Kontrollerad jästemperatur

Hembryggare upplever ett par stycken aha-upplevelser under sin utveckling med resultatet att ölet blir betydligt bättre. Att gå från extrakt eller delmäskning till helmäskning kan vara ett sådant steg. En sak som ofta nämns först i denna kategori är dock kontrollerad jästemperatur, något som ska ta dina öl från good-to-great. Hur styr man temperaturen på jäsningen då? Det räcker inte med att ställa jäshinken i ett rum med rätt temp eftersom själva jäsningen producerar värme. Det går att sänka temperaturen med en blöt t-shirt eller vattenvad med is i, metoder som är oprecisa och förlitar sig en del på tur men såklart KAN ge önskat resultat. Den andra metoden är att styra temperaturen elektroniskt med en termostat. Beroende på om omgivningstemperaturen i rummet är betydligt högre eller lägre än önskad jästemp får man kyla (i t.ex. kylskåp) eller värma (med 40wattslampa eller hårfön i någon sorts isolerad låda). Det vanligaste är att man behöver kyla sin jäsning, framförallt med lager.

För att styra min jästemp och kunna kallkrascha (sänka ner temperaturen till -1 i några dagar för att få klarare öl och minimalt med jäst) har jag köpt ett begagnat kylskåp på Blocket och en termostat UT200. Det finns även en billigare variant som kan styra både en värme o kylkälla som heter STC1000 men den kräver en del lödning och sladdtrassel, inget jag vågade mig på som okunnig elektriker. Det är ändå starkström man pysslar med.

Här är den enklare men säkrare UT200an som finns att köpa här: Humlegårdens Ekolager – universaltermostat -40°C till 99°C (230V/16A):

130504_biab_010

UT200an kopplas in i vägguttaget och så sätter man kylskåpets kontakt i den. Sedan rattar man in önskad temperatur. Ungefär som en julgranstimer fast istället för tid så går den på temperatur. Tempen mäts sedan med en sensor på sladd men var ska man placera sin temperatursond? Jag har läst en hel del på forum om var man ska sätta sensorn och det finns en rad varianter:

1. Löst i kylskåpet – mäter då ”rumstemp” och inte grönölets temperatur.

2. I ett glas med vatten löst i kylen – tar då inte hänsyn till att jästaktiviteten ger varmare öl än vattnet.

3. I ett glas med sand – tar heller inte hänsyn till jäsaktivitet men ska ge en stabil temperatur med mindre antal svängningar.

4. I vörten – mäter jästemp men ger eventuellt snabba tempsvängningar vid kraftig jäsning eftersom ölet cirkulerar plus en såklart en viss infektionsrisk. Sensorn är inte gjord för att vara nedsänkt i vätska en längre tid. Kommer ändå ge bra resultat.

5. Utanpå jäskärlet med isolering – detta ger en genomsnittstemperatur på jäshinken men utan infektionsrisk. Detta är metoden jag kör med och är nöjd.

Ju mer man läser om jässtyrning desto mer inser man att det är ett ganska komplext ämne med många variabler men framförallt åsikter.

De som kör med STC-1000 för att styra kan ställa in så den inte sätter på och stänger av för ofta vilket skadar kompressorn på kylen. Vi som kör UT-200 kan antingen köra med något större jäs-spann t.ex. 18-19 så kylen inte drar igång lika ofta men det är inte optimalt för jästen. Jag kör med metoden att mellan UT-200an och kylen har jag en timer som kör varannan kvart. På det sättet har jag stabil temp även under högjäsning de första dagarna (det är väl då man är mest intresserad av effekten?) och jäser just nu en black IPA på 19.0c.

När det gäller isolering har jag hört att bubbelplast ska fungera bra. Jag tog en bit av överblivet ClaesOhlsonliggunderlag, skar ut lite plats för sensorn så rektangeln ligger dikt ann mot tunnan o och tejpade lite. Den tejp som fungerar i kylskåp som blir fuktiga är skavsårstejp. Jag har bytt tejplösningen på bilden nedan mot en rem som man spänner fast saker på cykelpakethållare med.

130522_004

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

40 Comments

 1. Emil 2013-07-04

  Intressant att läsa, jag har planer på att skaffa en jäskyl under hösten! Har dock inte planerat närmare på vilken termostat som jag ska använda, så det är bra när man kan läsa om andra som gjort det.

