Weißbier IX

Efter en tids veteölsuppehåll är det dags igen tycker jag. Jag fortsätter mitt jästexperiment då jag har tre torrjäster kvar att beta av innan jag hittar min “husveteölsjäst”. Jag kan redan nu avslöja att klassikern 3068 inte ligger överst på listan hittills. Idag körde jag med Safbrew Wheast WB-06 och om två veckor blir det provsmaking.


Min nya ”sond” till termometern

Förbättringar och ny utrustning
Senaste tiden har jag förbättrat en hel del bryggerirelaterad utrustning som kommer förändra mitt öl radikalt. Först och främst så har vi numera kommunalt vatten. Borta är de extrema kalkmängderna och framme är en komplett vattenrapport: Ca 29ppm, Mg 2.4, Na 8.8, SO4 39, Cl 12, HCO3 61, pH 8.3. Detta betydde dock att jag fick tillsätta 3 gram kalk för att komma upp i 100ppm som är bra att ha (50ppm är minimum enligt John Palmer och jag har 29ppm i mitt vatten). När vattnet installerades behövde en elektriker fixa lite i proppskåpet som är i tvättstugan där jag brygger. Tjoff sa det så hade jag övertalat honom att installera ett 16A-uttag och jag slipper att dra sladdar genom huset för att få tillräckligt med kräm. Jag kan även köra min monsterdoppvärmare vid behov men då måste jag koka minst 35 liter för annars kommer jag inte upp i miniminivån för värmaren… Och jag som precis börjat göra mindre batcher på 20 liter för att det ska fungera i Corneliusfaten. Jag skulle ju såklart kunna göra två fat åt gången men då blir det lite för sällan att brygga tycker jag. Var är alla törstiga polare när man behöver dom? Bazookascreenen kördes idag igen fast denna gång på en kingnipple där silikonslangen sitter fast. Fungerade perfekt och lätt att ta loss för rengöring.

 

Malningen gick som den gick
Jag hade dagen till ära ställt om min Corona-maltkvarn för att mala lite grövre då jag haft lite problem med maltbäddar som satt sig fast, det jag inte tänkte på är att vetemalt är lite mindre än kornmalt och en betydande del vete slank igenom utan att bli mald. Det märkte jag såklart inte förens jag mäskat en halvtimme så jag gick ut i boden och malde 200g vetemjöl som kompensation. Landade lite lågt i effektivitet på grund av detta men nu efter bryggningen har jag finlirat kvarnen ordentligt. Varför skulle jag på och pilla på skiten vid 06.00 för??? Nästa gång blir det bättre och jag lär mig något varje gång, nynnar jag för mig själv med knuten näve i fickan… Nytt för dagen var även min Ebayköpta sond till termometern. Billig som satan men betydligt bättre kvalité än “original” som Kjell&Co säljer. Inte i närheten av så snabb som trådmätaren jag brukar använda men denna lär hålla desto längre. Skön retrovibb på telefonsladden också, tror jag ska börja svara mobilen med mitt mobilnummer framöver. Sista nyheten för dagen, min hopstopper jag byggt från två IKEA-silar. Jag har förbannat saftsilar bra länge nu och vägrar loosa IBU på humlestrumpor. Whirlpool fungerar bara med normala humlegivor (och varför skulle jag köra med det?) och hoprocket tycker jag är för dyr. Kvar blev hopstoppern… Det var en hel del pill med att få ihop den och många småsår på händerna men den här lösningen är inte helt dum. Jag har tyvärr ingen diptube, rör från baksidan av kranen till kastrullens botten, så jag körde med silikonslang för att testa. Det fungerade väldigt bra men tyvärr några liter för mycket i botten under. Jakten på 20cm kopparrör har börjat, sen kommer det här nog vara en bra lösning. Det som tar sig förbi hopstoppern, det får helt enkelt hänga med i fermenteringen. Jag sparade lätt en timme av bryggdagen på att skippa whirlpool, fippla med saftsil, skrapa väggarna på saftsilen, svabba av golvet pga kladd.

Allt som allt
Det blev en lyckad bryggdag tycker jag. Från kokslut till jäslås på hinken tog 30 minuter och det var städad och undanplockat vid kl11.

