Ranelids Lager & Ale

ranelids-lager

Jag har bara bryggt lager vid något enstaka tillfälle tidigare och då testade jag tre sorters jäst på en batch; klassikern Saflager 34/70, Mauribrew lager som är en hybridjäst som ska ge lageröl vid alejäsningstemperatur samt US05. Något förvånande vann US05 smakmässigt och eftersom jag inte är någon lagerfantast så har det inte blivit någon mer sådan bryggning. Men med tiden har jag insett att min oerfarenhet tillsammans med otillräcklig jästemperaturstyrning och för lite jäst säkerligen bidragit till ett skevt resultat. Allt det tillsammans med att jag börjar intressera mig lite för ölstilen Modern Lager, som är en torrhumlad lager t.ex. Brooklyn Lager eller Yellow Cab Lager, så har jag bestämt att det är dags att ge lagerjäsningen en ny chans. Nu har jag ju dessutom en jäskyl med tempstyrning och bra förkulturodlarmöjligheter. Lager är en av de svårare stilarna att brygga eftersom felsmaker inte har någonstans att gömma sig så det är även ett sätt att testa sina gränser/svagheter på…

_GL_6410_GL_6379Förkultur på ca 2,5l. E-kolvens förtryckta skala är heeelt off.

 

Dubbelbatch
Eftersom jag haft lite otur med öl som sprutat ut ur en trasig kran i ett corneliusfat i kombination med att lager tar längre tid att jäsa/lagra så behövde jag brygga en dubbelbatch för att inte få öltorka i mellandagarna. Alltså dubblade receptet men ena halvan får jäsa med US05 i 18c som referensöl. Bryggdagen gick riktigt bra med bra lakning, alla temperaturer satt där de skulle men det enormt kraftiga koket från min 3,2kw doppvärmare gjorde att jag landade på 2 liter för lite i hink samt ett OG på 1.058 istället för 1.052. Jag inser också att min setup för att brygga 20l kokar för klent, jag fick extremt bra kall/varmdruv med det kraftigare koket. Det kan vara det klenare koket som gett mig problem med mina whirlpools på sistone men tyvärr kan jag inte använda min stora doppvärmare för 20l-batcher eftersom miniminivån inte täcks. Det kraftiga koket ihop med 90 minuters koktid gav sjuka mängder kondens så här har jag ett svårare problem att lösa, framförallt i vintertider. Jag hade fönstret helt öppet precis bredvid kastrullen men ändå droppade kondens från taket…

_GL_6386Värmer vatten till inmäskning, inte ens här täcks tillräckligt av doppvärmaren vilket hörs när man rör om i grytan och det fräser-till lite. Men jävlar vilket ös det är i kombon 2kw induktionsplatta och 3,2kw doppvärmare. Jag fick ställa ner plattan till 2/10 när det väl kokade.

_GL_6389Här, mina damer och herrar, är min nya fina termometer. En Greisinger GTH 1170 aka ”Den gula klassikern”. Den har en felmariginal på 0.2c och när jag testat den har den varit väldigt stabil. Jag köpte Termometern utan någon K-givare då givaren kostade 250kr och jag redan har ett gäng jag ville testa först. Denna billiga Kina-kopia-K-Givare-med-spetsgivare för en tia gav riktigt bra värden i kokande vatten. På tal om kokande; om vi ska nörda ner oss lite så bör jag ha kok på 99.89c med mina 27 m.ö.h. i destvatten, något jag inte testade med dock. Man kan räkna ut sin egna kokpunkt för destvatten genom att ta vattens kokpunkt (99.98 vid havsytan) minus sin höjd över havet (h) delat med 300. Såhär ser formeln ut: T=99.98-(h/300). Det bör tilläggas att detta mest är intressant om man bor på hög höjd.

 

_GL_6397Dagens setup. Värmde all vätska i min stora Patina 50liters och körde med bazookascreen+batchsparge i min isolerade hink. Den tappade 2c på yttempen under 60min men jag ville inte störa bädden och köra ner proben längre. Ska testa med trådgivare nästa gång och se om jag måste åtgärda tunnan, misstänker att locket är för dåligt isolerat.

 

_GL_6398pH-mätning. Vänstra stickan är före 1 kapsyl lactol/mjölksyra. Tog kanske något för mycket och landade på pH 5.1 skulle jag gissa. 

_GL_6403Kranens position visar lakhastigheten på 2-3l/min vilket är helt ok för satslakning.

