Weißbier (W46)


(Reklam: I samarbete med Humlegårdens Ekolager)

Nu när det bara några få dagar kvar till en efterlängtad och välförtjänt semester så känns det lite märkligt att skriva om denna bryggning som skedde mitt under en pågående snöstorm i februari. Bryggandet har pågått i nästan normal takt under våren/försommaren men några av de senaste inläggen har tagit en hel del tid att sammanställa så jag har halkat efter i rapporterandet av ordinarie bryggningar.

Den här weißbierbryggningen är egentligen lite synd att kalla för weißbier då jag dels inte hade ens i närheten av tillräckligt med vetemalt hemma men även för att receptet inte låg någon djupare tanke bakom mer än att tömma maltförrådet. I receptet längst ner på sidan står det 58% Weyermann Barke pilsnermalt men det stämmer inte för det var tre olika pilsnermalter totalt.

Något annat som saknades var kalciumklorid som tog slut för någon bryggningen sedan och i väntan på beställning av diverse övriga inventarier så använde jag istället kalciumsulfat som jag inte tycker passar i speciellt många ölsorter. Jag drog ner kraftigt på mängden för att undvika smakgenomslag och istället bara öka kalciumhalten något. Inte heller humlesorterna valdes med omsorg för smak mer än att de bägge var tyska. 100g Herbrucker på 15m och resten Saphir och lite Spalt på 60 min för att nå 16 IBU efter kok vilket blir något mindre efter jäsningen. På tal om jäsning, även min favoritveteöljäst var slut men som tur var hade jag en gammal sparad slurry som fick duga. Jag brukar aldrig spara jäst från veteöl eftersom den tenderar att inte få samma smak i kommande generationer om man inte skördar från kreusen vilket jag lyckats halvsabba en jäsning med. Jag brygger dessutom veteöl för sällan för att spara jäst på detta sätt men nu hade jag ändå gjort det av någon oförklarlig anledning.

Bryggdagen

Jag brukar värma 170 liter i normalfall men ibland blir det lite svinn vid slangbyten så jag hade i 5 extra denna gång men allt gick åt så jag kunde ha gjort ytterligare lite. På grund av slarv flyttade jag lite för mycket vatten i första mäsksteget så betaamylasrasten hamnade på 66°C istället för planerade 63°C. Efter omrörning och 45 minuter cirkulation via pump fyllde jag på med resterande vatten. Recirkuleringen sköttes som vanligt av min Riptide-pump till mitt flytande lock ovanpå mäsken men denna gång testade jag att dra slangen genom hålet/locket jag vanligtvis har på vörtkokaren. Tanken var god men det var oerhört svårt att fästa slangen på slangnippeln utan att sänka locket under ytan. Slangkrånglet kan ha bidragit till luft i systemet för det var en hel del bubblor i slangen genom första halvan av mäskningen. Trots detta såg skummet vid uppkok vitt och ickesyreskadat ut men jag är ytterst tveksam till hur denna omgång klarade sig lågsyremässigt.

Koket startade på 140 liter och slutade på 128 så 12l flög ut genom fönstret. Stammvörtstyrka på 1.051 vilket gav en alkoholhalt på cirka 5,7% och jag skriver cirka eftersom jag inte mätte FG eftersom jag spundar i fat, dvs flyttar den jäsande vörten med 4-5°Ö kvar för naturlig kolsyrning. Denna metod rekommenderar jag inte till nybörjare som inte har stenkoll på vad FG beräknas landa på eftersom det i bästa fall blir för mycket eller för lite kolsyra men i sämsta fall kan leda till explosioner.

Jag lakar inte mäsken på traditionellt sätt när jag brygger med lågsyremetoden och med denna setup utan kör mer som med BIAB-metoden att allt vatten är med från början. Eftersom det blir en hel del vört stående i slangar, plattvärmeväxlare och i whirlpoolen då jag inte vill riskera att få humle i plattvärmeväxlaren känns det ändå logiskt och ekonomiskt att samla denna vört och göra något av. Därför brukar jag spola lite kallvatten genom den helt tömda maltbädden och sammanföra samtliga till en sidobatch eller slaskbatch om men hellre vill kalla den för det. Denna gång körde jag två omgångar med tio liter vardera och efter ett kortkok blev det totalt 23 liter vört på OG 1.044. Gräsklipparöl kan man kalla det.

Körde med stora kanonerna även denna gång.

Med korslagd Lauterhelix inbillar jag mig att jag får en jämnare cirkulering men skulle jag bara mäska och sen tömma, utan lakning, tror jag inte det gör någon som helst skillnad.