_GL_5616Bazookascreenen på min mässingsnippel jag köpt på Coop för 30pix. 1/2″ NPT och passar perfekt på silikonslang 12×16 från humle.se

 

Bryggloggen
15 liter mäskvatten mättes upp dagen innan och allt plockades fram.
Hälften vid 55c till 45c (håll 20) och andra hälften kokande (96c) ger 66.7c i bädden.
05:40 Värmer 15l (18.5c start, ska till 45 i bädd, 54 enligt beersmith men kör 12 över = 57c)
06:20 Tappar bort tiden med barnmatning och kaffe, vattnet stormkokar…
Mäskar in 7l, landar på 54.1, spär med lite kallvatten för att landa på 45.0, håller 20 min.
Höjer tempen till 66c med 8l, ser att det finns en hel del hela vetekärnor.
Går ut i boden för att justera kvarnen lite. Maler 200g vete som åker i mäsken som kompensation.
Tempen sjunker till 62c.
Tar bort ca 1 liter mäsk som dekoktion och återför. 64c.
Häller i 1.7+1 liter kokande från lakvattnet för att hamna på 66.0c.
08:30 Tappar ur till stora kastrullen i lagom takt.
Gör en blandning av flödeslakning och satslakning, tömmer först stor del av vätskan och fyller på allt eftersom ca 5 liter. Tömmer sedan bädden helt två ggr och häller i 1/2 lakvatten x2.
Ingen igensättning, bra flöde, smidigt med slanghålld bazooka, lätt att röra om i mäsken.
Vattenmängder: 15 mäsk (+ max 1l kallt) + 17 lak = 32l totalt (33). Maltmängd 4.5kg bör ge 27.5-28.5 i kokvolym. Fick ca 27.5 på 1.040 vilket ger 77.8% effektivitet.
Humle i efter 10 min kok dvs 60min kvar.
Jästnärsalt och protafloc i på 20min.
Rehydrerar jäst i 1.3dl kokt avsvalnat vatten.
Humle i på 15min.
Kylspiral i på 10min.
3.5 liter som inte sögs upp av humlefiltret. 18 i hinken innan. 21.5 liter på 1.047.
Slutsats: 5-6 liter kokar bort på 60-70 min, diptube måste skaffas till hopstoppern.

 _GL_5664
Hopstoppern med silikonslang.

 

_GL_5667
Maltrester från dekoktionen.

 

_GL_5668
Lakar rakt ner i kastrullen.

 

_GL_5669 _GL_5672
Maltbädden inifrån.

 

_GL_5674
Två av tre humlegivor och rehydrerad torrjäst.

 

_GL_5677 _GL_5679
Sonden fick ligga i lite starsan mellan mätningarna av de kylda vörten.

 

_GL_5682
Då jag använder bägge mina ”nipplar” till annat idag fick jag köra utan på genomföringen i kastrullen. Bra flöde 4/5delar av tappningen på hink, sen började humlen och kalldruven sätta igen filtret lite.

 

_GL_5683
Här kan man börja ana hopstoppern med ca 6 liter vört kvar i kastrullen.

 

 


_GL_5684
Och såhär såg det ut när allt var klart. Jag har dock skrapat lite på silen med sleven för att se om den kunde suga upp lite till, innan var den täckt av junk.

 

Receptet
Lindhs Weißbier IX

Bryggare: Gustav Lindh
Stil: Weizen/weissbier (sydtysk typ)
Typ: All Grain
Bryggmetod: !!Lindhs Infusion, Medium body, batchsparge bazooka
Smak:
Recept
——————————
Kokvolym: 27.44 l
Volym efter kok: 21.84 l
Batch (i jäskärl): 20.00 l
OG: 1.051 SG
FG: 1.015 SG
ABV: 4.8 %
färg: 10.5 EBC
IBU: 12.9 IBUs
Brygghuseffektivitet: 72.00 %
Est. mäskeffektivitet: 75.6 %
Koktid: 70 min
Ingredienser
——————————
Amt Name Type # %/IBU
2.30 kg Wheat (6.0 EBC) Grain 2 51.1 %
2.10 kg Pilsner (Weyermann) (3.3 EBC) Grain 3 46.7 %
0.10 kg Crystal 100 (110.0 EBC) Grain 4 2.2 %

Amt Name Type # %/IBU
12.00 g Goldings, East Kent [5.00 %] – Boil 60.0 Hop 5 8.0 IBUs
15.00 g Goldings, East Kent [5.00 %] – Boil 15.0 Hop 6 4.9 IBUs
15.00 g Goldings, East Kent [5.00 %] – Boil 0.0 Hop 7 0.0 IBUs

Amt Name Type # %/IBU
3.00 g Chalk (Mash 60.0 mins) Water Agent 1 –

Amt Name Type # %/IBU
1.0 pkg Safbrew Wheat (DCL/Fermentis #WB-06) [50 Yeast 8 –

 

Mäskning: !!Lindhs Infusion, Medium body, batchsparge bazooka
Total mängd humle: 42.00 g
Total mängd malt: 4.50 kg
Mäsksteg
——————————
Name Description Step Temperatur Step Time
Mash in acid Add 7.70 l of water at 54.2 C 45.0 C 20 min
Mash In Add 7.15 l of water at 96.6 C 66.7 C 60 min

Drain mash tun, Batch sparge with 1 steps (17.60l) of 75.6 C wateGillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

6 Comments

 1. Olle 2013-10-31

  Är det stor skillnad på att köra med och utan humlepåsar? Jag har enbart kört med men tycker inte jag får ut så mycket av humlen.