  Blogg: http://www.nauska.se/bryggeri

 2. Lindh 2013-07-05

  STC-1000 verkar väldigt bra men att skruva ihop det här kopplingschemat kändes inte jätteroligt: http://s893.photobucket.com/user/Runwell-Steve/media/stc1000.png.html
  Det finns bra guider på nätet hur man ska göra och den kostar under 100kr inkl frakt från ebay, jag köpte nämligen hem en som jag sålde vidare eftersom jag fick tag på en beggad ut200 (samt 3200w doppvärmaren =)

 3. Patrik 2013-10-26

  Stc-1000 är hur enkel som helst att koppla. Man behöver inte löda me. Använder små kopplingar som elektriker använder. Kostar några kr på clas Olsson. Det finns detaljerade scheman och youtube-filmer som visar hur man kopplat. Jag satt min i en plastlåda och kopplade ihop allt på 20 min kanske. Fungerar så klockrent.

 4. Danne 2014-03-28

  Hej! Trevlig blogg du har!
  Jag är inne på att bygga en liknande konstruktion för mer kontrollerad jäsning. Det jag dock vill fråga dig om är ville inverkan timern har i det hela?
  Du skriver att den går i 15 min intervaller vilket jag tolkar som att den släpper igenom ström 15 min och sedan inte i 15 min och så håller det på.
  På vilket sätt ska det inverka positivt på att få ett jämnare ”flöde” av kyla i kylskåpet?
  Det är uppenbart något som min hjärna inte tar emot som logiskt! 🙂
  Mvh Danne

 5. Lindh 2014-03-28

  Timern används mest för att spara kylskåpets kompressor som slits mycket av att strömmen går av och på för ofta, den börjar låta som en gammal gnisslig traktor med tiden. Jag har dock slutat med timer och ställer lite större spann (0.2c) och ser till att sensorn är välisolerad. Då går inte kylen så ofta.

 6. Danne 2014-03-28

  Ok! Tack för snabbt svar! Kanske funkar lika bra med det marginellt bredare spannet om det sparar lite på kylen! 🙂
  När gör du kallkraschen? Direkt efter jäsning innan tappning? Ger det gott resultat?
  Vill gärna tappa min lager i ljusa glasflaskor och vill komma ifrån allt vad jästpartiklar och grummel heter!:)

 7. Lindh 2014-03-28

  Kallkraschen gör underverk för klarheten och även smaken för öl där inte jästen ska spela förstafiol. Jag jäser klart, torrhumlar om jag ska det och sedan kallkrasch ner till -1c, i med gelatin och vänta minst 48h och gärna en vecka om jag har tid. Jag skulle aldrig flaska öl i klara flaskor eftersom öl inte tycker om ljus. Vill du göra det ändå så skaffa kartonger från systembolaget så du kan ställa dem ljusfritt. En välhumlad öl sägs kunna bli skunkig av några minuters solljus, inget jag upplevt själv dock.

 8. Danne 2014-03-28

  Super! Jag bryggde en apa här om veckan, min första helmalt, och den blev verkligen klar och fin och framförallt väldigt god. Är supernöjd med allt men skulle vilja få bort den lilla bottensatsen som blir i flaskorna. I dessa ser det ut som socker ligger på bottnen. Dock har kolsyra bildats bra, nästan perfekt vid avsmakningen.
  Använder bryggsocker som jag löst i vatten, och tillsätter lagen efter att ha tappat över ölen i ett nytt tappkärl.
  Inte hela världen men om bottensatsen i flaskorna försvann skulle ölen förefalla hämtad ur vilken systemet-hylla som helst vilket förstås vore roligt! 🙂
  Men det kanske helt enkelt inte går att undvika?

  Nästa bryggning blev en mexikansk lager som jag nu kämpar med att hålla nere tempen på under jäsningen, och kanske framförallt när jag brygger lager vill jag undvika bottensats i flaskorna.

 9. skriet 2014-05-07

  Hej! Vart köper man denna STC1000?
  Kopplingsschemat ser ju busenkelt ut.
  Jag har ettkylskåp där kompressorn sitter i botten, så mitt runda jäskar får ej plats. Är det någon som vet om det finns nåt rektangelformat jäskar eller vad som skulle lämpa sig?
  Bra forum förövrigt!

