Flaskning av Pilsner I

130111 – Från jäshink som stått i boden i över en månad till flaska för kolsyrejäsning. Jag har kommit fram till att auto-siphonen är bästa verktyg för flaskning och då utan ”Flaskfyllare vit”. Flaskfyllaren är för långsam för min smak helt enkelt. Nu har jag en hävertklämma från en gammal hävert (den klassiska röda man måste suga på). Men först är det disk av flaskor vilket jag har testat många olika metoder för. I början satte jag ner hela backar med tomglas i VWP och sedan sköljde för att köra starsan precis före, men jag tyckte det blev för många moment plus att det var osmidigt med fyra backar då jag bara kunde sterilisera en i taget. Min nya metod, som fungerat bra hittils, är att skölja ut den uppdruckna flaskan och låta den stå i varmvatten över natten. När det är dags att flaska så sköljer jag med varmt vatten genom MaltMagnus flasksrensare (en pip man skruvar på kranen) och sedan StarSan med en flasksköljare. Kommer fortsätta med denna metod tills jag får en infekterad flaska och då får jag utvärdera vad som gått snett. Har kört över 40 backar utan någon dålig flaska så något gör jag ju rätt…130111_pils_0001 Flytt från primärjäsning till 150g sockerlösning i en ren hink för att avskilja bottensatsen.

130111_pils_0002 Svårt att se här men ölet var oerhört klart och fint och underjästen låg kompakt på botten. Så kompakt att kolsyrningen kanske blir problematisk…

 

130111_pils_0003 130111_pils_0004

Provsmakning innan 2 veckor lagring för kolsyra inomhus och 4 veckor i kylan… Det syns inte här men ölet var väldigt klart och fint och då har jag varken kört gelatin eller kallkraschat.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.