Brewer Profile: Niclas Nordström och Jörgen Franzén

160516-Hembryggare-2Jörgen Franzén (t.v.) och Niclas Nordström. Foto: Mikael Gustavsson

Lindhs förord
Resan tar oss vidare till min förra hemstad Norrköping där bröderna Nordström/Franzén brygger öl så det står härliga till. För er som läser bloggen flitigt känns Niclas ansikte igen från min senaste trippelbatch-bryggning. Niclas är även ordförande i Norrköpings Hembryggarförening (NHBF) och Jörgen är kassör. Jag lämnar över ordet:

Två bröder
Hej.
Vi är två bröder, jag Niclas Nordström 43 år och Jörgen Franzén 46 år. Vi båda bor i Norrköping och den yngre jobbar på Sågverk som skiftledare medans Jörgen jobbar i snickeribranschen. Vi började brygga öl under 2014, det var en jobbarkompis till Niclas som bryggt ett tag och som lockade in oss i det här. Det tog cirka två bryggningar innan vi var fast i en ny värld! Våran första öl kan vi lämna åt sidan men själva processen och hantverket var något vi verkligen fastnade för. I dagsläget brygger vi ungefär en gång i veckan beroende på tid, oftast på Torsdagar.
Vad vi brygger för öl tror jag skiftar efter säsong, nu i sommartider så blir det nog mest somriga Apor och Ipor men det finns en nybyggd jäskyl som ska härbärgera lager och pilsner för mer kontrollerad jäsning.
Något vi har fastnat för är mörkare sorter, just nu jobbar vi med en Belgisk stout där vi är inne på den femte batchen och gör små ändringar varje gång för att utveckla och lyfta den framåt. Den är god redan idag men inte fulländad.

Utrustning och metod
Min bror och jag är väldigt bekväma av naturen så när vi bestämde oss för en bryggkarriär blev det en Braumeister 50 direkt, något som vi inte ångrar. Även om vi ibland önskar att stegen kanske gått från biab och uppåt. Det finns mycket att lära på vägen och ibland kan det kännas som att vi köpt en Porsche direkt utan och passera vissa steg som kanske är grundläggande. Nu är det inte så att vi ångrar oss, vi känner att vi har hittat rätt när det gäller bryggmetod. Däremot kommer andra metoder testas framöver.
Skulle man få önska drömsetup så är det nog Braumeister som gäller men en 200 literskokare med tillhörande utrustning. Ett maltrum skulle inte vara fel, även ett utrymme för jäsning med kyltankar och lagring finns på önskelistan. Anledningen är fortfarande våran dos av bekvämlighet som spelar roll. Den absoluta drömmen vore ett utrymme som är helkaklat och våtrumsbehandlat med golvbrunn för att förenkla processen.
Våran metod skiljer sig inte från andra bryggares utan det är värmning av bryggvatten, krossning av malt och mäskning för att sen koka vörten. Däremot så stegmäskar vi nästa alltid, vi har hittat ”våra” raster som fungerar bra. Batcherna hamnar oftast på 45-50 liter färdig vört i jästunnorna om vi inte testar något nytt recept och använder lilla maltpipan, det har hänt några gånger att det smakar illa och måste hällas ut och kan man minimera svinnet så är det bra. Något vi inte har börjat med är vattenbehandling ännu men det är nästa kapitel att djupdyka i. När vi började att brygga så läste vi allt som fanns känns det som och var väldigt nervösa för att göra fel. Läste hur andra gjorde och tänkte att det ”han/hon” gör måste vara rätt och vi gjorde likadant. Sen bestämde vi oss för att strunta i allt och började brygga som vi själva ville att det skulle vara, helt plötsligt blev det ännu roligare i bryggeriet.

160516-Hembryggare-4Foto: Mikael Gustavsson

Frun fick backa
Min bror byggde ett nytt hus för ungefär två år sedan och i samband med det blev det även ett garage med ett förråd som min svägerska ville ha för att lagra saker i. Kan bara säga att hon fick inget förråd, vi fick ett fint litet garagebryggeri med vatten och avlopp, även dusch och toalett istället. Jag (Niclas) gillar och bygga saker till bryggverksamheten så det har blivit en platsbyggd diskbänk med en sidohylla för bryggverket i lagom höjd, det sitter även en talja i taket på en skena för maltpipan, en full pipa väger en hel del men nu är det enkelt och brygga ensam. Det har även blivit en fin jäskyl med plats för två tunnor, där det för övrigt står en lager som väntar på buteljering. Vi har även ett par kylar för humle och jästkulturer även corneliusfat trängs om plats.
Mycket av våran öl använder vi till tävlingar, det har blivit ett par stycken sen vi började brygga. Våran första tävling vi ställde upp i vann vi faktiskt, en härlig känsla när ungefär sexhundra personer testade något som vi bryggt och gillad den så pass att det blev guld i kategorin underjäst. Ännu roligare var att det fanns flertalet sm-medaljörer bland utställarna. Vi har faktiskt redan våra fem flaskor klara till nästa års sm.
Vi har lyckats väldigt bra med en APA som vi använt en hel del galaxy i, den är väldigt trevlig, även en somrig IPA som spetsades med mangopuré i sekundären blev riktigt lyckad. Den bästa har vi inte gjort ännu och det är något som driver oss framåt, att hela tiden göra små ändringar för att se vad det ger för resultat. Vi för brygglogg på alla bryggningar och det är vi tacksamma för.
När det gäller kommersiella sorter så har vi egentligen inga favoriter utan vi provar det mesta.

