Lindhs Pils och Bohemia

160626_lindhcraftbeer_pils1_024Sommaren har äntligen slagit till och då ska den tydligen invigas med en rejäl sommarförkylning vilket däckade mig i tolv dagar, något som försenade dagens bryggning en vecka. Enda fördelen med det var att min Kristall-veteöl fick en vecka kall lagring extra vilket den förvisso behövde. Jag har velat brygga denna Tyska Pils enda sen jag var i Bitburg i höstas men har inte kommit till skott fören nu. Jag kände att det vore synd att brygga den när vi bodde i lägenheten eftersom jag inte kunde kontrollera jäsningen där. Tanken med ölet är att få till en blandning mellan Bitburg och Jever som bägge är krispiga men Jevern har större humledriv och kraftigare beska, ibland lite väl stor. Överlag har tyska pils blivit mindre beska med åren och även Jever sägs ha dragit ner stegvis på beskan för att blidka massorna. Jag siktar på ca 35-40 IBU och blandar i en del Kalciumsulfat för att accentuera beskan och göra den krispig. En ganska lång betaamylaserast på 45 minuter ska ge bra utjäsning och torrare öl ihop med en stor jästslurry är förhoppningen. Receptet i övrigt är inte så mycket att prata om egentligen eftersom det är 100% Premium Pilsnermalt och Hallertauer Tradition som smak- och aromhumle. Jästen blev en slurry av WLP860 men jag kunde lika gärna tagit någon av mina andra renjäsande lagerstammar, jästen ska knappast vara framträdande i denna öl men den får gärna framhäva gräddigheten i pilsnermalten.
Som sidobatch idag ville jag testa en ny torrjäst från Mangrove som är tänkt till Tjeckiska Pilsner. Egentligen borde det varit mindre mineraler i bryggvattnet och Saaz-humle till denna Tjeck men jag tänker att det inte är så avgörande, ska bli spännande med lite smörkola i kranarna hemma…

Nytt för dagen
Jag har hunnit ordna med en temporär vattendragning till min diskbänk vilket underlättar diskningen rejält. På kranen till diskbänken finns även en extra utgång, antagligen för en bänkdiskmaskien eller liknande, där jag kopplat på en slang och spraymunstycke för att kunna fylla på vatten i bryggverket men även diska utan att behöva koppla på slangen direkt på blandaren. Mycket smidigt! Jag kopplar även på min sprialkylare via denna slang så det innebär en slangdragning mindre per bryggning. Jag saknar dock fortfarande avlopp till diskbänken så just nu är där en stor plastlåda jag får bära iväg och tömma i golvbrunnen vilket är osmidigt. Jag får fundera på hur jag ska lösa det eftersom fallet är i lägsta laget, kanske en rörmokare får hjälpa mig.
Jag fick äntligen premiärköra min nya krossstation som levererade som förväntat. Jag behöver finlira varvtalet lite då det först gick så långsamt att jag höll på att somna och efter en justering blev något för snabb. Väldigt skönt att slippa stå och hålla borrmaskinen och jag slapp få med något oönskat maltdamm vilket lätt kan hända när jag kör med lösa delar och ska flytta bort krossen.

