Christer Glenning och humleskörd 2013

Bloggtorka
Som ni märker har det varit tyst här ett tag. Det beror på att jag slutat dricka öl. Naevars, såklart jag inte gjort det. Slutat brygga har jag inte heller gjort såklart, hur skulle det se ut? Sedan senaste inlägget har jag och Emanuel bryggt Valentin Cervisia Vintage No.2, jag har bryggt en Simcoe-torrhumlad PaleAle som är döpt till Christer Glenning, snart jäst klart en ny omgång fläder-mousserande, skördat och torkat min humleodling, skaffat fatanläggning bestående av 4 Corneliusfat, byggt en mottrycksfyllare för att kunna hälla från fat till flaska, samt nästan tömt mitt förråd på öl. Men bloggat om det har jag däremot inte. Jag startade bloggen för min egen skull som ett sätt att hålla ordning på mina bryggningar och recept. Efter ca ett halvår insåg jag att jag mer och mer sköter bryggandet och utvecklingen av mina bryggmetoder från Beersmith samt anteckningar i iPaden. Bloggen har gradvis gått över till att visa er läsare vad jag brygger och lite tankar kring ölbryggning och sluta vara ett hjälpmedel för min egen del. Hur bloggen kommer utvecklas vet jag inte, men det finns en hel del spännande evenemang inplanerade framöver. Ni får gärna skriva bland kommentarerna vad ni gillat för inlägg tidigare och vad ni vill läsa mer framöver så kanske inspirationen kommer tillbaka snabbare.

Bryggt
Här bryggs Christer Glenning Pale Ale som är först ut i min hus-ale serie, ett gäng öl som ska hålla ca 5% med runt 40 IBU, torrhumling är optional. Receptet är egenutvecklat och just i skrivande stund sjunker tempen i jäshinken mot nollan för kallkrasch innan den flyttas till fat om 4-5 dagar (eller när min VictorII på fat tagit slut, det som inträffar först). Min effektivitet landade på 84.6 procent så jag har faktiskt hällt i 4 liter kokt och avsvalnat vatten i den. Jag tycker om att köra både hink-i-hink och BIAB men inser att jag borde fokusera på EN metod och få den bra istället. BIAB är roligare, går mycket snabbare, ger riktigt bra effektivitet och framförallt bra öl, men hink-i-hink känns mer som att brygga öl samt ger mycket mindre junk i botten på jäshinken.

Jag slänger in receptet på om det nu mot förmodan skulle vara någon som vill brygga sig en egen Glenning:

20l, 5.3%, 37.9IBU, 10.7EBC, 65c 60min, 60min kok, 1.048->1.008.

3.80 kg Pale Malt (Weyermann) (6.5 EBC) Grain 1 88.4 %
0.20 kg Munich I (Weyermann) (14.0 EBC) Grain 3 4.7 %
0.20 kg Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 2 4.7 %
0.10 kg Amber Malt (43.3 EBC) Grain 4 2.3 %

17.00 g Chinook [13.00 %] – Boil 60.0 min Hop 5 28.4 IBUs
30.00 g Goldings, East Kent [5.00 %] – Boil 15.0 Hop 6 9.6 IBUs
25.00 g Simcoe [14.20 %] – Boil 0.0 min Hop 10 0.0 IBUs
25.00 g Centennial [10.00 %] – Boil 0.0 min Hop 9 0.0 IBUs
25.00 g Amarillo Gold [8.50 %] – Boil 0.0 min Hop 7 0.0 IBUs
25.00 g Cascade [5.50 %] – Boil 0.0 min Hop 8 0.0 IBUs

1.0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast 11 –

50.00 g Simcoe [14.20 %] – Dry Hop 7.0Days Hop 12 0.0 IBUs_GL_6634

 

