Brewer Profile: Gustav Lindh

Jag har funderat lite kring provsmakning av hembrygder, framförallt när jag får många öl på en gång, att jag inte får till bryggarens tankar bakom ölen riktigt. Eller att bryggaren hamnar bakom sina öl. Därför har jag beslutat att startat den nya kategorin ”Brewer Profile” (i brist på bättre namn) där jag tänkt samla öl ihop med dess bryggare. Jag tänkte först låta en hembryggare, vars öl jag just nu smakar, vara först ut men i rättvisans namn måste jag väl ändå utsätta mig själv för samma behandling först. Det hela går ut på en rad standardfrågor som för det mesta kommer se likadana ut, allt för att lära känna bryggaren bakom ölen i detta ganska lilla hembryggarland. Har ni någon kompletterande fråga får ni lägga till de i kommentarsfältet så kan de komma att läggas in bland standardfrågorna.
Det kanske känns lite fånigt att intervjua mig själv eftersom ni redan vet det mesta av mina preferenser och min historia men rätt ska va rätt. Nu kör vi premiären av Brewer Profile med Gustav Lindh, dock utan öl:

140403_VictorIV_0010

Berätta vem du är?
Jag är Gustav Lindh född 81, kommer från Linköping med har bott i Norrköping sedan 2001. Jag bor tio minuter utanför city bland öppna fält i en röd villa ihop med min fru Pernilla, min son Victor (2år) och hundarna Diva och Sudden. Jag har en master-examen i KulturSamhälleMediagestaltning (KSM) vid Linköpings universitet men driver mitt egna företag som reklamfotograf (gustavlindh.com).

När började du brygga öl och varför?
Jag började brygga öl sommaren 2012 men gjorde en hel del vin runt 2000 så delar av hantverket kändes bekant. Drömmen att göra eget öl har funnits sedan sent 90-tal då jag fick upp ögonen för veteöl när min bror bodde i södra Tyskland.

Hur ofta brygger du?
Jag önskar jag kunde säga att det blir två gånger i månaden men det är svårt på senare tid att få loss den tiden. Jag är en ganska stor konsument av öl och både vill och behöver fylla på depåerna regelbundet. Eller vafaan; jag älskar öl och kan inte få nog det är sanningen. På två år har jag gjort ca 70 olika öl på ett 50-tal bryggningar vilket divideras till två gånger i månaden men nae, jag skulle vilja brygga ungefär dubbelt så ofta som jag gör nu.

Vad har du för utrustning?
Jag har en Rubbermaid 38l kylväska som jag mäskar och lakar i med satslakningsmetoden och en 50l Patina-kastrull jag kokar i. Jäsningen sker i ett kylskåp med plats för två jäshinkar. Jag maler min malt själv och förkultiverar gärna jästen i min 3l-ekolv på min hembyggda magnetomrörare. Som värmekälla har jag en induktionsplatta från Kjell&Co och doppvärmare på 3.2kw från humlegården. Braumeister är en dröm, framförallt till veteöl men det finns något i hantverket jag verkligen uppskattar och brinner för att förbättra.

Var brygger du någonstans och trivs du där?
Jag har testat nästan alla rum i och utanför huset som går att brygga i. Först köket, sen tvättstugan, altanen, garaget och nu i uthuset/boden som jag precis inrett till en fast bryggeridel så jag slipper plocka fram all utrustning inför bryggning. Enkelhet, snabbhet och säkerhet är vad jag eftersträvar med bryggplatsen. Kan jag ta hand om min son och brygga samtidigt blir livet väldigt mycket enklare och bryggdagen roligare.

Berätta om din bryggmetod?
Som det är nu gör jag 38-40 liter öl varje gång för att fylla två corneliusfat. Blir det några liter extra vid lakning/kokning är det en bonus som går att använda till förkulturer. Jag har efter mycket experimenterande fastnat för satslakning som jag gör i kylväska även om jag gillar enkelheten med BIAB.

