Hops and Dreams

Som ni kanske märkt har jag haft ett litet uppehåll. Men bara från bloggandet och inte från bryggandet. Två bryggningar blev odokumenterade, en Weizen och ett hemligt projekt vi jobbat med ett tag. Weizen-batchen blev bra. Blev tillräckligt för två jäshinkar och en ny 3068 och en återanvänd 3068 användes för att jämföra skillnaden; marginell som mest. Sen hade jag och Emanuel provning av 4 sorters Lindhs Pilsner, den första med 34/70 och den andra med 34/70, Mauribrew samt US-05. Det sjuka var att US-05:an smakade bäst, den som inte ens är ämnad för lager… Det här får jag fundera över. Nog om det. Dagens bryggning blev en Pale Ale med mycket humle. East Kent Goldning, Hallertauer, Amarillo och Cascade åkte ner i koket utan humlepåsar för första gången. Och sista. Kranen på kastrullen satte igen sig direkt och det blev en väldigt full silduk, men då vet jag det! Lakningen satte nästan igen sig vid första tömningen och jag vet inte riktigt varför. Tänkte först att det var för att jag maler ganska fint men lakning 2 och 3 fungerade bra. Tror att det kan blivit vakuum mellan hinkarna, ska testa med någon form av pinne/slang nästa gång så får vi se. Effektiviteten behöver jag ju inte bekymra mig om framöver iallafall. 91.7% enligt Beersmith vilket jag tar med en nypa salt. Fick ut 6 liter mer vätska än beräknat och 5 öschle mer också. 1.049@38l blev 1.054@44l i hinkarna. Inget jag tjuter över direkt men trist att Beersmith inte stämmer överens med vad jag får ut. Samma sak med inmäskningen. Blev 4 grader lägre än förväntat så grilltändaren fick åka ner i mäsken igen. Måste lära mig att inte lita för mycket på Beersmith utan titta mer i mina anteckningar. Med samma malt/vattenmängd varje gång så lär jag väl hitta rätt snart men det är helt klart svårare med den större mängden jag gör i och med uppgraderingen till 50liters gryta. Bryggningen i övrigt gick hyffsat förutom en mindre fadäs när en tom jäst-påse singlade ner i jäshinken som ett asplöv. Klantarsel sa jag högt till mig själv… På lördag blir det BeerExpo i Linköping, kommer bli grymt kul. Återkommer med rapport från mässan.

7.50 kg Pale Ale (2-row) (6.0 EBC) Grain 1 88.2 %
1.00 kg Amber Malt (43.3 EBC) Grain 2 11.8 %
20.00 g Cascade [5.50 %] – Boil 0.0 min Hop 6 0.0 IBUs
1.0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50.28 ml] Yeast 8 –
53.00 g Goldings, East Kent [5.00 %] – Boil 75.0 min Hop 3 16.4 IBUs
30.00 g Amarillo Gold [8.50 %] – Boil 0.0 min Hop 5 0.0 IBUs
35.00 g Amarillo Gold [8.50 %] – Dry Hop 4.0 Days Hop 9 0.0 IBUs
35.00 g Hallertauer, New Zealand [8.50 %] – Boil 60.0 min Hop 4 17.6 IBUs
1.0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23.66 ml] Yeast 7 –

 

130307_001

Vattenkokaren står redo för utmäskning vilket jag inte brukar köra med. Märkte inte så stor skillnad då bädden satte igen sig men det kanske gav lite bättre effektivitet.

130307_002

Ambermalt gav en ljuvligt knäckebrödsdoft i huset.

130307_004

Massor av humle åkte ner i grytan. Skönt att skippa påse ända tills jäshinkarna skulle fyllas.

130307_007

Lakning pågår.

130307_008

First wort hopping för maximal IBU från bitterivan. Nej jag värmer inte humle, den står där för fotografering bara =)

130307_011

Skippade även att skumma av hot-break. Blev klart och fint ändå men jag var lite orolig för överkok ett tag.

130307_013

Vill byta den där bänken på en pall istället, men snart blir det kanske kok utomhus så det får kanske vänta tills hösten.

130307_015

Undersöker uppkoket.

130307_020

Precis före flame-out med hålsleven i högsta hugg!

Provsmakning
_GL_1637Min senaste Pale Ale fick ju två olika sorters jäst för att utvärdera vilken jag gillar bäst. US05 har ju varit lite av min husjäst för amerikanska ales så det var spännande att jämföra den med 04an som är mer anpassad för brittiska ales. Det första som jag lade märke till var att 04an började jäsa minst ett halvt dygn innan 05an. När primärjäsningen var slut så låg 04an i ett kompakt lager i botten av jäshinken när 05an fortfarande simmade runt. När det var dags för flaskning så var kakorna dock likvärdiga. Smakmässigt måste jag säga att jag inte märker någon större skillnad. Kanske att 04an är lite renare i smaken och 05an lite rundare. Maltsmaken blir lite tydligare i 04an och humlen framträder nååågot mer i 05an. Dock fick 05an lite mer humle i hinken, det bara blev så. Jag har läst lite på forum vad andra bryggare tycker och de märker en stor skillnad på de två men jag har inte sett någon som gjort ett experiment som mitt med samma batch delad i två lika hinkar. Jag hävdar bestämt att det inte går att utvärdera en jäst med två helt olika kok. Sen kan man gilla vissa smaker och egenskaper mer eller mindre men två kok är två helt olika kok i min värld. Förhoppningsvis kan jag blindprova de här två på någon erfaren hembryggare i framtiden, det är ju inte så att jag har brist på flaskor direkt… Återkommer i ämnet i sånna fall men tills vidare så kör jag på med min trogna arbetshäst, US 05.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.