Skum och skumstabilitet

Jag tycker det är viktigt med ett bra, snyggt och hållfast skum på mina öl. För mig är det själva kronan på verket och visar på en högkvalitativ process. Dessutom fungerar skummet som ett lock som behåller smakerna i glaset istället för att de ska sprida sig i rummet. Ett bra skum ska hålla i många minuter, helst “genom hela glaset” dvs. tills man druckit upp all öl men håller skummet mer än halvvägs är jag tillräckligt nöjd. Får jag dessutom en ny skumrand (lacing) för varje klunk jag tar så är det guldstjärna i kanten.
Jag läser många inlägg på exempelvis Facebook om hembryggares problem med skum och skumstabilitet och den lösning som andra hembryggare brukar ge är att slänga i lite vete eller havre i mäsken vilket jag tycker är helt fel håll att ta sig an problemet. Det finns två kategorier där lösningar för bättre skum hamnar i; recept eller process. Jag tycker receptvägen är fel ställe att starta i då det är lite som att gå till bilverkstan för det skramlar om sin bil och lösningen blir ett par hörselskydd. Det åtgärdar förvisso problemet med ljudet men inte den ursprungliga orsaken till problemet. Vill du få bättre skum med hjälp av vete så kan du sluta läsa här…

Kul att du stannade kvar och vill lära dig mer om orsaken bakom bra respektive dåligt skum! För kommer en liten introduktion till vad skum är och hur det uppstår:

Vad är det som gör skum eller “The birth of scum”
Skum bildas när bubblor av CO2 lösgörs från vätska på grund minskat tryck. Bubblorna utgår från kondenspunkterna i glaset och tar med sig diverse substanser (surface active substances) när de stiger genom ölet. Dessa substanser har en hög hydrofobisk (vstarkt vattenavvisande) egenskap men ganska låg ytspänning vilket innebär att de kan öka sitt omfång. Efter att bubblan passerat ytan bildas ett elastiskt skinn. Saknas dessa substanser, tex. för att de brutits ned i processen, bildas inget varaktigt skum på ytan utan det dör ut snabbt precis som med mineralvatten eller Champagne. Vill man testa just detta fenomen och att öka dessa substanser kan man leka hobbykemist och blanda den tyskpopulära öldrinken “Diesel” genom att blanda öl med cola 50/50 och få ett extremt hållbart skum som håller en evighet och lite till.
Mängden skum som bildas beror på mängden CO2 som frigörs från vätskan. Mer bildat skum är dock inte relaterat till skumstabiliteten, dvs hur länge skummet håller sig helt. I bryggprocessen är det alltså stabiliteten som är det väsentliga och inte mängden skum från överkarbonisering eller felaktig upphällning. Slutligen ska ett riktigt fint skum ska se ut som vispgrädde eller raklödder, inte som badskum med stora bubblor.

Death of scum
Skum börjar brytas ner direkt när det har bildats. Allt eftersom bubblorna kollapsar pressas gas uppåt i skummet ihop med “skinnet” från den spräckta bubblan. Det gör översta lagret på skummet mer stabilt och solidare, vilket är anledningen till att man kan bygga upp en stabil krona som t.om. reser sig över glaskanten genom att fylla på glaset i omgångar. Detta förfarande är ena anledningen till upphällningsmetoden “sieben minuten pils” där det sägs att det tar sju minuter att slå en riktigt bra pilsner men det räcker faktiskt med två! Den andra anledningen är att sänka kolsyrenivån och frigöra aromämnen men nu återgår vi till huvudspåret.

Höjande och dämpande
Det finns både skumhöjande och skumdämpande substanser i öl. De huvudsakliga skumpositiva substanserna är proteiner med hög molekylär vikt ihop med alfasyror från humlen vilket är anledningen till att välhumlade öl har bättre skum. Å andra sidan är alkohol negativt för skum och då framförallt högre alkoholhalter och högre alkoholer. Skumstabiliteten försämras även över tid eftersom proteinet LTP1 ner av jästen under lagringen.
I princip all malt vi köper är numera väl modifierad så vi behöver vara försiktiga med mäskningen så vi inte övermäskar eller rastar för länge inom spannet för proteinrasterna. Malt med större andel melanoider (kölnade längre och hårdare dvs. främst mörkare malter) kommer ge stabilare skum medan Carapils och Carafoam däremot faktiskt är skumnegativa. Överlag ger lite mer humle bättre skum men endast till en viss punkt och det är långt ifrån en helhetslösning. Grumlig vört sägs kunna leda till uppsnabbad försämring/“staling” men även dåliga skumkronor (saknar tyvärr bra källa på detta).
I mäskningsprocessen är Alfaamylasrasten det mäsksteg som främst är skumpositivt och då i det övre temperaturspannet runt 73°C där glykoproteiner är som är aktiva. En lång mäskningstid överlag är däremot alltid negativ och grundtanken med all mäskning för mig är snabbt in och snabbt ut eftersom en lång mäskning både är negativ för skummet men även för oxidering av maltens egna antioxidanter.
Lagom kokintensitet är också viktigt för skummet. För hårt kok kommer driva ut koagulerande kväve ur vörten vilket man vill behålla pga. dess skumpositiva egenskaper. DMS däremot är väldigt skumnegativt så lagom koklängd och undvikande av återdropp av kondens är klokt. Ett kok med pH 5,4 driver ur DMS med dubbla hastigheten jämfört med lägre pH vilket är en anledning (den andra är bättre utbyte av humle) med att vänta med pH-justering nr.2 tills slutet av koket. Sänk då pH till 5,2-5,1 med ca 10 minuter återstående av koket för bättre koagulering av proteiner samt längre hållbarhet av ölet i slutändan.
Slutligen är spunding både i fat och på flaska (även flaskjäsning med prima) skumpositivt eftersom jäst under tryck släpper ifrån sig glycerin vilket är väldigt skumpositivt.