160626_lindhcraftbeer_pils1_022Bryggningen
Krossning och inmäskning gick bra. Första krånglet för dagen var pH-justeringen om inte gick hela vägen utan jag fick nöja mig med lite för högt pH. Det finns en gräns för hur mycket mjölksyra man kan tillsätta innan den passerar smaktröskeln och jag är precis där uppe och nosar. Jag har funderat lite på att komplettera med fosforsyra som är smaklös men den är även lite mer riskabel att hantera, man bör ha handskar och skyddsglasögon. Jag ska labba lite mer med pH-justeringar med salter först bara. Något som däremot lirade bra var själva pHmätningen där min nya pHmätare Milwaukee pH55 snabbt hittade en bra värde som inte ändrades. Så här långt får den VG i betyg men jag måste testa den under längre tid för en helhjärtat rekommendera den.
En spännande sak som inträffade under mäskningen med Braumeistern och som jag inte råkat ut för innan var att det måste uppstått ett glapp mellan maltröret och botten på bryggverket. Det gjort att en del av trycket som pumparna jobbar upp läckte utanför och gav en rörelse på utsidan av röret och upp på sidan. Först tänkte jag att jag måste kopplat ihop ena pumpen fel men allt fungerade som det skulle vid diskningen. Min teori är att jag satt dit gummilisten undertill på maltröret lite slarvigt och att det den vägen kunde pysa ut lite tryck. Jag fick trots denna ”läcka” 95% i mäskeffektivitet så varken detta eller det något höga pH:t sabbade för mig där.
Min talja har jag satt upp lite mer ordentligt efter förra bryggningens fadäs och det sitter som berget nu. Jag har t.om. hängt mig i den (med armarna alltså) och den pallade trycket. När mäskningen var klar så hissade jag upp röret och satte mitt galler emellan så maltröret står på en nivå helt ovanför Braumeistern istället för halvvägs ner som den är designar för. Detta gör jag bara för att kunna laka med en större mängd vatten än det är tänkt vilket annars inte går då nivån på mäsken hamnar under nivån på vörten utanför röret. Sedan så rörde jag om på toppen av maltbädden för att inte allt ska åka rakt igenom i tomrummet som mittpinnen lämnat efter sig MEN, jag gjorde det inte tillräckligt mycket och mina första 5 litrar jag hällde på skjutsade rakt igenom och tog med sig en hel del maltskal. Inte helt barntillåta ord studsade mellan bryggeriväggarna… Jag flyttade över röret till ett galler ovanpå min murbrukshink och lakade där istället medan jag fiskade upp alla skalbitar med en sil, en metod som fungerade väldigt bra faktiskt. Jag funderar på att alltid laka vid sidan av framöver mest för att spara tid till uppkok. Som det är nu så smiter mycket värme längs sidorna under lakningen då jag påbörjar värmning för uppkok så fort maltröret lyfts, jag ser ånga vandra uppåt och det tar dubbla tiden att värma 1c. Tyvärr passar inte en vanlig jäshink som är några fjuttiga millimetrar för smal så vi får se om jag ska skaffa en till 60l-hink eller om jag kan hitta något bättre alternativ som är livsmedelsklassat tillskillnad från murbrukshinkar. Koket och

Mätning av volymer och förluster
Jag håller fortfarande på att försöka fintrimma min nya Beersmithprofil men de senaste bryggningarna har inte alls samarbetat på den punkten. Därför blev jag så besviken när först pH:t inte gick att pressa ner dit jag ville och sedan läckan vid sidan av maltröret under mäskningen. Desto gladare blev jag när jag märkte att mäskeffektiviteten inte alls påverkats av de två mindre lyckade momenten och att alla volymer faktiskt stämde som planerat. Preboil gravity och volume hamnade rätt. Jag fick till en ny boil off på 6 liter i timman och min batchsize hamnade på önskade 60 liter. Även OG hamnade perfekt på 1.048 eller 12 Plato. Äntligen!

160626_lindhcraftbeer_pils1_003Vattenpåfyllning direkt från kranen…

160626_lindhcraftbeer_pils1_001…och ner i Braumeistern. Jag ska testa att fylla på underifrån via mitt drainingvalve men jag har inte hunnit testa detta ännu. Jag är lite orolig för om impellern tar skada av att skicka på 55l med högt tryck ”fel väg”. Någon som vet något om detta?

160626_lindhcraftbeer_pils1_002Sju fästpunkter i taket är overkill såklart men hellre det. Kroken sitter både i plankbiten och i regeln ovanför men jag skulle gärna ha ytterligare säkerhet där, kanske ska jag byta kroken till en med bricka och mutter på baksidan av plankan istället.

160626_lindhcraftbeer_pils1_004Frun råkade komma ner i bryggeriet vid inmäskning så jag kunde få några bilder på mig själv ”in action”.

