Brewer Profile: Norman Geaney

brewer_normanNu kör vi igång med Brewers Profile på riktigt. Först ut är hembryggaren Norman Geaney:

Berätta vem du är?
Norman Geaney, 40 år gammal ursprungligen från Killarney, Irland som ligger i sydvästra delen av landet. Jag hat bott i Sverige sedan oktober 2000. Jag bor i Viksjö Järfälla som är norr om Stockholm med min fru Kristina och 2 barn Jennifer & Oliver. Jag arbetar som prestandaingenjör för ett företag som heter Cinnober som utvecklar Trading & Clearing House-system för finansbranschen. Mitt absoluta favoritbryggeri är Nögne i Norge och jag är ett stor fan och vän till alla som jobbar där i många år. Redan 2006 startade jag den här bloggen, Nogne Uncovered,för att hjälpa till att sprida budskapet om deras superbt bra öl. På facebook finns lite info om mitt bryggeri PianoRoad och just nu håller jag på med en ny blogg som heter Geaneys Beer.

När började du brygga öl och varför?
Jag bryggde min första öl 9:e september 2012 och började brygga av många anledningar. Jag blev kär i vissa hantverksöl eftersom jag har vuxit upp i ett land som domineras av Guinness & Heineken. Jag har alltid varit en ”hands-on” typ av person, så tanken på att brygga mitt eget öl vädjade till mig. Den främsta anledningen var att jag vill brygga öl med smaker som jag gillade samt försöka kopiera en del av de kommersiella öl som jag smakade och gillade mycket.

Hur ofta brygger du?
Ungefär en gång i månaden, men nu beror allt helt på tillgången på mitt kylskåp eftersom det är där jag jäser all min öl vid en viss kontrollerad temperatur.

Vad har du för utrustning?
38 liter Rubbermaid mäsktunna köpt från Highlander Brewing Supply med rostfri kulventil, winters termometer och en rostfri stålfalskbotten, Brewferm 27 liters digital bryggverk. Vörtkylare byggde jag själv och den består av 25 meter långt kopparrör och tar 10 minuter för att kyla 24 liter 100-20 grader. 3 st 30 liters jäshinkar med tappkran på två av de, en till att blanda malt i innan mäskning, 3 st 5-liters Glasdamejaner, kylskåp med ett Universaltermostat UT-200 från Conrads. 3 st Partyfat, Voltcraft digital pH mätare, refraktometer, Vortex stirplate, kapsylpåsättare i bänkmodell som kallas ”Super Duemile” och en Corona majskvarn.

Var brygger du någonstans och trivs du där?
Jag började 2012 med bryggning av 5 litersbatcher i köket och när jag ökade till 21 literssatser blev det tvättstugan som fungerar bättre. Men för att minimera dofter i huset, eftersom min fru gillar inte humlearomer, brygger jag numera i vårt garage eller på uteplatsen på baksidan av huset. Att brygga utomhus har sina fördelar med till exempel rengöring med vattenslang efteråt men nackdelen är när det är för varmt ute när det gäller mäskning. Då brukar jag flytta in den i skuggan i garaget.

Berätta om din bryggmetod?
Jag kör 21 liters helmaltsbryggning och sedan min senaste brygd har jag nu gått över till Beersmith från att tidigare använt Brewers Friend. 60-90 minuters enstegs-infusionsmäskning på 64 grader. En enkel satslakning efter att ha tömt first runnings är vad jag har gjort på sistone, det fungerar bäst för mig och är lättare att ha kontroll över. Jag brukade köra flödeslakning innan men hade problem att hålla lakvattnet vid rätt temperatur, behöver ett till bryggverk som vattenkokare om jag vill gå tillbaka till den metoden igen. 2 veckor primär- och sekundärjäsning, tidigare brukade jag flytta vörten från jästkakan efter 1 vecka men nu öppnar jag inte jäshink längre förens 2 veckor passerad. 1-2 veckor torhumling och jag läser av SG varje vecka för att övervaka utvecklingen. Buteljering när jag är nöjd med FG, sedan tillbaka i kylskåp i 4 veckor vid 18 grader.

