Brewer Profile: Micke Eklund

IMG_9928b
Brewer Profile fortsätter till Enköping, Kesudden Garagebryggeri och bryggaren Micke Eklund. Alla bilder på Micke och hans bryggeri är (c) Micke Eklund och provsmakningsbilderna är mina.

Berätta vem du är
Jag heter Micke Eklund och är en 43-årig IT-konsult från Enköping med fru och två barn. Vi bor i en villa lite utanför Enköping där halva garaget dedikerats till ölbryggning.
Teknikintresset har varit med sedan barnsben men med för lite fritid är det kul att kunna fokusera på specifika områden, som till exempel ölbryggning, där det ges utrymme för lite nörderi!

När började du brygga öl och varför?
När vi hade after work och andra tillställningar på jobbet var det några kollegor som ofta hade med sig ”krånglig och svår” öl som IPA och annat. Jag satt tryggt med mina Mariestad eller Staropramen och en skål jordnötter men dom envisades med att jag skulle prova och så småningom trillade poletten ned och jag blev intresserad av hantverksöl. Efter Stockholm Beer festival 2013 beslutade jag mig för att prova att brygga öl hemma och beställde en Plastis på 29 liter från MaltMagnus och några hinkar att jäsa i och det var precis så roligt som jag hade förväntat mig! Jag har alla anteckningar från mina bryggningar i en blogg och det är minst sagt underhållande att gå tillbaka och läsa om dom första batcherna jag bryggde! Redan efter 4-5 bryggningar beställde jag en Braumeister 20 liter från Humlegården och en hel del annat i utrustningsväg vilket lyfte både intresset och mina öl ett par snäpp. Jag har försökt mig på en Camurri under en period och har nu landat i en Braumeister 50 liter som jag trivs utmärkt med! Anledningen till uppgraderingen till 50 liter var främst att kunna brygga dryga två fat till ”mästerskap”, bryggträffar och liknande.

Ganska snart efter att jag försökt mig på bryggning första gången snubblade jag över Jamil Zainasheff, John Palmer, Brülosopher och dom andra på nätet och hittade deras poddar och böcker. Eftersom jag pendlar dryga tre timmar om dagen har jag mycket tid att lyssna och läsa på forum och bloggar vilket verkligen har utvecklat mitt bryggande och mina kunskaper i ämnet, även om man samtidigt blir mer och mer ödmjuk inför det kolossala berg av information som finns där ute. Förutom att vara en stor kunskapskälla är ju poddarna från till exempel The Brewing Network också mycket inspirerande, man känner direkt för att åka hem och brygga en likadan öl själv!

Jag har drygt 50 batcher under bältet vid det här laget. Det är ju relativt få om man ser till många rutinerade bryggare därute men jag försöker verkligen komplettera mina erfarenheter med läsning och podcasts. Egentligen har jag aldrig fått några professionella omdömen om mina öl men tycker själv att jag har utvecklats en hel del på de dryga två år jag har hållit på. Nu har jag ju äntligen tagit mig i kragen och skickat iväg några lager och en stout (som jag visserligen inte var helt nöjd med) för utvärdering hos SHBF (och herr Lindh själv). Målsättningen är att vara med i SM nästa år när det förhoppningsvis blir lite kortare resväg att släpa ölfat och utrustning än till Malmö! Kanske skickar jag in några flaskor till domartävlingen i år, om jag får till något bra under vårkanten vill säga.

IMG_9894-(Large)Hur ofta brygger du?
Första året bryggde jag ungefär varannan vecka, sedan fick vi tillökning i familjen med en liten dotter så nu har jag fått gå ner till knappt en bryggning i månaden för att hinna med familjelivet. Det är ju inte bara själva bryggdagen som tar tid, man ska ju underhålla och pyssla om sina alster under några veckor också. Att utveckla och modifiera utrustningen tar också tid som jag tyvärr inte har just nu, vilket i sin tur, bland annat, har lämnat min jäskyl med ett stort hål i dörren där jag skulle montera en sjutumsskärm som skulle visa info från min BrewPi!

