Lola Lambik

150712_lindh_craft_beer_lolaEn ljust halmgul och disig öl med låg skumkrona som snabbt faller ner till ett tunt lock som precis fyller ytan. Doften består av läder och är stallintensiv med mogna passionsfrukter med i mixen. Klassiskt syrlig och delvis komplex lambikdoft. Vissa inslag av garn. Den medelkraftigt syrliga smaken domnieras i övrigt av hö och svaga inslag passionsfrukt samt ananas. Funkigheten är påtaglig men absolut inte dominant. Viss träighet i smaken. En mycket lätt munkänsla och lätt kropp som förstärks av den spritsiga kolsyran. Låg beska och en elegant eftersmak som är något champagnelik.

Omdöme
Lola (6.0%) är nummer två ut bland mina suröl och har en bakeriemix bestående av Brettanomyces Lambicus, Brettanomyces Bruxellensis Trois (som eventuellt inte är en Brett-stamm längre sägs det) och Lactobacillus Brevis. Lättdrucken och fruktig men den kommer nog vinna lite på att ligga till sig ett halvår på flaska för att bli mer komplex då jag tycker den är något endimensionell. En helt okej pseudolambik där andra halvan ligger på sekundär med rödvinsdruvor ”Rondo” odlade på Öland. Jag får nog provsmaka denna igen parallellt med Rondo när bägge är klara. Bryggningen av denna öl kan ni läsa om här.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

One Comment

  1. […] Min gamle vapendragare Emanuel har en vinodling på Öland med sin far. Två år i rad har vi gjort rödvin på dessa druvor, första året ett mousserande rosé, 2014 blev ett klassiskt rödvin. Druvsorten som lämpar sig för odling i Sverige heter Rondo och när vi gjorde senaste omgången för ett år sedan blev det två ica-kassar druvor över som jag stoppade i frysen. Henrik, Slaka färsköl, Weinkeller, Lindqvist fick en av dom att stoppa i en suröl och jag gjorde detsamma med mina druvor. Denna bloggpost jämför och provsmakar dessa två öl sida vid sida även om det enda som är likt dom är ”torrdruvningen”. Min version bygger på surölen Lola. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.