Lindhs Pale Ale (v7), Nya bryggeriet

140801_lindh_pale_ale_7_0005Jag har sedan en längre tid önskat mig en plats där min bryggutrustning kan få stå framme utan att behöva lägga 20 minuter varje bryggning på att rigga iordning allt. Lösningen var enklare än jag trodde och en varm sömnlös natt kom jag på att boden/uthuset där jag har min jäskyl och mina fat faktiskt går att stuva om lite så en del kartonger får bo någon annanstans. Jag gjorde skissen nedan och sedan var det bara att sätta igång och flytta skräp. Boden/uthuset är en del av garaget men som har egen ingång och är isolerad och musfri vilket är skönt på hösten. Den är inte iordninggjord något i övrigt så väggarna har bara råa gipsskivor så för att skydda dom satte jag fast lite plast jag hade över med en nitpistol.

140801_lindh_pale_ale_7_0000Först, mina teckningskunskaper är väldigt undermåliga så skit i dom. Skalan på teckningen är ju helt off med verkligheten fast åt rätt håll så jag fick plats med en förvaringslåda med avlastningsyta utöver MLTn och Kastrullen. För att slippa kondensproblem i det ganska lilla rummet tänkte jag ta upp ett hål i väggen och köpa en ventilationsfläkt men först ville jag provbrygga en gång för att se om rummet var lämpligt i övrigt. Som ni märker längre ner så bytte jag plats på mäsktunnan och kastrullen för att kastrullen då hamnar nästan under ett fönster som jag kan leda ut kondens genom, iallafall på vår/sommar/höst. Jag tänkte att det vore bra att ha kastrullen i mitten så det är så mycket plast som möjlig runt omkring den men det är ju MLTn man skvätter mest med…

140801_lindh_pale_ale_7_0007Ner till höger ser ni ett säkringsskåp som har bra med kräm in i sig. Får jag tag i en billig elektriker så är min förhoppning att kunna få en 16A och en 10A inkopplat till doppvärmen respektive induktionsplattan. Till vidare får jag dra en sladd utomhus in till tvättstugan där jag nyligen installerade 16A. I övrigt är elinstallationen här ytterst tveksam. Det har stått en hydrofor där det vita köksskåpet (ja det är IKEAs köksskåp och ska vara stående egentligen) så denna lösning har inte varit möjlig så länge men när vi drog in nya vattnet i huset…

140801_lindh_pale_ale_7_0008Nu över till dagens bryggning. Jag börjar närma mig något med min Pale Ale men det är nog några bryggningar till innan den sitter. Som titeln på inlägget lyder så blev det ingen mer jästutvärdering. Jag kan inte säga att jag är helt färdig och hittat rätt men jag är tillräckligt nära för att ta en paus. Den största förändringen mot förra bryggningen är humlebyten, CTZ/Mosaic byts mot CTZ/Amarillo/Simcoe/Galaxy. Jag vill ha en lite komplexare humlesmak med Simcoe-talligheten som väger upp fruktigheten från Amarillon. Mosaicen har en tuttifruttighet jag inte kommit överens med ännu, och jag som köpte ett halvt kilo… Maltmässigt dubblade jag Cara-Pilsen för att få lite mer kropp och CaraAmber fick komma tillbaka fast endast i 2%. På bilden ovan ser ni inmäskningstemp i MLTn, dvs inte vad temperaturen var i kastrullen. Det kan skifta ganska mycket efter en vattenflytt, inte allt för sällan 5-6 grader. Beersmith rekommenderade runt 72c men jag ligger gärna i överkant och justerar med kallvatten för att hamna rätt, så även denna gång. Jag hade siktat på 65.5c men jag råkade tappa en halv grad så det fick bli 65c i en dryg timme.

140801_lindh_pale_ale_7_0013En överbliven silikonslangstump visade sig vara bra för att leda varmt vatten och vört från kastrullen. 20-25cm räckte gott och kommer bli standard framöver (se nästa bild).