IMG_9616Vad brygger du helst för öl?
God öl! Roligast att brygga är nog imperial stout eftersom det är så mycket av allt! Det brukar bli rejält med både hot- och cold break och doften är häftig! Åtgången av imperial stout är inte så hög dock så i början var det IPA som gällde och på senare tid har det blivit mycket lager. Generellt har jag bryggt ganska klassiska, smakmässigt enkla, välhumlade öltyper. Själv dricker jag än så länge mest IPA men när man visar garaget för vänner och bekanta är det ju ofta lagerölen som går åt. Jag håller mig alltid med minst ett fat stout i kylen dock!

Vad har du för bryggutrustning?
Det finns många olika områden inom ölbryggning man kan snöa in på och min tyngdpunkt har hamnat på bryggprocessen och prylarna! Jag är teknikintresserad och vill gärna prova alla nyheter jag läser om i bloggar och forum och se hur dom kan effektivisera min process och helst förkorta min bryggdag (fast inte på bekostnad av kvalitéten). Just nu är jag nöjd med min uppsättning:
Braumeister 50 liter (år 2015) – brygg-olle, kort maltrör, rostfri huva, wifi, tak-vinsch, lakvattenkärl med timer och termostat
Chugger pump -> plattvärmeväxlare (eller kylspiral) -> termometer -> syresten -> jäskärl
Ombyggt kylskåp med BrewPi och en 70 liters Camurri konisk jästank
Egentligen har jag använt kylspiral hela tiden men plattvärmeväxlaren är under utvärdering eftersom den kortar ner bryggdagen.

IMG_9931-(Large)Hur ser din drömbryggutrustning ut om skulle börja om?
Jag har faktiskt nått ganska nära min drömutrustning på den här nivån av bryggning. Det jag skulle vilja byta ut är väl jästanken, som i dagsläget inte är möjlig att trycksätta till mer än max 0,2 bar men det är den enda jag hittat (på över 60 liter) som passar i ett vanligt kylskåp. I övrigt har jag uppdaterat och adderat utrustningen under två års tid och fått till en rigg som är riktigt kompetent känner jag. Visst drömmer man om ett större (fritids)bryggeri med typ en Braumeister 500 och möjlighet till försäljning i ett litet ”tap-room” men det finns det verkligen inte tid till i dagsläget.

Kan du berätta om din bryggmetod?
Jag brygger i en 50 liters Spiedel Braumeister. Från början köpte jag det för att få kontinuitet i mina bryggningar och lämna mindre åt slumpen. Nu är jag dessutom väldigt nöjd med att det tar lite plats, presterar fantastiskt fin vört och är lätt att rengöra och underhålla.
Jag är inte extremt noggrann med decilitrar och OG men försöker ändå ha koll på mina inställningar i Beersmith och jag ”slösar” lite med vört och färdig öl för att slippa gnida ur de där sista grumliga litrarna.
Här kan jag skriva hur mycket som helst men för att hålla det relativt kortfattat så går en vanlig (?) bryggning på 40-60 liter till så här:
Förkultur enligt MrMalty (www.mrmalty.com) i en eller två e-kolvar med magnetomrörare.
Tar ut 70 liter (eller det som behövs) vatten via ett billigt reverse osmosis filter som tar bort 95% av alla mineraler och orenheter i mitt väldigt hårda vatten (i mörka öl kör jag kranvatten direkt).
Krossar malten i en Monster Mill 3-valsare. Försöker köra så fintkrossat som möjligt utan att det strular.
Kör ofta en Overnight mash (mäskar in kallt på kvällen och låter Braumeistern gå hela natten). Oftast bara ett steg + utmäskning 75 grader.
Vattenbehandlar enligt Beersmith utifrån olika profiler jag hittat på nätet.
Sätter 25 liter lakvatten på 75 grader med en timer som startar kl 7 på morgonen.
När jag kommer ner i garaget runt 8.30 vinschar jag upp maltkorgen och sköljer igenom malten med lakvattnet tills jag har fått ut förväntad mängd vört/gravity samtidigt som jag startar koket.
Kör ut dravet till rådjuren och städar.
Mäter upp och tillsätter humle-pellets, protafloc och jästnäring enligt recept.
Cirkulerar först PWB sedan kokande vört genom pump, plattvärmeväxlare, slangar, inline diffusionssten osv.
Låter hot-break och humle sedimentera och skickar sedan vörten till jästanken via plattvärmeväxlare och syresättning med diffusionssten.
Pitchar jästen och kör igång ett jäsprogram i BrewPi.
Städning och rengöring av utrustning (vilket jag alltid gör så fort det blir en minut över).
Efter avslutad jäsning tappar jag på Cornelius-fat, kallkraschar med gelatin och kolsyrar.
Done! Brukar ta ca 6 timmar, exklusive kross och inmäskning, om det inte är något särskilt moment som behöver mer tid, typ långkok eller whirlpool-humling.

