Ten Fidy

140225_oscar_blues_imperial_stout_0001

Ten Fidy @ Oscar Blues Imperial Stout, 10.5% 

Det är en svartbrun härskare som möter mig med sin oljiga vätska. Mörk som natten.
Smutsbrunt skum med stora bubblor varvas med små. Skummet ligger högt några minuter men lämnar inte glaset helt när det sjunkit till ytan. Lite kletiga rester ringlar sig nonchalant längs glaskanterna.

140225_oscar_blues_imperial_stout_0002
Doften fylls av mörk kakao, elegant vanilj och söt arrak som påminner om en dammsugare på Café Gyllen i Linköping. I bakgrunden finns en uns av Löfberg Lila men total avsaknad av humle.
Smaken domineras av mörk finchoklad (inte kexchoklad) med lite salmiak som blandas i första smakintrycket. Sedan avlöser en kopp nymald lavazza från en Gaggia med bränd gummipackning. Den är ganska sliskig på tungan men det vägs upp av kolsyran som är påtaglig för stilen. Det hela ger ändå munkänslan ett helt okej betyg, jag ogillar nämligen när ölen lägger sig som en beläggning på tungan (som en espresso ska göra). Den är ändå inte för söt utan har en hyffsad utjäsning för stilen (är säkert 1.020-1.025).

Omdömme
Mycket balanserad och fin. Chokladigheten och sötman lirar fint ihop. Eftersmaken är mest salmiak med lite citron. Lite engelsk humle på det här hade varit perfekt. Den här ölen sticker inte ut med sina kraftiga smaker utan med sin oerhört snygga komposition. Alla smaker spelar bra ihop.

140225_oscar_blues_imperial_stout_0003

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.