 10. Lindh 2014-05-07

  Den finns billigt på ebay, jag köpte en men fick möjlighet att köpa ut200an begagnat så jag sålde stcn innan jag gav mig på att koppla. Det finns en massa coola firmware att ladda in i stcn så den kan stegjäsa själv för den som är lite datakunnig. Rektangulärt jäskar har jag inte sett, tror det blir problem med ojämn temp i hörnen. Begagnade kylskåp är 200kr bra investering. Jag jäser två hinkar åt gången till två fat. Perfekt.

 11. skriet 2014-05-08

  Tack för snabbt svar!

 12. Martin 2014-05-31

  Kan du kallkrascha med ut200 och en vanlig kyl. Får du ner dina grader till 0?. Går i tankar att köpa en för stabil jäsning..
  /Martin

 13. Lindh 2014-05-31

  Vissa kylar är bättre än andra. Min gick ner till ca 2c innan jag modifierade den som du kan läsa om här: http://lindh.olkartoteket.se/2013/12/klara-ol/

 14. Martin 2014-06-23

  Tänkte på d här med jäskyl. Just nu ska jag kallkrascha och där finns inga frågetecken. Men jag har för mig du använder en kupevärmare i din kyl med. Har själv oisolerad friggebod som kylen står i. Går det med en st ut200 att sköta en kyl för kyla, värmaren för nätterna att bibehålla 20isch grader?? Mvh Martin.
  Mkt uppskattat att du uppdaterar sidan så ofta Lindh. Mighty thumps up.

 15. Lindh 2014-06-23

  UT200 och STC1000 är två olika termostater. UT200 kan endast styra en maskin i taget, antingen en kyl eller en värmare, medan STC1000 kan köra bägge samtidigt för att parera. UT200 som kostar runt 600kr är färdigbyggd och ser ut som en timer, STC1000 som går att hitta runt 100kr kräver att man kopplar ihop en massa sladdar och bygger en låda till den. Jag har min kyl i ett isolerat garage där det på sommaren ofta är varmare än önskat vintertid kallare än önskat. Jag kör alltså med kylen inkopplad i UT200 på sommaren och kupévärmaren vintertid. Se bara till att du inte bränner ner något när du kör med kupévärmare. Min har ett vred där jag kan dra ner tempen så det blir aldrig över 30c i kylen.

 16. Martin 2014-06-23

  Ja skillnaden mellan ut och st var jag med på. Har en UT liggandes. Okej, blir lite svårare för mig då kanske. Med tanke på att på natten blir det kallt i förrådet och varmt på dagen. Undra om det skulle gå att ställa kylen för alejäsning just tack vare kylan på natten. Jag får väl helt enkelt testa med ett glasvatten lr liknande mindre värdefull vätska.. Och se hur mkt kylskåpets isolering klarar.. Mkt att tänka på. Nejdå jag ska vara på det säkra om det blir någon värme källa att koppla in. Tack för feedback.

 17. Lindh 2014-06-24

  Ett kylskåp isolerar ganska bra, så har du bara jäsningen igång bra efter 24h så kommer den hålla temperaturen av sig självt bra. Ett glas vatten kommer nog inte klara testet men med en fullstor pitch frisk jäst och över 20l i hink genererar upp till 4c över omgivande temp. Det viktigaste är att hålla jäsningen i schack de första 3-4 dygnen, sen brukar jag låta jäsningen få stiga från 18c till kanske 20-21c så den attenuerar ordentligt. Felsmaker kommer huvudsakligen från primärjäsningen första 3-4 dygnen så om man vill kan man bära in jäshinken inomhus om isoleringen sviker.
  Tänk dock på att om omgivande temp sjunker under 5-6c så mår kylskåpet dåligt av det.

 18. BossE 2014-10-06

  Ska precis till att modifiera ett kylskåp med sådan botten, och kommer att göra en liten förhöjning av trä i botten för att få ett jämt golv. Tror att det blir ett bra utrymme för tillsatsvärme under den hyllan.

 19. Jocke 2015-02-06

  Hej Lindh. Tack för en riktigt nice sight 😛

  Jag har precis nyligen köpt in ut 200 och lånat en gammal skruttkyl av svärföräldrarna. Bryggde upp ett igår och kylde till 20ish grader och pitchade us 05an.
  Men hur lång tid tar det innan jäsningen sätter igång med det här systemet. Innan har jag bara kört i rumstemp ca 25 och då går det rätt fort 😛
  Kikade till det nyss och det ser ut som den jäst ut helt med allt på botten av kärlet. (ingen rörlighet) Hade ju vart kul om det varit så när man brygger öl, men verkligheten är ju en annan.
  Min vört står nu mellan 19,9 och 20,9 och pendlar lite.