Var brygger du någonstans och trivs du där?
Jag har gjort i ordning ett ganska bra, men trångt, utrymme i garaget där jag kan hålla till med alla prylar, brygga, dricka öl och spela hög musik! Bekvämligheter som golvbrunn och varmvatten gör att det är enkelt hålla rent. Jag dricker inte när jag brygger, förutom om det är några nyfikna kompisar på besök för att lära sig, men garaget ståtar med en fyrakranars keezer! Hade jag haft plats för gräsklippare, stegar och vinterdäck någon annanstans hade jag gjort i ordning en liten hörna med soffa och dart-tavla också men det får bli i nästa garage.

Vad är tanken bakom dina öl?
Från början var det att bevisa för mig själv att jag kunde göra nästan lika bra öl som gick att köpa på bolaget. Nu när jag tycker det målet är nått och passerat (om man räknar dom ”vanliga” ölen alltså jag slår ju knappast eliten på fingrarna) är det väl att visa mina vänner att hembrygd öl är så mycket mer än något man behöver pina i sig för att bli packad. Jag jagar inte ofta tunga och komplexa smaker utan försöker få fram enkla, rena och fräscha öl som man vill dricka flera stora klunkar av direkt. Viktigast är att jag själv gillar ölen men nog jagar jag erkännanden från omgivningen också! Jag har aldrig bryggt exakt samma recept två gånger, det är alldeles för svårt att låta bli att pilla lite i receptet, men det är ju så man lär sig.

Vilken öl du gjort är du mest stolt över och varför just den?
Jag bryggde en stout som höll riktigt hög klass och i min egen (ganska självkritiska) smak var bättre än dom kommersiella stouts jag druckit. Jag bryggde en nästan lika lyckad version som placerade sig på en andraplats i Enköpings egna ”hembryggarmästerskap” (endast folkets val) med över 1000 besökare vilket ju var kul. Sedan dess har jag gjort två tyvärr (relativt) misslyckade försök på (nästan) samma recept 🙂

Vilken är din kommersiella favoritöl och vad gillar du med den?
Svårt att säga EN bara… Jag har vid enstaka tillfällen smakat exklusivare IPA som har varit helt otroligt goda men om man med favorit menar vilka öl jag alltid har hemma och dricker ofta så har jag ramlat in i ett fack med ”karamelliga” (D)IPA där jag gärna, i all enkelhet, dricker typ Lagunitas Maximus och Oppigårds Thurbo DIPA. Jag är inte så avancerad i min analys varför jag gillar dessa öl utan tycker bara att dom är väldigt goda! För två år sedan låg jag betydligt lägre i alkoholhalt på husölen men jag har sakta höjt den nivån… Ska man följa den allmäna trenden är det väl snart dags att gå ner under 5% alkohol och sen hoppa på surölen men just nu känns det avlägset 🙂 En annan sak jag har märkt med kommersiella hantverksöl är att dom ibland ändrar smak och karaktär i olika batchar och/eller årgångar vilket gör att vissa tidigare favoriter till stor besvikelse ramlat ner från prispallen. Man ska väl heller inte underskatta den egna palettens utveckling över tiden.

Jag brukar alltid beställa några svenska nyheter när det är lanseringar på bolaget och ibland hittar man ju ett guldkorn! Till exempel så har ju Brewski presenteterat några riktigt goda öl i Feber-serien och All-In Brewing brukar inte göra mig besviken heller.

