Södra Maltfabriken – Deer santa, brown ale (amerikansk), 5.3%

151203_södramaltfabriken deer santaMörkt rödbrun, blank öl med kraftigt ljusbrunt skum som lägger sig snabbt.
Doften är tydligt humlig med apelsinkaraktär med kompletterande mjölkchoklad och lätt rostade malttoner. Mycket knäck och kola.
Beskan är väl markerad och småsträv, ligger kvar länge.
Diskreta alkoholtoner finns på en balanserad nivå.
En syrlig chokladsmak inleder med smått träiga toner från humlen. Apelsin och andra citrusfrukter finns på tydlig nivå. Medelfyllig kropp och medium kolatoner i eftersmaken.
Bra balans mellan malt och humlesmaker. En tydlig restsötma bidrar till fyllig munkänsla och eftersmaken domineras av kraftiga kakaotoner.
Medelhög kolsyrenivå ger ett fräscht intryck.
Välbryggd och väljäst utan några direkta inslag av estrar, fenoler eller diacetyl.

Kommentarer
En excellent och lättdrucken amerikansk brownale med en mycket trevlig humleprofil. Choklad och apelsin hör julen till men för att vara en traditionell och klassisk julöl är den något för välhumlad. För att vara amerikansk brownale är det däremot perfekt nivå på moderna humlesorter. Jag hade önskat en anings mer torrhumle för ytterligare en dimension i doften.

151203_södramaltfabriken_deersanta_2

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.