_GL_6405Min hemmagjorda bazooka ger riktigt klar och fin vört. Det räcker ofta med 2-3 liter recirkulering innan disigheten försvinner och klar fin vört kommer ut. Det där med att vänta 10 minuter efter att man hällt i nästa ”sats” när man satslakar är kanske kul om man kör med 1st sats. Kör man uppdelat på 3st som jag var tvungen till denna gång, så blir det inget med det helt enkelt. Det ska ju vara kul att brygga också, och vem ska komma och slå mig på fingrarna? John Palmer???

_GL_6406 _GL_6407 _GL_6412Mycket att koka denna gång och detta är inte allt. Det tillkom 1,5l efter att denna bild togs. 47,6l totalt men det borde varit 49,6l för att få 19l+19l i hinkarna efter kok! 

_GL_6414Det är svårt att se på denna bild men den kokta vörten blev riktigt klar vilket jag tror beror på det mycket kraftfulla koket. Jag inser att jag måste ha kokat för klent sedan jag började brygga i tvättstugan vilket måste åtgärdas… Det som simmar på ytan är humle från 2-min-givan. 

_GL_6415Två jästkulturer som väntar på att få jobba. Jag smakade på ölet från förkulturen och även om det inte var äckligt så är det inget jag vill späda ut min fina lager med. Vissa kör i hela förkulturen men det senaste jag läst nu är att en magnetomrörd förkultur är såpass oxiderad att det kan ge bismaker till ölet den förs över till. Det tog mindre än ett dygn i kylen för att sänka jästen till botten så fulölet kunde hällas bort så detta kommer bli modus operandi framöver…
Nu står jäshinkarna på var sitt ställe och lagerjäsningen är sänkt från 13c till 11c. Kommer bli spännande det här!

 

Recept
——————————
Kokvolym: 46.56 l
Volym efter kok: 40.56 l
Batch (i jäskärl): 38.00 l
OG: 1.052 SG
FG: 1.011 SG
ABV: 5.4 %
färg: 9.1 EBC
IBU: 37.6 IBUs
Brygghuseffektivitet: 72.00 %
Est. mäskeffektivitet: 73.9 %
Koktid: 90 min
Ingredienser
——————————
Amt Name Type # %/IBU
7.50 kg Pilsner (Weyermann) (3.3 EBC) Grain 1 85.2 %
0.50 kg Munich I (Weyermann) (14.0 EBC) Grain 3 5.7 %
0.50 kg CaraBelge (30.0 EBC) Grain 2 5.7 %
0.30 kg Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 4 3.4 %

Amt Name Type # %/IBU
50.00 g Goldings, East Kent [5.00 %] – Boil 75.0 Hop 5 17.9 IBUs
25.00 g Hallertauer Mittelfrueh [4.00 %] – Boil Hop 6 5.7 IBUs
20.00 g Cascade [5.50 %] – Boil 35.0 min Hop 7 6.3 IBUs
30.00 g Hallertauer Mittelfrueh [4.00 %] – Boil Hop 8 5.0 IBUs
50.00 g Hallertauer Mittelfrueh [4.00 %] – Boil Hop 10 1.2 IBUs
50.00 g Cascade [5.50 %] – Boil 2.0 min Hop 9 1.6 IBUs
Amt Name Type # %/IBU
2.0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast 11 –
1.0 pkg German Lager (White Labs #WLP830) [35.49 Yeast 12 –

Amt Name Type # %/IBU
100.00 g Hallertauer Mittelfrueh [4.00 %] – Dry H Hop 13 0.0 IBUs
50.00 g Cascade [5.50 %] – Dry Hop 10.0 Days Hop 14 0.0 IBUs
Mäskning: !!!!Single Infusion, Medium Body, Batch sparge
Mäsksteg
——————————
Name Description Step Temperatur Step Time
Mash In Add 22.88 l of water at 75.7 C 66.7 C 60 min