Vad vill du förbättra med din bryggmetod?
Det tog mig ganska lång tid att bli nöjd med min process och få allt att stämma. Nu när jag tycker att det sitter som det ska är det egentligen bara utjäsningen som jag ofta blir besviken på. Jag har sällan kommit ner i dom FG som stått i recepten utan oftast landat 4-5 pinnar upp. Sen är jag som småbarnsförälder som pendlar till jobbet ständigt på jakt efter tid så att förkorta bryggdagen står alltid på listan över förbättringsområden. Personligen behöver jag också jobba mer med min smak- och doftpalett och att kunna identifiera olika felsmaker. Framöver hoppas jag också våga testa lite nya jästsorter.

2015-03-24_16.30.35Har du några tips eller trix till andra bryggare?
Om man ska försöka sig på några mer praktiska tips så har jag ett råd till nybörjare och det är att ha tålamod. När det står i boken att ölet är klart att dricka på 5-6 veckor så brukar det löna sig att vänta, framför allt om man har tagit en del chansningar och genvägar som man ju ofta gör som nybörjare. Låt ölet vara ifred i jäshinken 3 veckor är mitt tips. Sen tror jag att temperatursvängningar är värre för jäsningen än hög temperatur. Så ställ inte jäshinken i sovrummet där tempen är 6-7 grader varmare när solen tittar fram än under natten, oavsett om medeltempen är 17 eller 22 grader. Förutom att jästen inte gillar det kommer din jäshink att suga in luft från rummet varja gång temperaturen går ner, i varje fall när jäsningen börjat avta (svårt att inte bli för detaljerad här). Sist men inte minst KEEP IT SIMPLE! Undvik avancerade recept tills du fått kläm på vad som är vad!

Sen har jag litet tips för er mer egna fat. Jag använder en luftpistol med en grå kolsyrekoppling till kompressorn i garaget för att spara på kolsyran när jag rengör mina slangar, tappkranar, beergun, corneliusfat osv. Köp en ”PET-adapter” så ni kan ha rengöring och desinficering i vanliga läskflaskor för att spola ur slangar och tappkranar, dessutom kan man sätta en på trädgårdsslangen om man vill spola vatten i slangar och rör. När jag tvättar faten har jag en ”jumper-slang” från utgången på ena fatet till ingången på det andra. Man fyller det första fatet med PBW och några liter varmvatten, låter dra ett tag och trycksätter med kompressorn (jag vänder även faten upp och ner en stund efter det). Öppna tryckventilen på det andra fatet och låt vätskan flöda över så har du gjort rent utgång och ingång på samma gång, stigarrören kan annars vara lite knepiga att få rena på insidan. Jumperslangar är för övrigt bra att ha i andra lägen också (typ om tappning efter gelatin och kallkrasch om man ska ta med fatet hemifrån).

IMG_9942-(Large)Kan du berätta om något misstag du gjort som hembryggare?
Jag har nog gjort dom flesta vanliga misstagen… I början tyckte jag att det var lite larvig med så specifika gradangivelser i recepten och för jäsningen så där gick mycket fel. När jag går tillbaka och läser mina bryggloggar så är mycket helt galet men alla mina bryggningar har gått till jäsning och fat och även om några har vaskats har alla varit hyggligt drickbara. Ska jag nämna något specifikt men knappast märkvärdigt så pluggade jag igen en Better Bottle med en IPA alldeles för tidigt och lämnade den i rumstemperatur i någon vecka. Pluggen sköt nog ur redan första dygnet och sedan blev det någon slags farmhouse-ale av den! Helt ok om man gillar den där bondgårdsdoften, men det gör inte jag!

Har du någon favoritjäst?
Jag vill inte vara tråkig men WLP001 är ju bra… Sen tyckte jag det var trevligt att använda WLP090 också men den är ju ganska lik WLP001. WLP001 passar mig bra eftersom den pallar lite högre alkohol och inte ger så mycket estrar, jag gillar ju som sagt ”rena” öl bäst. På lagersidan har jag använt WLP833 German Bock ganska mycket men vet inte om jag tycker den är bäst, jag ska försöka utvärdera lite andra sorter under våren. Jag har inte lyckats så bra med torrjäst, även om det knappast var jästens fel, och nu när min förkulturprocess funkar så bra så kör jag vidare med flytande jäst.

