Lindhs Pale Ale (f.d. Victor III) – Husjäst del 1

140330_VictorIII

I samband med SM har det blivit många bryggningar där man måste hålla sig inom typdefinitionerna så denna bryggning är lite mer fri. Jag håller dessutom på att testa jäst-sorter till min nya husjäst och först ut i kampen är San Diego Super Yeast WLP090 som tillverkas av White Labs. Men först kör vi provsmakning av resultatet:

Provsmakning
En gyllene spegelblank vätska som har vitt, fluffigt skum med mestadels små bubblor. Riktigt kraftfull humledoft trots att den inte torrhumlats. Dofter som apelsin, melon och mycket blommor dominerar och citron och tallbark finns i bakgrunden. Smaken är som doften fast den tydliga beskan och kolsyran kastar om ordningen så tall och citron blir tydligare. Väldigt hög hinkabilitet och ett glas fullkomligt försvinner ner i strupen innan man hinner säga Amarillo. En av de godaste öl jag druckit redan efter en dag på fat! Ihop med Valentin Cervisia är det min bästa öl, synd att den inte ska med till SM för denna är jag extremt stolt över.

140307_Ale

Bryggningen
Eftersom WLP090 kommer i provrör/vial så fick den en liten förkultur på 1,4l eftersom jag ficken massa vört runt 1.040 över sedan sist jag bryggde. Min husjäst US-05 är ju torrjäst så den får en rehydrering på samma sätt jag alltid gör. Det blir inte helt jämt ren jästcellsmässigt men det är mitt modus operandi som tävlar här.

Receptet
Detta recept bygger på en öl jag gjort två gånger tidigare men ska jag vara ärlig så gjorde jag en del förändringar, framförallt i humlegivorna. Inte för att de andra öl blivit dåliga (tvärt om har de varit grymma) utan för att jag måste rensa frysen på humle.

Batchsize 40l
OG 1061
FG 1012
IBU 27.8 enligt Beersmith, gissningsvis mer åt 40-50 med hopstand.

7.5 kg Pilsner
1kg Munich I
0.5kg Cara-pils
0.39kg Caraamber
0.11kg CaraBelge

14,8g CaSO4
9.2g MgSO4
1,7g NaCl

15g Columbus @60m
80g Cascade @15m
79g Simcoe @0m
42g Cascade @0m
24g Amarillo @0m

WLP090
US05

_GL_0346

Boiloff
Jag har haft lite tokig boil-off sen jag ökade effekten i koket och började koka i garaget, jag var uppe i 20-23% där ett tag vilket är overkill. 13-15% är mer rimliga värden vilket gör att om jag vill ha ca 40-41l efter kok så är 48l en bra preboil. Detta var ett av målen med bryggningen.

Ibland blir det inte som man tänkt sig
Jag skulle mäska och laka utomhus för att stålbada nya MLTn men kände mig lite stressad och ville komma igång tidigt, alltså mäskade och lakade jag inomhus. När detta var klart och jag burit ut allt till grusgången där jag tänkt brygga så började det regna och blåsa. Det fick bli till att koka i garaget vilket visade sig fungera fint minus den lilla detaljen att jag inte köpt dubbelnippel till min vattenslang ännu så jag fick bära ”wastewater” från kylningen manuellt.
_GL_0337

Mäskning/Lakning
Mäskningen gick mycket bra. Jag hamnade perfekt i temp och fick ner pH:t till 5.2. Det fick bli 30 min extra mäskning eftersom jag var tvungen att skjutsa grabben till förskolan. Eftersom jag justerat min maltkross ganska rejält så fegade jag med tempot på lakningen. Det gjorde att det tog lite längre tid än vanligt men ingen igensättning alls. Jag fick ihop 1 liter mer än jag tänkt mig men först då jag trott att allt var slut och sedan testade igen efter 20 min. Alltså är jag ganska i fas med inställningarna på min MLT i Beersmith, max en liter för mycket. Däremot så stämde inte volymerna i de två hinkarna mot hur det såg ut i kastrullen. 1-2 liter mer än önskat men hellre åt det hållet. Nu åkte en liter vört in i frysen till en framtida förkultur (bara jag kommer ihåg att den är lite för stark och behöver spädas).