  Hur påverkar rehydrering av jästen slutresultatet?

  Vad har man jästnärsalter till? När är det nödvändigt att använda det?

 2. Lindh 2013-10-31

  Hur mycket humlepåsarna stjäl av humlesmaken beror på hur hårt man packar dom och hur finmaskig påse man har, men räkna med att 10-15% minskar. Jag körde med påsar i början och det är smidigt, ända tills man gör en IPA eller DIPA… Jag tycker aldrig jag får ut tillräckligt av humlen, men jag är väl ett hophead kanske… Skulle jag vinna på lotto så blir det ett halvkilo humle per batch =)

  Rehydrering av jästen innebär att jästens första kontakt med vätska blir sterilt (nåja, kokat 20gradigt) vatten, sedan kan cellmembranet succesivt ta sig ann sockerhalten i vörten. Häller man torrjästen direkt från påsen ner i vörten så kan upp till 50% av jästen dö för att cellmembranet spricker av sockerkoncentrationen. Torrjästpåsar innehåller många jästceller så ofta är det ingen större skada skedd men jag tycker det är ett enkelt steg för att få piggare jäst…

  Jästnärsalter är framförallt nödvändigt vid förkulturer där man lägger ner tid och energi på att odla upp jäst, han man ett rör hemma så är det aldrig fel att ha i lite i koket (15-20 min kvar) så vet man att jästen har alla salter den behöver. Jästnärsalt är billigt och det räcker till minst 20 kok så har man ett rör hemma så slänger man i lite samtidigt som protaflocen…

 3. Daniel 2014-08-23

  Hej!

  (har sökt runt lite och finner dåligt med info om nedanstående torrgäster)

  Jag har gjort ett eget test mellan två torrgäster på veteöl med liknande recept (jäser fortfarande), WB-06 VS Brewferm Blanche. Drev upp 06:an lite sent för bananester, start 22 grader 2 dagar, sedan 24 grader 2 dagar. Blanchen lät jag stå i 22 grader.

  Nu till frågan (hjälp), efter första jäsprovet på 06:an som efter 4 dagar var nere på 1.010, så provsmakade jag……
  Syrligt som citronsaft, verkar som jag gjort en Berliner Wiesse med denna jäst, var ju inte vad jag var ute efter.
  Blir till att skaffa hallonsyrup och träna på sura miner

 4. Daniel 2014-08-23

  Hej!

  (har sökt runt lite och finner dåligt med info om nedanstående torrgäster)

  Jag har gjort ett eget test mellan två torrgäster på veteöl med liknande recept (jäser fortfarande), WB-06 VS Brewferm Blanche. Drev upp 06:an lite sent för bananester, start 22 grader 2 dagar, sedan 24 grader 2 dagar. Blanchen lät jag stå i 22 grader.

  Nu till frågan (hjälp), efter första jäsprovet på 06:an som efter 4 dagar var nere på 1.010, så provsmakade jag……
  Syrligt som citronsaft, verkar som jag gjort en Berliner Wiesse med denna jäst, var ju inte vad jag var ute efter.
  Blir till att skaffa hallonsyrup och träna på sura miner :0)

  Gjorde förkultur 1 liter på Wb-06:an, skulle nog bara rehydrerat (vart tänkt till 20 liter, men fick en snilleblixt och delade vörten i två jäskärlet för detta test, så 10 lit. Per jäst). Blanchen har jag ingen kran på, så den får stå 2 veckor och förhoppningsvis jäsa ut)

  06:an doftar lite estrar från jäslåset, så den hade jag lite större förväntningar på, Blanchen doftlös.

  Blev din öl syrlig, eller har jag gjort något tokigt här?

 5. Lindh 2014-08-25

  Först och främst har du jäst din öl väldigt varmt. Veteölsjäst jäser kraftigt så räkna med 3-4c över rumstemp första dagarna!
  Förkultur på 1l till torrjäst är onödigt, en påse rehydrerad jäst räcker till normalstark vört (ca 1050) och 20-25l.
  Syrligheten kan komma från jäststress pga hög temperatur men syrligt som citronsaft låter värre än så tyvärr. En viss syrlighet brukar kunna finnas i veteöl, framförallt i början men det är väldigt långt ifrån en Berliner Weisse. Vänta två veckor till och smaka igen, annars är min gissning utan att smaka att du fått någon form av infektion. 1010 på fyra dagar är inte orimligt men helt klart åt det snabbare hållet, dvs för hög temperatur vid jäsningen.

 6. Daniel 2014-10-15

  Glömde tacka för svaret, vågar nog tyvärr inte testa denna jäst igen (men om, då blir det i jäskylen)

  Testar just nu en flytande jäst 3868, ska låta den gå på 21 – 22 C.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.