Vad är tanken bakom dina öl?
Jag strävar efter att brygga öl som har har bra balans mellan doft, smak, kropp och kolsyra. Att brygga öl med en bra bas är viktigt för att utvecklas, och att ta fram dofter är den knepigaste biten. Jag antar att det är därför det tog mig nästan två år innan jag började brygga IPA. Jag började brygga brown ale som jag gillar att dricka och då koncentrerade jag mig främst på malt och kropp under bryggning. Men jag älskar också en mycket fruktig och ”resiny” IPA så jag experimenterar mycket med ingredienser och teknik när det gäller torhumling av dessa typer av öl. Jag brygger öl beroende på säsong och vilka ingredienser som är bäst tillgängliga. Jag gillar att klona kommersiella öl men nu föredrar att skapa mina egna recept från grunden. Jag började experimentera mycket 2012, kanske för mycket så nu har jag gått tillbaka till grunderna igen nu när jag är har mer kontroll och kan spika ett par vanliga ölstilar kommer jag börja brygga parallellt igen med 5 literssatser.

Vilken öl du gjort är du mest stolt över och varför just den?
Jag har 2 öl som sticker ut mer än några andra öl jag bryggt; min första julöl från 2012 som var en BIAB-bryggning med DME som bas malt, det var så bra till jul och varje flaska jag gav bort fick mycket beröm. Alla sa att den var bättre en Nils Oscars Julöl och många andra klassiska julöl och det tyckte jag också. Den hade precis rätt mängd av julkryddor och jag hade i den engelska matlagningskryddan som heter ”mixed spice” tillsammans med apelsinskal som dränktes i en mörk sockerlösning innan.
Den andra ölen var mitt första försök att brygga en irländsk röd ale som var fantastisk i alla aspekter förutom kolsyrenivån som blev värre och värre med åldern. Det hade ett utseende som Stone Arrogant Bastard Ale, en doft med massor av hasselnöt och smaken var också nötig med kex och karamelltoner. Jag var så nöjd med denna öl så jag skickade in den till Omnipollos bryggtävling och enligt vissa domare missade jag den sista domarrundan på grund av min höga kolsyrenivå. Denna öl bryggdes maj 2013 och det var första gången jag bryggt 21-liters sats och med min nya mäsktunna.

Vilken är din kommersiella favoritöl och vad gillar du med det?
Stone IPA och Great Divide Titan IPA är 2 öl som fick mig att förstå hur en bra öl skulle smaka och konverterade mig från en vinsnobb till en ölsnobb. Komplexiteten i både doft och smak var den stora avgörande faktorn för mig, senare även balansen i bitterhet och nivåerna av bitterhet som fick mig att tänka wow. Båda dessa öl har en superb humlebombdoft av mango, citrusfrukter, gräs, humleresin och karamell när de är färska. Bitterheten är väl avvägd med malt och bitterhetsnivån är perfekt.

Vad vill du förbättra med din bryggmetod?
Brygghuseffektivitet tycker jag är inte ett stort problem även om jag brukar hamna i överkant ofta. Det kan vara negativt eftersom jag strävar efter att ha full kontroll på alla steg i bryggningen. Typ av basmalt och krossningsstorlek verkar göra detta omöjligt för mig att kontrollera just nu. Har nyligen börjat övervaka och justera pH under hela bryggdagen och det känndes positivt samt att jag började använda Beersmith för att ha mer kontroll över mina SG-avläsningar också. Om jag skulle nämna ett område jag vill förbättra mest är det att vara mer noggrann när jag brygger med bra anteckningar och bli tillräckligt kunnig för att göra korrigeringar när och om det behövs.

