Lindhs Pale Ale (v4), jakten på min nya husjäst del 2

TV4-Nyheterna ringde och ville göra ett reportage om en hembryggare inför SM och frågade om jag kunde brygga en öl framför kameran. Så fick det bli. Jag blev otroligt nöjd med min senaste american pale jag döpt till Lindhs Pale Ale (jag vill i slutändan hitta ett bra standard-apa-recept jag kan variera humlesorter med) och dessutom är det dags för del två i husjästjakten. En rad förändringar blev det ändå. Jag håller fortfarande på att rensa skåpen bland öppnade humlepåsar, framförallt nu när humlegården gått över till att 100g-förpacka 500g-påsarna (äntligen!). Sen blev effektiviteten galet hög förra gången vilket gav en för stark öl. Tillsist blev även IBU något hög av hopstanden så bittergivan minskades lite.

140403_VictorIV_0010För att kunna filma på ett bra sätt så blev det en bryggning helt utomhus. Jag vill inte ha in svenska folket i varken garaget eller tvättstugan så trots viss blåst fick det bli ute. Väldigt trevligt att brygga i det fria men jag fick för hög boil-off (20%) så nästa gång återvänder jag nog till garaget.

Justeringar i receptet
Jag är på jakt efter en bra grund-ale som ska kunna vara min hus-ale jag alltid försöker ha på tapp. Den får gärna ligga runt 5% och vara lättdrucken, blank, bra humlesmak och passa till det mesta. En alens stor stark på ett bra sätt. Den förra bryggningen gav min bästa öl hittills men jag rensar humleförrådet fortfarande så justeringarna där är inte för smakens skull. Maltmässigt däremot gjorde jag några småförändringar där jag drog ner på Munich från 10.5% till 6% och karamellmalten från 5% till 4%. Jag gillar Münchenermalten men den får inte ta över, dessutom ville jag justera ner färgen (12.6 till 9.5 EBC) som jag tycker Beersmith är rackarns dålig på att beräkna. Anledningen till att förra receptet hade två karamellmalter (Caraamber/Carabelge) för för jag hade lite Belge kvar att rensa, ett jävla rensade här just nu men det är ju vår trots allt. Receptet är justerat till hur högt OG jag fick ut, inte till vad jag planerat eftersom jag fortfarande blir överraskad över hur bra utbyte jag börjat få. Jag justerar ner lite för varje gång jag brygger och hoppas jag landar på ett värde jag kan börja räkna med, kanske runt 80%?

Kokvolym: 48.44 l
Batch (i jäskärl): 40.00 l
OG: 1.054 SG
FG: 1.009 SG
ABV: 5.9 %
Färg: 9.5 EBC
IBU: 17.9 IBUs

6.74 kg Pilsner
0.48 kg Munich I
0.4 kg Cara-Pils/Dextrine
0.32 kg Caraamber

10g Columbus @60
20 g Columbus @15
96 g Centennial @0
76g Nelson Sauvin @0

14.80 g Gypsum (Calcium Sulfate)
9.20 g Epsom Salt (MgSO4)
1.70 g Salt (Mash 60.0 mins)
1 pkg Safale American US-05
1 pkg BRY-97 American WestCoast

140403_VictorIV_0014Utmanarjästen denna gång blev BRY-97 American West Coast från Danstar. Referensen är som vanligt US05 som jag vet hur den smakar och fungerar.

140403_VictorIV_0009140403_VictorIV_0018Jag är fortfarande inte nöjd med min teknik för att separera humle efter koket så idag testades min första BIAB-påse som silduk, då den har lite grövre maskor än Sarita-tyget jag testade med för några bryggningar sedan. Detta gick inget vidare tyvärr. Humlekottar fastnade fint, pellets fastnade det mesta men allt druv åkte rätt igenom. Mina whirlpools tar för lång tid och lyckas inte alltid, framförallt när det är mycket humle i koket, så nästa gång tänker jag ge sarita-påsen en ny chans. Silduk är helt enkelt för litet till 40 liter välhumlat. Kanske att jag borde läsa på mer om whirlpoolteknik också innan jag förkastar idén men tyvärr är det extra 20-30 minuter på en redan lång bryggdag. Tips någon??

140403_VictorIV_0015Nytt för dagen var också denna gigantvisp som jag haft länge men inte tänkt på att använda. Jävlariminlådavilketskum det gick att vispa upp på bara några sekunder. Denna kommer jag labba med framöver istället för att försöka skaka jäshinkarna, tror på en massiv syresättning.