160626_lindhcraftbeer_pils1_005

160626_lindhcraftbeer_pils1_007

160626_lindhcraftbeer_pils1_009

160626_lindhcraftbeer_pils1_008

160626_lindhcraftbeer_pils1_012Jag har beställt en graderad spruta från Ebay som jag ska använda istället för pipett till mjölksyra framöver men tills dess får denna graderade kopp jobba istället. Engångspipetter är bra till annat…

160626_lindhcraftbeer_pils1_013

160626_lindhcraftbeer_pils1_014Det börjar bli lite ordning på grejerna! Jag ska flytta över mina salter till glasburkar istället för plastpåsarna dom kommer i tänkte jag.

160626_lindhcraftbeer_pils1_016Redo för maltrörslyft!

160626_lindhcraftbeer_pils1_017Extremt fin vört under mäskningens slut.

160626_lindhcraftbeer_pils1_019Maltröret på plats, dags för lakning…

160626_lindhcraftbeer_pils1_018…och där skedde misstaget med att bryta upp toppen på maltbädden för lite. En krater bildades och förutom att det åkte igenom rent vatten så följde maltskal med. ARGHH!

160626_lindhcraftbeer_pils1_020Flytt till hink avsedd för allt annat än blivande öl.

160626_lindhcraftbeer_pils1_021Preboil volume på 74 liter, exakt enligt beräkning!

160626_lindhcraftbeer_pils1_023Maltröret i väntan på tömning och disk, det som murbrukshinken är avsedd för.

160626_lindhcraftbeer_pils1_027

160626_lindhcraftbeer_pils1_025

160626_lindhcraftbeer_pils1_026

160626_lindhcraftbeer_pils1_028

160626_lindhcraftbeer_pils1_030Resterna efter jag fyllt mina jäshinkar åkte igenom en saftsil för att mäta ”loss to trub”. Exakt 5 liter blev det denna gång. Vörten sparar jag i pet-flaskor som jag klämmer ut luften ur och sedan in i frysen. Perfekt till förkulturer eller ”Speise”.

160626_lindhcraftbeer_pils1_031Ljus och väldigt blank/genomskinlig vört.

160626_lindhcraftbeer_pils1_032Rehydrering av torrjäst.

160626_lindhcraftbeer_pils1_033Bra coldbreak måste jag säga!

160626_lindhcraftbeer_pils1_029

Lindhs Pils (Tysk pilsener) och Tjekiska pilsner

Kokvolym: 73.68 l
Batchsize: 60.00 l
Koktid: 60 min
Brygghuseffektivitet: 85.00 %
OG: 1.048 SG
FG: 1.010? SG
ABV: ca 5%
IBU: 38 IBUs
EBC: 4.0 EBC

Color

Water Prep

Amt

Name

Type

#

%/IBU
15.00 ml Lactic Acid (Mash 120.0 mins) Water Agent 1
10.00 g Calcium Chloride (Mash 120.0 mins) Water Agent 2
5.00 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60.0 mins) Water Agent 3
5.00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60.0 mins) Water Agent 4

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
10.80 kg Extra Pale Premium Pilsner (Weyermann) 2014 (2.3 EBC) Grain 5 100.0 %

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
65.00 g Centennial [9.00 %] – Boil 60.0 min Hop 6 23.3 IBUs
100.00 g Hallertauer [4.80 %] – Boil 15.0 min Hop 7 9.5 IBUs
100.00 g Hallertauer [4.80 %] – Boil 5.0 min Hop 8 3.8 IBUs

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
1.0 pkg Bohemian Lager Yeast (Mangrove Jack's #M84) Yeast 9
1.0 pkg Munich Helles Yeast (White Labs #WLP860) Yeast 10

Total humle: 265.00 g
Total malt: 10.80 kg

Mash Steps

Name

Description

Step Temperature

Step Time
Mash in Add 60.00 l of water and heat to 38.0 C over 0 min 38.0 C 0 min
Protein rest Heat to 50.0 C over 14 min 50.0 C 30 min
Beta-Amylase Heat to 62.0 C over 11 min 62.0 C 45 min
Alpha-Amylase Heat to 70.0 C over 10 min 70.0 C 30 min
Mash Out Heat to 76.0 C over 5 min 76.0 C 15 min

Batch sparge with 2 steps (Drain mash tun , 20.28l) of 76.0 C water

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

12 Comments

 1. Mikael Konradsson 2016-06-27

  Hej! Grym blogg!
  Kanske en dum fråga. Varför kan du inte använda syramalt för att sänka ditt PH?
  MvH
  //Mikael

 2. Lindh 2016-06-27

  Ingen dum fråga och ja det skulle jag kunna göra. Syramalt är basmalt som är sprayad med mjölksyra så det är precis samma sak sommatt tillsätta ren mjölksyra.