Skumpositiva faktorer
Proteinhalt i malten runt 9,5-11%
Proteinmodifiering mellan 39-42%
Högre inmäskningstemperatur (över 60°C)
Kortare mäsktid.
Högre andel alfasyra i koket.
Mjukt och kort kok.
Biologisk syrning av vörten (sauergut)
Snabb jästavlägning.
Kort lagring av nya jäst.
Lägre vörtpH
Kall och kort jäsning samt lagring.

Skumnegativa faktorer
Väldigt hög proteinmodifikation (över 45%)
Lipidnedbrytning under mäskningen.
Lång rast vid 45°C (längre än 20 min)
Långt och kraftigt kok.
Grumlig vört.
Sent avlägsnande av jästen.
För lång och seg jäsningsprocess.
För hög pitchrate.
Högre OG
För hög andel döda jästceller (över 5%)
Olja och fett. Inte vanligt i hembryggarsammanhang mer än i packningar i fat och framför allt i smutsiga glas.

Hur får man ett hållbart skum från upphällningen
Att man inte får någon snygg skumkrona med en “boss pour” eller sunkig pizzahaks-storstark säger sig självt och i en del länder som exempelvis England skiter man helt och hållet i skummet (good for them). I andra länder som gillar skum (t.ex. Tyskland) har man gått åt andra hållet och börjat tillverka lite större glas för att rymma skummet men då satt själva strecken för t.ex. halvlitersmängden sitter längre ner.
Själva upphällningen är såklart delaktig i skumstabiliteten även om den inte kan kompensera för svagheter i bryggningen och jäsningen. Detta är mitt tillvägagångssätt för en stabil skumkrona:
Börja med att fylla halva glaset med öl genom en snabb upphällning och ganska rakt glas beroende på kolsyrehalt. Detta bör fylla glaset med öl och skum till totalt ca 80-90%. Låt det här första skummet sätta sig lite i en halv till en minut. Fyll på med en tredjedel öl till i nästan samma hastighet. Mängden öl är nu ca 90% upp till strecket för den tänkta volymen och skummet kan redan nu börjat smyga sig upp över glaskanten utan att för den delen skull rinna över. Efter ytterligare ca 15 sekunder kommer sista skvätten som fyller glaset och skickar upp skumkronan i en närmast löjligt hög formation. Detta förutsatt att du följt alla mina råd i detta inlägg såklart, annars är det läge att plocka fram disktrasan…

Att veteöl skulle ha dålig skumkrona är en seglivad myt jag vill knäcka med denna bild.

Skummet i högra glaset är ett exempel på raklödderskum!
Glasen är ”Früh Kölsch” och endast på 0,2 l. Jag får ofta frågor om dessa glas men mig veterligen finns de inte att köpa i varken butik eller webbshop i Sverige.

Den största källan till detta inlägg är Kunze s. 754.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

15 Comments

 1. Robert 2018-10-25

  Intressant om skum!

  Men inte är väl ”Früh Kölsch” glasen verkligen på 0,2dl? 0,2L torde det väl vara?

 2. Lindh 2018-10-25

  Tack, helt rätt. Ska ändra genast

 3. Olle 2018-10-25

  I norra England skiter man inte i skummet. Där använder man ju ofta en ”sparkler” till sina handpumpar och den bildar ju ett extremt tätt, blött och krämigt skum som håller i all evighet. Tror att det var just det man försökte efterlikna på Guinness när de tog fram sin kväveanläggning och burken med kvävekula.

  Annars är det ju tjeckerna som är ölvärldens största skumnördar. Där är ju själva ölupphällningen extremt viktig och det är ett statusyrke i Tjeckien att hälla upp öl på krogen. Till skillnad från i Tyskland har man högre serveringstryck och doppar ner kranen i glaset och under ytan, resultatet blir ett krämigare, blötare och tätare skum, likt ovan nämnda Guinness. Det gör ju också att skummet aldrig reser sig över kanten för då rinner det helt enkelt över. Dessutom tar de aldrig om i Tjeckien utan man har ett försök på sig, annars är man oproffsig.

