Black Lemon Licorice IPA

Jag fick några öl på SM från trevliga bryggare och tänkte dela med mig av provsmakningen. Först ut är Anders Granberg aka SM-medaljören med sin svarta lakrits-citron IPA:

140412_blacklemon_0002

Black Lemon licorice ipa, Anders Granberg
7.4%, 72ibu, bourbon edition

Rejält kraftigt mochafärgat skum ovanpå dem mörkt bruna vätskan. Kantskummet är lite mörkare än på toppen, något jag aldrig sett tidigare. Skummet är väldigt stabilt och stannar enormt länge. Doftmässigt är det choklad och lakrits som samsas i första sniffen. Kanske en lätt humleton i bakgrunden men det är så massivt skum att det är svår att avgöra. Mjölkchoklad. Uns av citron, lite vanilj. Smaken är kraftig med lakrits vandrar bak i munnen tillsammans med lite brända malttoner och citronskal. Den känns kladdig i munnen. Beskan känns lite som de vita clementintrådarna. Eftersmaken är lätt syrlig av salmiak men mer åt lakritspipa än lakrisal. Inte så markerad beska trots sina 72 ibu. Låg restsötma känns mycket passade och den svaga kolsyran låter smakerna ta för sig ostört. Lite alkoholvärmande i kinderna i eftersmaken, lite som en whisky.
En kraftfull öl med många smaker. En liten cirkus i munnen helt enkelt. En härlig höstöl jag gärna skulle dricka till en kantarelltoast en sen hösteftermiddag. Citronen och lakritsen lirar bra ihop och de rostade tonerna går igen bra i både skum och dryck. Den känns mer som en porter än en ipa eller bipa och det enda jag skulle önska är lite mer humlesmak i en annars väldigt trevlig ipa. Exakt hur bourbonen bidragit i bryggprocessen vet jag inte.
140412_blacklemon_0001
Härligt med försegling men det tog mig någon minut att bryta igenom.
140412_blacklemon_0003
Snygg detalj i IPA-glaset jag inte sett innan då det bara varit ljusa öl i det tidigare. Präglingen är i botten på glaset.
Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

One Comment

  1. Anders Granberg 2014-04-17

    Tack för utförlig recension samt supersnygga bilder som vanligt!

    Humlearomen har nog mattats av lite under ett års tid och låtit rostad malt och lakrits ta större plats. Jag lät 15L av detta öl ligga 4 veckor på mitt bourbonfat och i min åsikt blev det på gränsen till för mycket bourbonton. Den variant som jag hade på SM 2013 i Eskilstuna var alltså inte bourbonfatlagrad men hade å andra sidan en kraftigare och fräschare humlearom.

    /Granberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.