_GL_6643_GL_6644_GL_6646_GL_6649

Så här blev årets skörd av humle. Plantorna är även identifierade, den vänstra är Tettnang och den högre en Hallertauer. Det blev 66+32 gram när allt var torkat och klart. Det ska bli en stillsam Engelsk Pale av hela klabbet tänkte jag. En IPA hade jag föredragit men mina nya batchsize:er är på 19liter eller 2×19 liter på grund av Corneliusfaten och då räcker inte årets skörd till en IPA helt enkelt. 10 liter hade funkat men 19 är bara att glömma. Själva skördningen tog ca en timma eftersom jag stod på stege. Första året ska man inte klippa ner humlen vilket skulle snabbat upp skörden avsevärt. Torkningen gjorde jag i ett av husets minsta rum med humlen utplacerad på tyget som blev över när jag gjorde min första BIAB-påse, dvs ÖoBs myggnätt. Nätet lades på Ikeas torkställning med en kupéfläkt på 1100w från en bil under. Det blev kruttorrt på en halvdag. Eftersom jag anser att detta odlingsexperiment blev lyckat, trots en för humleodlare fördelaktig sommar, så kommer jag utöka odlingen nästa år. Vi får se om det blir med sticklingar från mina två plantor eller om jag köper plantor från nätet. Vore kul med några fler sorter även om torkningen blir knöligare.

humle1 humle2

Jag har som jag skrivit tidigare länge funderat på att gå över till fat istället för att flaska och nu har det äntligen blivit av. Om intresse finns kan jag skriva ett separat inlägg om det? Skriv i kommentarsfältet i så fall. Skål!

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

8 Comments

 1. Strundt 2013-09-24

  Tjena! Jag är en läsare som hittils levt i det fördolda 😉 Skriv gärna mer om din fathantering och funderingar kring det. Jag funderar själv på att trappa ned på den tidsödande flaskningen och det vore kul med lite ny input.
  Tack på förhand och jag måste för övrigt påpeka att detta är riktigt välskrivet och bilderna är riktigt vassa! Keep up the good work.
  /Staffan (fagerslager.squarespace.com)

 2. Berrysbekymmer 2013-09-24

  Att du skriver med receptet är klart givande! Jag får en mycket större bild vad som har bryggts och hur du har tänkt.

 3. Lindh 2013-09-25

  Grymt! Drar igång med recept igen då.

  Detta är de inlägg som kommer inom kort:
  Jag håller på och brygger min Harvest-Ale med egenskördad humle just som jag skriver detta.
  Det blir en genomgång av tre olika mäsk/lakmetoder, fördelar/nackdelar och mina tankar kring dessa.
  Min övergång från flaska till fat.

 4. Ulrik 2013-09-26

  Alen verkar fin! Blir ev. att jag testar kompis-odlad humle nu i höst!

 5. Lindh 2013-09-26

  Kul! Berätta gärna hur det går med det Ulrik! Och det går alltid bra att skicka en flaska för utvärdering =)

 6. Johan 2013-09-27

  Tja
  Är en ny bloggläsare som har läst igenom bloggen från start till slut 😉 trevlig blogg! Kul med inlägg om bryggning, utrustning, tillvägagångssätt och allt sånt. Kul att du har så mycket bilder med. Tack vare bland annat dig så ska jag nu testa biab, ska till Ikea i helgen och köpa lite tyg och så.

  Tack för en bra blogg!
  /Johan

 7. Ulrik 2013-09-28

  Absolut, går säkert att ordna! Tror du det är viktigt att humlen torkar helt och hållet om man fryser den direkt?

  Blir nog bryggning om någon vecka, har en del annat planerat på bryggfronten!

  Tack för bra inspiration, läser allt men är snål med kommentarer…

 8. […] mina nya humlerizomer men jag kör nu istället så kanske våren kommer snabbare. Jag har ju en Hallertauer- och en Tettnang-planta sedan 2013 och tänkte jag skulle utöka med två sorter till i år. Jag skulle gärna odla Simcoe, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.