Dirty Blonde

Tanken var att det skulle vara en lugn, avkopplande och perfekt bryggning. Gott om tid, nästan hela dagen på mig. Ändå gick det inte riktigt som planerat. Men vi tar det från början:
(jag): ”Vad ska vi göra i morgon tycker du?”
(min fru): ”Du kan väl brygga öl?”
Det händer inte varje dag direkt så glad i hågen börjar jag planera, sätta en förkultur, skriva ut recept, göra rent i tvättstugan jag brygger i, plocka fram utrustning, mäta upp och värma vatten, mala malten, allt redo, nu kör vi. Här kommer loggen i punktform över vad som hände:

Värmde till 76.0c, Beersmith rekommenderade 72.7c. Önskad mäsktemp 66c.
Flyttade 2/3-delar av vattnet till hink-i-hink via slang och tillsatte pH-stabilisator.
Tappade 3c vid flytt.
Mäskade in all malt i två omgångar, blev för tjockt för att lösa upp allt. Torra partier.
Recirkulerade därför från deadspace i hink-i-hink samt tillsatte mer varmvatten.
Hamnade på 62c av tänkta 66c.
Termometersladden ger upp, byte till två andra termometrar med snigelavläsning.
Flyttade mäsken till jäshink för att slippa deadspace och hälde i resten av det mer värmda sista vattnet.
Hamnade på 64c.
Hällde över allt i Patinakastrullen och värmde till 66.0c och tog tid.
Efter 45 min hade temp sjunkit till 64. Värmde först med grilltändare men snabbade sen på med induktionshäll. 66.0c igen.
Värmde 18 liter i Biltema till lak.
Flyttar till hink-i-hink för lakning.
Tvärstopp trots omrörning, mer vatten etc.
Ger upp och ber min fru att snabbsy en biabpåse av Saritatyget hon köpte.
Påsen blir två cm för liten. Går ändå men måste sy in en 5cm bred kil i den.
Lyfter påsen som rinner mycket långsammare än min gamla BIABpåse.
Lyckas pressa ut mycket vört med hjälp av Patina-locket. Kylskåpsgaller är mycket bättre än ugnsgaller.
Kokar dryga timmen med bittergiva 60 min. Trött av allt strul.
Kylspiral, Protafloc, Jästnärsalter på 15min.
Flameoff och rör om i en minut innan jag kommer på att jag glömt aromgivan. I med den snabbt.
Kyler snabbt ner till 50-60c. Sätter mig vid tvn 20 min.
Whirlpool som får sitta 30 min.
Häller vörten genom saftsil. PGA biab så är det mycket varmdruv i kastrullen. Whirlpoolen räckte inte. Saftsil kloggar igen men inte jättefarligt.
Lander på rätt OG men två liter för mycket. Nöjd med vörten i övrigt.
Pitchar min förkultur.
När jag vaknar på morgonen så bubblar det 2ggr per sekund i jäsröret.

Så kan en bryggning från misslyckad flödeslakning, till misslyckad batchlakning, till BIAB se ut. Men trots allt har jag lärt mig flera saker av denna bryggning:
1. Mina hål i hink-i-hink-lösningen är för små, har borr-rester i sig och är för få. Åtgärdas omedelbart. 3mm hål rekommenderas och borra inifrån och ut. Ta bort borr-rester.
2. Det blir grymt mycket varmdruv av biab. Påverkar inte ölet (mina två bästa öl hittils är med biab) men gör livet surt när whirlpoolen inte vill sig. Jag ogillar skarpt att sitta och skrapa på saftsilens sida.
3. Jag gillar att göra värma upp till 75c för utmäskning, gärna med värmekälla men infusion går det också.
4. Jag lyckades bättre med mäsktempen när jag började lära mig brygga och inte litade på Beersmith utan följde bryggböcker. Åtgärd: värm 10-20c över önskad mäsktemp oavsett av Beersmith säger. Ha i två liter mer än önskad slutmängd pga deadspace, kompensera med mindre lakning.
5. Flytt av vört eller vatten stjäl minst 3c per flytt. Minimera dessa flytter.
6. Att mäska i kastrull är smidigt men inte om kastrullen blir halvfull, då sjunker tempen för snabbt pga outnyttjat utrymme ovanför mäsken (i detta fall 50% vilket gav ca 3c tempförlust i timmen).
7. Mäsk är kletigt. Jag upprepar, mäsk är kletigt. Ibland glömmer man det.

