Lindhs Pale Ale (v6), jakten på min nya husjäst del 4

140619_lindhs_pale_ale_vi_0012På grund väldigt av mycket att göra med mitt företag har ölbryggandet blivit lidande senaste månaderna. Det blev en liten snabbweiss för två veckor sen vilket är tur för jag har snart helt slut på öl. Dagens bryggning är en fortsättning på husjästjakten, White Labs wlp090 San Diego Super får möta Mangrove Jack’s M44 Us West Coast torrjäst. Bägge är neutrala, högflockulerande och alkoholtåliga. US05 är nu borta som referensjäst då både WLP090 och BRY97 visat sig passa min smak bättre.

Lindhs Pale Ale
Jag blev inte helt nöjd med senaste versionen av min husale. Den blev rätt i styrkan men beskan blev fortfarande för hög och färgen, som jag tyckte var bra vid provningen, har jag nu ändrat uppfattning om och vill ha ljusare. Därför blev det en rad förändringar i receptet. Karamellmalten stryks helt förutom cara-pilsen såklart på 5%. Som maltsmaksgivare får Munich I spela förstafiol, även den på 5%. För att minska beska rejält så ströks 60-givan helt. 10-minuters-givorna drogs ner ordentligt också. Totala mängden humle minskades från 240g till 200g. Min hopstand ger en beska (ev uppjlevd) som är långt ifrån den teoretiska IBUn som Beersmith säger ligger på 13 för denna öl. Av döma av OG-provet är beskan runt 30 men vi får se när ölet är klart. Det blev premiär för Mosaic-humlen som beskrivs som Citra på steroider. Det ihop med CTZ doftade fantastiskt när de åkte i grytan.

Vattenbehandling
140619_lindhs_pale_ale_vi_0001
Jag har upplevt att min vattenbehandling gett mig lite mer beska än jag önskat så jag justerar en del även här. Jag vill ha mina 100ppm Kalcium och även öka sulfat men inte riktigt så mycket som de senaste gångerna. Därför minskade jag KalciumSulfat/Gypsum (CaSO4) från 14g till 8g för att kompensera med KalciumKlorid (CaCl). Så här designade jag mitt vatten:

Screen Shot 2014-06-19 at 10.38.12

Receptet
Bryggd 140619
På fat
OG: 1.048
FG:
ABV: 5.4%?
IBU: ~30?
40 liter i hink

6.38kg Pilsner
0.35kg Munich I
0.35kg Carapils
Mäskad @ 65c 1.5h

20g Ctz@10
20g Mosaic@10
80g Ctz@hopstand 73c 30min
90g Mosaic@0hopstand 73c 30min
2l förkultur på WLP090 och en Mangrove Westcoast torrjäst rehydrerad. Jäses i 18c

Bryggningen
En lyckad bryggning där allt gick enligt plan. Receptet kunde ha finslipats lite mer innan bryggningen men jag har ingen öl som förebild för min husale så jag vet inte riktigt vad jag letar efter.

140619_lindhs_pale_ale_vi_0002Jag hade justerat ner malningsgraden till 0.9mm förr bryggningen eftersom vetemalten är något mindre. Jag testade att köra med denna inställning och det fungerade hyffsat. Fick en löjligt hög effektivitet på 94% men även en stuck sparge mot slutet. Jag kommer gå tillbaka till 1.0mm nästa gång för är det något jag hatar förutom saftsil är det en stuck sparge.

140619_lindhs_pale_ale_vi_0003

140619_lindhs_pale_ale_vi_0004

140619_lindhs_pale_ale_vi_0005Jag fick två liter vört över före kok vilket förvisso är lite planerat. Den håller nämligen 1.040 och är perfekt till förkultur. In i frysen bara, tuta och kör!

140619_lindhs_pale_ale_vi_0006

Brygglogg
Värmer till 80c
Tappar 2c vid flytt
Sänker till 73.7c före inmäsk
4l kallvatten, ger 24l mäskvatten totalt.
68c efter inmäsk, sänker till 64.7c
En kapsyl lactol
09.05 Inmäskning
Tömmer first runnings efter 1.20 och sätter på lakvatten på värmning
Stuck sparge trots långsam lakning, ändra till 1.0mm igen
51l i preboil på 1041 ger masheff på 94%
Hopstand fick bli på 73c då kylningen gick snabbare än tänkt.
42 postboil (20+22 i hink och 2 liter extra innan kok = 1.6 efter). Total postboil på 43.5l
1049 efter kok ger brygghuseffektivitet på = 94%

Sarita fungerar okej med ger en ändå en del grums i hinken.
Kylning från 73c till 20 på 13 min.

140619_lindhs_pale_ale_vi_0007Premiär för min nya kylspiral. Den levererade som planerat och kylningen från 70c till 20c gick på dryga 10 min.

140619_lindhs_pale_ale_vi_0008

140619_lindhs_pale_ale_vi_0009Det fick bli humleavskiljning med min BIAB-påse igen. Min snabbmetod att dumpa hela batchen i hinken och lyfta påsen som vid BIAB är förvisso väldigt smidigt och i princip all humle hänger med men det blir ändå en del junk i jäshinken.

140619_lindhs_pale_ale_vi_0010

140619_lindhs_pale_ale_vi_0011Prickade preboil och OG exakt idag. Lakningen blev lite sval men det kompenserades med den finare krossgraden.

Provsmakning
140709_lindhs_pale_ale_v_0003Efter en något för kort tid på fat måste jag forcera den här provsmakningen eftersom jag inte kommer kunna kyla bägge faten närmsta veckorna. Fatkylen jobbar extra som jäskyl och jag har fortfarande inte hittat någon lagom hög fatkyl på blocket. Här kan ni först läsa om bryggningen av V6 om ni inte gjort det.

