Nya Bryggeriet – Resan startar

IMG_6819Då börjar ett nytt kapitel i Lindh Craft Beers historia, nämligen inflyttningen till det nya bryggeriet! Vi har i skrivande stund fått möbler på plats i nya huset och fått till något som är funktionsdugligt i vardagen, själva inredandet och renoveringen kommer ta lång tid innan det känns färdigt. Drömmen om ett större bryggeri låg självklart i bakhuvudet på alla husvisningar vi var på även om min fru inte tyckte en dålig källare eller för liten tvättstuga var en dealbreaker. Tack och lov så hittade vi ett superbra hus där även bryggeriet fick ta plats! Första bilden oven visar hur det såg ut i nya bryggeriet på husvisningen. Redan då såg jag potential även om det var svårt att visualisera bort all bråte. Fanns det el eller vatten? Många frågetecken…

IMG_1296

IMG_1293Så här såg det ut när vi fått nycklarna i handen. Kallvatten finns vid diskhon till höger och förutom ett avlopp där så finns det även en golvbrunn strax under mina fötter där jag står och tar bild nummer två, en sorts avrinning till blöta bilar i garaget. Tanken är att bryggdelen främst ska hållas på andra sidan det svarta skynket på vänster sida, ett utrymme som är betydligt mycket större än mina behov eftersom lagring av fat kommer ske i matkällaren (fatkällaren) och kegeratorn står på övervåningen. Detta brygget är minst fem gånger större än mitt förra så jag är glad som en lärka om det inte skiner igenom i texten… För att ge hjärnan fullt spelrum fick jag ta lite hjälp av photoshop (obs tveksam kvalité pga tidsbrist) till sista planeringen:

bryggerietUtrymmet ser mindre ut än i verkligheten på detta konstiga panorama men jag uppskattar väggen från dörren till hörnet till ca 3-4 meter så förstår ni skalan ungefär. I planeringen av positionering så har jag några saker att ta hänsyn till eller fundera kring:

-Braumeisterns avstånd till fönstret får inte vara för långt. I början kommer jag ha ventilationsrör ut genom fönstret men i förlängningen kan det bli tal om att ta upp ett hål i väggen och ha en paxfläkt eller liknande.
-Elementet gör att det inte bör stänka just där eftersom rengöringen blir så tråkig.
-Taket är lågt så Braumeistern får inte stå för högt upp. Jag tänker mig att höjden på kranen ska räcka precis över min 60-liters jäshink.
-Jag vill ha en våt och en torr sida.
-Maltkrossen ska stå så långt borta från brygghörnan som möjligt.
-Strömmässigt behöver jag utöka med 1st 16A till Braumeistern och 1st 10A till lakvattenvärmning/induktionsplattan. Kylskåp, datorn, musikanläggning och småsaker som magnetomrörare etc finns redan även om elen överlag är tvivelaktig. Jag har en kontakt på gång som kanske kan hjälpa mig där men nu kliar det i bryggfingrarna!
-Avloppet är ganska långt från bryggverket som jag tänkt diska på plats, går det dra hårda plaströr längs väggen med fall så jag slipper ha en slang på golvet?
-Jag saknar varmvatten vid diskdelen men det finns två rör som sticker ut ur väggen. Det vore riktigt nice med varmvatten till diskningen och allra helst så det når till bryggverket. Hur ska jag lösa det med mina knapphändiga VVS-kunskaper? Ni ser rören komma från taket i denna bild:

IMG_1299Första steget är att få till en provisorisk lös sladd på 16A direkt från elcentralen på andra sidan dörren så jag kan börja provbrygga. Sen startar jakten på en bra diskbänk och en pall till bryggverket. Sen ska jag ha en hylla till malt och en till utrustning. Och sen ska jag… Äsch nu sätter vi igång!

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

3 Comments

 1. Äkta öl 2016-04-18

  Hallå,

  Jsg håller på och bygger bryggeri också. Jag har tittat på en genomströmningsvärmare för att få varmvatten. Jag tror det funkar kanon då jag inte kommer förbruka några stora mängder. Samt enkel installation!

  Lycka till, det ser ut som en bra lokal.
  Fredrik
  ÄKTA ÖL

 2. Lindh 2016-04-18

  Jag klarade mig hyffsat med kallvatten i förra bryggeriet eftersom jag värmde diskvatten i braumeistern och sparade vatten från kylningen men det vore nice med varmvatten i en kran rakt ovanför. En plan är att kunna diska allt smått i diskmaskinen.

 3. Martin 2016-04-18

  Gratulerar.
  Det kommer bli hur bra som helst det där. Jag ska själv ockupera ett rum till här i sommar.Ett ved förråd vägg i vägg med nuvarande bryggeri. Kommer bli dubbelt så stort, ett rum för alla kylar, Malt förvaring, jäsning, krossningen. Och nuvarande brygg rum.
  Jag får leva med vattenslang och kallt vatten. Har dock avlopp (ingen brunn men diskho). Men angående dina avlopps tankar så funkar det galant att dra avloppsrör längs väggen med fall. Ta gärna dimension större..
  Kul att se att du är på gång.
  Följer med spänning..
  /Martin, judgecc
  Alevägens Bryggeri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.