Brewer Profile: Jens Tirfing

12959316_10153574928453693_609047984_oFoto: Jens Tirfing

Berätta vem du är?
Jag heter Jens Tirfing är 35 år gammal. Bor i Odensbacken utanför Örebro tillsammans med min fru och två barn. Jobbar som boendestödjare.

När började du brygga öl och varför?
Det var för ca två och ett halvt år sedan som en kompis tyckte att vi skulle sätta en ölsats tillsammans. Jag hade aldrig haft en tanke på det själv men han hade funderat på det ett tag och beställde också hem en ölsats från Cooper. Det var en lager vill jag minnas. Vi blandade väl ihop det där efter instruktions dvd:n och ställde sedan ned det i källaren för jäsning.Efter några veckor var det sedan dags att smaka av vår ädla dryck. Jag vet inte vad som gick fel egentligen men inte blev det öl av det i alla fall. Efter den bryggningen kunde jag dock inte riktigt släppa det där och började läsa på. Lånade boken brygg öl på biblioteket och läste den ett par gånger. Sedan beställde jag nya grejer. Nu var jag sugen på att prova att göra det på riktigt. Den här gången blev det faktiskt öl och med lite god vilja kunde man faktiskt tycka att det var lite gott. Sedan dess har jag fortsatt att läsa, byter gärna öl, tips och idéer med andra hembryggare.

Hur ofta brygger du?
Med två barn så finns det inte riktigt så mycket tid som jag skulle vilja men i snitt varannan månad skulle jag tro.

Vad brygger du helst för öl?
Jag har fastnat för Stout. Det är stilen jag lyckats klart bäst med. Jobbar dock på att lära mig brygga humliga ipor också.

Vad har du för bryggutrustning?
Patina 36 liters kastrull och Kjell &Co induktionsplatta.

Hur ser din drömbryggutrustning ut om skulle börja om?
Tror inte jag skulle vilja börja på nåt annat sätt. Jag intalar mig själv att det är bra att börja enkelt och försöka lära sig förstå vad som egentligen händer under en bryggning.

12919362_10153573811538693_834577405_oFoto: Jens Tirfing

Berätta om din bryggmetod?
Jag brygger ca 20 liters batcher.
Mäskar i kastrullen då den håller värmen bäst. Lakar med hink i hink metoden. Vattenbehandling är något jag skulle vilja sätta mig in i men inte riktigt orkat. Har dock köpt nåt som heter Ph-stabilizer som jag brukar blanda i när jag Mäskar. Vet dock ärligt talat inte om det gör mån skillnad.

Var brygger du någonstans och trivs du där?
Jag brygger lite här och var. Där jag är minst i vägen. Gärna utomhus om vädret tillåter. Jag brukar försöka hålla mig borta från köket så gott det går.

Vad är tanken bakom dina öl?
Tanken från början var väl egentligen att se om jag skulle kunna göra nåt som blev drickbart.
Nu har jag väl kanske höjt ribban litegrann. Målet är väl att alltid försöka förbättra mig. Mitt mål kommer aldrig att bli ”jag ska brygga världens bästa öl” för det finns så många andra som gör det här bättre än mig.

Vilken öl du gjort är du mest stolt över och varför just den?
Det får jag nog säga är min första Stout jag bryggde. Tirfing Imperial fick den heta. Jag höftade ihop ett recept med både kaffe och choklad i. Den ölen skickade jag iväg till lite folk för feedback. Bl.a. Fredrik Järnberg (Hopmaestro på instagram) och real ale guide. Han gör videorecensioner på sin youtubekanal. http://youtu.be/AkQx2Tc5DXc. Båda tyckte att den var jättebra. Vilket var fantastiskt kul. Efter det har jag fortsatt att ge öl till Fredrik. Han är duktig och ärlig i sin kritik vilket jag gillar.

Vilken är din kommersiella favoritöl och vad gillar du med den?
Jag är barnsligt förtjust i tunga stouts. Gärna fatlagrade. Den ekfatslagrade yetin från great divide är nog bland det bästa jag druckit.

Vad vill du förbättra med din bryggmetod?
Jag längtar efter att kunna kontrollera jäsningen. Det tror jag skulle hjälpa mig nåt enormt för att få en jämnare kvalite på mina öl.

12941033_10153573811733693_482930217_oFoto: Jens Tirfing

Har du några tips eller trix till andra bryggare?
Inte mer än att vara noggrann. Förbered så mycket som möjligt och skriv ned allt du gör.

Har du någon favoritjäst?
White Labs dry english ale yeast wlp007. Den har jag använt alla gånger jag bryggt imperial Stout. Den tycker jag gör jobbet fantastiskt bra.

Hur jäser du?
För tillfället endast i primär. Rädd för oxidering.
När jag bryggde some kind of monster så tappade jag dock om innan jag la i ekflisorna och kakaonibsen.

