Fatanläggningen är här

Fat_130522_001

Det gick inte längre
Att ständigt ha tomma flaskor i diskstället, bära in flaskor från förrådet, diska flaskor och framförallt tappa min öl på flaska. Det är något läckert med flaskor, det håller jag med om, men själva flaskningen tar 1-2 timmar per gång beroende på hur mycket som ska från jäshink till butelj. Mitt största problem är att hålla köket rent när jag flaskar med två hundar och en 1,5-årig klåfingrig dagisinfektion som inte vill något annat än att ”hjälpa till”. Efter många tankar fram och tillbaka över huruvida 5-liters partyfat eller 19-liters Corneliusfat passar mig bäst blev det tillsist fyra stycken Corneliusfat. De är knöligare att kyla ja, men jag har en öl-kyl. Mitt sista problem nu är att kylen måste stå i förrådet, vilket innebär att jag måste gå ut varje gång jag vill ta mig en öl. Vi får se om det är något jag får leva med eller om en halvstorleks-kyl kanske kan hitta en plats inomhus i framtiden.

Fadøl
Jag köpte ett helt kit med fyra renoverade fat, en 2kg kolsyretub (fylld), regulator, två picnictappar med lång smal slang (ger lagom mängd skum), kolsyreslang och en extra ”lynkkobling t. gas” som jag trodde skulle möjliggöra att ha två fat kopplade till kolsyretuben samtidigt. Pardon my dansk men lynkkobling var något annat visade det sig. Men efter att köpt ett stål-T-rör från humlegården och några oetiker-klämmor (ovassa engångs-slangklämmor) så kunde jag kapa kolsyreslangen och göra en förlängning. Jag kommer alltså kunna kolsyra två fat på en gång och även dricka från två samtidigt utan att flytta några slangar eller kopplingar. Jag köpte kitet från LundTeknik i Danmark. Frakten var rätt dyr men det blev något billigare än motsvarande från Sverige samt att ingen Svensk butik hade tub-storleken jag ville ha.

Fat_130522_006

Begagnat
Själva faten var renoverade vilket innebär att kopplingar och packningar är bytta samt att faten är trycktestade. När de jag hämtade dem på ICA så drog jag lite lätt i säkerhetsventilen när jag väntade på att kassören skulle fippla med mitt körkort. Satan vad det pyste-till där inne vid kassalinjen! Faten var fyllda med kolsyra sedan trycktestet uppenbarligen. Jag köpte lite armaturfett från Clas Ohlson vilket förvisso var billigt (15 pix typ) men tuben var väldigt liten. Har läst att Vaselin tydligen går lika bra, liksom annan smaklös ”lube” man kan råka ha hemma. Det är ju packningen och inte gängorna på faten som ska hålla tätt och det gör stor skillnad om packningarna är smorda eller inte.

Rengöring
Tyvärr skickades faten utan emballage och fraktsedeln var klistrad direkt på ett av faten, så rengöring mest invändigt räckte inte på långa vägar. Jag blandade till 19 liter VWP (Vendors Washing Powder) som även steriliserar tillskillnad från PBW många bryggare använder. Jag lossade alla kopplingar och marinerade även locken innan jag flyttade de 19 litrarna via ölslangarna genom att sätta ett lätt tryck i faten med kolsyretuben. Det tog någon timma men nu vet jag att de är fullständigt rena och jag kan rengöra lite snabbare framöver. Det som däremot var riktigt knepigt var att lossa kolsyra-in- och öl-ut-kopplingarna. Skruvarna satt som berget och trots att vi har 7 (ja sju) skiftnycklar hemma så var de för små eller för stora för att kunna vrida mellan gummihandtagen på ett smidigt sätt. Clas Ohlson har dock fasta nycklar för 50kr som underlättar något enormt. Bra kvalité verkade det vara på stålet dessutom, den nyckeln har jag resten av livet.

