Brekeriet Brillant & Funkstarter

140901_henriks_pelicle_0003Närbild på en pelicle jag har. Oklart vilka bakterier det rör sig om…

140830_brekeriet_funkstarter_0005Jag skriver allt färre provsmakningar av kommersiella öl på bloggen, mest för att jag tycker fokus ska ligga på hembryggning och för att det finns så många andra bra ölrecensionssidor för den som vill läsa om nya öl. Det jag däremot tycker är intressant är att se hur vissa speciella kommersiella öl förhåller sig och inspirerar mitt egen ölskapande och ölbryggande. Så i samband med att Brekeriets öl blir svårare för mig att få tag på passade jag på att beställa två flaskor via Systembolaget och recensionen nedan är lika mycket för min egen del som för eran. Jag kommer labba en del med brettanomyces, pediococcus och lactobakterier framöver och utrustning samt bakterier har redan börjat samlas till bryggeriet. Ett nytt kapitel i min bryggning börjar här.

Funkstarter
140830_brekeriet_funkstarter_0002Disig gyllengul med lågt skum och kraftig kolsyra.
Doften är syrlig och frisk mix av grape, papaya, klementin, stall, urin och läderkoppel. Mums!
Smaken är tydligt brettad men inte så syrlig som man kunde tro av doften. Lätt saisonig. Ganska hög beska och restsötma för att vara en vildöl.

Omdöme
En lantlig öl med riktigt fint brettbett. Inte överdrivet syrlig men fullproppad med magiska bakterier. Något bättre än nedanstående öl men båda var väldigt goda. Bröderna Ek vet hur man gör spännande öl! I grunden är det en Saison och den är sedan utjäst med Brettanomyces. Sägs vara en blandning av olika brettstammar.

140830_brekeriet_funkstarter_0003

140830_brekeriet_funkstarter_0004

Brillant140830_brekeriet_brillantEn kraftigt disig gyllengul öl med stora bubblor i det vita skummet.
Doften är intensivt pepprig med udda plastiga inslag. Lite koriander känns ihop med en cidervinös hästfiltsjolmighet. Lite statoilstoalett samsas med vanilj och blöt kartong.
Smaken är söt med stor kropp, kraftig pepprighet likt en saison med jordiga inslag och lite instängd möglig källare. Eftersmaken är nobelt humlebesk åt det örtiga hållet.

Omdöme
En god vildöl som är som gjord att samtala om vid middagsbordet. Jag hoppas få anledning att återkomma till denna läckerhet. Enligt Brekeriet är denna huvudsakligen jäst med Brettanomyces men även denna är i grunden en Saison.

Ni har väl inte missat Brekeriets grymma film?

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.