Braumeister BM50

141118_Speidel_Braumeister_0001Välkomna till den mörka sidan! Jag har skaffat mig en bakmaskin erhmf jag menar så klart Braumeister. Det har jag inte gjort för att primärt öka kvalitén på mina öl utan det handlar främst om att inte behöva minska på antalet bryggningar per år eftersom några radikala förändringar i både privatliv och yrkesliv är på gång. Jag insåg med andra ord att jag måste uppgradera och/eller automatisera mitt bryggsystem om jag ska kunna fortsätta brygga. Först tänkte jag köpa en till kastrull modell större så jag kunde fortsätta brygga ungefär som jag gjort fast laka rakt ner i kokkastrullen istället för flytt via en hink. Detta skulle underlätta passningen under lakningen en hel del. Att gå upp i storlek på kastrull skulle även minska risken för överkok. Jag testade en bryggning med en lånad 98l-kastrull och det funkade mycket bra men den var något stor och otymplig att bära omkring med så rengöring på plats är att rekommendera, något jag inte kan eftersom jag saknar avlopp i bryggeriet. Tanken med nya systemet var även att styra vattentemp för mäskvatten och lakvatten i 50l-kastrullen med min termostat UT200 och planeringen gick så långt att jag redan köpt en STC1000 för att frigöra den UT200an jag har i kylskåpet. Jag hade en rad olika planer och skisser på olika 3-tier-system med pumpar och bänkar jag skulle snickra men nånstans mitt i allt det här insåg jag att min tid närmsta två åren inte kommer räcka till för den typen av bryggningar där man är väldigt närvarande under processen. Därför tänkte jag om helt och bestämde mig för en Braumeister. Jag sneglade en hel del på Camurrin också som jag tror är något smidigare att använda med sin omrörare och avsaknad av pumpar men det är något med det där tyska jag går igång på. Resan till Tyskland hjälpte absolut inte heller men min nyfunna kärlek till riktigt välgjord tysk pilsner. Jag vet att det kommer en upphottad version av Braumeister med ny display i början på nästa år men jag har inte möjlighet att vänta med mitt inköp av en massa anledningar. Jag slog till på den större 50-litersmodellen på en gång då det är den batchsize jag är van vid att brygga. Det går ju att sätta i ett mindre maltrör om det behovet skulle uppstå i framtiden. Det blir premiärbryggning inom en vecka är planen, jag bara väntar på att jäskylen ska bli ledig. Här ska stegmäskas!

141118_Speidel_Braumeister_0006

141118_Speidel_Braumeister_0002

141118_Speidel_Braumeister_0004

141118_Speidel_Braumeister_0005Jag köpte även huvan till Braumeistern eftersom jag är så trött på kondens. Jag håller på att labba med lösningar för att leda ut ångan, helst utan någon fläkt. Risken för DMS känns överdriven eftersom alla större bryggverk har denna typ av lösning.

141118_Speidel_Braumeister_0008Kranen med dåligt rykte. Vi får se om den duger eller om den ska bytas på sikt.

141118_Speidel_Braumeister_0009

141118_Speidel_Braumeister_0010

141118_Speidel_Braumeister_0011

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

12 Comments

 1. Jonas johnsson 2014-11-23

  Jäklar vilken manick! Har du köpt monstret på humlegården?

 2. Lindh 2014-11-24

  Ja den var lite större än jag trodde innan och ja den är från Humlegården.

 3. Jonas 2014-11-24

  Drivs den med vanlig 230 V?

 4. Jonas 2014-11-24

  Vid noggrann koll på sista bilden fick jag mitt svar 🙂

 5. Lindh 2014-11-24

  Den kräver 16A dock så det går inte på vanliga uttag. 3200w värme och några till watt på pumparna.

 6. Jonas 2014-11-24

  Ingenting för mitt lägenhetskök då 🙁

 7. Lindh 2014-11-24

  Finns ju i 20l-modell på 2000w som går i lägenhet. Eller så går det skaffa någon sorts adapter och koppla in istället för spisen men här har jag själv ingen erfarenhet utan du får läsa på själv hur det funkar…

 8. Hans Danielsson 2014-11-24

  Komihåg att beställa U-gummilist för sil tallrikarna. Spelet till kanten är lite stort så det läcker lite där så vörten blir onödigt grumlig . Om din tid är knapp så kan du prova att köra en overnight bryggning ladda den på kvällen med vatten och malt ställ dom 3 första mäsktiderna på max och kör normal tid på dom 2 sista och låt den jobba över natten sen efter frukosten kan du gå ut och lyfta malt rör och starta koket
  http://www.kuntze.se/produkter/gummilister-borstlister/u-gummilist-med-rund-botten-106
  http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=2136&p=19

  //Hasse

 9. Fredrik 2014-11-25

  Spännande. Det är något som jag själv har funderat över men det får nog framtiden utvisa om jag ska köpa. Själv kör jag med 12 liters batchar och skulle behöva annat utrymme om jag ska köra större volymer. För egen del så är det kylskåp som står på investeringslistan så jag kan börja brygga lager.

 10. Lindh 2014-11-27

  Tack Hans! Övernattmäskning har jag läst in mig på och det kan säkert bli tal om när jag lärt mig maskinen mer.
  Hur vet man vilken list man ska ha då? Är den här gummin livsmedelsklassad eller vore det mer lämpligt med en silikonslang jag redan har från humle?

 11. Niclas 2015-03-30

  Hej

  Tycker du att du får stor skillnad på ditt öl just på grund av stegmäskningen?
  Vad jag förstår så är stegmäskning lätt när man har en Meister.
  Men blir det så stor skillnad?
  Mvh
  Niclas

 12. Lindh 2015-03-31

  Det är väldigt svårt att avgöra om man inte kör sida vid sida samma recept och i samma utrustning. Till Hefeweizen är det ju bra att stega av en rad anledningar så där ger det ju skillnad. Till en pale ale eller IPA är stegmäskning onödigt skulle jag säga. Men har man en Braumeister så ska man ju ändå stega upp från kranvatten till mäsktemp så då kan man lika gärna stanna på vägen på några temperaturer.
  Det kommer ett inlägg om olika mäsktemperaturer och enzymer när jag får tid nog att skriva det. Råmaterialet är samlat men det är en bra bit kvar till en bloggpost om något så komplext. Det går att göra bra öl vid en enkel infusion 66c men jag tror överlag att vi avskriver mäskningen som en enkel reaktion men det är väldigt mycket som händer i mäsken och det går att styra ölets resultat mycket därifrån också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.