White Labs wlp090 San Diego Super vs Mangrove Jack’s M44 Us West Coast
Ljust halmgul till halmgul, spegelblank med skum som sjunker snabbt med lämnar rester. Skummet är så stabilt att det ligger kvar som ett lock om man lämnar ett glas framme till dagen därpå.
Wlp090 doftar mild humle med en ren enkel maltighet. Lite apelsin och svag örtighet. Smaken är frisk och oerhört ren med lite citruston från humlen. Väldigt låg restsötma och mycket hög hinkabilitet. Låg beska. West coast doftar lite knäckigare men även en del diacetyl. Kanske lite mer humle men den överskuggas tyvärr av diacetyl. Minimalt men ändock spår av lösningsmedel. Smaken är som wlp090 men lite smörigare, återigen… Inte alls lika fräsch men ändå väldigt lättdrucken.

Omdöme
En promenadseger för WLP090 som vinner på sin rena smak och avsaknad av diacetyl. Den jäste ut på halva tiden även om West Coast var riktigt snabb (5 dagar). Kanske att West Coast-jästen är något blankare (den är till vänster på alla bilder) men den fick två dygn mer kallkrash av diverse omständigheter som inte har med ölet att göra. Jag har tvättat lite west coast-jäst så den ska få en andra chans och se om den kan producera mindre diacetyl med lite högre temperatur.

140709_lindhs_pale_ale_v_0006Väldigt blanka öl vilket är svårt att visa när det är så varmt att det blir kondens på glaset efter bara några sekunder.

140709_lindhs_pale_ale_v_0004

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

10 Comments

 1. William Blackmon 2014-06-21

  Hej Gustav! När du kör en 10 minuters giva och sedan en hopstand, kompenserar du för det på något vis? Jag har noterat att beersmith inte räknar med att humlen som kokat tio minuter även kommer fortsätta isomeriseras under hopstanden…

 2. Lindh 2014-06-22

  Jag har gett upp med Beersmith på två områden, FG och hopstand. BS lägger bara till på steep/whirlpool-givan och inget på de tidigare. Det går såklart att räkna ut men det blir en gissning hur bra du än räknar eftersom din kylnings hastighet, kraft i koket, jämnhet i temperaturen under kylning och efter osv osv. Ett tenkeexempel skulle kunna vara att; 10-min-givan ger först de 10 minuterna IBU, sen står de i hopstand 20 min på 80C vilket ger 50% av 20 min, tillsist så tog det 5 min att gå från 100 till 80 vilket kanske gav 3 min extra ”kokande IBU”. Jag tror helt enkelt man får testa sig fram lite vilket är vad jag gör, jag gör olika med hopstands varje gång. Jag är inte speciellt nöjd med mina hopstands såhär långt då de ger lite astringens (tepåsesmak), jag måste labba lite mer med det…

 3. William Blackmon 2014-06-22

  Även om det naturligtvis är omöjligt att beräkna exakt så kunde man väntat sig en uppskattning. Och ja, kyltid vore ju fint att få knappa in i sin utrustnings-profil.

 4. Lindh 2014-06-22

  Problemet är ju att hopstandens tid inte adderas till tidigare givor. Det blir som om man haft humlen i påsar och lyft ur alla på 0-min och sedan kört hopstand. Beersmith är bra på mycket men inte IBU/FG som sagt.

 5. William Blackmon 2014-06-22

  Nej precis. Jag menar att det borde vara möjligt för programmet att räkna ett (strikt teoretiskt) värde på de alfasyror som ännu inte isomeriserats från givorna innan kokslut, och sedan applicera dessa på hopstanden. Det vore också fint om man fick specificera temperatur och kyltid. Vi får hoppas på framtiden.

 6. Smancho 2014-06-26

  Att HumleAvskilja med Biab påsen, Något du inte rekommenderar då ? ser otroligt smidigt ut, och förmodligen snabbare än med som nu en saftsil ?

 7. Lindh 2014-06-26

  Jag har bara testat att använda den precis som en biabpåse, dvs att den går i botten på hinken och täcker kanterna. I med hela batchen öl, lyft påsen. Gör man så fungerar det snabbt och hyffsat bra. En hel del skit hänger med ner i hinken. Skulle man spänna påsen ovanför hinken och tappa från tappkran ner fungerar det nog som en väldigt stor saftsil. Dock har jag väldigt finmaskig biab-påse. Har du en färdigköpt så kommer maskorna i botten vara för stora för pellets.
  Jag har inget bättre att rekommendera och jag är fortfarande inte själv nöjd med sättet jag avskiljer humle på efter koket…

 8. […] Efter en något för kort tid på fat måste jag forcera den här provsmakningen eftersom jag inte kommer kunna kyla bägge faten närmsta veckorna. Fatkylen jobbar extra som jäskyl och jag har fortfarande inte hittat någon lagom hög fatkyl på blocket. Här kan ni först läsa om bryggningen av V6 om ni inte gjort det. […]

 9. Fredrik Trotzig 2014-07-11

  Jag har precis smakat av https://alebundy.wordpress.com/2014/06/27/104-run-of-the-mill/
  Första bryggden med M44 och jag måste säga att jag är nöjd än så länge. Ingen funk eller sprits som jag upplevt med US05.
  Den får stå ett par dagar till sen blir det kallkrasch och fattappning och ett slutlig dom. Jag har hittills bara varit nöjd med vissa flytande jäster.

  Med vänlig hälsning Fredrik

 10. Lindh 2014-07-14

  Intressant! Jag jäser en ny öl med den just nu så får vi se om Diacetyleproduktionen blir mindre. Just denna variant försvann Diacetyeln efter ytterligare en vecka på fat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.