Jag får se bryggningen som en läro-bryggning. Jag tror säkert ölet (en belgisk blond förresten) blir gott. Dagen efter bryggningen rättades hink-i-hinken till. Termometern som hade måndagsexemplar av sladden byttes mot en ny. Jag ska beställa inplastade sladdar tänkte jag. När besvikelsen på mig själv lagt sig är jag nu faktiskt ännu mer taggad att få brygga igen för att rätta till de här missarna från denna bryggning men jag har lite för mycket i jäshinkarna för tillfället (black IPA, fläderchampagne och denna belgiska blonde). We shall prevail!

Jag tappade lusten att fota denna bryggning när allt började gå åt pipan men en del bilder blev det ändå:

Förkultur:

0GL_4274
Koka upp vatten, i detta fall ca 8dl.

0GL_4279Jag skulle rehydrera torrjäst (blöta upp i vatten) så innan det torkade maltextraktet (1dl) åkte i tog jag ur 1dl kokande vatten som jag kylde snabbt i kallvattenbad.

0GL_4281
Spraymalten kokades några minuter och kyldes sedan till 22c i kallvatten i diskhon.

0GL_4276
Utrustning till förkultur (vänster till höger): Litermått, folie som sprayats med starsan, sprayflaska med starsan, hemmabyggd magnetomrörare med vinkaraff på (ska skaffa en e-kolv snart), torrjäst, sax, spraymalt, decilitermått. Längst ner i bild är en bit gaffatejp. Den håller klåfingriga gossebarn från kökslådor med vassa knivar i. Inget måste för att göra en förkultur.

0GL_4282

Torrjästen får blöta upp sig i kokat, svalnat vatten innan den får börja jobba med jästen. Den omvända osmosen gör att cellmembranen i jästen fylls med vatten först så de inte spricker av för koncentrerad sockerlösning. Denna metod sägs dubblera antalet celler som vill fermentera.

0GL_4291

Här är förkulturen med en magnetloppa i sig, stående på min magnetomrörare gjord av en 80mm pc-fläkt, några magneter och en gammal mobiltelefonladdare. En del säger att an ska ha plastfolie eller jäsrör på förkulturen vilket jag tycker låter galet. Tanken med förkultur är att jästen ska få jobba i aerob fas, dvs äta socker med tillgång av syre så den fortplantar sig. Inte göra alkohol och kolsyra som den gör i anaeroba fasen. Jag kör iallafall med metallfolie som jag sätter på halvhårt. Bakterier har ingen intelligens och kan inte krypa längs folien upp och ramla ner i förkulturen…

0GL_4295

Så här så starten ut. Min numera dubbelisolerade hink-i-hink och mäskvatten i Patinakastrullen på värmning.

 

 

0GL_4299 Värmer lakvatten i min gamla Biltema 25-literskastrull eftersom jag mäskade i kastrullen.

0GL_4300
Inser att allt gick åt helvete. Börjar flytta mäsk till biab med hjälp av min nyinköpta 4-liters karaff.

0GL_4305
Jag fick namnet Dirty Blonde från den här bilden. Grymt mycket junk i jäshinken trots whirlpool och saftsil. Det där ogillar jag skarpt men det ska inte påverka slutprodukten.

0GL_4303Landade på 1063. Planerat var 1062. 2 liter extra i hinken gav en effektivitet på 80.7%.

0GL_4302Locket på!

Provsmakning
Dags för min belgare ”Dirrty Blondh”. Jäst på champagnejäst och med massor av humle. Lite stark blev den på 7% men det märks inte. Lätt och frisk humledoft med citrus och lite passionsfruktsinslag. Även här ett vackert skum som ger fin lacing. Mycket lyckad öl trots att det här var den ökända katastrofala bryggningen.