Drain mash tun, Batch sparge with 3 steps (10.83l, 10.83l, 10.83l) of 75.6 C water
Övrigt
——————————
Förkultur:
MrMalty föreslår 353 miljarder celler; 2 rör i 1.38l eller 1 rör i 3,43l.
Jag kör med 2,5l förkultur stirplate i två dygn. Kylskåp två dygn (klar efter 12h i kyl).
Jäsningsschema för lagerjästen:
Kyl till 13c före pitch.
När jäsningen är igång sänk till 11c.
Jäs i ca 7-10 dagar.
När jäsningen avtar höj till 16c i 2 dagar.
Sänk till lagring 2.2c 1v.
Tillsätt torrhumle som får ligga 10 dagar.
Kallkrasch -1c.
Tappa på fat, gärna med gelatin.
Brewlog: 08:20 Drar igång värme med induktionsplatta 2kw och doppvärmare 3.2kw. 23l (15c) inmäskningsvatten täcker inte doppvärmaren tillräckligt.
BS föreslår 74-76c inmäskvatten beroende på grain/mashtuntemp.
08:45 Mäskvattnet för varmt.
16.0c i malten. 77c i inmäskningsvatten. 74.3c efter flytt till MLT (sparade 2l)
66.5c i bädden med all vätska.
pH 6.0->5.4 krävde 1 kapsyl lactol.
09:00 inmäskning och HLTvärmning.
10:00 Börjar tömma ut first runnings. Lakvatten ca 80-85c
11:20 Fullt kok. Får sänka induktion till 4/10 för att få lagom kok. T -90
46.6l ska koka ner till 38l i hink. Samlar ihop 47,6 preboil. 1052@24.6c ger PBG 1053. Mash Eff 91.7%.
11:35 Bittergiva på 75min
12:15 35min-giva
12:30 20min-giva
12:35 Protafloc, jästnärsalt, kylspiral
12:48 2min giva
12:50 Flameout
14:00 Kylt, Pitchat, plockat, inte städat.

OG 1.058@36.2l ger 76.3% i effektivitet.
19l Lagerjäsning WLP830 i 13c 1 dygn och 11c i ca 7 dygn. 17.2l Alejäsning med US05 kyld till 16c och jäser i 18c-rum.
Sammanfattning av bryggdagen:
Jag ökade ett snäpp i maltkrossen för att få mer hela skal och effektiviteten blev riktigt bra ändå.
Bryggningen gick riktigt bra trots stora volymer.
Lakningen gick jättebra och temperaturerna stämde fint.
Trots 84c lakvatten kom lakbädden aldrig upp i mer än 72c.
Jag har tidigare kokat för klent, ett kraftigare kok ger mycket bättre varm- och kalldruv.
Det är inte speciellt mycket jobbigare att göra dubbelbatch.
2 liter mer i boiloff ger 6l/h med induktion på 2an och 3.2kw doppvärmare.
Hävert tar lång tid men ger kristallklar vört i hinken.
Saftsil är fortfarande segt. Bara en av mina silpåsar fungerar bra.
Hävert och hopstopper är en variant för att få en hink superklar.
Det kraftiga koket ger enorm kondens. Jag måste koka utomhus.

Provsmakning
140218_Ranelids-lager_0001

Det tar ganska lång tid att göra en vällagrad lager. Hur länge man ska lagra finns det många åsikter om men någon månad är inte fel. Detta gjorde provsmakningen av Ranelids Lager vs Ale lite skev eftersom jag druckit upp all ale sedan länge. Lagern har stått på fat en tid nu sedan jag lyft humlepåsen och nu börjar den bli riktigt bra. Tanken från början var att brygga denna en gång, utvärdera och sedan brygga den igen för att tävla med på SM. Jag insåg en bit in i jäsningen att jag inte skulle hinna med att brygga den igen innan inlämningen, så en extra lagringstid fick det bli istället och nu är 5+1 33or flaskade till domartävlingen. ”+1:an” är mitt egna referensexemplar jag ska dricka i samband med att jag får tillbaka domarprotokollet efter sm.
Lagern är bryggd enligt öltypsdefinitionen för klass 1A, Modern Ljus Lager. Så här lyder definitionen:

Modern Ljus Lager (1A)
OG
1.044–1.056
FG 1.010 –1.017,
Alkohol (vol%) 4,5–5,6%
IBU 35-40
EBC (Färg) 7-20

Ett ljust helmaltsöl med mycket karaktär och stora humlegivor, alla humlesorter tillåtna.
Bouquet/Arom: Humlingen skall vara klart tydlig till kraftig. Smörkola/diacetyl OK. Ingen DMS/grönsakston är tillåtet.
Färg/Utseende: Halmgul till bärnstens- färgad. Kraftigt och tjockt skum. Ingen köldgrumling.
Smak: Välhumlad med hög humlebeska. Den kan vara väl utjäst med en balanserande maltig- het. Inga fruktestrar. Diacetyl är tillåtet. Ingen DMS/grönsakston bör finnas.
Kropp: Medium kropp
Exempel: Hell 5,1%, Brooklyn lager. 

140218_Ranelids-lager_0005

Som ni ser är det en ganska ale-lik ölstil där humlen får ta stor plats. Jag tycker om Brooklyn lager även om Evil Twins Yellow Cab Lager är några strån vassare. Eftersom jag inte varit så nöjd med mina tidigare lager så valde jag att lägga mig ganska mitt i typdefinitionen:

Ranelids Lager
OG 1.052
FG 1.011
Alkohol 5.4%
IBU 37.6
EBC 9.1

Där jag kanske skiljer mig lite är med torrhumling. Dock läste jag nyligen receptet för Brooklyn lager, som står förebild för stilen och där har Garret valt att torrhumla… 75 gram humle på 19 liter får nog anses som ganska mycket för stilen men jag tänkte att lagringen kommer ta bort så pass mycket arom att det förhoppningsvis kommer bli lagom tills den ska bedömas.

