Fatrenovering

Det är ju vanligt att köpa begagnade Corneliusfat då man ofta kan få dom renoverade för halva priset mot nya. Men ordet renoverad betyder egentligen bara att alla packningar är bytta, vissa kopplingar eventuellt bytta samt att fatet är trycktestat. Inte allt för sällan finns det många skrapmärken, tejp, klisterlappar, limrester och kalkrester från vatten. Många struntar i att göra något åt dessa skönhetsfel eftersom det är den rena insidan som räknas men det tar inte mer än en kvart att snygga till fatet så det håller sig fint en lång tid framöver.

_GL_6449Förebilden. Här har jag redan tagit bort en del tejp, klistermärken och skrubbat fatet i varmvatten när jag fick det. Inte de fulaste fatet att demonsterar med men det är ändå halvrisigt och saknar lyster.

_GL_6450Går man när så ser man att det suttit klistermärken och det har runnit något som lämnat rester efter sig.

 

_GL_6454Här är mitt kit för rengöring. ”Happy Glanz” är en tub från 70-talet som jag tog från mina föräldrars städskrubb, en all-metall-rengöring. Det finns ett medel som heter Y10 som jag läst ska vara bra men det har jag inte testat själv. Oxalsyra nämns ibland också. Jag tror det flesta metall-polishar fungerar bra.

Tillvägagångssätt
Avlägsna eventuella tejpbitar eller klistermärken med hårfön/varmvatten och om nödvändigt kniv. Ta medlet på en svamp/scotch brite, använd endast den gula mjuka sidan eftersom den gröna kommer repa fatet! Gnugga in medlet som kommer bli svart av oxidering, i olika riktningar och även cirkelrörelser. Du vill nämligen få in medlet i repor och hålor. Tejp- och limrester gnuggar du på lite extra, de försvinner ganska lätt. Fatet kommer nu se väldigt matt och svartsmutsigt ut, helt normalt. Gnugga-på med svampen ett tag till så det sätter sig ordentligt. Ta en trasa och polera bort så mycket du kan i några minuter, det kommer fortfarande se ganska fult ut. Nu tar du Cilit Bang och sprayar fatet med och torkar bort med trasan eller hushållspapper. Skölj sedan fatet i vatten och torka det för att få bort de sista resterna av kemikalierna. Nu är ditt fat färdigt och har en fin lyster:

_GL_6457Efterbilden.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

5 Comments

 1. Rikard 2014-11-12

  Hej och tack för en mycket bra site. Som nybörjare är det härligt att se en bryggarsite som är så snygg och välskriven. Inte bara är texterna rent språkligt utmärkta — du har också lyckats att undvika förkortningar och ”bryggar-slang” som ofta gör hembryggarsidor svåra för oss nybörjare. Tack! Så ett rengöringstips: när det gäller gammal tejp och inte minst om någon skrivit med spritpenna: testa Acos munvatten (koncenterat). Jag vet att det låter vansinnigt — men funkar! Obs använd enbart på rostfritt och glas.

 2. […] koppar går det använda Oxalsyrabaserade rengöringsmedel. Jag har använt det till att få upp glansen på utsidan av mina Corneliusfat men det som händer är att medlet oxiderar ytan på metallen som blir svart av utfälld oxid. Man […]

 3. Joel 2015-09-02

  Testade listerine total care, funkade inte. Verkar som om ACOs innehåller något dundermedel som inte finns i andra märken med andra ord. Kanske värt att testa för att få bort etiketter från flaskor också, någon erfarenhet där?

  Gammalt trix är annars smör, får väl ge det ett försök. Låter man det stå en stund (och härskna, för det är det som händer) bildas smörsyra som löser tejpen. Avfettningsmedel funkar också bra, men det vill jag helst undvika ihop med livsmedel.

 4. Anders M. 2023-06-15

  Finns en produkt ”Label Off” som fungerar ganska bra till att ta bort etiketter och liknande. Hur bra den fungerar verkar bero på vilken typ av lim som använts. Brukar börja med att använda rakblad, sån som man har till spishällar, och grovt skära bort etiketten. Sen spraya på ”Label Off” som får dra några minuter. Använder sedan en trasa eller papper för att torka bort lim geggan och sedan grovsidan på en kökssvamp om det är på glas annars den mjukare sidan om det är stål tillsammans med lite diskmedel.

 5. Lindh 2023-07-13

  Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.