Bambi sour pale ale

150419_lindh_craft_beer_bambi_sour_pale_ale_0001Ljust halmgul med bra skum för stilen men lägre nivå än min standard (ja jag har en sådan). Väldigt blank vätska fram tills sista centilitrarna åker ner i glaset där lite bakteriemix disar genomskinligheten. Ytterst lite men ändock (ej på bilden). Förvånansvärd blank trotsdem med tanke på all vete! Skummet lämnar eleganta rester (lacing) längs glaskanterna och de sitter kvar på glaset timmar efter konsumtion.
Doften är syrligt fruktig åt mangohållet med ljuvliga stalldofter, funk, läder och mycket brettanomyceskaraktär. Syrligheten är mjuk och rund, inte sådär stickande som en del vildjästa öl är.
Smaken är frisk fast lätt med sin mjuka syrlighet. Inget tvivel om att det är en suröl men väldigt lättdrucken och trevlig. Även här återfinns mängder med frukt och liksom i doft en del läder men inte på det där tunga ”Chesterfieldiga” sättet utan med som en ny plånbok från en elegantare väskaffär.
Eftersmaken är diskret besk, skulle gissa på en handfull IBU som mest och munkänslan är något kladdig.

Omdöme
En väldigt somrig och god öl jag blir smått barnsligt förtjust och glad i när jag ställer in en flaska i kylen inför kvällen. Bambi sour pale ale inleder mitt äventyr med alternativa jäsmetoder och min jakt på en snabbjäst (ca ett kvartal) suröl som ska fungera som vardagssuris. Ett tillskott till familjen vardagsöl där veteöl och välhumlad lager redan ingår. Ni kommer ganska snart inse temat på namngivningen…
Nu är detta förvisso min första färdiga suröl/vildjäst öl/bakteriejäst öl eller wild ale som jag hellre kallar det. Jag har inte skrivit om denna bryggning tidigare eftersom det var 5 liter hefeweizenvört som blivit över från en annan bryggning som fick en bakteriemix av brettanomyces och peddiococus eller lactobacillus. ”Eller” för att jag inte vet exakt vad som fanns i bottensatserna jag odlade upp. De öl som gjorts på den bakteriemixen tidigare fick säkerligen inte samma härd av kombinerad bakteriemix i primären så det är inte så relevant att jämföra Bambi med de ölen. När jag väl tömde damejeannen som denna batch jäst i ca 3 månader fyllde jag upp den med ny veteöl, denna gång öl som genomgått primärjäsning redan. Det bubblade i röret redan efter 30 min så vi ses snart igen. Och solen gick upp och gick ner den tredje dagen…

150419_lindh_craft_beer_bambi_sour_pale_ale_0002

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

5 Comments

 1. Carl 2015-04-19

  Ett trick för att få fram färdig suröl ”snabbt” är att jäsa var för sig med Brettanomyces och mjölksyrabakterier i olika kärl. Efter förslagsvis 6-8 veckor blandar du dessa öl till tycke och smak, för att sedan låta blandningen ligga ytterligare någon vecka innan flasktappning. Jag har själv inte provat denna metod, men vet att kommersiella bryggerier ibland gör på detta vis.
  Ännu ett sätt som kan påskynda mognadsprocessen är att inte mäska vid allt för hög temperatur under försockringsrasten.

  Hälsningar Carl

 2. Markus 2015-04-19

  Spännande! Jag har faktiskt aldrig provat en suröl. Finns det någon på systemet som man borde prova? Hur gör du dina etiketter förresten? Är det Laserskrivare + mjölk som gäller? 🙂

 3. Lindh 2015-04-20

  Tack för tipset. Just den varianten har jag inte hört talas om innan. Vill man snabbt få syra går det ju annars bra att syra mäsken eller vörten före kok som t.ex. en Berliner wiesse. American sour ales är ett bra lästips.

 4. Lindh 2015-04-20

  Suröl är komplext och någon enskild som ska representera hela stilen är svårt att ta fram tips om. Cantillon anses vara en av de främsta tillverkarna men svårt att hitta på systemet. Sök på Geuze eller spontanjäst så hittar du lite; https://www.systembolaget.se/Sok-dryck/#searchview=All&varugrupp=%D6l&exkluderakosher=False&exkluderaretsinerat=False&groupfiltersheader=Default&excludesvalues=False&filters=varugrupp,produkttyp,&action=search&produkttyp=Spontanj%E4st+%F6l&excludesvalues=False
  Det mesta är svårt att få tag på tyvärr. Brekeriet gör spännande suröl men dom skickar inte till Systembolaget längre så då får man beställa från webshoppar. Kriek är förvisso ”suröl” men inget jag skulle säga representerar stilen i övrigt.

  Jag skriver ut med bläckstråle och kör med limstift. Mjölk har jag inte tyckt fungerat så bra men det beror nog på pappersvalet. Limstift är smidigt och lossnar lätt i lite varmvatten.

 5. Carl 2015-04-20

  Syra vört med Lactobacillus går ofta på bara ett dygn eller två, men det är Brettanomyces som tar lång tid på sig att utveckla det funk som jag tycker är essentiellt i en ”lambik”.
  American Sour Beers är en toppenbok för den som är nyfiken på suröl!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.