 20. Jocke 2015-02-06

  Ok. Så ett dygn av väntan innan det satte igång så svaret på min fråga har jag redan.. Bubblar fint nu 🙂 Sänkte även spannet lite på ut200 till 0,2 som du skrev i tidigare inlägg. Tyckte att graderna hoppade lite väl mycket upp och ner.

  Tack igen för en prima sida!

 21. Lindh 2015-02-09

  25c för us05 ger inte god öl enligt mina erfarenheter. Testa att hålla den runt 18-19c på hinken dvs 17c om du mäter i luften i kylen. Din jäsning bör kommit igång efter 12-24h, annars har du gammal jäst eller för liten mängd jäst. En rehydrerad påse US05 på 20l vört runt 1.050 funkar finfint, mer behövs bara om du inte rehydrerar eller kör starkare vört.

 22. Lindh 2015-02-09

  Tack själv för kommentarer! Jag hoppas kunna öka bloggandet framåt sommaren då jag jobbar väldigt intensivt nu och inte hinner brygga knappt…

 23. Lars 2016-07-03

  Hej Jag undrar bara hur du modifierade kylskåpet. Jag klickade på länken ”Kylskåpet är modifierat så det går ner till minusgrader vilket går att läsa om här.”
  men är rädd för att jag inte riktigt fick svar på frågan.
  Fantastisk sida du har mycket arbete nedlagt. / Lars

 24. Lindh 2016-07-03

  Det fanns en pytteliten skruv på termostaten som justerar spannet som den vanliga stora termostaten på framsidan jobbar inom. Om alla kylar har detta vet jag inte men jag slapp göra mer än att slruva några varv så går kylen nu ner till ca -4c.
  Se bilder på det här:https://www.lindhcraftbeer.com/2013/12/klara-ol/
  Jag har alltså lyft bort övre frontplsten på kylen, där finns lite kablar och annat. Där fann jag även termostaten.

 25. Lars 2016-07-03

  Tack för det. Nu blir det till att riva i kylskåpet/ Lars

 26. Pontus 2017-01-05

  Hej å tack för en mycket trevlig och lärorik blogg!
  Jag är ganska ny med hembryggning, började i sommras och har gjort ca 20st batcher. mest ipor men även en lager här nu senast.
  Jag har en jäskyl med en STC-1000 som fungerar perfekt.
  Nu till frågan om kontrollerad jästemp, höjer du tempen efter 3-4 dagar? jag var nämligen på ett stutiebesök på Westcoast bryggeri i Göteborg för ett tag sedan och dom gav rådet att köra med 17 grader i 3-4 dygn sen höja till 20 grader tills det har jäst klart.
  Vad anser du om det…MVH Pontus….

 27. Lindh 2017-01-05

  Det beror på jäststamm med generellt är det en bra idé att höja lite mot slutet så blir utjäsningen bättre och renare med mindre bismaker och eventuell restsötma.

 28. Pontus 2017-01-05

  Ok, det kommer att bli spännande att se. Nu höjde jag tempen idag efter 4 dygn, Det jag just nu jäser är en singel hop EKG från Brygg ditt eget öl! Har gjort alla deras singel hops nu, skall bli spännande att jämföra dom olika humle sorterna.

 29. Joakim Vahlberg 2017-08-15

  Hej!

  Så om jag förstått detta rätt så kan jag köpa denna termostat och ett kylskåp, ställa det i rummet där det är idag 23 grader och koppla in kylen i termostaten och sätta den på 18 grader för att få rätt temperatur?

 30. Lindh 2017-08-15

  Exakt så ja.

 31. Joakim Vahlberg 2017-08-15

  Ok härligt att höra. läst en del om att dra in en glödlampa men då kör jag likt det du gjort. Tack för snabbt svar, bra info och snygga bilder!

 32. Joakim Vahlberg 2017-08-17

  Hej igen, Om jag nu köper ett kylskåp som kan kyla mellan 0-16 grader. Begränsar termostaten då effekten i kylskåpet och ger sedan 18 grader om jag nu väljer att ställa termostaten på ett gradtal som är högre än vad kylen kan hantera?

