Klara öl, eller hur man får sin kyl svalare

Vissa ölstilar passar om de är disiga eller t.om. grumliga som t.ex. veteöl men de flesta andra vill jag ha blanka. Kommersiella bryggerier använder sig av fina filter men problemet är att en del smak sägs försvinna i processen, hur mycket som förloras i filtrering kontra pastörisering låter jag vara osagt. I hembryggarsammanhang finns det en en rad metoder för att få blankare öl; en snabb kylning av den kokande vörten, protafloc eller irish moss som tillsätts i koket, en högflockulerande jäst som snabb klumpar ihop sig och lägger sig på botten, gelatin (avkok på ben) eller issinglass (utvinns av simblåsor från fisk) som man häller i precis före kolsyrning, lång väntetid eller slutligen kallkrasch. Angående lång väntetid så brukar de flesta öl bli hyffsat klara efter några månader men humledrivna öl som jag uppskattar lämpar sig inte för detta och nu så ska detta inlägg handla om kallkrasch.

Jag skaffade mig ett begagnad kylskåp i somras för att kunna jäsa även under månaderna utan R och för att kunna kontrollera jäsningen med en extern termostat. Lite problem uppstod då kylskåpet befinner sig i ett utomhusförråd som ibland håller en temperatur under den tänkta jästempen. Är det 15c i förrådet så kommer inte kylen göra så stor nytta. Ett alternativ är att öka värmen i förrådet med den frostvakt som är satt där men det känns lite slöseri att värma ett rum för temperaturen ska vara högre än inne kylskåpet så kylskåpet kan sänka temperaturen till önskat värde igen. Lösningen har blivit att sätta in en kupévärmare i botten på kylskåpet, sätta fast aluminiumfolie på de sidor den blåser värme som säkerhetsåtgärd. Det fiffiga med kupévärmaren visade sig vara att den är justerbar så jag inte behöver bränna på så varmt för det som händer då är att omgivningstemperaturen runt hinken blir väldigt varm ända tills ölet blivit varmt (jag styr tempen beroende på vätskans temp och inte luften utanför hinken). Genom att blåsa ljummen luft i skåpet så blir svängningarna i ölet ganska små, 0.1-0.2c över min satta jästemp. Glockenspeil! Så nu används kylen som jäskammare året om. Men nu blev det här ett långt sidospår, det var ju kallkrasch jag skulle skriva om. Eftersom jag köpte ett begagnad kylskåp så förstod jag att det inte skulle  vara av senaste modell och eventuellt inte klara minusgrader. Mycket riktigt får jag bara ner ölet till ca 4c innan termostaten i kylskåpet slår ifrån. En bra kallkrasch ska gärna ner till 0c eller t.om. -1 eftersom öl inte fryser förens -2 vad jag har läst (inte testat). Några dagar i denna temperatur, gärna ihop med gelatin, ska ge väldigt klara öl. Min temperaturbegränsning visade sig inte vara beroende av åldern på kylskåpet utan hur termostaten är inställd. Jag har från 1-6 att välja på kylen och har satt den på 6an eftersom min externa termostat sköter temperaturen. För att få kylen att kyla mer än den vill kan man koppla förbi termostaten, helt enkelt ta ut kablarna och koppla ihop med en sockerbit. Ett problem då är att kylskåpet inte tar hand om kondens längre samt att det inte känns så kul för en el-novis som mig själv att klippa av lite kablar och hoppas på det bästa. MEN, då hittade jag en annan lösning på nätet som jag inte sett på svenska ölforum. Har man tur så finns det en lite skruv någonstans på termostaten och den skruven justerar i vilket område termostaten ska jobba, en kalibreringsskruv helt enkelt. Ibland sitter den bakom vredet som man justerar temperaturen med (den som går 1-6 för min del), fast i mitt fall satt den på sidan av termostaten. Några varv medurs på den skruven och tadaaa, nu jobbar kompressorn för fulla muggar. Jag beklagar de dåliga bilderna men jag har ingen bra macro så det fick bli iPhonebilder istället:

IMG_0158Här ser ni sladdarna som går att koppla ihop om man känner sig duktig på sådant och gärna vill torka ur sitt kylskåp efter varje fat/jäsning, iof något man bör göra ändå om man spiller öl ur picnickranar som jag gör… Längst ner till höger är min ratt som styr temperaturen (1-6). Ratten sitter på ett rör som går in under min tumme. Där tar nästa bild vid:

IMG_0160Här har jag öppnat luckan där ”lampknappen” och termostatknappen sitter. Här ser ni potentiometern (ratten på elspråk) och bakom är termostaten. Till höger om termostaten går ståltråden ner till kylskåpet och mäter temperaturen där inne.

 

IMG_0159

Det här är fotat 90grader till höger och ni ser sidan av termostaten. Där befinner sig skruven som fick några medurs varv dragna på sig. Sen tog det fem minuter att få ihop den smäckiga plasten och få allt på plats så lampan i kylen släcks och tänds som den ska men nu är allt på plats och kyler Fords Wild Years till -0.5c.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

17 Comments

 1. Robert 2013-12-16

  När ska man köra kallkraschen? Direkt efter kokningen eller innan man ska tappa upp den.