Fyllning
När faten var rengjorda och fått droppa av sig upp-och-ned, något som handtagen tillåter på ett smidigt sätt, så smörjde jag samtliga packningar med armaturfettet och satte ihop dem. Men det var dags att fylla ett fat med öl. Min Victor II, varianten av Victor med hälften Galaxy i sig, hade jag kallkraschat i kylen i 3-4 dagar så den fick premiäråka på fat. Det fick bli via hävert eftersom just denna hink var sist ut med att få kran på sig, framöver blir det silikonslang-transfer till sekundär eller fat som gäller. När ölet var flyttat till fatet satte jag på locket, fyllde på tomrummet mellan ölet och locket med kolsyra och tömde ut luften via säkerhetsventilen (det är den som det sitter en nyckelring på). Detta upprepades 5-6ggr för att se till att det inte fanns någon syre kvar i fatet. Sen var det bara att ställa in önskad kolsyrehalt på regulatorn på kolsyretuben (1.0 bar i detta fall) beroende på serveringstemperatur (8c ställde jag kylen på). Sen var det bara att vänta. Det tog ca 4 dagar innan det blev drickbar kolsyremängd. Det finns en snabbmetod där man ställer ett mycket högt tryck i fatet, lägger det ner på golvet och rullar det i 5 minuter. Då kan man ha kolsyrad öl på några timmar men det går åt mycket mer kolsyra och kan överkolsyra ölet, något som tar tid att åtgärda även om det går. Den metoden kommer jag säker testa vid tillfälle.

 

Fat_130522_003
Här är min t-koppling. Jag kapade den första kolsyreslangen ganska nära fatet för att kunna seriekoppla istället för att parallellkoppla om man ska snacka el-termer. Vet inte om det blev mycket smidigare men om jag i framtiden vill ha kolsyretuben utanför kylen så kan jag köra kolsyra->fat->fat istället för kolsyra->2fat rent avståndsmässigt.

Fat_130522_002

Fat_130522_004
Kolsyretuben ser helt ny ut och är nog inte en renoverad brandsläckare som är vanligt i Sverige. Regulatorn är av s.k. minimodell med bara en manometer som visar inställt tryck och inte trycket i kolsyretuben. Detta spelar mindre roll eftersom kolsyra i flytande form, som det är när tuben enda tills tuben håller på att ta slut, inte går att mäta med manometer. Regulatorn känns smidigt och gedigen men hade jag fått välja hade jag kanske tagit Humlegårdens större variant men nu ingick denna i kitet.

Fat_130522_005 Fat_130522_007 Ibland vill man ändå ha några öl på flaska, om man ska på fest, tävla i SM eller vill tömma slatten i ett fat för att fylla med ny. Då får det inte bara att använda picnic-kranen och blåsa i öl för då kommer kolsyran ge sig av. Det finns en dyr manick från Blicmann som heter Beergun som fyller utan att skumma ölet, kostar 1500kr, eller så kan man bygga en mottrycksfyllare där en slang med tryck från kolsyretuben möter ölet i en T-koppling innan ölet åker på flaska. ELLER så gör man som ”Bee” på ölbryggarforumen och bygger en ghetto-fyllare. Den består av en bit ölslang (PE-3/8) och silikonpropp (22/17 mm). Ta silikonproppen med förköpt hål i. Borra ett jättelitet hål bredvid/längsmed det förborrade hålet. Då har du ett stort och ett litet hål parallellt. Trä silikonproppens stora hål på ölslangen. Sätt slangen i picnic kranens öppning där den passar perfekt. Justera höjden på silikonproppen så slangen når botten på din flaska men silikonproppen sluter tätt i flasköppningen. Jag har testat några flaskor med mycket gott resultat. Nästan ingen skum. Ska man göra det superseriöst är det klokt att kyla ner ölen som ska flaskas till nära nollan.

Fat_130522_008Min skiftnyckel och ”keg-lube” från Clas Ohlson.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

49 Comments

 1. Magnus 2013-09-28

  Hej,
  Var köpte du fatprylarna?
  /Magnus

 2. Lindh 2013-09-29

  Oj, det glömde jag skriva.
  Jag beställde från Lund Teknik i Danmark. Frakten blir ganska dyr men kostar att ligga på topp =)

 3. Robert 2013-10-01

  Måste passa på att berömma. Dina inlägg och bilder är verkligen inspirerande och väldigt bra beskrivning av det du har gjort. Är relativt ny på ölbrynningen har gjort 2 satser med hink till hink metoden hittills. Båda med varierande resultat som kunde ha smakat bättre. Har dock inte riktigt kunna sätta fingret på vad det exakt varit. Därför är det extra kul att läsa om de förbättringar du gjort i dina bryggningar så fortsätt gärna med det. Extra kul att läsa om tappningen på fat. Då blir det en kegerator sen då? /Robert

 4. Lindh 2013-10-02

  Tack!
  Risken för kegerator eller keezer är stor. Måste hitta en som passar att ha inne för SWMBO bara…

 5. bjolu340 2013-10-22

  Inte går det åt mer kolsyra om man rullar faten på golvet? Däremot är det rätt lätt att komma upp i för hög kolsyrenivå.

