Lindhs Harvest Ale 2013

_GL_3084

Nu är den bryggd! Årets humleskörd blev till en Pale Ale av brittisk-amerikanska mått. Tanken var att göra en IPA men så mycket kottar fick jag inte på mina ettåriga humleplantor så det fick bli en Pale ale istället. Jag har genom min tid som bryggare testat mig fram med olika batchvolymer och bryggmetoder för att hitta det som passa mig bäst. Det kommer ett separat blogginlägg om de tre mäskningsmetoderna jag utvärderat och hur jag resonerar kring dem. Däremot så har jag numera, eftersom jag börjat tappa min öl på fat, bestämt min nya batchsize till fat på 19 liter vilket gör recepten satta till 20 liter i Beersmith eftersom ca 1 liter blir kvar i form av jästkaka. Sen har jag såklart möjligheten att göra 2×19 liter men det lär inte bli modus operandi…
Årets Harvest Ale tänkte jag först brygga med BIAB, men efter att ha sett på John Palmers video på Youtube ytterligare en gång så blev jag sugen på att testa att satslaka igen, något jag inte gjort sedan jag precis skaffade den stora kastrullen eftersom det blev så många ”satser” när jag gick upp till 40-45-liters. Bryggningen gick både bra och dåligt kan man säga. Det tar alltid någon bryggning innan jag trimmat in mig till nya förutsättningar och en reducering i batchsize kontra utrustning är definitivt en sådan. Jag inser att jag borde ha köpt en 30-36liters kastrull istället för min 50liters för att göra 20-25-liters batcher men jag har så ofta köpt utrustning jag inte kunna växa i vilket jag fått ångra vid senare tillfälle. Det är svårt med bryggutrustning som ska vara flexibel, t.ex. är maltbäddens höjd optimal vid ett viss höjd/djup-ratio och att koka med 75% full kastrull är bättre än 40% full kastrull både för avdunstning och för att täcka kylsprialen. Min kastrull hade gärna fått ha en mindre diameter än de 40cm den har nu för att passa kokplatta och höjden på kylspiralen. Motsvarande så skulle min 25-literskastrull passa bra, men jag har en preboil-volym på några liter för mycket och risken för överkok när man är så nära kanten är väldigt stor.
Det jag vill säga med det här är att denna bryggning skulle gått bättre med en uträknad och verifierad avdunstning/boil-off rate. Läs loggen så förstår ni varför:

Brygglogg
Tar fram allt och maler malten dagen innan.
Vid sjuhugget, värmer 15 liter i 50liters-kastrullen, grilltändaren täcks inte av vattnet så jag får köra utan.
88 c i kastrull, häller över allt till hink-i-hink och mäskar in. Landar på 72c.
Adderar 1 liter av rumstempererat vatten för att hamna på 66.4c.
Drar igång mäskstart 07.54 eftersom det ska passa med lämning på dagis.
90 min mäskning och jag skippar utmäskning eftersom jag kör satslakning.
Värmer 20 l lakvatten till 76c i 25l-kastrullen.
Recirkulerar 6 liter, får ändå lite skal ner i 50l-kastrullen.
Samlar all vätska från bädden och drar igång induktionsplattan till 50l.
Häller i allt lakvatten i hink-i-hinken och rör om, väntar 5 min och recirkulerar 4 liter.
Samlar upp via slang rätt ner i kastrullen.
Kommer 1/5:e del, trots väldigt lågt tempo sätter bädden igen sig (stuck sparge).
Rör om i mäsken och väntar 13 min.
Recirkulerar 2 liter väldigt långsamt.
Kör med krypflöde ner i kastrullen.
Sätter igång grilltändaren där vätskan nu nått miniminivå.
Koket är i fullgång 10.05 men lakningen är inte klar.
Verkar hittat bra flöde, nästan all vätska i hink-i-hinken är tömd.
Skummar av koket lite för att minska risken för överkok samt bli av med några skalrester.
Kokar vatten till rehydrering av jäst. Kokar 2 sildukar.

20 min kvar av koket, i med jästnärsalter, protafloc och kylspiral för desinfektion.
15 min kvar i med Cascade. Tar bort isolering på kastrull och diskar lite.
Starsan i jäshink där saftsilställningen ligger och myser.
Strax före flameout, häller i de färska humlekottarna.
Kyler på ca 30 minuter till 20c.
Häller genom saftsil och det går hyffsat bra för en gångs skull, får hälla i 5 omgångar och skrapa på kanterna med hålsleven.
Tar OG prov, syresätter genom skak och pitchar jäst. Rör om igen, på med vattenlås med starsan i.
OG 1044 på 26 liter ger 85.7% effektivitet vilket är bra och kass på samma gång.
Helt klar inklusive disk 12.30

_GL_3080
Värmer vatten med dubbelisolerad biab-anpassad kastrull. Ett lager åkte av och fick värma hink-i-hinken istället.