Vilka ovanliga ölrecept har du bryggt?
Hmm… Inget ovanligt alls tror jag. Mango, kaffe och choklad har ju alla i sina öl nu för tiden.

Vad blir nästa öl du brygger?
Jag brygger idag, batch 2 av Luna. Jag blev inte riktigt nöjd med den första så jag ska försöka göra några små förändringar och se om den blir mer som jag vill.

Lindhs provsmakning av Jens öl

160403_lindhcraftbeer_jens_tirfing_0001160403_lindhcraftbeer_jens_tirfing_0002160403_lindhcraftbeer_jens_tirfing_0003Luna imperial ipa, 8.7%

Bärnstensfärgad eller brun, kraftigt grumlig och ogenomskinlig med mycket hög, smutsvit skumkrona. Skummet lämnar mycket rester längs glaskanten och landar i ett tunt skumlock som täcker merparten av ytan.
Doften är kraftigt citrusbetonad med både citron, mandarin men även lite grape. Även en del talliga inslag återfinns ihop med en allmän humledoft. Mycket fräsch humlearom.
Kraftig och tydlig beska som är relativt kortvarig.
Tydlig men elegant och balanserad alkoholton som ej dominerar. Mjukt värmande.
Smaken är något maltig med medelstora citustoner, främst citrusskal, som stöd. Inga direkt söta karamellmalter känns utan istället en medelstor adstringens. Lite gipsiga toner finns i bakgrunden ihop med en medelstor svavlighet. Uns av pappkartong i eftersmaken.
Välbalanserad för stilen dvs rivig och burdus. En tydlig och kraftfull beska ger en lättdrucken känsla ihop me den låga restsötman. En tjock och mjölig munkänsla ger lite ”tuggmotstånd”.
Hög kolsyrenivå och kolsyran är något stickig.
Välbryggd och väldigt väljäst utan andra felsmaker än adstringensen.

Summerat omdöme
36 poäng

Övriga kommentarer och råd
En citrusfruktig dubbelipa i min smak där karamellmalten inte överskuggar humlen. Lättdrucken och köttig där vetet bidragit till stor munkänsla. Viss adstringens finns tyvärr från antingen torrhumling eller mäskning (pH eller hög temp på utmäskning) vilket drar ner betyget en del på en annars välbryggd och väljäst ale. Jag hade gärna sett den lite mindre grumlig men postens oömma behandling kan ha ställt till det här, trots viss karens i kylskåpet. Jag tar främst med mig den eleganta och massiva aromen till banken…

160403_lindhcraftbeer_jens_tirfing_0004160403_lindhcraftbeer_jens_tirfing_0005Some kind of monster, 11.2%

Svart med mörkbrunt skum som är mycket lågt, bildar knappt en täckande yta. Skummet dör ut helt efter kort tid.
Doften domineras av rostad malt och kaffe av lättare slag. Lätt vanilj och mjölkchoklad finns i bakgrunden. En blöt men fräsch och nysågad träton återfinns på medel nivå. Drar lätt åt whiskyhållet, dock ingen rökighet.
Beskan är ganska hög och efterhängsen. Den landar långt bak i munnen och stannar kvar en halvminut. Dock len utan kärva inslag.
Alkohol på hög nivå och den är värmande i halsen. Lätt spritig men inga högre alkoholer. Ger en lätt alkoholsötma.
Smaken domineras av kaffe med rostad malt som stöd. Endast en lättare restsötma balanserar. En lätt men elegant kakaoton lirar vid sidan av och ger komplexitet till smakfloran. Ingen tung karamellighet eller kvalmig sötma. Ektonerna kommer först i eftersmaken men ger en trevlig finish. Ingen humle att tala om. En lätt kalkighet finns i bakgrunden när ölet blir varmare.
Elegant balanserad där en markerad men mjuk beska samspelar med den höga alkoholen. En viss kladdighet i munnen eftersmaken men i övrig väldigt lätt munkänsla och medel kropp.
Lätt kolsyrad där kolsyran är mjuk och len.
Väldigt välbryggd och väljäst. Inga felsmaker från bryggprocess eller jäsning detekterades!

Summerat omdöme
45 poäng. En excellent imperial stout.

Övriga kommentarer och råd
En väldigt drystoutig imperial stout där rostade noter ihop med en lätt och fräsch eftersmak ger en förrädiskt lättdrucken imperial stout. Den goda trälagringen (ekflisor i detta fall) ger en stor smakupplevelse där smakerna avlöser varandra. En något tydligare humling, gärna åt det jordigare hållet, hade gett ytterligare något poäng. Väldigt låg nivå på estrar som annars kan ge en oangenäm fruktighet. Bra jobbat, skicka fler!

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.