Omnipollo Näcken

Ni kanske minns Omnipollos hembryggartävling där jag och Emanuel ställde upp med Valentin Cervisia där vi kom till final. Första pris i tävlingen var att få åka till bryggeriet Siren Craft Brew  i England och brygga sin öl ihop med Omnipollo. Henok på Omnipollo sa i en intervju att alla finalister var så bra att de hade kunnat bryggas kommersiellt och att det var väldigt jämnt i finalen vilket var väldigt roligt att läsa såklart. Nu har iallafall vinnarölet ”Näcken” kommit ut på Systembolaget och då var jag ju såklart tvungen att smaka den.

140201_Omnipollo_Näcken

Ölet är en HopfenWeizen vilket innebär välhumlad hefeweizen/veteöl vilket när jag tänker efter är ganska konstigt att jag själv inte bryggt ännu, det är ju definitivt right up my alley. Vad tyckte jag då om Näcken? Eftersom jag är väldigt svag för Omnipollos öl så var såklart förväntningarna höga och även om det här inte är min favorit från dom så är det en riktigt god öl. En värdig vinnare med andra ord. Jag tycker att beskan (55ibu) var något hög/obalanserad och för att vara en veteöl som brukar ligga mellan 10-15 IBU var den kraftfull men inte överdriven. En frisk, citrusbetonad veteöl med lagom mängd kolsyra och jag ska absolut minska kolsyremängden i mina veteöl framöver då detta var bättre än vad jag brukar köra med (3 vol). Den kraftiga humlen (Amarillo, Citra och Simcoe) spelar bra ihop med jästen (Weiherstephaner 3068) och jag tycker den lilla havregivan ger en lite gräddig ton som var god. Det märks att det fått jäsa svalt eftersom den helt saknar banantoner som 3068an är så känd för, lite utrymme för förbättring där tycker jag som gillar den estern.
En bra öl som jag kommer ta inspiration av i mina framtida hefebryggningar och slutligen ett grattis till Rick Gordon Lindqvist som vann tävlingen och bryggde denna med Henok, Karl och Siren.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

2 Comments

  1. Jonas 2014-02-07

    Personligen så tycker jag den var lite spritig, det kanske är banantonen som skapar det, jag vet inte men… nja.
    Det kanske är jag eller så ska det vara så men den var långt i från min favorit. så i mina ögon var det en av de sämre jag smakat dvs. ingen jag kommer köpa igen :-/

  2. Lindh 2014-02-07

    Den är ju rätt stark för att vara veteöl. Dock kände jag ingen som helst banan o min utan det skulle jag gärna haft mer av, dvs jäsa den lite varmare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.