 6. Lindh 2013-10-23

  Stort tack för det svaret! Jag har försökt få svar på den frågan för jag tycker det verkar helt ologiskt att det skulle gå åt mer gas vid snabbmetoden (om man inte tvingar i massor och sen släpper ut överskottet för man vill börja tappa)…
  Jag har börjat köra i gas något i underkant med snabbmetoden, låta det stå ett dygn och sedan sätta 1-1.2 bar i 8c. När jag fyller fatet är ju ölet runt 1-2c pga kallkraschen så det går väldigt lätt att få i kolsyra. Mer 1-2 minuter än 5-6 som många säger det tar att snabbkolsyresätta…

 7. lokke 2013-12-20

  Tjena!

  Grymt inlägg! Efter gårdagens flasktappning insåg jag att fat är ett måste innan nästa bryggning.

  Kollade på lundteknik men hittar inget färdigt kitt. Den setup du kör med känns rätt för mig så jag tänkte höra med dig hur mycket allt gick på ink frakt och om det var alla delar du skrev i inlägget?

  Tack för en grym blogg!

 8. Lindh 2013-12-21

  3903 Danska kronor gick mitt paket på med frakt (tillkommer på fakturan ihop med pakkeomkostninger) och då innehöll det detta:

  1.00 x Picnictap til Cornelius, lang slange (030,232) = DKK 155,00
  1.00 x CO2 slange m/lynkobling og grå kobling til Cornelius (030,245) = DKK 108,50
  1.00 x Tappesæt til Cornelius, komplet med 2 kg CO2 (030,228) = DKK 1.250,00
  1.00 x 4 * Cornelius, renoveret (032,124) = DKK 1.690,00

  Dock ger jag inte så mycket för picnictap lang slange eftersom det inte sitter fast med JG-koppligar utan krympslang. Jag har haft sönder en med två fulla fat utsprutade som följd. Lynkobling var inte ett t-kors som jag trodde utan en snabbkoppling i metall. Det gick dock bra att klippa av co2-slangen och sätta ett metallT från humlegården för några tior. Satte oetiker-klämmor och det har fungerat mycket bra. Värmer man co2slangen i varmt kranvatten så går den att klämma åt lite extra.

 9. Johan 2014-11-16

  Hej

  Jag har köpt samma Mini Regulator som du via Lund Teknik men glömde att beställa slang anslutningen CO2 som är skruvad på regulatorn. Vilken är det du har och vad är inner diametern på kolsyre slangen?

  Häls

  Johan

 10. Lindh 2014-11-17

  Jag har den som ingick i taeppeset och den passar på vanliga co2-kopplingar som t.ex. humlegården eller maltmagnus har. Då ska innediametern ligga på 6mm: http://shop.humle.se/utrustning/slang-o-dyl/armerad-pvc-slang-6-x-11-mm-per-meter

 11. Johan 2014-11-17

  Hej!

  Tack, kan det möjligt vara denna?

  http://shop.lundteknik.dk/product_info.php?cPath=773&products_id=14208

  Häls

  Johan

 12. Henke 2015-06-21

  Hej Lindh. Tack för en bra blogg. Du har hjälpt mig mycket som en relativt nyfrälst hembryggare. Har en fråga, när man väl har fyllt upp den kolsyra man vill ha i sitt fat, tar man då bort regulatorn och kolsyreflaskan eller sitter det kvark fatet under dom fyra- fem dagar det tar innan kolsyran kommit? Dum fråga kanske. Ha det bra! Mvh Henke

 13. Lindh 2015-06-22

  Hej Henke! Ja kolsyreslangen sitter till jämvikt råder mellan de två trycken vilket tar 3-7 dagar beroende på temp och tryck. Då är ölen kolsyrat till önskad nivå. När du ser tar dig några glas så sjunker övertrycket och ölet börjar sakteliga minska i kolsyra. Du kan ha ett servingsteyck på 0.5-1bar genom hela fatet om du vill eller göra som jag och fylla på lite vid behov. Nör ölet väl har sin kolsyrehalt så är det knöligt att sänka den på gott och ont…

 14. Henke 2015-06-24

  Ok, tack för svaret. Vi tar en till! =)

  Tillsätter man kolsyran i fatet direkt efter man tappat det i fatet? Eller man väntar 1-2 veckor innan man kolsyrar för att ölet ska mogna?

