Bryggarfilm!

I brist på någon som orkat filma mig en hel dag när jag brygger så tänkte jag att en FPS-variant filmad med iPad är bättre än inget. Lite flamsigt, fladdrigt och stökigt blev det men jag hoppas någon tycker att det är underhållande ändå. Det är såklart Lindhs Pale Ale V3 som bryggs och inte Kung Hoppo som jag lät er tro när jag snabbklippte en trailer av samma material.

Plocka fram en öl, skruva upp volymen och bara luta er tillbaka… Nu kör vi:

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

26 Comments

 1. PG Adamsson 2014-04-24

  Hej!
  Jag kollade på lite video från dej – mycket bra lärande.
  Jag har två frågor : vilket bryggprogram använder du
  hur slipper/minskar du ditt kalldruv

  Tacksam för svar
  du kan titta på min sida som jag håller på att göra http://www.garagebryggeriet.n.nu

 2. PG Adamsson 2014-04-24

  ..

 3. Lindh 2014-04-24

  Hej PG, kul att du gillade filmen!

  Jag använder mig av Beersmith som jag tycker är bra men lite rörigt i början. Hoppas på en ny version snart som är lite upprensad i GUIt.
  Jag använder protafloc för att fälla ut varmdruvet och eventuellt kalldruvet också. Jag testar fortfarande olika metoder för att separera humle/druv efter koket (du kan söka på humleavskiljning här på bloggen). Whirlpool är grymt bra när det väl fungerar vilket kanske är varannan var tredje gång. Vanlig saftsil fungerar inte alls på 40-literskok. BIABpåse som används som saftsil fungerar hyffsat men jag har bara en påse med väldigt fina maskor (Ikeas sarita-tyg) som sätter sig ordentligt och en påse av myggnät som bara fångar humlen. Sen har jag en hopstopper som är gjord av två metallsilar (sök på min sida för bild) men jag saknar diptube till den så jag förlorar 4-5 liter som det är nu, måste skaffa 20cm kopparrör/rostfritt innan jag kan testa den fler gånger. Att vänta tills allt lagt sig och köra hävert har jag gjort några gånger men det tar så löjligt lång tid och jag gillar inte hävert ur desinficeringssynpunkt. Bazookascreen i kastrullen fungerar inte för mig som kör pellets, kör man kottar är det nog ganska smidigt. Hälla genom en metallsil fungerar inte så bra då den sätter igen sig snabbt även den. Jag ogillar att koka humle i någon påse/metallsil så det är uteslutet.
  Där är var jag är just nu. Nästa bryggning ska jag testa Sarita-påsen igen om jag inte hunnit få tag i en bit rör först (visade sig vara svårare än jag trott med rimligt pris).

 4. Morgan Käll 2014-04-24

  Hej Gustav! Jag blev lite konfunderad när jag såg din video där du mäskar in och får lite för hög temperatur när du tillsatt malten vilket du kompenserar med lite kallvatten.
  Jag har själv råkat ut för samma sak (69°C istället för 66°C) men kallvatten som sänkte temperaturen till rätt nivå på någon minut hjälpte inte utan jag fick för mycket dextriner och en lite väl hög restsötma.
  När det gäller filtrering/silning har jag bäst erfarenhet av dubbelvikt fint tylltyg från t.ex. Ohlssons Tyger, saftsilar eller siltyg sätter igen sig redan efter någon liter vört trots humlepåsar
  och kokning med medel liknande Protafloc.

 5. Lindh 2014-04-24

  Det är samma teknik som Henok@Omnipollo kör med hemma, det var därifrån jag fock inspiration efter att fått stå med doppvärmare och rört upp tempen några gånger. Mina senaste öl har jäst ner till 1.007-1.010 och jag har inte upplevt några dextriner. Man får trimma in så man inte hamnar 7-10c över önskad temp utan bara några grad. Sänkar man snabbt från t.ex. 69-66 så blir det samma sak som den första malten råkar ut för när man mäskar in. Jag försöker att få i mycket malt snabbt i vattnet så tempen sjunker snabbt. Någon minut ska inte påverka alfa/beta-förhållandet så mycket tänker jag…

  Tylltyg är intressant. Vore kul att köpa in 5-10 oklika tyger och göra ett test, men jag vet inte hur ett så test skulle göras bäst eller ekonimiskt försvarbart för min del. Helst vill jag ju slippa någpn form av tyg dessutom.

 6. Morgan Käll 2014-04-24

  Vill du ha en bit tyll på posten att testa med?
  Jag var tvungen att köpa en rejäl bit så jag har lite över.

 7. Olle 2014-04-24

  Tilsatte du protafloc i början av koket? Det trodde jag man gjort sådär 15 min innan kokslut?

 8. Lindh 2014-04-24

  Det vore mycket intressant om du har ett tyg du tycker fungerar! Skicka till Gustav lindh, Agetomta 7, 605 93 Norrköping. Jag bjuder på öl nästa gång vi ses!

 9. Lindh 2014-04-24

  Protaflocen åkte i med 15 min kvar av koket ihop med jästnärsalt och en massa humle. Det är protaflocen jag ”bombarderar” med humle i filmen då den la sig på lite skum…

 10. Jonas 2014-04-25

  Tack för den filmen!! Mer sådant!