Har du några tips eller trix till andra bryggare?
Experimentera inte för mycket utan försök att brygga samma recept några gånger både för att förstå ingredienserna men även lära känna din utrustning. Att vara noggrann med dina anteckningar är mycket viktigt för att förstå om du gör saker rätt eller fel efteråt. Skaffa ett kylskåp med kontrollerad temperatur, det är den viktigaste investeringen av alla tycker jag. Jäsningsfasen är den mest avgörande och att ha detta under kontroll tar bort en hel del oro och funderingar. Ett tips, tvätta flaskor och jäshink i diskmaskinen, det funkar mycket bra. Jag försöker att inte lägga i arom- eller smakhumle i kok om pH ligger över 5.2 för att utvinna det mesta av humlen.

Vilka ovanliga ölrecept har du bryggt?
– vanilla & coffee infused Imperial Brown Ale
– chocolate & maple syrup porter
– coconut & doughnut stout
– chocolate porter with cocoa nibs & 1 with sweet licorice powder
– Even More Jesus copy that was matured on French oak soaked in Trinidad rum, one with Bushmills 1989 whisky & 1 with Grönstedts XO cognac
– Oatmeal stout with blueberries and 1 with bramble berries

Har du några annorlunda recept du skulle vilja testa framöver?
– Imperial red
– Sauna beer (matured with birch chips, aroma of smoke & sausage, light medium bodied pale ale)
– Blackforest stout (chocolate malt, German maraschino cherries, cherry water, German malt and hops)
– Chili pale ale (a beer with a little kick that can compliment spicy food)
– Irish coffee stout (matured in Irish whiskey casks, bewleys java coffee, muscovado sugar)
– some green tea light beers like one using jasmine pearls

Provsmakning av Normans öl

Baker Boys Cascade Single Hop Ale 2nd Edition, 5.4%, bryggd 5e April, på flaska 19e april, 39 IBU
140801_norman_geaney_baker_boys_0050Kraftigt disig med högt smutsvitt skum. Hög skumkrona av den fluffigare sorten som lämnar stora fina rester längs glaset. Färgen är mörk bärnsten till koppar. Doften är humledominerad med mycket aprikos och dadlar. Ganska söt karamellmaltig doft med ett uns av rökighet och lite mjölk. Smaken är örtigt fruktig med inslag av gräs och barrväxter. Beskan är balanserad och välavvägd. Låg och mjuk kolsyra.
Eftersmaken har en något brännande munkänsla av högre alkoholer och den är lite kladdig på tungan.

140801_norman_geaney_baker_boys_0051Omdöme
En helt okej Amerikansk Pale Ale där humlen får ta för sig. Trots lite höga alkoholer så gillar jag rivigheten i munkänslan, mer som att tugga på apelsinzest än på det vita i apelsinskalet. Den bryggdes för ca 4 månader sen så jag kan förstå att denna öl var mer humlefrisk för 8-10 veckor sedan och säkert ett par snäpp bättre överlag. Jag gillar ju mina humleöl så färska som möjligt, gärna inom 2v efter bryggning. Baker Boys har fortfarande bra humlesmak men jag hade önskat en lite färskare och friskare Cascadedoft, som det är nu tar karamellmalten över doftbilden lite.

Hur jag skulle ha bryggt nästa version
Här kommer ett nytt segment i mina hembryggarrecesioner jag inte haft med innan. Om jag skulle göra en variant på denna öl, vad skulle jag då förändra?
Till nästa version skulle jag ha i mer jäst och jäsa den svalare (18c i hinken). En som jag gissar hög jästemperatur har gett högre alkoholer som bränner lite. Jag skulle minskat karamellmalten och ta en något ljusare sort så den sjunker 10 EBC. Jag skulle slutligen kallkrashat den eftertorrhumlingen så den blev blankare som jag vill ha mina apa.

Tonight IPA 5.6%, 49 ibu140802_norman_ipaKraftigt pys hört när den öppnas vilket borde varnat mig om hög kolsyrehalt. Jag lyckas ändå få glaset att svämma över vilket visar vilken idiot jag är ibland. Kraftigt disig bärnstensfärgad öl med ljusgult väldigt fluffigt skum. Doften är godisfruktig med lite söt tallkåda och vingummin. Ett uns av salmiak från malten när ölets temperatur sakta stiger. Smaken är söt och godisaktig med lite grapetoner och med en beska som inte skär igenom restsötman riktigt. Den livliga kolsyran fyller munnen. Eftersmaken är ren med mestadels bitterhet.