Hur jäser du?
I början stod jäskärlen framför elementet i garaget men efter några bryggningar fick jag tag på en gratis frysbox på facebook som jag byggde om med en STC-1000. Det var ett stort steg i att förbättra ölen och kontinuiteten i jäsningen. Nu har jag uppgraderat till en Camurri jästank som säkert går att jäsa 75 liter i. Jäsningen sker i ett kylskåp jag hittade på Blocket och byggde om med en BrewPi som jag är sjukt nöjd med! Jag vet inte om det blir bättre öl än med frysboxen och STC1000 men det är lite snyggare och roligare 🙂 Jäskärlet har jag byggt om lite också för att få in i kylskåpet. Dessutom har jag satt i en ”thermowell”, eller dykrör som väl är den svenska översättningen, för att hålla exakt temperatur och det funkar ruggigt bra. Värmekälla är en 200w växthusvärmare i all enkelhet. Jäskärlet är egentligen inte tänkt att vara trycksatt men jag har ersatt vattenlåset med en vanlig kulkoppling till ett corneliusfat och det går att få till 0,2 bar som bäst. Poängen är mest att hålla ett övertryck när jäsningen avtar för att inte riskera att få in vildjäst och att jag faktiskt kan fylla på med kolsyra under kallkraschen där man annars riskerar att suga in allt möjligt oönskat som far runt i kylskåp och garage!

Det sägs också att jäsning under tryck medför vissa positiva effekter som möjlighet att jäsa lite varmare utan att öka mängden biprodukter och såklart att man ”behåller” den humlearomen i ölet som annars bubblar ut genom vattenlåset, vilket bara stämmer delvis eftersom man ju måste släppa på trycket vid en viss gräns för att inte kärlet ska explodera (plus att jästen inte fixar hur högt tryck som helst). Jag har provat att jäsa i vanliga corneliusfat också med utmärkt resultat men man kan ju aldrig veta hur bra det hade blivit i en hink från Jula heller 🙂 Brülosopher har gjort vissa experiment runt detta och hans slutsats är att det inte spelar någon roll för oss hembryggare i alla fall.

Vilka ovanliga ölrecept har du bryggt?
Ajajaj, jag är lite tråkig på den här punkten! Jag har faktiskt aldrig gjort något särskilt exotiskt… Jag gör mest enklare grejor och vill fortfarande bli bättre på det! Blåbärsmuffinschokladbjörnbärsvaniljvingummisuröl får vänta 🙂

Vad blir nästa öl du brygger?
Nu håller jag precis på att ladda för årets ”Enköpingsmästerskap” som går av stapeln i slutet på maj. För att ha ett bidrag till varje klass blir det blir en stout, en IPA och en lager (hör och häpna) 🙂 Stouten blir receptmässigt ganska lika den jag kom tvåa med förra året (fast med något tillägg som honungsmalt eller hasselnötter eller något sådant) medan IPA:n och lager:n får bli något helt nytt!

IMG_9948-(Large)

 

Lindhs Provsmakning av Mickes öl

 

160129_micke_eklund_0001

160129_micke_eklund_0003

160129_micke_eklund_0004Garage kesudden – Citra cascade lager, 6%
Halmgul öl som är lätt disig. Den har ett högt fluffigt och vitt skum som är mycket hållbart och stabilt. Skummet lämnar en del rester längs glaskanterna och avslutar som ett lock ovanpå ytan.
Doften är kraftigt citrusbetonad med frisk citrondoft och inslag av finare men något diskretare mogen apelsin.
Smaken är stor och voluminös med ungefär lika delar citron som apelsin. Viss maltighet finns som stöd till citrusen och vetemalten ger en viss men ändå betydande munkänsla. Lätt adstringens skönjas.
Den har en hög och tydlig beska som är lång och något kantig. Upplevelsen av beskan tilltar med varmare öl.
Alkoholen är väl integrerad i helheten och god. Den tar inte överhand utan get bara bra stöd till den låga restsötman, med andra ord har ölet en bra balans mellan alkohol och restsötma där enbart beskan tar överhand.
Stickig kolsyra på mycket hög nivå. ”Spritsig”.
Den lämnar en något kladdig och oljig eftersmak i munnen.
Hög teknisk kvalité på såväl bryggning som jäsning. Förutom viss adstringens detekteras inga övriga felsmaker.

