Den andra pilsnern

Nya grytan skulle invigas och testas. Glad i hågen efter min Pilsner I som jag misstänker kommer gå åt väldigt fort beslutade jag mig för att göra en till då det är svalt och bra i boden i minst 8-10 veckor till. Eftersom jag nu har möjlighet att koka upp till 47 liter så hamnar ju ölet på två hinkar. Det i kombination med lite skåprensning i jästlagret kom jag på en lysande idé: jag ska utvärdera skillnaden mellan en klassisk lager-jäst (Saflager W-34/70) och en lagerhybrid som kan jäsa i varmare temperatur likt en Californian Ale (Mauribrew Ale 514). Eftersom ölen kokat samtidigt så är ju råvaran identisk och endast jäsningen blir skillnad på de två, därav namnen II & III. En hink åker ut i boden och en i ”man-cave:en”. Men vi backar bandet lite. Bryggdagen gick riktigt bra från början till slut. Malningen skedde med Coronan finjusterad vilket äntligen gav en riktigt fin effektivitet på över 80%. Lakningen flöt på fint trots den finare malningen och jag samlade upp några liter vört mer än beräknat. Det rullande koket hölls fint utan lock men plattan kompletterades med grilltändaren. Det blev lagom intensivt kok med ca 6 liters avdunstning, lite svårt att avgöra när kastrullen inte har volym-markeringar. Kylningen som skulle ner till 22c denna dag gick på en halvtimme trots en nästan dubblering av volym, mycket väl godkänt av den lilla kopparspiralen. Men jag ångrar såklart att jag snålade och inte köpte en dubbelt så lång. Den efterförljande whirlpoolen blev riktig bra. Ölet blev jätteklart och druvkonen i botten blev kompakt. Det var lättare att få till virveln i den bredare kastrullen jämfört med Biltema25an. Istället för autosiphon som transfer till jäshinken kände jag mig tillräckligt säker på min whirlpool att den inbyggda kranen kunder användas. Fungerade klockrent så detta blir modus operandi framöver. Bonus var att fallhöjden gjorde vörten syresatt så det behövde jag inte göra efteråt. När de två hinkarna fått sin mängd på ca 18 liter styck var jag nere till junket i botten, och där kunde historien ha slutat. Men jag fick för mig att testa att köra sista junken genom saftsilen som legat oanvänd de senaste bryggningarna. Självklart körde jag inte junken rätt ner i någon av de fina jäshinkarna som fått finvörten. Jag har diskat (och steriliserat och faan och hans moster) en frityroljadunk som locket borrades upp på och slutligen fick packning+jäsrör. Dit samlades sista slatten och eftersom jästen i hinkarna redan var pitchad så fick en slatt US-05 jag skördat från IPAII och förvarat i kylen åka i den. Så nu har jag tre öl med samma bas men olika jäst på jäsning. Detta kommer kräva en noggran uppmärkning av flaskor så nu kommer jag inte undan etikettsproblemet mycket längre. Det har varit så skönt att slippa diska limrester, designa nya etiketter, skriva ut, klippa och klistra. Återkommer i denna fråga antar jag… Sammanfattningsvis vill jag bara säga att detta var en av de roligaste bryggningarna hittils och jag är grymt nöjd med nya kastrullen, den var värd sina pengar. Jag har redan ett par nya öl under receptutveckling!

Receptet: Inmäskningsvatten: 20l Malt: 8kg Pilsnermalt
Humle: 40g Simcoe 60min, 50g Saaz 5min
Jäst: Saflager W-34/70, Mauribrew Ale 514, Safale US-05
Sockerrast: 64c 80min
Lakning: ca 30 liter 76c
Vörtkok: 46l i 90 min
IBU: 42.3
EBC: 7.5
OG: 1051
FG: ?
ABV: 5.5?

 

130112_pils2_0001 Vattenuppvärmning till inmäskning.

130112_pils2_0002 Flyttade vattnet med silikonslang 12×14 för att inte blaska, visade sig vara onödigt eftersom kranen är lätt att kontrollera flödet på.

130112_pils2_0003 Känns som den lilla kemisten det här. Mer lär det väl bli framöver men en sak i taget. Har inte druckit någon av mina öl som varit pH-stabiliserade ännu så jag vet inte hur mycket bättre det blev. Ska ju även få (få och få…) kommunalt vatten till våren så då ändras ju förutsättningarna en hel del.

 

130112_pils2_0004 Mäskar numera tills konvertering är klar och det brukar vara något längre än 60 min.

130112_pils2_0005

130112_pils2_0006 Första jodtestet t.v. på fatet svart, andra ändrade inte färg dvs. färdigkonverterat.

130112_pils2_0007 Redo för lakning.

130112_pils2_0008Åhh så smidigt. Rakt ner i bädden bara. Glad att jag tog kitteln med kran.

 

 

 

130112_pils2_0009 Här är skönheten! Patina 50L med kran och slangnippel. Har inte kommit på någon bra lösning för isolering till locket så det fick bli en kökshandduk.

130112_pils2_0010 130112_pils2_0011Simcoe till bittergivan.

130112_pils2_0012Battle of the yeast. Två lagerjäster som är helt olika i processen, men hur påverkar det smaken? Det vet vi i april.

 

 

 

130112_pils2_0013 Kylspiralen nådde precis upp över vätskenivån. Får kapa lite mer av plasten till nästa bryggning.

 

130112_pils2_0014 Den klara stamvörten efter whirlpool. Utan slang…

130112_pils2_0015…rätt ner i jäshinken, syresatt och klart.

 

130112_pils2_0016 Extrabatchen. Kanske blir tre liter färdig öl av det här och det är ju alltid något. En pilsner jäst med US-05 är ju spännande bara i sig.

130112_pils2_0017

De två tunnorna, en till kylan och en till värmen.

 

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.