  Med vänlig hälsning, Henke

 15. Lindh 2015-06-25

  Kör direkt. Mognar (eller tappat humlesmak) gör det ändå. Det här med att vänta en massa är en gammal hembryggarskröna från 90-talet. Smaka och avgör själv när ölet är redo. Finns de som säger att man måste väntani två veckor + 2 veckor för flaskjäsning t.ex. vilket är löjligt. En del öl är redo efter några dagar på flaska…

 16. Micke 2015-06-29

  Hallå! Kul att läsa nu när jag själv börjar bli sugen på att köpa fatanläggning! Är du fortfarande nöjd med dina prylar förutom ”Picnictap lang slange”? Jag är inne på att i alla fall beställa kolsyretub 2kg, 2st Corneliusfat (11L) och mini-regulatorn därifrån, men tänker att man kanske skulle behöva två manometrar på regulatorn?

  Tack för grym blogg!

 17. Lindh 2015-06-30

  Faten är superbra vilka de nu är, jag har två fat till från MaltMagnus och vet inte vilka som är vilka. Miniregulatorn är lite liten och klen men har fungerat bra. Dubbla manometrar har jag inte känt behov av. Jag skulle köpt stora fat direkt då priset ofta är detsamma, hade det funnits 30l-fat hade jag köpt det istället. Slangen ska man köra sytråd med hjälp av John Guestkopplingar, riktigt bra grejer. Danskarnas hemmabygge till picnicslang är gaffatejpad skräp…
  Tuben sålde jag och köpte en större mest för att jag hade så långt till närmsta ställe att fylla. Jag har en 10kg-tub nu som räckt i över 1,5 år och väldigt många lite öl. 2kg räcker nog för de flesta men jag gör ju två fat åt gången…

 18. Micke 2015-06-30

  Efter att ha kollat runt lite så hittar jag ingenstans (i Gbg-området dock) som fyller på livsmedelsklassad CO2. Alla som tillhandahåller sånt verkar leasa ut sina flaskor.. Detta blir inget problem med din stora flaska då eller..?

  Just det, undrar också om Bee’s Ghettoblaster fortfarande är aktuell i Lindh-bryggeriet? 🙂

 19. Lindh 2015-06-30

  Tror det finns ställen i de flesta större städer men man får leta lite. Jag försökte starta en tråd på shbfs forum där alla skulle dlea med sig av sina co2-fyllarställen. Jag kan fylla i lkpg för vettig peng vet jag, i södra stockholm ska jag hitta nästa ställe när vi flyttat dit efter sommaren. Ja jag kör bees ghetto fortfarande men jag hatar att fylla flaskor, vare sig kolsyrat eller för flaskjäsning. Ibland ett nödvändigt ont men det suger. Hellre tappa på 2l-pet och köra med min corbonatorcap. Inte så kul att bjuda på dock.

 20. Torke 2015-07-06

  När du trycksätter ölen med T-koppling så får de ju samma tryck men om man har 2 fat och vill ha olika tryck så kan man väl inte trycksätta dem för sig och sedan vid servering koppla ihop för då jämnas väl trycket mellan faten och blandar ihop ölen? Hur brukar du göra?

 21. Lindh 2015-07-06

  Man måste inte ha gas på konstant för serveringstryck så när jag vill ha t.ex. en veteöl och en ipa på fat samtidigt så fyller jag på serveringstrycket allt eftersom det tar slut. T-kopplingen används då bara när två fat av samma sort ska kolsyras. Men i ärlighetens namn kör jag ca 1,5-2 bar överlag på alla öl. Har hittat en nivå jag gillar för de flesta öl. En veteöl kan jag kolsyra hårdare först men sen låta serveringstrycket få styra kolsyrehalten efter en tid.

 22. Ecmik 2015-07-17

  Hallå igen! Igår dök 3st 11L fat upp ifrån LundTeknik! Funderar på hur du har gjort: Stigaröret går ner så att den nästan touchar botten.. Är det något du brukar såga av nån cm eller låter du det vara?

  Ha det!

 23. Lindh 2015-07-17

  Jag låter det vara men har tänkt tanken några ggr. Ska man flytta på faten är långt rör bättre så man kan tömma ut bottensatsen de första glasen. Ska fatet stå i kyl hela tiden är kapat rör bättre med mindre grums i glasen…

 24. Ecmik 2015-07-17

  Då kapar jag nog i alla fall ett eller två av dom och ser ifall det blir någon skillnad framöver! Tänker att den enda nackdelen med att kapa borde vara att man tappar ett par tre dl i slutet.. Och det kan jag leva med. Tack för tipsen!