Kommentar
En snygg och välbryggd modern ljus lager som är helt i min stil. Kanske att den drar mer åt en india pale lager även om det är utanför ramen för shbfs typdefinitioner men vad gör det när ölet är gott? Stora friska smaker och fräsch humle gör den väldigt lättdrucken och härligt somrig. Något överkolsyrad vilket gör att den fyller munnen lite mycket, det tar då tid för smakerna att hitta tungan och det blir en överväldigande första upplevelse. Det egentligen enda besvärande draget är tyvärr beskan som är något tvär och påtvingande. Kanske lite mindre sulfathalt i vattnet skulle ge en något mjukare beska eller helt enkelt en mindre bittergiva. Eller är det kanske något för mycket torrhumling som gett den lätta adstringensen i form av tanniner?
Betyg? Mycket bra.

160129_micke_eklund_0002

 

160129_micke_eklund_0005Kullalyckans lager, lättsam lager
Bärnstensfärgad öl med högt, fint skum. Mycket bra genomskinlighet utan något störande dis ända tills sista centilitrarna från flaskan åker ner i glaset. Fluffigt skum av mycket hög hållbarhet. Skummet består mestadels av små bubblor, lite moussigt.
Frisk maltdoft på hög nivå med viss syrlighet i bakgrunden. Lätt och elegant gräddighet från maltsötman vilket upplevs som nymald pilsnermalt. Stor humledoft som är örtig med med vissa små inslag av tvål. Mycket lätta men ändock tydliga fruktestrar går att skönja när ölet värms.
Smaken är påtagligt humlefrisk med en tydlig gräddighet från malten även här. Dock något tvär och vass humlesmak.
Hög kolsyra som är stickig och vass. Ölet har medelstor kropp och medelstor munkänsla.
Tydlig men låg beska som är välavvägd och medellång.
Bra balans mellan sötma och beska.
Välbryggd utan några felsmaker från bryggning eller jäsning.

Kommentar
Stor och fyllig lager som drar åt exporthållet fast utan den torra, gipsiga delen. Väl bryggd och väljäst som sagt och det är alltid spännande med närodlad humle! Vad var det egentligen för sort? Lite Fuggles-aktig på något sätt? Något tung restsötma avslutar den annars väldigt goda lagern. Trevlig!

160129_micke_eklund_0006Snömannen stout – En lite för sliskig stout? 10.4% abv
Mörkt rödbrun, nästan svart öl med för stilen mycket fluffigt, högt, beigebrunt färgat, stabilt skum.
Doften består av stor kakao, medel lakrits och tydlig rostad malt. En hel del fruktiga estrar skönjas från jäsningen, mestadels åt russinhållet.
Kraftigt maltig med betydande inslag av rostad malt i symbios med mindre toner av bränd malt. Medelstor nivå av kaffe, russin och lite choklad. Tydlig men lättsam vanilj. Ingen tydlig humlesmak alls. Inslag av sherry och madeira när den blir varmare.
Hög beska som är mjuk och elegant fast lång.
Stor restsötma och enorm kropp. Har en kladdig munkänsla.
Kraftigt sting i alkoholen som är mycket värmande, främst bak i munnen.
Mjuk kolsyra på medel nivå.
Välbryggd med hög teknisk kvalité utan felsmaker.

Kommentar
En kraftfull och väldigt smakrik Imperial Stout som lämnar stort avtryck. I den tuffare delen av skalan men ändå fortfarande lättdrucken. Fina och rena smaker avlöser varandra och enda tipset är något lägre restsötma.
Mycket god!

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

2 Comments

  1. Andreas Petersson 2016-08-16

    Helvete va jag blir inspirerad! Har själv inte kommit igång men läser på för fullt samt inreder källaren så jag kan börja brygga.

  2. […] RO-filter efter tips av Micke Eklund. (Länk till hans […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.