140403_VictorIV_0017Kylningen är en annan punkt jag behöver förbättra. Min spiral jag byggde var tänkt till 25-litersbatcher och nu när jag ligger runt 40l så tar det för lång tid. Inte för att jag upplevt DMS, inte ens med 60 min kok på pilsnermalt, utan mer att det känns surt att spruta ut massor av vatten i trädgården och framförallt att det är tråkigt att stå där och veva med skiten. Plattvärmeväxlare är inte att tänka på med mina humlemängder. Jag måste ge min hopblocker en ny chans också, bara jag kan bygga en diptube…

140403_VictorIV_0016OG;t landade för högt igen! Fick en brygghuseffektivitet på 87%. Tänk vad lite salter, pH-justering och finjusterad malningsgrad kan bidra med. Jag låg runt 72-73% i snitt tidigare så detta är maxat. Det kommer ta ett gäng bryggningar innan jag hittar ett medelvärde att använda vid receptformulering. Meanwhile blir alla mina hus-ales för starka; 5.9% hamnade denna på och 6.7% på V3. Det går åt rätt håll…

140403_VictorIV_0002Det var 5 grader och blåste men allt för konsten eller? Jackan åkte på snabbt igen när min fru tagit några bilder…

Provsmakning1400504_lindhspalealeiv_0002

Efter ca två veckor på fat har smakerna kommit ihop sig och det är lagom tid att utvärdera version 4 av Lindhs Pale Ale som är en jästkamp mellan US05 och BRY97 i jakten på en ny husjäst.
Det är en spegelblank (kommersiell blankhet), gyllengul vätska med vitt skum som består av medelstora bubblor som stannar kvar som ett lock och lämnar rester genom hela glaset. Den är betydligt ljusare än version 3 och ingen av dom visar någon som helst köldgrumling eller disighet. BRY-97 (till vänster i bägge bilderna) är något blankare men det är hårfint.
Doftmässigt är de extremt lika med en humlekaraktär åt citrushållet men maltbasen känns samtidigt.
Smakmässigt dominerar citronskal ihop med den överdrivna beskan som är långt ifrån beräknat/uppskatta värde. Här är det hopstanden som spökar igen vilket kommer korrigeras till nästa bryggning. BRY-97an som jäste ut till 1.007 är renare i smaken nästan som en lager medan US-05an har en större maltsötma vilket gör den lite mer ale-ig..
Utvecklingsmässigt tappade bägge den friska humlekaraktären efter några veckor och kvar blev mest en beska av citronkaraktär. Jag tror att nelsonhumlen inte var så pigg för jag saknar de smakerna helt.
En väldigt frisk och krispig öl som passar bra såhär på försommaren. Vacker att se på! Den är dock inte alls lika god som version III och det tror jag mest har med den lägre humlesmaken och humlearomen att göra. Kan ha varit de 10%-en mindre humle eller helt enkelt humlesorterna som spökar. Alkoholmässigt landade den på 5.9% pga för hög effektivitet och utjäsning men det justerar jag ner ytterligare till nästa bryggning. Färgen är perfekt så den ska jag försöka behålla men en rad småjusteringar sker i receptet till nästa bryggning.
Vinnare i denna jäs-duell blir BRY97 som jäste både snabbare, gav lägre FG och en blankare öl. Det är dock en så snarlik jäst att jag utan problem skulle byta ut dom sinsemellan. Jag har läst att BRY97an gillar att jäsa runt 17-18c och att US05 har betydligt större spann (ca 16-23c) vilket säkert gör den till vinnare för många bryggare. Bra jäster båda två och testerna fortsätter!
1400504_lindhspalealeiv_0001
Ahh, sommaren är påväg, Skål!
Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

12 Comments

 1. Olle 2014-05-01

  När kan man se Tv4s repotage då?

 2. Patrik 2014-05-02

  Körde tidigare allt genom saftsil men tröttna rätt fort på det..
  Nu kyler vi först, tar ut kylspiralen och låter stå 5 min, det tar inte längre tid för nästan allt att lägga sig på botten av kokkärlet. kör första litern genom en finmaskig sil och sen är det lika klart som efter en whirlpool i 22-23 liter som bara får gå rätt ner i jäshinken utan silning. Sista 2 litrarna är ju jävligt geggiga men de går genom silen de med, blir nästan inget grums alls och går så sjukt mycket fortare än att köra skiten genom saftsil. Funkar för oss ivartfall!

