Boel iTapX mottrycksfyllare

(I samarbete med Boel)

De flesta hembryggare börjar med att tappa sina öl på flaska för lagring, förvaring, kylning och servering. Efter några års diskande av flaskor är det ganska vanligt att hembryggare skaffar en fatanläggning som förvisso är kostsamt men smidigare vid tappning från jäshink, ger enklare disk/desinficering och oftast ett genomskinligare öl. Flaskan som transportmedel men även som gåva är dock svårslagen så behovet att iallafall ibland tappa på flaska kvarstår trots fina fatanläggningar med glänsande tappkranar och illaluktande spillbrickor. De finns även de som bara köper ett fat för att t.ex jäsa under tryck, lättare torrhumla utan stor syrepåverkan eller för att slippa bottensats i sina flaskor. Relativt nyligen har även pristillgängliga unitankar (kombitank?) tillkommit där en del hembryggare jäser och kolsyresätter i tryckkärlet för att sedan tappa kolsyrat öl direkt på flaska.

Det finns två sätt att få kolsyra i sitt öl i flaska. Antingen genom kolsyrejäsning med något som är förjäsbart (socker, vört/speise, kröjsning med högjäsande vört eller spundning som innebär att flytta ölet innan det jäst färdigt) eller kolsyresättning på fat med senare flytt till flaska. Problemet med att flytta kolsyrad öl är att tryckskillnaden från fat till flaska orsakar skumbildning. Skumbildning motas bort till viss del med hjälp av mottryck, dvs. att flaskan trycksätts med kolsyra eller tillåts bygga upp ett tryck av det långsamt tillförda ölet där tryck som nästan motsvarar trycket i fatet bildas. Tryckskillnaden mellan fat och flaska blir då mindre så mindre skum bildas. Detta kan ytterligare begränsas genom att ölet och gärna även flaskan hålls kall, gärna nära 0°C. Viss skumbildning är dock önskvärt eftersom det bildar ett skyddande lock mot syre när flaskan fylls och det skummet får sedan skumma över, ut ur flaskan, före kapsylen sätts på så att ölet hålls bättre skyddat mot syre. Just syre är den största enskilda boven mot färdigjäst öl så det är prio nr. ett att minimera vid flaskning. Hos stora bryggerier sugs syret bort 2-3 ggr med hjälp av vakuum som jag skrivit om och utvärdat i samband med mitt test av Hippofyllaren som jag senare modifierade för att klara denna avancerade manöver.

I min bok har jag beskrivit hur enkelt och billigt det går att bygga den mottrycksfyllare som min kompis Björn Ekeblom (ja har har fått använda mina bilder) populariserade i Sverige under namnet Ghettofyllaren. Den gör jobbet men är bäst lämpad för ett fåtal flaskor och den förlitar sig starkt på mänskliga faktorn för att reglera tryck, skumbildning och framförallt syrepåverkan. De som vill flaska större mängder eller med bättre kontroll ser sig därför om efter andra alternativ och en populär produkt är Boels iTapX mottrycksfyllare.

Bakgrund, Ryssland och kriget
För ett antal år sedan när iTapX var helt ny som produkt hörde tillverkaren Boel av sig till mig på Instagram och undrade om jag ville testa deras produkt och recensera den. Jag var mitt uppe i mitt projekt med vakuumevakuering/fyllning av flaskor och efter en hel del meddelanden fram och tillbaka med deras produktdesigner så avböjde jag att recensera iTapX då jag kände att den saknade en viktig detalj i konstruktionen som jag hade svårt att bortse från. Några år senare hörde en svensk återförsäljare av iTapX av sig och tyckte att jag borde “testa själv innan jag delar min åsikt om produkten bland kommentarer på sociala medier” och visst hade han helt rätt. Testa själv eller håll tyst. Jag är inte sämre än att jag kan erkänna mina misstag så jag gick med på att utvärdera den så objektivt och fördomsfritt jag bara kunde samt med hembryggarglasögonen på, inte nö(r)dvändigtvis LoDO-glasögonen. Trots någon påminnelse så skickade aldrig återförsäljaren någon iTapX till mig så testet rann ut i sanden för evigt, trodde jag… Ytterligare två år senare hör Boel av sig igen, fast nu är det någon annan på företaget som inte verkade veta att jag blivit kontaktad tidigare och avböjt. Jag gick med på att testa produkten och skriva om den här. Efter en dryg vecka med poststrul så kom flaskfyllaren till slut och jag gjorde min vanliga procedur för att testa och utvärdera nya produkter. Text och bilder var i princip redo för publicering när det extremt otippade hände: Putin invaderade Ukraina och övernatt blev det fullständigt omöjligt att publicera inlägget. Jag diskuterade situationen med Boel och vi kom överens om att avvakta ett tag “tills det lugnat ner sig”. Dagarna blev veckor som blev månader och till sist år. Boels problem blev snabbt betydligt större än att sprida ordet om sina produkter via sociala medier så tystnaden därifrån blev total.

