WW20

140423_ww20_0001

Jag fick några öl på sm och i tumultet hann jag inte uppfatta vad som var i en flaska jag fick av Viktor Johansson. Först tänkte jag kontakta de tre bryggarna och fråga men sen tänkte jag att det är väl roligare om jag inte vet. Det blev dock väldigt snabbt uppenbart vad innehållet faktiskt var när jag smakade den.

Utseende
Knappt något skum alls bildas på denna brunröda, kompakta öl när jag slår den i glaset. Skumrester på glaset är inget att tala om heller för den delen men den lilla skumkant som bildas är gulbrun.

Doft
Det är här jag tar den direkt. En så här stark öl och även frysdestillerade öl har en äpple/päronkola-doft som påminner om cognac som inte går att missa. Jag körde ju själv ett 10%-igt öl så många varv i frysen att det inte stelnade på -18 länge (runt 30-35% abv?) och doften är väldigt lik. Lite knäck och pelargon som slutnot.

Smak
Det är en len vätska som möter läpparna. En syrlig päroncognac med humlebeska leker i munnen ihop med den fina kolsyran. Det är inte helt lätt att kolsyrejäsa en sån här sak så all eloge till bryggarna. Viss citrus mot slutet innan sötman kommer. Eftersmaken har såklart visst mått av alkoholvärme men på ett fint sätt. Som ett starkvin så stramar det lite i kinderna men det är inte svårt att dricka ett glas. Lite romrussin i eftersmaken också.

140423_ww20_0002

Omdöme
En öl jag gärna skulle ha i whiskyprovarglas till de fetaste rätterna på julbordet. Den stadiga beskan ihop med alkoholen skulle skära igenom salt och fett på ett uppfriskande sätt. Denna öl är betydligt bättre än min variant/experiment och faktiskt ganska god med sin höga ABV. Men det är ingen ölstil med hinkabilitet om man säger så…

 

Eftersnack med bryggarna
Efter att ha skrivit provsmakningen ovan kontaktade jag Viktor för att höra om ölet och det var mycket riktigt en öl på 20% alkoholhalt och den är jäst upp till den styrkan! Först fick den en primärjäsning med Weihenstephan 3068 upp till 8% och sedan tog WLP099 super high gravity vid. Då blev hinken matad två ggr med 1.5kg maltsocker som kokats lite med humle, precis som jag gjorde med Kung Hoppo för att få lägre FG. Maltgivan är som en veteöl med 50% vetemalt och resten basmalt (även spraymalten).

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.