 2. Lindh 2013-12-16

  När man har jäst klart och ser att Final Gravity (FG) uppnåtts, dvs att hydrometern inte ändrar värde på några dagar och det inte bubblar i jäsröret mer än några få ggr per minut så är det läge att kallkrascha. Men hellre några dagar för sent än för tidigt. Merparten av jästen faller då till botten men det bör finnas tillräckligt med jäst i suspension för att kunna kolsyra med flaskjäsningsmetoden. Det beror på hur kallt och hur länge man kallkraschar. Eftersom jag kör med fat numera så kallkraschar jag skiten ut ölet eftersom jästen gjort sitt för min del samt att jag vill att all torrhumle ska sedimentera…

 3. Robert 2013-12-19

  Är det även läge att köra igenom saftsilen efter tappning och efter kallkraschen?

 4. lokke 2013-12-19

  Grymt!
  Då är det bara att bända upp Siemenskylen.

  Tack för idén!

 5. Lindh 2013-12-19

  Var försiktig och dra ut sladden innan bara! Lycka till!

 6. Lindh 2013-12-19

  Nej, det kommer oxidera/förstöra ölet och så fina partiklar som du vill ska fastna kommer åka rätt igenom en saftsil.
  En del sätter en humlekokstrumpa på häverten som tar upp vätska (inloppet) men det är för att slippa stora humlepartiklar. Själva har jag monterat kranar på alla mina jäshinkar och tappar ur den vägen för att slippa den långsamma och infektionsbenägna häverten så det är inget alternativ för mig. Med en kallkrasch så sitter all humlepellets ändå på botten av jästkakan så det skulle inte ge mig något.

 7. Markus 2014-01-02

  En fråga som inte har med öl att göra: Jag är även intresserad av foto och tycker att du tar fin bilder i din blogg. Vad använder du för kamera och objektiv? Jag är speciellt nyfiken på de bilder där du har en tydlig oskärpa i bakgrunden.

 8. Lindh 2014-01-02

  Jag har en Canon EOS 1ds Mk3 och har kört de flesta bilder med 50mm/1.2L på just bl 1.2. Senaste 3-4 bryggningarna har jag kört med 35/1.4L på bl1.4-1.8 för att variera mig lite.

  Just detta inlägg är taget med iPhonen eftersom det är svårt att komma åt ovanpå/inuti ett kylskåp med en hand =)

 9. Sebastian 2014-02-07

  Hej! Vet du om det är någon ide att kallkrasha om temperaturen är 3-4 c ute som det är nu, vet du effekten av tex -1-2 C, 2-6C osv..
  Mvh Sebastian!

 10. Lindh 2014-02-07

  Det beror på om det är köldgrumling eller jäst i suspension du vill ha bort. De första ale-jäster sjunker vid ca 8 c så det är helt klart värt att göra. Du kommer ha en del jäst kvar så det räcker till flaskjäsning. Vill du däremot ha bort proteiner från köldgrumling så är runt nollan bättre, gärna i samband gelatin eller issinglass.

 11. Pierre 2014-07-29

  Stort tack för tipset, funkade perfekt! Men värt att nämna är att jag fick skruva motsols tvärtemot mot dig, testade först medsols men då blev det varmare.

 12. Lindh 2014-07-31

  Det kan vara bra för andra läsare att veta så tack för tipset! Kul att det fungerade för dig utan att ändra med sladdarna vilket kan sabba med avkondenseringen.

 13. Joel 2015-01-31

  Först och främst, tack för en bra blogg med många bra tips!

  Avkondenseringen går ut på att stänga av kylan och köra t.ex. ett inbyggt värmeelement en stund för att höja tempen så att isen tinar. Känns spontant som en dålig idé om man vill hålla en jämn jästemperatur. Tror kanske avkondensering går igång senare på de flesta kylar i relation till när strömmen går igång (vilket ju då fungerar bra med t.ex. en STC-1000 eftersom de oftast är inkopplade för att bryta all ström och avkondenseringen inte hinner kicka igång).

  En intressant tanke vore att koppla kylskåpets inbyggda värmeelement på Heat-terminalen på STC-1000. Vågade själv inte göra detta eftersom jag inte ville labba fram om det kan bli för varmt, man vill ju inte elda upp huset…

 14. Jörgen 2016-03-05

  Hur exakt gör du med gelatinet. Mängd gelatin och vatten? Temperatur?

  Tack för en dundertrevlig blogg!

 15. Lindh 2016-03-05

  Gå in under avancerad bryggteknik så hittar du ett långt och detaljerat inlägg.

 16. Jonas 2017-08-16

  Hej!

  Finns det risk för att man oxidera ölen när man sänker temperaturen? Om man kör med normal jäshink som jag så borde trycket falla när man sänker tempen och därmed risk för att man tappar övertrycket i jäskärlet. Eller?

 17. Simon 2021-11-28

  Jag ställde in en 40w glödlampa som värmeelement i kylskåpet. Funkar bra ihop med stc-1000.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.