Norrköpings Bryggeri

 

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0000Norrköping har fått sitt första bryggeri på över 40 år, nämligen Norrköpings Bryggeri Aktiebolag som ligger i det f.d. Östra Hembageriets lokaler vid NT. Bryggeriet, som sköts av Håkan Lind och Anders Jonsson, drivs för tillfället som bissysla. Med andra ord så bryggs det öl vid sidan om ordinarie arbeten på kväller/helger. Premiär för deras öl blev på Kulturnatten i Norrköping september 2014 och sedan dess har varje batch sålts slut redan vid bryggningen. De klarar helt enkelt inte att möta efterfrågan vilket såklart är både smickrande och roligt. Några öl på Systembolaget finns det inte heller då det inte finns kapacitet just nu. All öl går till några utvalda krogar i stan, t.ex. Black Lion, Titans, Lagerkvists och Saliga Munken. Håkan Lind (nej vi är inte släkt vad jag vet) som höll i bryggerivisningen berättar att det kan bli tal om att köra upp en laddning till Systembolaget och beställningssortimentet via Örebro framåt våren, inte för att det ligger någon som helst ekonomi i det utan för att det är kul att nå ut till nyfikna runt om i landet.
En red ale och en pale ale finns såhär långt men men IPA är på ingång inom kort. Bryggverket på ca 375l kommer ursprungligen från England och efter en kort mellanlandning på sveriges västkust hamnade det i Norrköping. Det är ett RIMS-verk och mäsken hålls varm genom att vörten pumpas från under flaskbottnen genom rör som ligger i ett varmvattenbad och sedan tillbaka ovanpå mäsken. Någon lakning sker inte i detta bryggverk med denna metod. Efter mäskningen pumpas vörten över till kokaren/boil kettle som även den är rostfri samt träinklädd. Efter koket pumpas vörten via en plattvärmeväxlare till rosfria jäskärl i samma stil som bryggverket. Tre jäskärl i samma storlek har de men flaskhalsen i produktionen idag är deras enda bright tank som kolsyrar ölet via co2-tuber.

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0001_3Håkan på rundvandringen under ”öppet hus”.

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0001_4

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0002Ibland krossar dom själva och ibland köper dom färdigkrossat.

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0004

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0003

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0005

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0006PET-keg är framtidens melodi enligt Håkan. Behöver inte desinficeras före, behöver inte hämtas hos kund och kan plattas ihop till återvinningen efteråt.

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0008

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0009

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0010

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0011Prototyper utvecklas på en Braumeister 20l.

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0012

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0014

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0015Plattvärmeväxlaren

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0020

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0022Bright tank eller lagringstank som det också kallas. Här trycksätts ölet med kolsyretub då jästankarna inte är tänkta till ”kolsyreinlåsning” i slutet av jäsningen.

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0025Mäsktunnan/MLT till vänster och varmvattentunnan/HLT med RIMS-slingan i till höger.

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0027Till höger syns kokkärlet/BK.

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0029Två av tre jäskärl.

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0030

141221_norrkopings_bryggeri_aktiebolag_0031De två ölen som hittills släppts.

141221_norrkopings_bryggeri_pale_ale_0004

141221_norrkopings_bryggeri_pale_ale_0032Provsmakning av Norrköpings Bryggeri Pale ale, 5.6%

Rödbrun öl med lätt disighet i första halvan av flaskan och sedan kraftigt dis, nästan grumligt, i andra delen. Dvs jäst kvar som bottensats. Den har ett smutsvitt skum som snabbt sjunker undan och som inte lämnar några rester varken på glaset eller på ytan av ölet.
Doften är söt av apelsinmarmelad och fikon med några mindre fruktiga noter av krusbär och blåbär. En lätt knäckighet återfinns ihop med ett uns av diacetyl. Lite tung doft som får mig att tänka på rökmalt med sin pikanta sötma vilket bidrar till att citrusen upplevs mindre citronfräsch och mer åt övermogen apelsin.
Smaken domineras av dadlar och grapefrukt inledningsvis som senare klingar av i en ganska lätt beska jag uppskattar till 30 ibu även om flaskan säger mera. Lite tjära och en lätt rökighet finns i eftersmaken. Trevlig munkänsla från vetet och bra kolsyra.

Omdöme
En enkel och hyffsat lättdrucken pale som är något av en instegsöl. Den sticker inte ut för mycket utan kan passa bra för den bredare massan. För min personliga smak är den något för söt och tung där jag hellre hade sett lite friskare citrustoner. Restsötman som är för hög spökar för min del och det saknas någon humlesort som ger lite jordigare eller träigare inslag, t.ex. Columbus eller Simcoe. Den blir lite för fruktläsk-liknande samtidigt som det inte balanseras med syra från citronhumle helt enkelt. Jag tycker Norrköpings Bryggeri ska vara nöjda för att vara en av deras första öl och men lite finslipande av receptet blir detta en bra nybörjarcraftbeer för den, i stort, inte helt ölsnobbiga Norrköpingspubliken.
Flaskan var ett varuprov.

141221_norrkopings_bryggeri_pale_ale_0025Snygga kapsyler!

141221_norrkopings_bryggeri_pale_ale_0028

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

3 Comments

 1. […] och ölgurun Magnus Bark besökte Norrköpings Bryggeri som jag ju besökt tidigare för utvärdering av lite prototyper samt sitta och snacka lite strunt om öl i allmänhet. Vid det […]

 2. Skogstokig smålänning 2021-06-20

  Kära herr Bark!

  Jag noterade att du heter herr Bark, men trots det inte har döpt ditt bryggeri till Barks bryggeri. Fattar du inte vilka möjligheter det hade skapat? Barköl, barkapappa eller någon form av barnserie?

  Med hopp om svar,
  Ett stort fan av bark och andra godheter

  PS. Om ni bestämmer er för att gå denna rätta väg kan jag tänka mig att gå in med en kontantinsats för att köpa cirka 10% av firman.

 3. Lindh 2021-06-20

  Jag heter inte Bark. Du är på fel sida…
  Gå till ofiltrerat.se för att få kontakt med Magnus Bark.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.