 25. Lindh 2015-07-19

  Berätta gärna om du blev nöjd efteråt!

 26. Tomasz 2015-08-20

  Hello, I’m from Poland and have large quantities of used kegs. (Cornelius Kegs 5 gallon) – very good condition.

  I think that maybe you will be interested in buying my kegs.

  I have Ball Lock kegs.

  If you have any quastions please write.

  Best regards
  Tomasz
  tomaszglusek@gmail.com

 27. Johan 2015-11-11

  Hej
  Jag fattade inte riktigt monteringen av ”Bees” ghettofyllare. Har du någon länk att dela med dig eller kan du ge lite mer specad beskrivning.
  Mvh Johan

 28. Lindh 2015-11-12

  Borra ett mycket litet hål (1mm?) längs med/parallellt med det stora hålet i silikonproppen.
  Ta 30cm öl slang och kör den igenom hålet på silikonproppen.
  Stoppa din ”slang-propp” in i picnickranens öppning där den passar perfekt.
  Justera höjden på proppen beroende på flaskans höjd så slangen inne i flaskan precis når botten.
  https://www.youtube.com/watch?v=b7wRA5d6L8U&feature=youtu.be

 29. Bertil Brunsås 2016-03-08

  ”Man borrar ett hål länge med slangen i silikonproppen och vips så har man en mottrycksfyllare”

  Dafuq?
  Man sljagar en pnjettajsomfanfjång baklänges och grejar lite sen vips har man en argonlaser!
  Öh.
  Joråsåatte…

 30. Lindh 2016-03-09

  Ta silikonproppen med förköpt hål i. Borra ett jättelitet hål bredvid det förborrade hålet. Då har du ett stort och ett litet hål parallellt. Trä silikonproppen på slangen. Sätt slangen i picnic kranen. Justera höjden på silikonproppen så slangen når botten på din flaska men silikonproppen sluter tätt i flaskmynningen.
  Om det ändå känns krångligt, sök på bees ghetto blaster på youtube så finns en film om hur man sätter ihop de tre delarna.

 31. Fredrik 2016-10-21

  Hej!

  Tack för en riktigt bra sida. Jag har också ett corneliusfat men har problem och lite frågor kring själva upphällningen. Har man samma tryck i fatet som ölen behöver för att kolsyresättas blir det bara skum när jag häller upp den. Jag behöver nästan nolla kolsyrenivån för att få ”lagom” med skum. Det är väl iof inget problem men det känns som att det går åt onödigt mycket kolsyra då man väl måste fylla upp kolsyrenivån igen för att behålla jämvikten med kolsyra i fatet. Har du några bra tips? mvh
  /Fredrik

 32. Lindh 2016-10-21

  Jag har det tryck i fatet som mostvarar den kolsyrenivå jag vill ha vid dricktemperatur (för mig 1.2 bar och 7c). Sen reglerar jag skummet med hjälp av sytråd, även kallad restriktorslang som är en tunnare slang som sänker trycket. Jag har 1.5-2m på mina och det finns att köpa hos alla bryggbutiker. Du har en John Guestkoppling mellan för att sänka slangdimension från vanliga ölslangen. Kompensatorkran fungerar också för många men inte för mig, tycker bara flödet sjunker men inte mängden skum.
  Den andra metoden är att ha ett serveringstryck som är lägre men då sjunker kolsyrenivån i ölet med tiden.

 33. Fredrik 2016-10-22

  Okej, Tack. Det ska jag testa 🙂

 34. Fredrik 2016-10-22

  Hej igen!

  På dina bilder ser det snarare ut som att du har en krympslang eller liknande i stället för en John Guestkoppling när du fäster restriktorslangen. Stämmer det eller har du bara gömt dem?

 35. Lindh 2016-10-27

  Det där är gamla bilder. När jag köpte fatanläggningen från en bryggeributik i Danmark så var sytrådskittet färdigt med krympslang. Det går säkert bra till ölstilar med lite kolsyra men med veteöl på 3 volymer så lirade det inte riktigt och skiten sprack, 19 liter öl försvann. Sedan dess kör jag med John Guest-kopplingar som är underbara. Inga läckage på flera år sedan jag bytte till JG.