Jag är inte politiskt engagerad och tycker inte politik (förutom eventuellt alkoholpolitik) hör hemma på denna hemsida. Detta ska vara en sida om min passion för ölbryggning och öl, andra ämnen får ventileras på andra ställen. Samtidigt så är det inte Boels fel att Putin startat ett krig. Ska Boel straffas både av Putin och av oss hembryggare? Ska alla företag i Ryssland bojkottas eller ska vissa t.om. stöttas? Jag har fortfarande ett år senare inget bra svar på detta men mitt samvete för att tagit på mig ett uppdrag som jag inte levererat gnager på mig. Jag tänkte ett tag att jag skulle skicka tillbaka flaskfyllaren eller betala för den för att göra mig fri från mitt åtagande men det visade sig inte vara praktiskt genomförbart när varken posten eller banksystemet fungerade och jag hade ju ändå redan gjort utvärderingen.

Jag har valt att publicera detta test som jag genomförde innan kriget startade och hoppas på mina läsarens förstående inför denna osannolika och främst fruktansvärda situation. Boel skickar numera sina varor från Portugal med DHL och ska nå hela Europa inom 1-2 dagar enligt egen utsago (jag har inte haft någon kontakt med Boel på över ett år).

Vad som ingår i grundpaketet
ItapX finns att köpa i några olika utföranden och kombinationer beroende på varifrån man handlar. Flaskfyllaren kan endast ta emot en typ av flaskhals per flaskadapter men direkt från tillverkaren (via Portugal) finns valet att köpa iTapX med just den flaskadaptern du vill ha. Från svenska hembryggarbutiker levereras annars standard “longneck”-adapter som passar de flesta av våra vanligaste flaskor med 26mm-kapsyl. Angående skillnaden på longneck eller shortneck avses enligt Boel inte flaskhalsen utan istället “flaskhuvudets utformning”. Detta är inte något branschen är eniga om så tänk mindre på hur flaskan ser ut och mer på hur huvudet ser ut (se bild nedan). iTapX använder sig av nederdelen av huvudet för att låsa flaskan mot silikonpackningen så olika avstånd kräver olika adaptrar tyvärr. En elegantare lösning hade varit en låsning som var skruvformad som hade kunnat klara 3-4 olika höjder i en och samma adapter. Champagneflaskor har större huvud där 29mm kapsyl-storlek krävs så där förstår jag att inte samma adapter hade fungerat. Med i paketet följer två snabbkopplingar där kolsyreslang och ”slaskslangen” monteras för att enkelt kunna koppla i och ur för rengöring. Bakstycke för montering på vägg/kylskåp följer med inklusive slangnippel för inkommande öl.


Lånad bild från tillverkaren som visar deras tolkning av longneck (t.v.) vs shortneck.

Vad behöver man komplettera med?
För att komma igång med flaskfyllandet behövs ölslang och/eller co2-slang och koppling till fat/kolsyrepatron. En del svär sin trohet till restriktorslang/sytråd för inkommande kolsyrad öl medan andra tycker det går lika bra utan. Jag har endast testat med sytråd då jag ibland har väldigt kraftigt kolsyrad öl att tappa på flaska (veteöl eller champagneöl t.ex.). Sytråden kopplas via John Guest före och efter slangen och i starten sätts en svart kulkoppling som kopplas på fatet. Det går även att ha en kort ölslangstump monterad på iTapXs bakstycke där en picnic-kran kan tryckas på ifall detta redan finns tillgängligt i bryggeriet.
Slangklämmor rekommenderas för de två inkommande slangarna men är kanske inget måste. På slaskslangen behövs det inte och där kan valfri passande slang användas. På inkommande slangar underlättas montering om kolsyreslangen har en PET-adapter eftersom en John Guest-koppling åldras snabbt vid många in- och urkopplingar. En standard grå kulkoppling med ball lock jumper fungerar det med men är lite knöligare att få av och på.