 33. Lindh 2017-08-17

  Nae, den bryter strömmen till kyl när den nått önskad temp. Av eller på enbart så ställ din kyl på max kyleffekt så termostaten kan ta över

 34. Joakim Vahlberg 2017-08-17

  Tack för snabbt svar!

 35. Niklas 2017-11-08

  Hej. Jag har ett kylskåp som står kallt om vintern och tänkte använda den som ”värmeskåp” tillsammans med stc1000 kopplad till någon form av värmekälla i kylskåpet. Tror du att det fungerar med en kupéfläkt till bil eller blir det för stor värmeeffekt? Har du något tips på värmekälla som är lämplig. Det kan nog bli runt -15 grader i det rum som kylen står i.

 36. Lindh 2017-11-09

  Jag har kört med kupéfläkt i många år, öven när kylen stod i 2c i uthuset (frostvakt in rummet). Min fläkt går dock att ställa ner styrkan på så den skickar max ut 30c luft och brandrisken minskar enormt. Hårfön på lågeffekt kan fungera. Värmematta för terarier. Tubvärmare klr en del med. Små frostvakter kan fungera om det inte blir för varmt på närmaste plast.

 37. Robert Holmberg 2020-02-25

  Hej,
  Jag har skummat igenom texten ovan, men hittar inget om vilket spann jästemperaturen bör hållas inom
  för att ge bäst resultat, dvs. varför duger inte kylens egen termostat?

 38. Lindh 2020-02-25

  Inom 1c som mest iallafall, jag siktar på 0,3c avvikelse som mest. Kylens termostat reglerar luften i kylen och inte ölets temp. Och så kan det diffa 2-3 grader i luften i en kyl under ett dygn, det är inget konstigt.

 39. Robert Holmberg 2020-02-27

  Tack för svar, i går körde jag igång min första kylskåps jäsning, (la in 3 termometrar..för att förstå och lära) då blev det du skrev ovan uppenbart, när jag ställde in min 18 gradiga öl batch, jobbade kompressorn på för att få ner tempen till 10 grader och luften i kylen var nere på 5 gr medans jäskarets sida var 15gr (tejpade som du visat, fast sensorerna bakom en bit skumplast. (jästen tillsatte jag när batchen var nere i ca 16gr)
  Angående att fästa in tempsensorn (läste dina funderingar kring hur) det finns en metod till som man använder i ångpannor, ett sk. dykrör, man köper en bit kromad 10mm koppar rör på Jula, löder igen ena ändan, gör ett tight hål mitt i jäskarets lock, skjuter ner röret till önskad djup, sen kan man skjuta ner givaren. Då bör man få den absolut bästa temp registreringen mitt i jäskaret. (har ännu inte provat)
  Ett tips till; Clasohlson har en Wireless väderstation Cotech art no 18-3676 som kan ha 10 st trådlösa termometrar (som går igenom ett kylskåp!), tempen registreras kontinuerligt och grafen kan avläsas i en dator. man ser tydligt variationerna dvs. hur väl termostaten/kompressorn lyckas hålla temp intervallet.

  En fråga till ang. jästemperaturen, de olika jästerna har ju rek tempintervall typ 9-15gr, frågan är vilken egenskap blir bättre i ölet om man går ner i temp? är det alltid bra att köra så lågt jästen tillåter? (Var går tempgränsen när det blir en Ale?)

 40. Lindh 2020-02-27

  Jag har jämfört dykrör med att ha en isolerad tempgivare utanpå kärlet och skillnaden är väldigt liten. För lager är skillnaden ännu mindre mellan luften och vörten (när vörten väl är 10c) så ofta spänner jag inte ens tempgivaren fat mot sidan utan klämmer den mellan kylskåpsvägg och jästank.
  Jag har haft några olika jäsningaövervakare genom åren och trimmat in min kyl så det är minimalt med tempsvängningar. Med speidels mätare kunde jag tydligt se jäsningens aktivitet avta vid större svängningar än 0,2c.
  Kallare jästemp ger mindre estrar och fenoler dvs renare smaker. Även färre felsmaker. Spannet som anges är mer vad som är ”okej” att köra och en lager på 15c kommer inte bli samma som vid 8c. Att prata om ale och lager enbart baserat på jästemp blir lite tokigt, det är två genetiskt olika sorters jästsorter. Tänk mer lager 10c och ale 20c om det ska vara rent styrt av temp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.