Tips & trix
Vid våra bryggningar så använder vi refraktormetern väldig frekvent för att vi ska se vart vi ligger med OG:t sen har vi märkt att om vi inte maxar maltpipan så blir det ett bättre utbyte från malten. Ordning och reda när man brygger är för oss väldigt viktigt, allt för att undvika missar under tiden. Renligheten jobbar vi stenhårt med också, rena redskap, rena och fina hinkar bland annat. Desinfektion kan man inte göra för mycket av utan vi blaskar nog det mesta med Star San. Vi vill bli bättre på att använda Beersmith, just nu så är vi nog lite ”rädda” för att starta. Om det är mycket jobb för att ordna sin setup att det ser avancerat ut vet vi inte, programmet finns i bryggdatorn i alla fall. När det gäller jäst så provade vi lite olika jäststammar innan vi testade Mangrove Jacks M44 och blev fast direkt. Nu har det blivit en del påsar från Mangrove och vi är väldigt nöjda, både med utjäsningen och dom rena smakerna som blir om man verkligen är noga med temperaturerna under jäsningen. Vi har nyligen bryggt en mörk belgisk stark ale och OG:t startade på 1084 för att sluta på 1001. Jästen i det fallet var M29 och temperaturen var idealisk och den fick verkligen stå länge för optimal utjäsning.
Om man är ny som hembryggare och inte känner att man behärskar teknikerna och dom många termerna så är vårat tips att gå med i någon av dom många grupperna som finns på Facebook. Vi hittade en grupp som startats av Daniel Sverre och hette Norrköpings Hembryggare, ett gäng väldigt trevliga killar och en tjej som älskar öl och framförallt bryggning. Efter ett tag så kom vi fram till att bilda en förening och verka utanför Facebook. Just nu är det 125 medlemmar i föreningen som döpts om till Norrköpings Hembryggarförening. NHBF har haft sitt första klubbmästerskap och lockade 15 bryggare som ställde ut 35 olika sorter. Det här är bara början på något otroligt roligt och stimulerande som bryggare.
Man märker väldigt snabbt att i dom här kretsarna vill man hjälpa varandra, det gör att ingen fråga egentligen är fel att ställa. Det finns även en uppsjö forum för att hitta information, varför inte gå en bryggarkurs i någon förening? Teoriböcker är även ett hett tips. När man har bryggt, jäst, flaskat och väntat ett tag för provsmakning och blir nöjd över resultatet så kommer man bli som en svamp när det gäller information om bryggning.

160516-Hembryggare-1Foto: Mikael Gustavsson

160516-Hembryggare-5Foto: Mikael Gustavsson

160516-Hembryggare-6Foto: Mikael Gustavsson

13401050_10154064963142631_76740787_nFoto: Niclas eller Jörgen

13413815_10154064963217631_276075178_nFoto: Niclas eller Jörgen

13413862_10154064963137631_1271092463_nFoto: Niclas eller Jörgen

13414003_10154064963192631_426234370_nFoto: Niclas eller Jörgen

13434213_10154064963212631_2013558536_nFoto: Niclas eller Jörgen

13435612_10154064963187631_1240898800_nFoto: Niclas eller Jörgen

Lindhs Provsmakning av Niclas och Jörgens öl

160420_niclas_beligsk-stout_0001Foto: Lindh

Belgisk stout 9.5%

Mörkbrun till svart öl med extremt högt och storfluffigt skum som är mockafärgat och delvis består av väldigt stora bubblor. Sjunker slutligen ner till ett brunt lock.
Doften domineras av stor kakao, vanilj och belgiska fruktestrar. Viss alkohol finns i doften men är angenäm. Medelstora inslag av kaffe i bakgrunden ihop med rostad malt.
Smaken är syrlig och bränd med tydliga rostade maltsmaker. Kaffetonerna är påtagliga och lätt sträva. Inga direkta humlesmaker men en markerad beska i det lägre spannet balanserar restsötman som är på låg men märkbar nivå. En lätt kropp ger utrymme för en lättare äppelton (gröna äpplen) att tränga fram på diskret nivå.
Endast lättare inslag av alkohol i smaken men något större i munkänslan.
Mycket hög kolsyrehalt som lätt faller ut i glaset vilket gett kraftig skumbildning. Kolsyran är mousserande och stickig.
Något kladdig eftersmak i både tunga och gom. Välbalanserad och komplex med stor smakbild.
Lättdrucken trots hög alkoholhalt. Den tekniska kvalitén är hög till mycket hög.

Omdöme
En fint balanserad jäsningsprofil har gett precis lagom mängd estrar utan fenoler som skulle varit störande i denna öl. Rent typdefinitionsmässigt skulle jag placera denna i ”9G Mörk Stark Belgisk Ale” men den är betydligt mer lättdrucken än Wetvleteren 12 eller Blå Chimay då den har lägre restsömta och mindre kropp. Jag skulle inte placera den i 8. Kraftig stout/porter då jäsningsprofilen är så pass markant.
En mycket trevlig öl som är alkoholstark utan att vara tung. Viss kladdighet som kan föra tankarna mot imperial stour försvinner snabbt när kolsyran fyller munnen. Jag hade gärna sett lite tydligare humleprofil åt det jordiga hållet och eventuellt 10-15 IBU mer för att ge syrligheten lite mer komplexitet.
Mycket god öl!

160420_niclas_beligsk-stout_0004Foto: Lindh

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.