Omdöme
En fruktig och godisaktig ipa som jag tycker är mer åt en pale ale med sin IBU på 50 men framförallt alkoholhalt på 5.6%. Lättdrucken och somrig är den och jag gillar framförallt den tallbarriga doften ihop med godistonerna som ger en bra balans. Restsötman kunde dock varit lite lägre (vilket bekräftas i medföljande anteckningar). Lättdrucken och god utan några felsmaker. Oklart om den är flaskjäst men kudos i såfall för mängden jäst i flaskan är väldigt liten eller har satt sig fast i botten. Smaskig!

Hur jag skulle brygga nästa version
Jag skulle mäskat denna 1-2c svalare för att få en torrare utjäsning och så skulle jag kolsyrat den lite mindre. Jag skulle även gjort den lite starkare, säg 7% abv kanske.

Aún Más a Jesús / Even more jesus Imperial stout, 12%140801_norman_jesus_0008Svagt pys hörs när jag öppnar flaskan. Den bäcksvarta ölen ger en beige skumrand längs kanten på glaset men något skum i övrigt är det inte tal om. Doften är syrlig lakrits och lite gummisula (Nike Air 1992, svartgråa och mörkröda). Svag rökighet och vaniljsötma med lite whiskykaraktär.
Smaken är chokladig år O’boy-hållet med syrlig lakrits. Svag beska trots 100ibu konstigt nog. Den ekiga vaniljsmaken ihop med alkoholen smälter verkligen ihop på ett fantastiskt sätt. Ingen humlesmak att tala om.
Eftersmaken är syrlig med påtaglig whiskykaraktär. Kladdig på tungroten och i gommen.

140801_norman_jesus_0007Omdöme
En riktigt bra imperial stout som är imponerande välbryggd. Whiskytonerna som helt saknar rökighet är oväntat lyckade. Inte för hög restsötma heller även om den inte har så hög hinkabilitet. Fullträff! När jag läser om ölet är den mycket riktigt lagrad på franska ekkuber och med Bushmill från 89 i. Den fick även ett kok på 5 timmar! Receptet kommer från Omnipollos bok och är av Evil Twin/Jeppe.

Hur skulle jag brygga nästa version
Med detta recept i handen är min enda förändring högre kolsyra och lite större 0-giva, gärna av Simcoe som skulle göra denna öl till en extra fin svampplockaröl.

140801_norman_jesus_0009

Julöl 2013
140801_norman_julol_0004Varför inte ta en julöl på årets varmaste dag? Det är ju så fel att det är rätt på något vis med 33c i luften och en julafton som känns en bra bit bort. Denna öl bryggdes för nästan exakt ett år sedan (om två dagar) så även den timingen känns helrätt.
Svagt pys när flaskan öppnas. Det som hamnar i glaset är en mörkbrun till rödsvart öl med 2 cm gulbeiget skum med små och stora bubblor blandat. Kolsyrejäst på flaska med något större bottensats som lämnas i flaskan. Skummet lämnar täta rester längs glaskanterna när det sakta ringlar ner för kanten.
Doften av mörk karamellmalt tar täten ihop med chokladiga inslag och lite salmiak till tonerna av bjällerklang. Smaken är syrlig med lite aprikos, choklad och apelsin. Uns av lakrits. Den lätta munkänslan är uppfriskande ihop med en låg beska för denna typ av öl.

140801_norman_julol_0005Omdöme
Ganska syrlig öl med förvånansvärd låg maltkropp för att vara en julöl. Jag tänker mig att till skinkan, brysselkålen eller dopp-i-grytan funkar den mycket bra men till de fetare rätterna som revbenspjäll eller gräddig Jansson vill jag ha en kraftigare beska. En bra förstaölpåjulbuffénöl med andra ord, eller nej föresten. Till silen som vill jag ha en modern ljus lager eller välhumlad veteöl som framhäver sillarnas allas smaker. En fullt godkänd öl även om detta inte är en stil jag är särskilt bevandrad inom.