 11. Johan 2014-04-26

  Hej,

  Ser att du använder analoga mätstickor för kontroll av PH, ett tips införskaffa en digital PH-mätare, är sjukt nöjd med denna. 🙂 http://www.conrad.se/pH-m%26auml;tsticka-PHT-02-ATC-VOLTCRAFT-PHT-02-ATC.htm?websale8=conrad-swe&pi=101137&ci=SHOP_AREA_17207_1119013

 12. Staffan Rundt 2014-04-26

  Snygg film! Kul att se alla prylarna in action som du skriver om! Keep up!

 13. Lindh 2014-04-28

  Jag tycker det fungerar ganska bra med stickor men framförallt är det skönt att inte ha en sak till att kalibrera. Jag skulle gärna ha en refraktometer dock men litar inte på e-bay-varianterna. Det är mycket små-prylar man vill ha som skulle göra bryggdagen lite smidigare.

 14. Jonas 2014-04-29

  Håller med dig… jag börjar lita mindre och mindre på min e-bay sak… ska jämföra lite i mellan vid nästa tillfälle.

 15. Rikard 2014-05-02

  Hej!

  Trevlig film. Jag är lite nyfiken på hur du gör med hopstand, har du lust att förklara hur du brukar göra?

 16. Lindh 2014-05-02

  Tackar!
  Jag har bara testat hopstand två gånger ännu så jag vet inte hur mycket skillnad det faktiskt gör och det låter ju avancerat men det innebär bara att jag väntar lite med att kyla vörten efter kokslut. Det finns en viss infektionsrisk och DMS-risk med det hela men jag har inte märkt av några problem såhär långt.

 17. Norman 2014-05-08

  hej gustav, bra film men har bara en frågor till dig. Brukar du tömma masken värje gång och sen sparge eller var den bara för den här bryg? undrar bara om du har provat både teqnique och vad du tycker funkar bäst för efficiency?

 18. Lindh 2014-05-08

  Jag har testat både flödeslakning och satslakning och fastnat för den senaste av både tidsskäl och jämnare effktivitet. Jag tömmer bädden först och lakar i två omgångar med hyffsat lika stora satser. Ligger på 87% brygghuseffektivitet (fick 97% mäskeffktivitet nör jag bryggde igår).

 19. Norman 2014-05-08

  när du säger två omgångar, delar du upp spage vatten 50/50? och du ligger inte tillbaka första runoff först och sen sparge, 15min efter du har hallt i alla sparge vatten innan du tömma igen? jag vill prova nu på lordag satslakning istället för flödeslakning som jag kör hela tiden och ibland har problem att hålla sparge vatten i samma temp för mellan 30-60min

 20. Lindh 2014-05-08

  Jag mäskar 60min, recirkulerar 1liter x 3, tömmar all vätska, häller i hälften av lakvattnet, rör om, väntar 5-10 min, recirkulerar 1liter x3, tömmer all vätska, häller i andra hälften av lakvattnet, rör om, väntar 5-10 min, recirkulerar 1liter x3, tömmer all vätska. Hade jag fått plats med all vätska hade jag kanske kört i allt på en gång men på det här sättet får man några pinnar socker mer.

 21. Morgan Käll 2014-05-12

  Hej!

  Nu har jag postat lite tyll till dig.
  Instruktioner om applicering mailade jag till din jobbmail.
  Kan tyvärr inte komma på sommarölsträffen i Linköping men
  vi kanske syns någon annan gång.
  https://lh4.googleusercontent.com/-aI3CfOolU38/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAGNA/WcG5WbV7WQ0/s120-c/photo.jpg
  Så känner du igen mig.

  Mvh Morgan Käll
  Kvinneby Köksbryggeri
  https://goo.gl/maps/wF927

 22. Lindh 2014-05-13

  Tusen tack, jag testar tyllet vid nästa bryggning. Ska bli spännande!

 23. Fredrik Rutgersson 2014-08-02

  Kul film att se hur du gör. Själv är jag bara i starten och känner mig inte riktigt mogen än att gå över till helmalt än. Måste köpa större gryta först. Ser att du har bytt ut D76 mot ölbryggning 😉

 24. Lindh 2014-08-02

  D76 var en klassiker jag blaskat med länge. Rent tekniskt påminner det en del om mörkrumsjobbet, den tanken har slagit mig tidigare faktiskt. Framförallt när jag plockade fram min gamla labbtermometer till en bryggning.
  Skaffa en större kastrull och sätt igång med helmalt. Känslan är magisk och resultatet än mer än magiskt!
  D76 är bytt mot digitalt föresten och jag driver egen firma på heltid: http://www.gustavlindh.com

 25. […] ml) Lactol och mätte igen till 5,2. Dosen var en chansning baserat på Gustavs kapsyldos i hans bryggningsfilm och den fungerade […]

 26. […] ett stativ i bryggeriet för testfilmning. Jag hade ingen planering inför filmningen så liksom förra filmen handlar det mest om att ni får ”hänga med” på en bryggning mer än att det här är […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.