 

Dirty Blonde
Batchsize: 23.00 l
Boil time: 60 min
OG: 1.062 SG
FG: 1.013 SG
Alcohol by volume: 6.4 %
Bitterness: 25.0 IBUs
Color: 8.9 EBC Color

Ingredients

 

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
5.15 kg Pilsner (Weyermann) (3.3 EBC) Grain 1 82.7 %
0.74 kg Munich I (Weyermann) (14.0 EBC) Grain 2 12.0 %
0.33 kg Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 3 5.3 %

Total amount of malt: 6.22 kg

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
18.88 g Simcoe [14.20 %] – Boil 60.0 min Hop 4 25.0 IBUs
35.00 g Amarillo Gold [8.50 %] – Boil 0.0 min Hop 5 0.0 IBUs
35.00 g Simcoe [14.20 %] – Boil 0.0 min Hop 6 0.0 IBUs

Total amount of hops: 138.88 g

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
1.0 pkg Pasteur Champagne (Red Star #-) [23.66 ml] Yeast 7
1.0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50.28 ml] Yeast 8

Yeast cells needed: 260.5 Billion
Recommended starter size: 2.80 l

Dry Hop/Bottling Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
25.00 g Amarillo Gold [8.50 %] – Dry Hop 10.0 Days Hop 9 0.0 IBUs
25.00 g Simcoe [14.20 %] – Dry Hop 10.0 Days Hop 10 0.0 IBUs

 

Brewing

Mash Steps

Name

Description

Step Temperature

Step Time
Mash In Add 15.60 l of water at 72.6 C 66.0 C 60 min
Mash Out Add 8.11 l of water at 96.9 C 75.6 C 10 min

Mash pH@20c
Estimated mash pH with salts: 5.71
First measured pH: 5.20
recommended to reach target/final pH of 5.20

Sparge steps
Fly sparge with 6.94 l water at 75.6 C

Measured data
PreBoil volume (100c): 26.85 l
End of boil vol (100c): 24.96 l
Volume in fermentor (20c): 23.00 l
OG: 1.063 SG
FG: 1.011 SG
ABV: 6.8 %
Mash eff.: 48.5
Brewhouse eff.: 73.00 %

BrewNotes
OG 1063
FG 1010-1014
6.5%
ibu 25

mäska 75min vid 66c
jäs 20-23
torrhumla efter 1-1,5v
flaska efter 3v totalt.
vänta 3 veckor på flaska innan kylning

Missade mäsktempen. Flytt till kastrull för värmning. Svin 100g malt.
Körde biab när allt sket sig.
Ökade till 35g humle per sort vid 85c istället för flame out.
Kok bra.
Whirlpool som inte lönade sig.
Kylde till ca 21c.
Bra OG på 1063 (80.3% effektivitet). Fick två liter för mycket.

PGA ojämn jästemp fick jag tillsätta US05 och då jäste den ner sista biten. Tyvärr efter torrhumlingen. 1.011 vid flaskning så total alkohol med flaskjäsning ca 7%.

 

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

22 Comments

 1. Jazzgossen 2013-07-13

  Detta inlägg roade mig något fruktansvärt! Hoppas att ölen blev god, om inte finns det burkar att inhandla på Systembolaget. God speed.

 2. Strundt 2013-07-13

  SJukt kul text, man lär sig av sina misstag och det kommer aldrig finnas en felfri bryggning…
  Är övertygad om att det kommer smaka gott i slutändan!

 3. Jams 2013-07-14

  Tjena, vet du var man hittar ändamålsenliga k-type probes? Har hittat en billig termometer på dx.com, men probsena verkar knas.

  Tack.

 4. Lindh 2013-07-17

  @Jams: Det finns grymt mycket på ebay för ca 10-15kr inklusive frakt. Jag har precis beställt plastade K-givare för att testa hållbarheten. Kommer såklart en utvärdering av dessa vid nästa bryggning.

 5. Jonas 2014-01-13

  Grymt bra text, trevliga och snygga bilder… tack för du delar med dig trots att det går åt h****te ibland (dock med OK utgång)

  Inte funderat på Youtube? 🙂

 6. Lindh 2014-01-13

  Jag har tänkt tanken men har lite för lite läser för att det ska kännas aktuellt i nuläget. Jag hoppas fortfarande att det ska bli en mer levande blogg där läsare hör av sig med synpunkter, dissningar eller tips och beröm. Nått av det, bara det blir levande. Men bryggarsverige kanske är lite för litet… Jag lever på hoppet.

 7. Jonas 2014-01-14

  Hur många läsare har du?
  Jag tror inte det skulle vara några problem att få läsare till den här sidan… (om det nu skulle vara dåligt)

 8. Lindh 2014-01-14

  Jag har nog ett snitt på 60-70 läsare per dag men ibland upp till 130. Kommentarer är max någon enstaka per vecka tycker jag. Får en hel del frågor via mail men inte så många som ger sig in här. Roligast vore såklart om någon bryggde ett av mina recept och hörde av sig eller kanske skickade en flaska för utvärdering….