_GL_3082 Malde som vanligt ner i en stor malt-påse men hällde över till min stora rostfria hink vilket underlätta inmäskningen. Hinken gick att luta på kanten på hink-i-hinken så flödet kunde regleras när jag vevade med mäskpaddeln med andra handen. 0% degbollar som resultat!

_GL_3083
Det syns inte men under filten finns även en kudde för att inte släppa ut någon värme. Orkade aldrig mäta tempen i bädden efter de 90 minuterna, utgår från att det var exakt samma som när jag mäskade in =)

 

_GL_3085
Några skalrester letade sig igenom trots gedigen recirkulering (vorlauf). Tror jag gjorde hålen i min falskbotten något för stora, eller några av hålen iallafall.

_GL_3088
Jag var nära på att sälja min 25-liters kastrull men nu kommer den till användning igen. Det är något som känns så kvalitetsmässigt rätt med att laka rätt ner i kok-kastrullen.

_GL_3091 _GL_3092
Vissa säger att det bara är att ösa på med satslakning, det kanske det är om man har en bazookascreen eller laserslitsad falskbotten. Borrad hink-i-hink sätter GARANTERAT igen sig om du kör på för hårt. Jävlar-i-mig och Rövlar vad det sätter igen sig.

_GL_3094
Mäsken under lakningen.

_GL_3098
Kok som börjar innan lakningen är klar..

_GL_3100
En del av mitt humle-stash. Köper halvkilo pellets av varje sort numera.

_GL_3103
Årets skörd.

_GL_3106
Inga problem med bra kok på dessa volymer och induktionsplatta 2kw + grilltändare 835w och isolering på kastrullen.

_GL_3111
Rehydrering av min husjäst US-05.

_GL_3113 Jag stänger fönstret framåt kokslut för att minska luftburna partiklar. Lützen för hela slanten.

_GL_3118
Magisk doft av nyskördat!

_GL_3119 _GL_3123
Mitt hatmoment, saftsilen. Men det gick smidigt denna gång. Måste vara en kombination av hink-i-hink som ger mindre kalldruv och mindre mängd humlepellets än vanligt.

Dagens lärdommar
Här är uträkningen på hur det gick så snett:
4.4kg malt x 3 borde gett 13.2 liter till mäskning plus 3.3 deadspace.
Mäskar dock med 15 liter vilket efter maltens uppsugning borde ge 10.6 liter i koket men kylde till rätt mäsktemp med en liter extra.
Lakar med 20 liter vilket ger total boil på 31.6 (borde varit 25.6)
Efter kok i 60min, kylning och drav landar jag på 26 liter vilket ger avkok på 5.6 liter per timma i Patina 50l med 2kw induktionsplatta, grilltändare och isolering.

Recept
Här är receptet där 0min-humlen är min färska humle med okänd alphasyra i.
Stil: Pale ale (APA) Typ: All Grain
Bryggmetod: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge

Kokvolym: 32.36 l
Volym efter kok: 27.56 l
Batch (i jäskärl): 26.00 l
OG: 1.044 SG
FG: 1.009 SG
ABV: 4.6 %
färg: 8.0 EBC
IBU: 27.0 IBUs
Brygghuseffektivitet: 85.70 %
Est. mäskeffektivitet: 87.3 %
Koktid: 60 min
Ingredienser
——————————
3.80 kg Pale Malt (Weyermann) (6.5 EBC) Grain 1 86.4 %
0.20 kg Oats, Flaked (2.0 EBC) Grain 3 4.5 %
0.20 kg Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 2 4.5 %
0.20 kg Wheat (6.0 EBC) Grain 4 4.5 %
15.00 g Chinook [13.00 %] – Boil 60.0 min Hop 5 21.1 IBUs
20.00 g Cascade [5.50 %] – Boil 15.0 min Hop 6 5.9 IBUs
56.00 g Tettnang  – Boil 0.0 min
33.00 g Hallertauer – Boil 0.0 min
1.0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast 9 –

Mäskning: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge
Total mängd humle: 124.00 g
Total mängd malt: 4.40 kg

Mäsksteg
——————————
Name Description Step Temperatur Step Time
Mash In Add 15 l of water at 71.3 C 66.0 C 60 min
Batch sparge with 20l of 75.6 C water

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

One Comment

  1. Ulrik 2013-09-30

    Bryggde med färsk humle igår, använde som 15-min samt 3min- giva, hade även i en del känd humle i torkad form eftersom jag ville ha en IPA. Den färska är 50% Magnus och 50% okänd.
    Finns ett par bilder på https://www.facebook.com/Bjorwik om du är intresserad av att följa processen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.