140801_lindh_pale_ale_7_0018

Receptet
Bryggd 140801
På fat
OG: 1.049
FG:
ABV: 5.3%?
IBU: ~30?
39 liter i hink

6.27kg Pilsner
0.38kg Munich I
0.76kg Carapils
0.15kg CaraAmber
Mäskad @ 65.5c 1h

5g CTZ@60
40g CTZ@15
40g Amarillo@15
80g Simcoe@0
40g Galaxy@0
40g Amarillo@0
WLP090 slurry. Jäses i 18c

140801_lindh_pale_ale_7_0020Vorlauf ner i min 4l-kanna.

140801_lindh_pale_ale_7_0024Lakhastigheten dokumenteras som vanligt. Fick en stuck sparge i sista vändan men då körde jag på betydligt högre hastighet eftersom övriga vörten nästan börjat koka.

140801_lindh_pale_ale_7_0025Utmäskning. Detta är temperaturen i maltbädden och inte på lakvattnet. Jag har läst många motstridiga uppgifter om detta men jag tror såhär: värmer man hela mäsken till utmäskning så lakar man med 75-76c vatten, har man en 65-gradig mäsk så kan man satslaka med varmare vatten sålänge bädden inte överstiger 76c. Flödeslakar man kanske detta inte stämmer, där får ni experimentera själva.

140801_lindh_pale_ale_7_0028Jag gillar att kunna laka rätt ner i kastrullen och i den bästa av världar skulle jag ha en tre-kärls-setup. Ekonomi och utrymme begränsar mig just nu men vi får se i framtiden. Det här fungerar också även om det kanske krävs en låg stege (vilket jag iof har) för att vara smidigt.

140801_lindh_pale_ale_7_0030

140801_lindh_pale_ale_7_0031

140801_lindh_pale_ale_7_0032

140801_lindh_pale_ale_7_0033

140801_lindh_pale_ale_7_0036

140801_lindh_pale_ale_7_0039Som vanligt testat jag olika sätt att få bort humlen efter kok, en evig följetång… Denna bryggning satt hopstoppern i kastrullen men sist fick jag en hel del humle som passerade utan filtrering från den så jag tog en sil emellan, det gick väl hyffsat i början…

140801_lindh_pale_ale_7_0040

140801_lindh_pale_ale_7_0041

140801_lindh_pale_ale_7_0043Väldigt klar och fin vört som kommer ur kastrullen såhär 15l in i avtappningen. Tyvärr satte hopstoppern igen sig men de första 20 litrarna blev väldigt fina. Sen fick jag skrapa på hopstoppern för att få igång den igen inan jag jag upp och hällde resten genom silen.

140801_lindh_pale_ale_7_0045Här är hink nummer två som fick 19l rätt genom silen utan att gå via hopstoppern.

140801_lindh_pale_ale_7_0046Här ser ni hopstoppern efter att jag skrapat på den. Funktionen är det absolut inget fel på men ska jag få det att fungera helt ut måste jag nog köra med lägre hastighet. Jag är inte överdrivet förtjust i att ha hopstoppern i kastrullen under kylningen dock eftersom den lyfter upp kylspiralen delvis över ytan.

140801_lindh_pale_ale_7_0049Fint coldbreak fick jag till.

Provsmakning
140831_pale7_0001Denna version av min pale ale fick samma behandling när det kommer till jäst och jäsning, skillnaden var att ena hinken fick 40 torrhumle (2g/l). Den har haft en dramatisk utveckling de veckor den varit på fat vilket gjort det svårt att avgöra när det var dags att göra en komparativ provsmakning. Eftersom jag redan bryggt version 8 så får det vara tid för provsmakning nu helt enkelt.

140831_pale7_0004Provsmakning
Industriblank, gyllengul öl med högt fint skum som lämnar mycket rester på glaset. Bra kolsyrehalt med små bubblor i skummet. Doften är tallig citrus (simcoe) med viss maltsötma. En ren tropisk fruktighet med svagt inslag av vingummi och zoo-godis. Inga jästtoner men små rester av diacetyl. Smaken är humlebesk med lätt basilika, julgran och citronskal. Oerhört ren och frisk med hög hinkabilitet trots något hög beska.