_GL_0338

Koket
Jag fick till ett bra kok efter lite labbande. Det visade sig att det räcker med enbart doppvärmaren för att få bra snurr. Boiloffen landade på ca 7 liter per timme eller 14% i detta fall. Humle i på 60, 15 och flameout. Jag gjorde en hopstand på trekvart och tog en promenad med hundarna. Sen på med kylningen vilket alltid är lite segt. Whirlpoolade i 20 min och började tömma till hink. Första hinken perfekt. Andra hinken blev halva bra, sen kollapsade konen (om det ens blivit någon) och jag fick en massa humle och druv i hinken. Gav upp och hällde i hela skiten rakt av, om jag orkar ska jag hälla bort det men vi får se. Nu står bägge hinkarna med 18c på vörten och jäser i kylen. Premiär för två hinkar och värmaren, kom på en lösning med ett mellanplan där den kunde stå.

 

_GL_0339Effektiviteten
Det gick lite för bra idag kan man säga. Den finare malningen gjorde att jag istället för beräknade 73-75% landade på 86%. OGt som skulle vara 1.052 blev istället 1.061. Tur att denna öl inte skulle iväg till SM för då hade jag fått hälla i en massa vatten…

_GL_0340 _GL_0343 _GL_0344 _GL_0347 _GL_0350

Jäsningen
Bägge hinkarna fick stå i tre dagar på 18c då WLP090 började bubblade väldigt sällan, US05 bubblade då fortfarande varannan sekund. SG låg på 1.017 så jag höjde tempen till 20.0 i hink och körde sekundärjäsning (alltså inte i ny hink utan i samma) i fyra dagar till. Mätte FG där WLP090 slutade på 1.012 och US05 på 1.013. Alkoholhalten slutade på 6.5% och provsmakning visar att en rejäl mängd beska tas upp under hopstanden.

US05 vs WLP090
Under jäsningen så blev WLP090 färdig på halva tiden dvs ca 4 dagar. Det är sällan jag har så bråttom så det spelar någon roll om det jäser en vecka eller två men det är en iakttagelse ändå. WLP090 jäste ner en pinne mer till 1.012 mot 1.013, inte heller det något att ligga sömnlös över tycker jag. Doftmässigt är wlp090 något mer fruktig/humlig och US05 är något mer robust med aningens högre maltinslag och framförallt citrusen är mycket mer framträdande. Dock är det inga stora skillnader. US05 smakar lite mer jäst vilket förmodligen har med nästa punkt att göra; på flockuleringen vinner wlp090 helt klart då den speglade-till sig på några få dagar. Bilden högst upp är WLP090 efter en dag på fat!
Så vilken är då den bästa jästen? Smakmässigt är skillnaden för liten för att kora en tydlig segrare, de är bägge väldigt goda och det är nyansskillnader vi snackar om här. Jag föredrar en snabb fermentering med lågt FG och snabb flockulering men om WLP090 San Diego är värd dubbla priset samt kräver förkultur låter jag vara upp till er att avgöra. Bägge jäster gav väldigt bra öl men WLP090 får extrapoäng för snabb fermentering men framförallt hög flockulering. Receptet får högsta poäng.

Wlp090 något blankare
Us05 doftar något mer, lite pepprigare
Wlp090 doftar lite fruktigare
Wlp090 smakar lite renare o fruktigare
Wlp090 jäste ut mer och snabbare

140330_Victor3_klarhet

WLP090 till vänster och US05 till höger. Liten men ändå tydlig skillnad i blankhet. Detta foto är taget efter en dryg vecka på fat.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

6 Comments

 1. Jonas 2014-04-13

  Det är en sjuk klarhet du får. Hur bär du dig åt?
  Jag har i ”MM Klar” som klarningsmedel men kan inte påstå att det blir så klart så jag skulle kunna spegla mig i det

  https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1.0-9/10154540_10152008643650079_228674586302980651_n.jpg

 2. Lindh 2014-04-15

  Protafloc koagulerar protein i koket och kallkrasch sätter jästen efter jäsning. Gelatin eller issinglass gör det sista…

 3. […] stökigt blev det men jag hoppas någon tycker att det är underhållande ändå. Det är såklart VictorIII som bryggs och inte Kung Hoppo som jag lät er tro när jag snabbklippte en trailer av samma […]

 4. […] kameran. Så fick det bli. Jag blev otroligt nöjd med min senaste american pale jag döpt till Lindhs Pale Ale (jag vill i slutändan hitta ett bra standard-apa-recept jag kan variera humlesorter med) och […]

 5. […] är provsmakningarna av testerna: US05 vs WLP090 US05 vs BRY97 US05 vs Nottingham WLP090 vs Mangrove Jacks’s M44 US West […]

 6. […] är provsmakningarna av testerna: US05 vs WLP090, vinnare WLP090 US05 vs BRY97, vinnare BRY97 US05 vs Nottingham, vinnare US05 WLP090 vs Mangrove […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.