140218_Ranelids-lager_0004

Utseende
Ljust gul med ganska klar och fin vätska. Vitt skum som är lågt men ligger kvar länge i glaset.

Doft
Fruktig med örtiga inslag, lavendel, läder, tvål och cederträ. Får en bild av en yvig och något bakfull men nyrakad och pigg Björn Ranelid som en blåsig tisdagseftermiddag i september glider in på Jaguar Center i Tommelilla med gårdagens Expressen under armen för att hämta den nyservade jaggan. Sådan är doften, notera!

Smak
Småsöt, nobel humle, len, besk, citrontulo. När det blivit lite varmare framträder pilsnermalten tydligt. 

Omdöme
Beskan balanseras av sötma i eftersmaken. Hade önskat lite högre utjäsning. Skillnaden mellan lagern och alen är inte så superstora, förmodligen för att alen fick jäsa så svalt.

Glaset är från Sejdelshoppen och finns att köpa här. Glasrecensionsinlägg är på ingående!

Provsmakning av Ranelids Ale
Ranelids-Ale

Dags för del ett av Ranelids Ale/Ranelids Lager. Del två, med lagerjästen kommer dröja uppåt en månad till innan den är klar så ni vet…

Utseende
Ljusgul, väldigt klar (se bild 2) med lätt vitt skum som lämnar en del rester efter sig genom hela glaset. Min klaraste öl hittills utan att långtidslagra flera månader. Briljant!

Doft
En lätt maltsötma blandas med friska citrustoner och fräsch nobel humle. Första två veckorna på fat var Hallertauern väldigt påtaglig men kan nu närmast beskrivas som efterhållsam vilket är synd då det var väldigt gott. Ren och frisk doft, nästan som en lager.

Smak
Det första som slår mig är att det smakar öl. Inte för att försöka göra mig lustig nu men detta är ju den överjästa varianten av min moderna lager och tanken är ju att det ska vara en väldigt ren öl med en mindre humlekick i. Det har jag verkligen lyckats med. Lager-varianten lagras fortfarande och har ännu inte fått någon torrhumle så det blir svårt att jämföra dom sida vid sida på ett rättvist sätt så jag kör alen först och får återkomma till en komparativ studie. Tillbaka till smaken: Citruscest kanske åt apelsinhållet blandas med lite cederträ från Hallertauern. Den avvägda beskan kommer först i eftersmaken och kvar på tungan blir Cascadehumlen. Kolsyran är kraftig för att vara ale, dvs åt lagerhållet.

Omdöme
Jag känner att mina senaste 2-3 öl inleder ett nytt kapitel i min bryggning där jag verkligen fått kläm på tekniken. Rena, fina smaker och ett utseende jag verkligen är stolt över. Absolut min godaste och finaste American Pale Ale jag gjort och jag ser fram emot att testa lagervarianten.

 

klarhet

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

17 Comments

 1. Mattias Engberg 2013-12-18

  Hej
  Har precis börjat med ölbryggning och måste bara få skriva vilken fantastik blogg med många tips och fina bilder.
  Bara en sån enkel sak att tappa upp flaskorna på diskmaskinsluckan. Jag undrar om jag inte vara nära att orsaka en ölskada (vattenskada) i köket när jag tappade upp min första bryggd på flaska förra veckan :-).

  /Mattias Engberg, Piteå

 2. Lindh 2013-12-18

  Tack så mycket Mattias! Roligt att kunna inspirera och tipsa folk där ute i stugorna. Fortsätt brygga och var inte rädd att ställa frågor om du undrar något. /Gustav

 3. Jonas 2013-12-27

  Hej,

  Vart finner jag termometern? Ebay? Jag är i behov av en själv och den där såg trevlig ut 🙂

  // Jonas

 4. Lindh 2013-12-27

  Den är köpt på Conrad här: http://www.conrad.se/?websale8=conrad-swe&pi=100599&rdeocl=1&rdetpl=productpage&rdebox=box1
  Det ingår ingen sensor bara så du vet.