 36. Niclas 2017-02-20

  Hej
  Tack för en grym blogg.
  Nu när du har haft din fatanläggning ett tag. Vilken teknik använder du för att kolsyra ölet? Är det ”högt tryck och rulla” eller ”rätt tryck och vänta” eller kanske en kombo av dessa?
  Skriv gärna vilket tryck du använder under de olika stegen, samt vid servering. Några specialare för att undvika problem såsom läckage,skum eller liknande?

  Stort tack.
  Mvh
  Niclas

 37. Lindh 2017-02-20

  Jag kör med rätt tryck och vänta för det mesta eftersom ölet ändå måste lagras en tid innan den är moget. Har jag ändå bråttom så ställer jag på 2-3 bar istället och har extra kallt öl så går det snabbare. Att skaka har jag helt slutat med om det inte är en liten PET-flaska. Jag har 7c i kegeratorn och 1.0-1.2 bars tryck på de flesta öl, även som serveringstryck. Sen reglerar jag skum och hastighet med längden på sytråden eller kompensatorkranen på ölkranen. Skummet blir perfekt varje gång och kolsyran också…

 38. Niclas 2017-02-22

  Klockrent. Stort tack.

 39. […] jag köpte min fatanläggning tyckte jag det var en ganska stadig investering så när det dök upp ett mycket billigt begagnat […]

 40. Jan Karlsson 2017-11-25

  Hej!
  tack för alla värdefulla svar vi amatörer får av dig .Här kommer en fråga till om John Guest-koppling sitter den direkt på fatet .
  tacksam för svar
  Mvh
  Janne

 41. Lindh 2017-11-29

  Mina gör inte det men det finns flare ffl direkt till sytråd.

 42. Joakim Carlstein 2017-12-27

  Tack för en bra blogg!
  Jag har en fundering angående t-kopplingen för gasen… Hur blir det om bara ett fat är påkopplat? Läcker det något då? För när jag kopplar loss gasen från mitt fat, då är det direkt t.ex 1,2 bar i slangen (alltså samma som jag haft i fatet), men efter någon dag är trycket i slangen borta. Upplever du samma?

 43. Lindh 2017-12-27

  Nej så ska det inte vara. Du har en läcka någonstans eller eventuellt en slang som släpper igenom kolsyra. Jag kör ofta med bara en koppling monterad och den andra gråa hänger fritt utan problem. Testa att värma upp slangarna med varmt kranvatten någon minut så kan du dra åt slangklämmorna hårdare. Spraya med lite diskmedelsvatten på alla slangar och kopplingspunkter när det är monterat för att hitta läckor.

 44. Joakim Carlstein 2017-12-27

  Tack för tipset! Har värmt och skruvat åt nu, så det borde ha blivit tätare. Har ingen sprayflaska nu dock, för att kunna testa…

 45. Lindh 2017-12-27

  Du kan badda med lite utspätt diskmedel på lite hushållspapper också eller hålla några delar under vatten i t.ex. diskhon (som när man lagade punka på cykeldäck förr i tiden)

 46. Daniel 2018-02-25

  Hej
  Grymt bra blogg. Vill skaffa några fat och bygga något liknande på sikt med kylskåp under bänkskivan i köket. Tills dess blir det fat i källarkylen med picnic kran. Mitt dilemma är om man skall satsa på 18 eller 19 liters fat? Skiljer ju lite i höjd och bredd. Vad är att föredra för att få in dem i ett framtida blocket kylskåp att bygga vidare på?

 47. Lindh 2018-02-25

  Tack!
  Jag har både 18 och 19 (bägge rymmer lila mycket) och för att bäst fylla min fatkyl är en blandning av de bäst. Då får jag in fyra fat, annars bara tre. Tre smala 19 och en låg 18 passar bäst hos mig iallafall. Småkylarna som är halvhöga klarar max 2 fat tror jag. Min är 3/4-dels hög.

 48. Yngve Wallenius 2022-09-15

  Tack Gustav
  Länge sedan ditt inlägg las upp, men fick hem mina första fat i dag och behöver uppdatera mig.

  Hoppas vi ses ngn igen. Har ju inte varit m på Skansen de senare åren
  Sköt om dig

  Yngve

 49. Lindh 2022-09-23

  Hej Yngwe!
  Jag har inte heller varit på Skansen på länge och oklart om det blir något ens i år. Hopps du mår bra och vi ses!
  Mvh Gustav

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.