 3. Lindh 2014-05-02

  Jag har testat er metod men funderar på om det beror på hur mycket humle man haft i koket. En ipa med mycket pellets tar ganska lång tid att sedimentera tycker jag, med igensatt sil som resultat. Jag har byggt mig en diptube (tyvärr av aluminium) som jag ska testa efter helgen. Det här ämnet är inte färdigbehandlat kan jag lova.

 4. Henric Östberg 2014-05-05

  En viktig sak för mig när jag brygger American Pale Ale är att hålla beskan på en relativt låg nivå gärna kring 30 BU. Vill inte att ölet skall vara allt för lik en IPA, då man vill kunna känna skillnaden. 5% ABV är en bra alkoholnivå. Sen så tycker jag om ett lite högre FG 1.012- 1.014. Ölet kommer upplevas som torrt med en viss fyllighet som jag tycker kan dominera ut oangenäma smaker från humlen som gräslighet medan andra mer trvevliga humletoner tar plats som citrus och tropiskt frukt.

 5. […] två veckor på fat har smakerna kommit ihop sig och det är lagom tid att utvärdera version 4 av Lindhs Pale Ale som är en jästkamp mellan US05 och BRY97 i jakten på en ny husjäst. Det är en spegelblank […]

 6. Lindh 2014-05-06

  Jag är helt på din linje Henric. Det som ser ut som 18 IBU blev närmare 50 IBU med den hopstand jag experimenterade med. Jag ska ändra tillvägagångssätt till nästa bryggning och försöka ligga mellan 30-40 IBU. 1.014 är i högsta laget tycker jag men jag ogillar sötsaker. 1.010 känns optimalt för mina smaklökar men jag vill inte tappa munkänslan ändå.

 7. […] är provsmakningarna av testerna: US05 vs WLP090, vinnare WLP090 US05 vs BRY97, vinnar eBRY97 US05 vs Nottingham, vinnare US05 WLP090 vs Mangrove Jacks’s M44 US West Coast, […]

 8. Micke 2015-05-26

  Tänkte testa BRY97 nästa gång kanske, istället för den vanliga US-05 eftersom jag läste att den jäser ut mer. Haft lite problem med det de senaste gångerna. Du som har lite fler brytningar under bältet kanske vet orsaken? Hade ett FG på 1.020 sist och gången innan 1.018. Vill gärna ner till 1.010… Är det så pass tempkänsligt? Kändes lite varmare i förrådet den sista veckan den jäste. Eller kan det bero på för kass syresättning? Kör ändå på som en blådåre med ballongvisp. Hoppas ändå den blir god, står och flaskjäser nu. Körde med en rejäl 0-giva denna gången, men det blev en vardagsöl på 4.2% 🙁 Tack åter igen för grym läsning!!!

 9. Micke 2015-05-26

  Tänkte testa BRY97 nästa gång kanske, istället för den vanliga US-05 eftersom jag läste att den jäser ut mer. Haft lite problem med det de senaste gångerna. Du som har lite fler brytningar under bältet kanske vet orsaken? Hade ett FG på 1.020 sist och gången innan 1.018. Vill gärna ner till 1.010… Är det så pass tempkänsligt? Kändes lite varmare i förrådet den sista veckan den jäste. Eller kan det bero på för kass syresättning? Kör ändå på som en blådåre med ballongvisp. Hoppas ändå den blir god, står och flaskjäser nu. Körde med en rejäl 0-giva denna gången, men det blev en vardagsöl på 4.2% 🙁 Tack åter igen för grym läsning!!!

 10. Micke 2015-05-26

  Tänkte testa BRY97 nästa gång kanske, istället för den vanliga US-05 eftersom jag läste att den jäser ut mer. Haft lite problem med det de senaste gångerna. Du som har lite fler brytningar under bältet kanske vet orsaken? Hade ett FG på 1.020 sist och gången innan 1.018. Vill gärna ner till 1.010… Är det så pass tempkänsligt? Kändes lite varmare i förrådet den sista veckan den jäste. Eller kan det bero på för kass syresättning? Kör ändå på som en blådåre med ballongvisp. Hoppas ändå den blir god, står och flaskjäser nu. Körde med en rejäl 0-giva denna gången, men det blev en vardagsöl på 4.2% 🙁 Tack åter igen för grym läsning!!!

 11. […] är provsmakningarna av testerna: US05 vs WLP090, vinnare WLP090 US05 vs BRY97, vinnare BRY97 US05 vs Nottingham, vinnare US05 WLP090 vs Mangrove Jacks’s M44 US West Coast, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.