 3. Mikael Konradsson 2016-06-27

  Ah, då får du bättre kontroll över övriga egenskaper för din malt. Det är inte så dumt. Har själv aldrig använt det. Men jag kör vattnet som det är, men har hört att det är stor skillnad om man som du tar full kontroll över salt och PH.

  Tack för svar!

 4. Micke 2016-06-27

  Vilken gräns räknar du på för att känna av mjölksyra? Jag brukar ligga lite vad jag tror är i underkant och begränsa mig till 0.25 ml/L men är osäker om det är riktigt rätt.

  Förresten finns kanonbra sprutor med ml-streck på Apoteket för en femma!

 5. Lindh 2016-06-28

  Jag har samma data: 0.25g/l eller 4% syramalt ger ingen smakförsämring på ölet enligt Braukaiser.

 6. MM 2016-06-28

  Angående att fylla på vatten från vattenslang in i kranen går jag i samma tankar. Problemet är att vattenslangar av modell trädgård ofta har bly i sig. Ska försöka hitta en lämplig giftfri slang.
  /M

 7. Micke 2016-06-28

  Okej tack! Då är jag nog hyfsat rätt på det. Dock säger John Palmer 0.52 ml/L och på ett annat ställe läste jag 0.28-0.38 ml/L. Så det verkar som det finns olika bud. Men kör man 0.25 ml/L så är man nog safe.

  Räknar du den liter-gränsen på batch size eller total mängd bryggvatten? Jag har kört på det sistnämnda, men blir lite osäker när jag tänker på’t..

 8. Lindh 2016-06-29

  Braukaiser säger per liter öl dvs batchsize. Tänker mig att mjölksyran koncentreras av koket så volym i jäshink är rimligast.
  Jag hittar inte din källa på 0.52ml/l, hade varit bra att läsa.

  Jag tror mitt fel berodde på att mäsken inte blandades ordentligt pga ”läckan”. Jag tog vört för pH-mätning från toppen av maltröret men hällde mjölksyran även där vilket skickar den rakt ner på sidorna. Det blir spännande att testa igen nästa gång, då ska jag börja med att ha i mjölksyran i vattnet före inmäskning så den eventuella felkällan elimineras.

 9. Arvid 2016-09-22

  Grymt arbete! tänkte försöka mig på en tjeckisk pils, Vad tror du om att jäsa wyeast 2278 i 12 grader prim och sen ner till 8 grader sekundär? Nytt område med Underjäst men tänker låta det ta sin tid, kanske 2 veckor primär, 4 veckor sekundär eller något… den utlovade ölen står och jäser på flaska och är snart redo för frakt!

 10. Lindh 2016-09-26

  Jag skulle göra precis tvärt om. Först en 7-10 dagar i 8-9c, sedan en vecka i 15-17c. Sen ner till 0c i en vecka. Mer behövs inte för en bra lager tycker jag.

 11. Jörgen Larsson 2016-11-27

  Hej
  Fantastiskt bra hemsida och stor hjälp för mig som nybörjare.
  En fråga dock, har nu jäst i 10 dgr 12 gr och är nere på 1010 (,OG 1048). Tänkte ta en D-rast på 17-18 i 3 dgr. Är kallkrash nödvändig och kommer jästen fortfarande vara ok för Kolsyrejäsning i flaska?
  Med vänlig hälsning, Jörgen

 12. Lindh 2016-11-28

  Nej kallkrash är aldrig nödvändigt utan mer som en bonusgrej. Det går bra att köra kolsyrejäsning i flaska efter kallkrash för det mesta. Det tar dock väldigt lång tid och så värst blank/genomskinlig blir den inte eftersom du får nytt grums i flaskan av kolsyrejäsningen. Jag tycker kallkrash är för de som kör fat, på flaska är risken större än vinsten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.