140831_pale7_0002Den torrhumlade och icke torrhumlade är lika blanka, förutom när den ena är 8c och den andra är 20c som på bilden här. Då bildas så mycket kondens på det kalla glaset att det ser disigt ut. Med andra ord, en torrhumlad öl behöver absolut inte vara disig utan det är endast vid stora mängder.

140831_pale7_0003Omdöme
En mycket bra öl med utseende som en filtrerad stor stark. Den är inte bäst av mina pale men jag lär mig något varje gång fortfarande. Mängden simcoe dominerade första två veckorna så pass mycket att jag ville halvera mängden. Den torrhumlade varianten har helt klart en tydligare humlighet i doften och ett uns mer i smaken. Dessa skillnader har dock minskat med tiden. Jag kommer torrhumla denna öl i recepten framöver om tid finns, det blir en viss skillnad men inte natt och dag. Det ger en komplexare upplevelse bara, som ett extra skal på löken.
Jag inser att en del av sötman i doften kommer från diacetyl och det är något jag måste åtgärda. Min smaktröskel för diacetyl sänks ständigt och jag funderar på att ge WLP090 en utmanare kommande bryggning.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

7 Comments

 1. Tobias 2014-08-05

  Tjenare!
  Läste för ett tag sen ett experiment av ”The Brulosopher” där han jämför en öl där han delar grönölet mellan två jäskärl, ena hälften utan grums och andra hälften med så mycket skräp som möjligt. http://brulosophy.com/2014/06/02/the-great-trub-exbeeriment-results-are-in/
  Har testat detta själv på mina senaste tre bryggningar (en amerikansk pale ale, en amerikansk oatmeal stout & en Munich Helles) och jag har bara positiva erfarenheter. Inga konstiga bismaker, 3-4 dagars kallcrash utan gelatin och helt blanka öl. Värt att experimentera själv du som har möjlighet att göra 40-litersbatcher och splitta på två 20?

  Tack för en grym blogg!

  Med vänlig hälsning,
  Tobias

 2. Lindh 2014-08-05

  Tack Tobias jag har läst den där och tycker det stämmer med mina erfarenheter också. Men något gnager i mig när jag ser allt skräp åka ner i hinken. Det jag letar efter nu är en smidig lösning som tar bort det mesta av druv och humle. Hade jag haft en 5-7 liter större kastrull hade jag bara kokat och kylt som vanligt, väntat en timme och låtit junket sedimentera för att sedan tappa av det som är ovanför kranen i kastrullen. De litrarna som är under kan man hälla i en odesinficerad saftsil, förvara i frysen och sedan använda till förkulturer eftersom de ändå ska kokas. Jag gör så idag så kommer jag få 3-4 liter för lite i mina fat i slutändan.

  Jag är lite sugen på att göra ett liknande test för att bilda mig en egen uppfattning. Allra helst i med rubbet dvs humle också. Det blir lite missvisande att hink nr.2 då får druv och humle från en 40-litersbatch dvs dubbla normala druvet.

  En annan metod jag sett några göra är att hälla vörten på hink efter kylning, vänta några timmar och sedan flytta till ny hink och pitcha jästen. Funkar säkert bra men är ytterligare ett moment med mer disk jag inte är så sugen på.

 3. Henrik Lindqvist 2014-08-06

  Ingen jästduell denna gång?

 4. Lindh 2014-08-06

  Nej det stämmer bra Henrik. Jag trodde jag skrev om det men missade tydligen det. Tagit en paus i jästletandet men kanske främst att jag inte haft någon beställning från humlegården på sistone. Denna omgång blir torrhumle vs utan.

 5. […] Grundölets maltkomposition såg ut såhär: 6.27kg Pilsner 0.38kg Munich I 0.76kg Carapils 0.15kg CaraAmber Mäskad @ 65.5c i 1h OG: ca 1053 FG: mättes aldrig IBU: ca 30 EBC: ja gulaktig typ… […]

 6. Rune 2014-09-03

  Har du testat den här varianten? https://www.brewuk.co.uk/forums/viewtopic.php?f=3&t=42405&start=25
  (skrolla ned till mitten på sidan)

 7. Lindh 2014-09-04

  Jag kommer bara till en sida med denna text;
  Information
  The requested topic does not exist.

  Kan du beskriva vad som stod?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.