gold_4_016

161030_lindhcraftbeer_premium_gold_4_017Till vänster är en del av skummet från uppkoket och till höger är en del av bottensatsen (kall/varmdruv). Notera även den något mörkare färgen efter kok.

Receptet

 

Lindhs Premium Gold v4 (Helles)
Batchsize: 60.00 l
Boil time: 60 min
OG: 1.050 SG
FG: 1.010? SG
Alcohol by volume: 5? %
Bitterness: 17.9 IBUs
Color: 5.5 EBC

Color  

Ingredients

Water Prep

Amt

Name

Type

#

%/IBU
80.00 l Lindh Helles Water 1
25.00 ml Lactic Acid (Mash 60.0 mins) Water Agent 2
15.00 g Calcium Chloride (Mash 60.0 mins) Water Agent 3
5.00 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60.0 mins) Water Agent 4

 

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
11.25 kg Extra Pale Premium Pilsner (Weyermann) 2014 (2.3 EBC) Grain 5 94.1 %
0.50 kg Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 6 4.2 %
0.20 kg Melanoidin (Weyermann) (59.1 EBC) Grain 7 1.7 %

Total amount of malt: 11.95 kg

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
12.00 g Amarillo [8.00 %] – Boil 58.0 min Hop 8 3.8 IBUs
50.00 g Hallertauer [4.80 %] – Boil 30.0 min Hop 9 7.3 IBUs
100.00 g Hallertauer [4.80 %] – Boil 10.0 min Hop 10 6.9 IBUs

Total amount of hops: 162.00 g

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
2.0 pkg Saflager Lager (DCL/Fermentis #W-34/70) [50.28 ml] Yeast 11
1.0 pkg German Bock Lager (White Labs #WLP833) [35.49 ml] Yeast 12
1.0 pkg Southern German Lager (White Labs #WLP838) [35.49 ml] Yeast 13

Yeast cells needed: 1110.3 Billion
Recommended starter size: 5.90 l

Brewing

Mash Steps

Name

Description

Step Temperature

Step Time
Mash in Add 59.76 l of water and heat to 38.0 C over 0 min 38.0 C 0 min
Protein rest Heat to 50.0 C over 17 min 50.0 C 30 min
Beta-Amylase Heat to 62.0 C over 16 min 62.0 C 45 min
Alpha-Amylase Heat to 70.0 C over 11 min 70.0 C 30 min
Mash Out Heat to 76.0 C over 8 min 76.0 C 5 min

Mash pH@20c
Estimated mash pH with salts: 5.65
First measured pH: 6.00
31.7 ml Lactic Acid (80%) recommended to reach target/final pH of 5.40

Sparge steps
Batch sparge with 2 steps (Drain mash tun , 22.26l) of 76.0 C water

Measured data
PreBoil volume (100c): 74.29 l
End of boil vol (100c): 69.79 l
Volume in fermentor (20c): 62.00 l
OG: 1.050 SG
FG: 1.012 SG
ABV: 5.0 %
Mash eff.: 93.6
Brewhouse eff.: 80.00 %

 

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

12 Comments

 1. Hampus 2016-11-06
 2. Niklas Weidemann 2016-11-06

  Sagt det förrut och säger det igen, grym blogg!
  Angående mängden jäst såg jag föredrag av Chris White (https://youtu.be/AbMedkH9_P0?list=WL&t=3100) och där pratar han om 2 påsar i 6L starter (iofs deras pure pitch variant). Eller så missuppfattar jag 🙂

 3. Lars Melin 2016-11-06

  Super grymma blogg, Tack Lindh du inspirerar verkligen 👍.
  Jag använder detta galler.
  https://www.netonnet.se/art/hemhushall/grill/tillbehor/grillredskap/weber-grillgaller-m-vikkant-57-cm/184515.9505/
  Det är dyrt men det finns ett billigare hos NetonNet men det har jag inte sett så,jag vet inte hur mycket det pallar för.
  Web er gallret är riktigt regelt. Jag har en BM20.

 4. BossE 2016-11-06

  Men åk till en återvinningsstation och be att få ta ur ett ugnsgaller ur en inlämnad spis! Tror inte ens att du behöver muta någon med en hembrygd öl …

 5. Per Karlsson 2016-11-06
 6. Lindh 2016-11-07

  Tack för all tips! Både grillgaller och ikeas underlägg ser bra ut. Hoppas kunna visa lösningen till nästa bryggning!

 7. Joel 2016-11-07

  Kul med jämförande tester!

  Vore intressant om du kunde utvärdera detta nästa gång du får slut på magnetomrörare: http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?f=12&t=70926
  Sammanfattning: häll förkulturen i ett stort kärl, förslut väl, skaka som en besatt, vänta 30 min, öppna.

 8. Olle 2016-11-08

  När det gäller att bli av med maltrester så kolla om du hittar någon som håller höns. Dom är tokiga i de söta resterna.

 9. Lindh 2016-11-09

  Ser vettigt skrivet ut men ingen metod jag direkr tror på mer än vad tex White labs kör med. Att skaka förkulturen innan start är dock bra tips men inte helt lätt i en stor och bräcklig e-kolv. Senaste bryggning så var ena förkulturen kört med magnetomrörare och andra med metoden i din länk fast i en 2l-colaflaska. 1.8l skakad istället för 0.7l magnetomrörd stod valet mellan då jag har två magnetomrörare men bara en ekolv. Labbflaskor går att köra med men rymmer för lite.

 10. Viktor 2017-01-25

  Bloggen är super – konstant källa till inspiration. Hur gör du med temperatur/tider när du jäser med Saflager?

 11. Lindh 2017-01-27

  Ca 10c i 1-2 veckor beroende på aktivitet. Sen 15c i 2-3 dagar. Sen 0c i 1-4 veckor.

 12. Viktor Thunmarker 2017-01-27

  Super, tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.