Hur skulle jag brygga nästa version
På Julafton vill jag har något med lite mer kraft i. Det får gärna vara åt bock-hållet med 6-7% och även åt det mörkare men även beskare hållet. Själv har jag aldrig bryggt någon julöl men jag tror en weizendunkelbock avlöst med en stram, torr och simcoeaktig IPA skulle skulle göra mig till en lycklig julfirare (nåja). Denna skulle jag ökat 2% abv, dubblat humlen (både 60min och 15/0-min) och slutligen dubblat kolsyrehalten så den lättar-upp det stadiga matintaget denna tveksamma dag innebär. God Jul!

140801_norman_julol_0006

Chocolate Maple Porter 6.5%
140801_norman_choholate_maple_porter_0001Svagt pys följs av en obefintlig skumkrona i denna rödsvarta öl. Endast en svag ring av brunt skum längs kanterna bildas trots kraftig dekantering.
Doften är väldigt kraftigt chokladig åt det ljusa hållet, nästan lite kinderägg. En svag syrlighet finns i bakgrunden. Lite rök och inslag av blött trä.
Smaken är kraftigt syrlig med mycket kakao. Borta helt är mjölkchoklad av billigare sort utan nu är det burdusa kakaotoner med vanilj som lirar. Svag till mycket svag beska och eftersmaken är även den syrlig. Inga felsmaker.

Omdöme
Det här är en ganska bra öl. Med det sagt, av de mörka öl Norman skickat, är det denna jag gillar minst. Den är lite endimensionell och den där syrligheten passar mig inte så bra. Jag har svårt att säga vad som gör den men tror det är svartmalt, jag är dock inte säker.

Hur jag skulle ha bryggt nästa version
Jag saknar fler dimensioner så jag skulle definitivt ha mer humle mot slutet av koket. Förmodligen EKG och kanske t.om. torrhumlat den även om det är oortodoxt. Högre kolsyra och några procent carapils hade gett en finare skumkrona.

Oatmeal stout, 5.5%, 33IBU, bryggd 22e December 2013140801_norman_oatmeal_0001

140801_norman_oatmeal_0002Efter ett kraftigt pys häller jag upp en brun öl med enormt kraftig skumkrona som är ljusbrun eller beige. Doften av malt och säd är det första jag slås av, inte så mycket humledofter.
Det är ett sammelsurium av smaker som fyller munnen men de är inte skarpa utan väldigt lena och sammanfogade. Svag karamellmalt och lite havre. En mycket lätt brändhet finns där från svartmalten ihop med svaga nyanser av mörk choklad. Svag svag citrus i slutnoten. Ingen större humlesmak utan det är en lätt beska som den får stå för. Munkänslan är väldigt len och fin medan smaken är väldigt lätt och fräsch för att vara en så pass mörk öl. Mycket hög hinkabilitet.

140801_norman_oatmeal_0003

140801_norman_oatmeal_0009Omdöme
En av de mest lättdruckna mörka öl jag druckit. Den låga restsötman vet ni ju redan att jag gillar men den här ölen imponerar mest med sin balans mellan de olika smakkomponeterna. Det här är en enkel öl i betydelsen att den är lättdrucken och har rena fina smaker som är långt ifrån burdusa eller vräkiga. Eller om vi säger såhär, en halvliter mörk öl försvann inom loppet av några minuter, så får ni räkna ut resten själva…

Hur jag skulle ha bryggt nästa version
För vad denna öl är så skulle jag inte förändra så mycket. Den är bra som den är tycker jag. Lite amerikansk nollhumle skulle vara roligt att se hur det tog utrymme men jag vet inte.

Tack Norman för dina trevliga och goda öl och för att du ville vara med i detta nya segment. Om det är någon där ute som är sugen på att vara med i Brewers Profile och få sina öl provsmakade samt fotograferade är det bara att höra av sig! gustav@gustavlindh.com

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.