Tillbehör och andra varianter
Förutom standard longneck-flaskadapter finns även kopplingar för shortneck, petflaskor, champagneflaskor samt kronkorks-flaskor där korken/metallspännet tyvärr måste demonteras före fyllning.
Istället för flaskadapter går det även koppla på en rostfri tappkran kallad ”G-connector” så fyllaren fungerar som en vanlig tappkran för öl.
Det finns två varianter av torn inkl LED-belysning för att montera sin kran för den som inte gillar DIY eller att borra i kylskåp.
För att montera iTapX på ett standard tapptorn finns kortare bakstycke på 20mm att köpa utöver 40mm och långeJan på 105mm.
Själva mottrycksfyllaren finns även i en två-i-ett-lösning innovativt kallad iTap2x. Då finns två handtag för två öl med bara en flaskhållare. Den kostar bara 300kr mer än en iTapX så det blir mycket billigare än att köpa två enkelfyllare.
Spillbricka samt färdigt kopplingspaket där alla slangar och kopplingar följer med finns samt reservdelskit/reparationskit med alla packningar som behövs vid långtidsslitage.
Slutligen finns en iTap pro för 13000kr som är riktad mot mikrobryggerier och där all kringutrustning är mer påkostad.

Monteringslösningar
Det finns en rad sätt att montera sin iTapX på vilket är närmast ett måste då den inte fungerar bra att använda helt fristående. Tapptorn som jag skrev ovan, i en keezers träkrage eller kylskåpsdörren är andra varianter och för den händige lockar kanske specialanpassade lösningar där mottrycksfyllaren monteras på någon sorts bräda, plåt, stålkonstruktion eller plaströr.

Hur den fungerar dvs funktioner och hur man fyller en flaska
De funktioner som finns är en röd kolsyreknapp för ”purge” och trycksättning, av/på med inkommande öl via stora tapphandtaget samt ett mindre vred för att reglera öppning mot slaskslangen vilket används för att reglera tryckutsläppet dvs ölets hastighet.
För att tappa en öl på flaska monteras en desinficerad flaska genom att horisontella handtaget vrids till vänster och flaskan trycks fast mot silikonpackningen. Flaskan töms på merparten syre genom att fyllas med kolsyra med röda knappen och tömma ut med lilla vredet på högersidan några gånger. Därefter trycksätts flaskan till samma tryck som ölfatet har för att att skapa ett mottryck. Stora tapphantaget öppnas och öl rinner nu in i flaskan längs dess kanter. Trycket ökar i flaskan till flödet helt stannar av vilket då regleras med sidovredet till en lagom balans mellan hastighet och skumbildning uppstår. När lagom mängd fyllts stängs tappkranen och övertrycket regleras med sidovredet. Flaskan kan avlägsnas och få sin kapsyl. Skulle oturen vara framme med för hög skumbildningen eller bortglömd flaskfyllning rinner överflödet öl ut genom slaskslangen.

Rengöringen
Olika rengöringmedel och metoder har olika tider och temperaturer. Boel tycker att 10m på 40-60°C och 15min på 20°c för sköljning med vatten efteråt är bra för just deras medel men här får man läsa på sin förpackning. Deras schema för rengöring vid dagligt bruk:

Rengöring dagligen. 60°c 10 min.
Sköljning dagligen, 20°C 15 min.
Desinficering en gång i veckan.

Oringarna i position 16 och 20 enligt manualen behöver livsmedelsklassad silikon emellanåt. De sitter båda på “throttle spaken” dvs lilla vingmutterskruven på sidan som reglerar flödet.