 9. Jonas 2014-01-15

  Tycker väl det är ganska bra siffra eller?
  Jag tycker du har en bra, informativ sida med snygga bilder, jag gillar den. Egentligen vet jag inte vad man skulle göra för att öka visningarna men jag har förstått att bryggfilmer är uppmuntrande samt bra bilder (men det har du ju) så kanske testa den varianten också, film alltså. Kanske lägga upp recepten som nedladdningsbara filer (BeerXML) så man kan lägga in dem i sitt bryggarprogram direkt. Jag kör Brewtarget och de funkar med BeerXML

  Jag tycker du täcker alla områden så… ja, om jag kommer på något tips så säger jag till 🙂

 10. Lindh 2014-01-15

  Ja antalet är jag absolut nöjd med så det är mest att jag inte lyckas uppmuntra till kommentarer.
  Ska fundera på BeerXML, men det kräver ju att jag fyller i på alla ställen, även de fält jag kanske inte använder. Min tanke har närmare varit att reducera recepten till mindre mängd text så det blir mer lättläst och att bryggaren själv får avgöra utbyte, vattenbehandling och vattenvolymen efter sin egna utrustning…

 11. Jonas 2014-01-16

  Jag tycker du kan ge det en chans både med receptfil och Youtube.
  Jag har tyvärr sett för många Youtube filmer med klåpare i eller jag får den känslan i alla fall. Jag får känslan av att du sonderar och lägger lite vikt bakom det du gör när du brygger, planerar osv. Det är samma känsla jag har av ”Aron” ( http://otterbo.wordpress.com ) och det är därför jag tror att det skulle vara något… och jag tror att det kan öppna för fler diskussioner

  Obs, jag tror

 12. Sebastian 2014-03-10

  Vilken jäst använde du? Har aldrig bryggt någon belgisk tidigare, men Leon är ju mycket trevlig. I Brygg öl står det ju tyvärr inte så mycket mer än ”champagnejäst”. Vore kul veta vad du använde, så ska du få en flaska eller två för besväret sen =)

 13. Lindh 2014-03-11

  Hej Sebastian!

  Till denna använde jag Star Pasteur Champagne torrjäst men jag tyckte inte den jäste ut tillräckligt bra vilket är vanligt med denna typ av jäst som är mer van att äta druvsocker än maltsocker. LEON som jag smakade på Beer Expo i lördags igen är riktigt torr och låter andra smaker komma fram så nästa gång jag gör denna ska jag göra en förkultur på minst 2l på Pasteur Champagne (Wyeast 4021) istället och se om den kör några pinnar till. Ett tips kan vara att mäska närmare 64-65 och inte 66-67 så hjälper man eventuellt denna typ av jäst lite mer. Lycka till!

 14. Jonas J 2014-11-01

  Är det Omnipollos Leon-recept du kört eller?

 15. Lindh 2014-11-17

  Jag utgick från det receptet men hade kanske inte exakt alla samma ingredienser hemma. Dessutom oklart vilket jäst det är i Leon och Henok vill inte svara på den frågan pga Dirk på De Proef som hjälpt till att brygga den.

 16. Jonas 2014-11-20

  Ska testa brygga denna idag. Tänkte köra i lite mer humle i den än vad Henok skriver i sitt recept, det kan väl inte vara fel? =)

 17. Lindh 2014-11-24

  Recepten i boken är minskade lite med humle mot hans öl på systembolaget så det är nog bara bra att ha i lite mer.

 18. Jonas johnsson 2014-11-26

  Vad fick du för FG? Min champagnejäst verkar innte vilja ner under 1.020.

 19. Lindh 2014-11-27

  Denna landade på 1013. Champagnejästerna jäser inte ut maltos vidare bra så en belgisk stam är nog bättre till denna öl.

 20. Jonas 2014-11-27

  Men du körde champagnejäst? Så då fick du ganska bra utjäsning (relativt sett) ändå!

 21. Lindh 2014-11-27

  Jo jag körde Champagnejäst. Men det var så länge sen att jag inte vet om jag gjorde något speciellt som syresättning eller speciell mäsktemp.

 22. Jonas johnsson 2014-11-27

  Ja jag förstår. Tack för alla svar! Hoppas min FG sjunker några pinnar till 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.