  Gå in på http://www.kampanjjakt.se/rabattkod/conrad.php och testa koder, jag fick gratis frakt…

 5. Jonas 2013-12-27

  Tack!
  Gällande sensor, har du tips på några eller är det den för typ 1000:- som gäller? Tänkte att det kanske fanns andra i human prisklass. 🙂
  (Säkert en bra termometer men den vart genast dyr…)

 6. Lindh 2013-12-28

  Jag kör med en billig från Ebay just nu eftersom jag hade ett gäng olika K-givare hemma. Säkert inte lika bra som den för 1000kr men den verkar bra. Det är ingen billig termometer men det känns skönt att ha något med rejäl kvalité. Ett tips jag inte läst någon annanstans är att låta K-givaren sitta i termometern 10 min före mätning för att få en korrekt mätning. En termperaturdiff på metallerna kan ge felaktiga värden nämligen. Så att byta givare flera ggr per bryggning är inte att rekommendera.

  http://www.ebay.com/itm/Digital-Thermocouple-Temperature-Sensor-K-type-NEW-P-E0Xc-/400610545714?pt=AU_B_I_Electrical_Test_Equipment&hash=item5d463fd032
  http://www.ebay.com/itm/K-Type-Thermocouple-Connector-for-Temperature-Controller-T1K-/141143371294?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item20dcccee1e

 7. Jonas 2013-12-28

  Hej Lindh,
  Tack, ja termometern tvivlar jag inte på vad gäller funktion men det var ”mätarna” jag tänkte på och de du länkar till för ca. 12:-/st. Ja då kan man köpa på sig et gäng.

  Tack, det blir en sådan termometer tillsammans med ett gäng av de ovan 🙂

 8. […] för del ett av Ranelids Ale/Ranelids Lager. Del två, med lagerdelen kommer dröja uppåt en månad till så ni […]

 9. […] Ranelids lager 40pSammanfattning Ett bra öl men andra tävlande var bättre. Bra bira! Ren och fin. […]

 10. Birk 2018-01-05

  Hejsan ! Har bryggt min första lager med recept från lilla Köksbryggeriet.. som nu jäst i 9 dagar och jag mätte nyss med hydrometer och hamnade på 1,010. Men fick för mig att og var på 100 vilket blir 1.100, det låter väldigt högt ? Kan något ha blivit fel vid og mätning ? Vad kan den korrekta og ha varit på ett ungefär ? Tänkte låta ölen vara kvar i jäskärlet ett tag till, smakade fortfarande jäst och antar att det beror på det ..

  Jäst som användes var ( californian lager mangroves jacks m54

 11. Lindh 2018-01-06

  Hej,

  Vad ditt OG var är omöjligt att säga. Men lilla kökbryggeriets kit brukar vara uppvägda i förväg antar jag? Har du bara följt receptet med vattenvolymer så har du ett hyffsat hum därifrån.
  Hade du haft 1.100 hade det nog inte jäst ner till 1.010 så min gissning är mer åt 1.050-1.060.
  Att det smakar jäst kan bero på en rad olika saker förutom att du just får jäst i glaset.

 12. Patrick 2018-01-12

  Birk – så intressant att kitet smakade jäst, det gjorde nämligen mitt med! Det var min andra bryggning så jag kan ha tabbat mig på en rad ställen. Undrar vad som gick snett. Ölet fick vaskas.

 13. Mathias 2019-10-14

  En dum fråga i gammalt inlägg:
  Vid fatlagring, tillsätter du ditt rätta kolsyretryck från början, och låter ölet lagras ”med kolsyra”. Eller luftar du fatet och lagrar ölet, för att senare tillsätta kolsyretryck?
  /Mathias

 14. Lindh 2019-10-14

  Korrekt tryck direkt och hela tiden tills jämnvikt. Eller menar du purge? Bra att pysa ut 5-10 ggr först absolut.

 15. Mathias 2019-10-15

  Tack för svar. Jag är ny på fat, så det jag funderar på är om ölet kan lagras genom att bara ”purgea” ut syret och sedan ställa undan fatet för lagring? Säg 3 månader. Sedan efter det kopppla på tryck i en vecka för att bilda kolsyra.

  Eller är det vanligaste förfarandet som du beskriver, att tillsätta korrekt tryck direkt och sedan vid jämnvikt koppla loss regulatorn och lagra?
  Det kanske är hugget som stucket, men jag gör gärna på det sätt som är mest beprövat 🙂

  Vill passa på att ödmjukast tacka för att alla dina inlägg och att du tar dig tid att svara. Det uppskattas.

 16. Lindh 2019-10-15

  Bäst är att kolsyra först. Då blir det lättare att ta smakprov från lagringen för att se hur ölet utvecklas. Ganska få öl som blir bättre av lång lagring (flera månader). Mest riktigt starka och/eller mörka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.