  Även i Belgien och Nederländerna vill man åt det täta skummet men där gör man ju så att man råkar bort det översta största bubblorna med en kniv.

 4. William Blackmon 2018-10-25

  Ville bara förtydliga att man i norra England är besatta av skum, medan man i resten av landet är mer oroad att bli snuvad på sin fulla pint.

  Sparklern används flitigt på pubar i norr och är till för att pressa ut CO2 och ge ett tjockt vitt skum på toppen.

 5. Olle 2018-10-25

  Tyskarna i all ära men bäst på skum är ju tjeckerna. Där kan vi snacka vispgrädde. Det går knappt att urskilja några bubblor i en perfekt Hladinka. Och skummet är så blött att det inte ens kan resa sig över kanten för då rinner det genast över.

 6. Todd Wohlbier 2018-10-30

  A step mash with a good 20-30 min 72c Alpha rest also helps with foam.

 7. Robert 2018-11-02

  Hur är det med avskummning mot koket? Kan detta spela in på hur mycket skum det blir på öl?

 8. Lindh 2018-11-02

  jag har testat bägge delarna många gånger och alltid fått bra skum plus att inga stora bryggerier skummar av. Så nej det gör ingen större skillnad.

 9. Joar 2019-02-21

  Stort tack för en fantastisk blogg och bok!
  Jag har ett problem det vore kul att höra din åsikt om ifall du har tid, ork och lust.
  Jag har något trettital bryggningar som alla gått till flaskning och har med ett eller två undantag inte haft något problem varken med bra skum eller kolsyrehalt.
  Nyligen skaffade jag fat och har då testat att göra dels en typ APA och dels en Hefe Weisse. Som öl (avseende färg, doft & smak) blev APAn bra och Weissen helt lysande. Men jag har haft problem vad gäller skummet och kolsyran med båda. Jag har som fat-nybörjare hållt mig till en s.k. partytapp med rejäl sytråd och jag har följt tabellerna avseende kolsyrenivå. APAN ger merparten av glaset fullt av skum hur jag än häller och när skummet ”lagt sig” är ölen god men lätt avslagen/underkolsyrad. Weissen beter sig lika fast värre: hela glaset fullt av skum för att sedan sätta sig till en väldigt god öl om det inte vore för att den är underkolsyrad.
  Efetrsom jag aldrig haft liknande problem känns det som att det handlar om fatning/kolsyrningen på fat men, jag kan inte riktigt se vad det skulle vara.
  Så nu undrar jag helt enkelt: Har du någon klok idé om vad det skulle kunna bero på?

 10. Lindh 2019-02-22

  Det är absolut något som inte stämmer med temperatur på öl, kolsyrehalt eller sytrådskittet. Överkolsyrat eller att det tjuvdrar luft/otätt någonstans är min bästa gissning. Vilken temp och tryck har du kolsyrat med?

 11. Joar 2019-02-22

  Jag kollade och enligt mina anteckningar så har båda ölen kolsyrats vid 16 grader och APA:n fick 1,2 bar och Weissen 2,1 bar vilket om jag förstått tabellen rätt bör ge 2,1 respektive 3,0 i kolsyrehalt.
  När jag först hällde upp trodde jag att det var överkolsyrat (med tanke på det extrema skummandet) men då borde väl rimligen inte ölen smakat underkolsyrat på gränsen till platt? På prov höjde jag trycket men det gav endast marginelt ökad kolsyrning och ingen märkbar påverkan på skummet, varken positivt eler negativt.
  Jag kan inte höra eller se något uppenbart otätt men, typ pyspunka kan det ju vara förstås.
  Nåväl, Weissen är ju riktigt god och APA:n blev ju heller inte så dum och dessutom torrhumlad med första egenodlade humlen. Jag får väl helt enkelt klura vidare och njuta den något platta ölen när värsta skummet lagt sig.

 12. Lindh 2019-02-23

  Att det skummar mycket beror allt på en tryckskillnad. Kan du testa någon annans kran/sytrådskit?

  När det skummar mycket fälls kolsyran ut. Ett högt kolsyrat öl som får skumma mycket kan därför tappa all kolsyra.

  Sist men inte minst kan du ha fått en infektion i fatet eller tappat det på fat med förjäsbart extrakt kvar. Det räcker med någon extra punkt Ö för att ge mycket kolsyra.

 13. Joar 2019-02-23

  Felet funnet!
  Malfungerande manometer på regulatorn ledde till övertryck som mycket riktigt orsakat problemet.
  Stort tack för att du delar med dig av tid och tankar.

 14. Magnus 2023-12-20

  Har lusläst den här artikeln flera gånger om i syfte att förbättra skummet i mina öl; och det har verkligen fått effekt! Så stort tack!
  Men nu till en liten fråga: du nämner att man bör sänka vörtens pH i koket sista ~10 minuterna till 5,2. Vilken metod rekommenderar du för detta?

 15. Lindh 2024-01-03

  Att tillsätta mjölksyra dvs Lactol.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.