Pils (P33) – storbryggning

Senaste månaderna har jag laborerat och bråkat med inställningen till min maltkvarn för att jämföra olika krosstorlekar. Jag har nämnt det många gånger tidigare att det inte går att jämföra valsavstånd mellan olika krossar eftersom de har olika diameter på valsarna, olika mönster på räfflingen, olika hastighet och så vidare. Med andra ord kan två krossar med samma avstånd kan ge olika resultat.
Till just min kross, Monster Mill MM3, finns en fabriksinställning/standardinställning på 1,1mm som jag återgick till efter att ha haft lite klent utbyte på sistone. Problemet är bara att den inställningen inte är optimal för Braumeistern som gärna vill ha en grövre krossning för att undvika kanalisering där vört tar den enklaste vägen fram, samtidigt som för grov krossning ger lägre utbyte. Det hela kompliceras ytterligare av att krossen måste skruvas isär för att kunna komma åt att mäta valsavståndet så det är inte tal om att ändra fram och tillbaka för varje bryggning eller t.ex. för vete som är mindre än korn och egentligen behöver en smalare spaltbredd. Någonstans i det här tänkte jag att fabriksinställningen ändå borde kunna fungera bra så jag ändrade till det och har jag kört med 1,1mm fram till och med denna bryggning när jag insåg att det var för fint krossat även för mitt stora tvåhektoliters-system. Det märktes inte på recirkuleringen eller det fantastiska slutresultatet (provsmakning nedan) utan först på att dravet var oerhört tungt dvs. hade bundit mycket vätska samt att utbytet blev för lågt. Lågt utbyte hänger med på köpet för de flesta som brygger med lågsyremetoden vilket är en konstant som går att ha med i beräkningen. Det här handlade om ytterligare 5-7% sämre utbyte än jag brukar få och där någonstans passeras smärtgränsen.

Inmäskningen var det inga konstigheter med utan in med 70-gradigt vatten underifrån och sedan en mer rigorös omrörning än jag brukar. Trots detta fick jag det vitaste och finaste varmdruv/skum jag sett så någon oxidering var det inte tal om. Direkt efter inmäskningen märkte jag att genomföringen för kranen till mäsktunnan läckte så där fick jag göra en akutinsats. Sedan förra gången jag bryggde med detta system har jag testat en rad olika bryggverk och jästankar så jag hade lånat några kopplingar från mäsktunnan och sen satt tillbaka andra som jag tyckte passade bättre. Det gjorde de INTE…
Betaamylasrasten blev något hög på 65,2°C och alfaamylasrasten något låg på 71,0°C. Av ca 170 liter mäskvatten så blev det en kokvolym på 148 liter så det blev kvar en hel del vätska i dravet tyvärr. Recirkuleringen före utmäskning såg fantastiskt genomskinlig ut i siktglaset och pH hamnade bra på 5.4.

Provsmakning

Gyllengul helt genomskinlig öl med kraftig kritvit skumkrona. Skummet är stabilt och lämnar mycket rester på glaset.
Enormt fina sädiga maltdofter (medel ärtskott) blandat med en örtig och kryddig humlearom på medel nivå. Medel brödighet åt lättrostad formfranska. Medelstor gräddighet med ett uns av svavel. Lätta inslag av nyslipat trä och maltdamm. Lättare inslag av vanilj.
Mycket stor maltig smak med en lätt syrlighet.
Medel beska som är lång.
Lätt och behaglig restsötma och medel kropp.

Kommentar
Otroligt god öl, en av mina absolut bästa. Doftar nästan mer färsk müsli än öl! Färskare humle hade lyft den ytterligare lite och kanske skulle den varit ett uns starkare alkoholmässigt men det kan vara min vetskap om dåligt utbyte som spökar. Trots lågt FG upplevde jag en viss sötma o smaken.

Går det använda en liten slurry istället för torrjäst/bakjäst för jästätarmetoden YOS? Ja det går utmärkt.

Mäskvattnet ser inte så fint ut med jäst i sig men av någon anledning så klarnar det väldigt fort när det väl är i mäsken. Jag har ingen aning om hur det går till eftersom jag endast recirkulerar 1-2 minuter på slutet av mäskprogrammet.

Körde snabbmetoden för DO-reduktion denna gång dvs lite mer av jäst, socker och framförallt värme.

Min Antioxin SBT har börjat klumpa ihop sig på grund av ålder men verkar fungera bra fortfarande. Egentligen är hållbarheten beräknad till ett år men jag köpte en så stor förpackning då det inte fanns någon hembryggarbutik som sålde SBT när det begav sig och jag känner inte för att slänga den när resultatet fortfarande blir så bra. Det jag läst är att reduceringshastigheten sjunker med tiden så jag kompenserar det med en dosering i övre delen av skalan.

Reklam för Brewmasters fina malter.

Mitt öl blir alltså mer Mariestad än ölet Mariestad på tal om den nyuppgrävda debatten om ursprungsmärkning.

Där inne i mörkret började det så smått att droppa. Inte direkt läge att öppna upp och få ut 200 liter mäsk på golvet.

Istället åkte dessa två fram.

Inmäskad med en tydligt skum på toppen men så är volymen så pass stor att mängden skum procentuellt är liten.

Denna bild visar hur fin recirkuleringen var och har inget med en viss batteritillverkare att göra. Jag hittade inget annat att lägga under för att demonstrera blankheten.

Här är vörten påväg till vörtkokaren och även här syns den fina genomskinligheten på värmeelementet.

Plattvärmeväxlaren är genomkörd med Saniclean och förbikopplad på denna bild. Pumpen behöver inte desinficeras då det sker av vörten på väg mot kylning.

Vilket skum!

Vilket skum! Och vilket öl!

Jäsningen gjorde i matkällaren så temperaturen varierade en del. Eftersom jag spundar så är inte sista 4-5°Ö med i diagrammet som Tilten skapar.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

7 Comments

 1. Robert Davidsson 2022-03-16

  Trevlig läsning! Såg riktigt god ut! Men receptet:)? Är det något du delar?

 2. Lindh 2022-03-16

  Jag har delat oerhört många recept på bloggen men denna får jag inte dela med mig av tyvärr.

 3. Johan 2022-03-16

  Är det någe sammarbete med någe bryggeri som gör att du inte kan avslöja receptet? Om så är fallet kommer du göra den ölen med din egna utrustning med lågsyrebryggning eller på bryggeriets utrustning? Vore ju fantastiskt om du släppte en öl från din lågsyrebryggning till bolaget. Jag vore först i kön att köpa och prova. 🙂

 4. Lindh 2022-03-16

  Om det skulle vara så att du eventuellt skulle kunna vara något på spåren så kan varken bekräfta eller dementera 😉.

 5. Johan 2022-03-16

  Så det blir en time will tell då 😉 när kommer du kunna presentera mer om ditt NDA? Inom en snar framtid? Väldigt nyfiken

 6. Lindh 2022-03-16

  Det vet jag inte själv ens faktiskt. Hoppas jag kunna berätta något före sommaren.

 7. Johan 2022-03-16

  Kul! Väntar med spänning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.