Tyckte min 30-40 år gamla borrmaskin luktade lite mer elbrand än vanligt men den var inte överdrivet varm ändå. Det var kvalité på vissa saker förr i tiden.

Skaplig krossning. Den låga mängden skaldelar beror såklart på vetet.

Även Gresingern tuffar på efter över tio års användande.

Tempsonden GES 130 var jag initialt för snål för men den är verkligen värd sitt pris. Extremt snabb och bra kvalité, ett måste när man steker helt kött dessutom.

Mäskning med cirkulering pågår i högre tunnan.

Med en annan sorts anslutning till flytande locket så hade denna lösning varit optimal men nu var det väldigt svårt att trycka slangen på slangnippeln utan att ”sänka hela skeppet”.

Mäskstarten såg ut som vanligt.

Mitt andra lock som varken är original eller byggt för dessa tunnor. Där av den nästan bra passformen, det kunde varit 1-5 cm större så hade jag inte behövt ha de fyra skruvarna som förhindrar att locket ramlar ner och fastnar.

Vattenpåfyllning dvs. infusion nummer två för att höja temperaturen till alfaamylaserasten.

Flytande lock nr2 som är Brewtoolslocket. Passformen är kass men mitt första flytande lock går inte köpa längre så det här får duga tills vidare.

Mäskningen avslutad och vörten pumpas tillbaka till vörtkokaren.

Bra färg på skummet.

Jäsningen sker i ostyrt i cirka 16°C vilket ger cirka 19-20°C initialt då jäsningen genererar sin egna värme.

Vintertid går jag direkt från kokande till 10°C i lagom tempo men som här till 20°C fullkomligt sprutar vörten igenom värmeväxlaren.

Provsmakning


Mörkt gyllengul öl med kraftig dis och ganska bra skumstabilitet.
Doften är en blandning av vetemjöl, grädde, medel kryddighet, inslag av banan, tydlig vanilj, medel maltdamm. Brödig malt på hög nivå.
Kraftiga maltsmaker åt det mediumlätta hållet. Brödig i smaken och lättare citrusnoter.
Låg beska.
Medel alkoholsmak.
Medel kolsyra.
Medelstor kropp.
Uns kladdig munkänsla.

Kommentar
Ganska god öl men som veteöl är den lite klen eller främst för ren på vissa håll. Kanske är den längre vetemängden med och ändrar smakbilden eller så är det min vetskap om att det är mindre vete i. Jäsningen blev aningens för ren även den och jag saknar både estrar och fenoler i denna. Antingen hade jästen ändrat egenskaper eller så var det något för kallt i bryggeriet under jäsningen.

Recept

Lindhs Weißbier (W46) (Ljus veteöl av sydtysk typ)

Batchsize: 142.00 L
Measured OG: 1.051 SG / 12.65 Plato
Estimated FG: 1.008 SG / 1.95 Plato
Alcohol by volume: 5.7 %
Bitterness: 16.1 IBUs
Color: 11.2 EBC
Measured Mash Eff: 74.0 % / 27.9 %

Water Prep

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
12.00 g Antioxin SBT (Mash) Water Agent 1
12.00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash) Water Agent 2

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
18000 g Barke Pilsner (Weyermann) (4.0 EBC) Grain 3 58.0 % 11.74 L
7041 g Barke Munich (Weyermann) (20.0 EBC) Grain 4 22.7 % 4.59 L
6017 g Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3.9 EBC) Grain 5 19.4 % 3.92 L

Total amount of malt: 31058 g

Mash Steps

Name

Description

Step Temperature

Step Time
Beta-Amylase Add 120.90 L of water at 67.4 C 63.0 C 45 min
Alpha-Amylase Add 50.00 L of water at 95.9 C 72.0 C 30 min

If steeping, remove grains, and prepare to boil wort

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
200 g Saphir [3.00 %] – Boil 60.0 min Hop 6 11.2 IBUs
40 g Spalter Select [3.00 %] – Boil 60.0 min Hop 7 2.2 IBUs
70 g Hersbrucker [2.20 %] – Boil 20.0 min Hop 8 2.1 IBUs
21.90 g Sedisol C (Boil 10.0 mins) Fining 9
30.00 ml Lactic Acid (Boil) Water Agent 10

Steeped Hops

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
30 g Hersbrucker [2.20 %] – Steep/Whirlpool 20.0 min, 95.0 C Hop 11 0.5 IBUs

Total amount of hops: 340 g

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU

Volume
7.0 pkg Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068) [124.21 ml] Yeast 12

Recommended starter size: 7.00 L / 1795.8 Billion cells.

BrewNotes

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.