Specifikationer
Hålstorlek för montering: 23 mm
Väggtjocklek: Max 25 mm
Ölanslutning: 5/8″ BSP-gänga och 8 mm nippel
Gasanslutning: snabbkoppling med 8 mm nippel
Avrinning: snabbkoppling med 8 mm nippel
Max 4 bars tryck.
1495kr hos Humlegårdens Ekolager. Pris hos återförsäljaren Boel beror på växelkurs.

Mina tankar
Första intrycket av Boels iTapX är att den är lite plastig med mycket gjutskägg och handtaget känns väl tilltaget storleksmässigt. Sedan jag skrev denna utvärdering har det tillkommit ett mindre handtag som reservdel och även en adapter så alla vanliga tapphandtag för ölkranar går att montera. iTapX är mycket lätt att montera, det tar bara någon minut på sin höjd. Att komma igång och flaska sin första purgade och mottrycksfylla flaska är snabbt och enkelt även det. Själva handhavandet lär man sig mycket snabbt och flaskorna blir perfekt fyllda med lagom skumnivå, bara ölet är tillräckligt kallt. Lite slask och blask får man leva med, det gäller alla flaskfyllare.
Hastigheten på fyllningen sägs uppgå till 50-60 flaskor i timmen. Mycket snabbt tycker tillverkaren, många timmars slit för ett mikrobryggeri anser jag men för hembryggare så duger det gott.
Förutom öl går det självklart bra att fylla även andra drycker med eller utan kolsyra. Jag har endast testat öl och vatten.
Blir en del svinn av öl. Andra som flaskat mycket och mätt har kommit fram till ca 5%. Boel själva säger 1%.
Det blir alltid en ökad oxidering vid all flytt av ickejäsande vört/öl. Boel tycker de färska smakerna bevaras upp till 90-120 dagar. Låt oss säga att vi är olika känsliga för dessa smaker. Konstruktionsmässigt saknar jag en slang ner i flaskan så den hade fyllts från botten och inte uppifrån längs kanterna, det hade ökat fyllningskvalitén eller med andra ord minskat oxideringen.
Rengöringen tycker jag inte är lika självklar som tillverkaren, framförallt inte utan extra tillbehör främst pump. PBW eller Beerline cleaner (BLC) känns naturliga för grovrengöringen och Saniclean för desinficeringen och i en recirkulerande anordning. iTapX är väldigt lätt att plocka isär i småbitar eftersom slangarna sitter fast med snabbkopplingar, så stora enheten är enkel att lägga i PBW för marinering.
Synd att inte fler flaskor passar direkt på och att extra flaskadaptrar är så pass dyra.
5 års garanti på enheten är verkligen generöst.
Kul tvist att den även kan fungera som “vanlig tappkran”, dock med ett dyrt tillbehör.
Lite stor och för klumpig för att ha framme i kökstappen för min del och jag tycker inte den är direkt vacker att se på.
Jag tycker iTapX är prisvärd i grundutförande men har man många olika sorters flaskor så blir totalpriset lite för högt då munstyckena inte är prisvärda.
Betyget blir trots lite brister helt okej (för hembryggare upp till 50-60l satser) men jag kan inte riktigt släppa idéen om att försöka modifiera den med en slang.

Delarna i paketet.

Det är något med handtaget som för tankarna till en kanin.

Jag hade en plankbit liggandes där jag tidigare haft en tappkran. Perfekt för initiala tester.

Kolsyreslang (ingår ej) med snabbadaptern och PET-flask-adapter (ingår ej). Det går lika bra att ha vanlig hård PE-ölslang för kolsyresidan.

Första testet när jag snabbmonterade plankan med spännband runt ett fat.

Här syns baksidan där jag här kopplat på en picnickran med sytråd.

Närbild på ”gjutskägg” som det kallas när det blir kanter kvar från plastgjutningen.

Jag testade först med en plastslang till utloppen/slaskslang men den gav inget imponerande intryck.

Efter en tids testande bestämde jag mig för en lite seriösare tappnings- och kapsyleringsstation.

iTapX sitter fortfarande på samma planka men nu med hål för kolsyra och kraftigare slaskslang. Borta är picnickranen till förmån för svart kulkoppling på sytråd.

Okej den här lösningen blev inte så vacker men väldigt stabil.

Oetikerklämmor på alla slangar är planen. Hade för några hemma vid fototillfället.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.