Vad är tanken bakom dina öl?
Jag gillar ljusa öl främst. Välhumlade ipor och pale ales, veteöl eller belgiska tripel o saison. Jag uppskattar starka öl men brygger det inte så ofta eftersom jag har mer nytta av 40 liter 5% till vardags. Jag vill gärna att mina öl ska vara rena och tydliga. Typriktighet är inte så viktigt men en pale ale vill jag inte ha grumlig och en ipa ska smaka ordentligt med humle. Är veteölen lite stark men god så kommer jag inte ligga sömnlös… Jag har några ölsorter jag drömmer om att hitta just mitt favoritrecept på och det driver mig framåt. Just nu vill jag har en välhumlad, blank pale ale som kan vara min husale. Veteöl har jag kämpat med att få till en riktigt vass men inte nått fram ännu. Men resan kan vara en del av målet så att säga.

Vilken öl du gjort är du mest stolt över och varför just den?
På absoluta förstaplatsen kommer Valentin Cervisia som jag utvecklat ihop med min barndomsvän Emanuel. Det är ett Champagneöl på 10% där ingen hänsyn till ölstilar eller öl överhuvudtaget tagits. Den är inte ens jäst med öljäst. På andraplats kommer min Lindhs Pale Ale version 3 även om den blev lite för mörk och för besk. Den hade ändå en riktigt underbar humleprofil så man kunde tro den var torrhumlad, det var den inte. Jag håller fortfarande på att få till samma goda smak utan den kraftiga beskan men inte lyckats ännu.

Vilken är din kommersiella favoritöl och vad gillar du med det?
Jag är en riktigt sucker för Omnipollo. De flesta av Henok och Karls öl tilltalar mig extremt mycket även om jag tycker de börjat ha i för mycket frukt&grönt i ölen på sistone. Nebuchadnezzar, Moebius och Fatamorgana är grymma öl. Men varje öl har sitt tillfälle. En varm sommardag kan en Saison, Kölsch eller veteöl sitta sådär extra fint. Jag kan även uppskatta en lättöl till en dagens även om det absolut inte är någon favorit.

Vad vill du förbättra med din bryggmetod?
Jag är fortfarande inte nöjd med min separering av humle och kalldruv efter koket. Jag vill ha en idiotsäker metod som fungerar varje gång. Jag måste inte nödvändigtvis få bort all humle och alla proteiner men jag ogillar saftsilar och annat som måste desinficeras före flameout. Annars är jag ganska nöjd; effektiviteten är stabil, lakningen går bra, jäsningen är under kontroll. Jag skulle vilja ha en något större kastrull eftersom jag ligger väldigt nära kanten vid uppkok. Eller en braumeister även om det är lite fusk. Är man småbarnsförälder så är man…

Har du några tips eller trix till andra bryggare?
Gör dina egna experiment. Hur mycket du än läser på nätet om att en viss jäst är bättre än en annan eller att man måste koka i 90 minuter så gör du klokt i att testa själv. Det finns så många variabler som spelar in och kanske framförallt så är många smakberoende, dvs beroende på just din smak. Du kanske gillar extremt ren jäst i din veteöl eller föredrar engelska estrar i din IPA, kör på det och skit i vad typdefinitionerna säger. Försök låsa in din effektivitet men stirra dig inte blind på siffrorna, visst kan man bli imponerad av de som får 87% effektivitet men jag bli mer imponerad av de som kan förutsäga sitt OG varje gång. Tips i övrigt? Fortsätt läsa min blogg så återkommer jag med allt jag vet!

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

2 Comments

 1. Lasse 2014-08-05

  Trevligt initiativ Gustav! Ska bli intressant att läsa dina ”intervjuer” med andra initierade hemmabryggare framöver.

  För övrigt så har du en mycket bra brygg-blogg som jag följer regelbundet. Keep up the good work!
  //lasse

 2. Lindh 2014-08-05

  Tack så mycket Lasse!
  Tanken är att kunna låta andra komma till tals och att inte allt ska handla om mig, samt såklart inspirera fler att vilja dela med sig av sina erfarenheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.