Sommarölsträff med Linköpings Hembryggare

Som gammal Linköpingsbo som flyttat till Norrköping kändes det inte speciellt främmande att vara med på Sommarölsträffen med Linköpings hembryggare, Norrköpings hembryggarscen är ju i princip obefintlig. SM i hembryggning kommer äga rum i Linköping och det här är gänget som ska arrangera. Jag kommer även vara inblandad, kanske framförallt som fotograf.

Sommarölsträffen är en öltävling inte helt olika SM, där hembryggare träffas och tar med sig sina egna öl som man tävlar med i folkets val, dvs alla brygder får ett nummer, man går runt och mingeldricker, pratar med bryggaren och till sist röstar på sin favorit. Den här upplagan arrangerades i Peter Pinaitis fina trädgård med partytält, grillar och trevliga deltagare/besökare. I år var det även rekordmånga öl som tävlade, 25 stycken i en salig blandning stilar. Jag och Emanuel var där och tävlade med två öl, Champagneölet Valentin Cervisia Vintage No.1 på två 1.5 liters magnumflaskor samt en back Victor SessionIPA. Bägge ölen mottogs mycket väl och det var grymt kul att diskutera dessa öl med folk som vet vad de pratar om.

Vi vann!
En av höjdpunkterna från kvällen var att höra ölexperten och ölbloggaren Magnus Bark kommentera våra två öl. Förutom spännande smakanalyser så sa han bland annat ”god” och ”väldigt vacker” om Valentin Cervisia, sånt värmer ju så klart. Och det var fler som gillade Valentin Cervisia visade det sig. Av 25 tävlande så kammade vi hem förstapris!!! Stort tack till alla ni som gillade och röstade på vår ChampagneÖl! Vi är väldigt stolta och glada över det här såklart. Planer för nästa bryggning i detta projekt är redan igång. Att flera SM-medaljörer var med och tävlade känns så klart som ett erkännande att vi faktiskt kan brygga bra öl som uppskattas av fler än oss själva. Enormt kul! Riktigt kul var det även att de kvinnliga besökarna, även en del som i vanliga fall inte är så förtjusta i öl, verkligen gillade våra bidrag. Detta trots att Valentin Cervisia är kraftfull med sina 8.2% alkohol och Victor är rejält besk och välhumlad. Plus i kanten!

Sammantaget var det en väldigt trevlig afton med massor öl- och bryggsnack, god öl och härligt sommarväder. En självklar blivande tradition! Jag passade även på att klämma och känna på både Cornelius-fat och Partyfat men har inte riktigt bestämt mig ännu, trodde jag skulle bli klokare av detta men icke då. Fyra cornys känns som ett bra antal även om startkostnaden svider lite, men det är stora rackare. Inget man tar med sig på fest så smidigt så flaskbefriad kommer jag aldrig bli inser jag. Fast det vill jag ju inte heller då det är något speciellt med att poppa en flaska och gå och sätta sig i soffan och klunka upp i glaset. Min Imperial Stout som snart ska på flaska hade jag t.ex. inte fått för mig att sätta på fat då den är tänkt att lagras i minst ett halvår.

0GL_4041 Victor – SessionIPA. Min välhumlade PaleAle som nästan tagit slut redan. Den här måste jag brygga mer av helt klart.

0GL_4042 Mikael Josefssons väldigt goda ”Intergalactic IPA” på partyfat. De är ju riktigt smidiga partyfaten men inte så bra om man, som jag, vill ha flera olika öl per kväll. Det går inte flytta kranen så lätt tyvärr.

0GL_4043 Peter Pinaitis två bidrag. Märzen är en stil jag dricker för lite av helt klart. Trevlig höstöl tycker jag.

0GL_4048 0GL_4051 Emanuel njuter…

0GL_4052 0GL_4054 Här har vi en av de två flaskorna Valentin Cervisia vi hade med oss. Värden Peter gav oss tillgång till kylskåp (stort tack) så våra kylklampar klarade att kyla den öl vi hade framme hela tiden. Grymt smidigt men vi inser ett framtida bekymmer i detta med kylning vid tävling.

0GL_4056 Magnus Bark provar Valentin Cervisia! Se fokusen i blicken. Orden ”Väldigt vacker” spelas på repeat i min skalle.

0GL_4059 Peter Pinaitis håller välkommsttal.

0GL_4066 0GL_4067 0GL_4069 0GL_4071 0GL_4073 0GL_4075 Magnus Petterson hade med sig sin ”Simpel Pale Ale”, gjord för sommarlata dagar. God!

0GL_4078 Henrik ”Wein Keller” Lindqvist, flerfaldig SM-medaljör hade med sig flera goda öl. Bland annat ”Slaka by dusk 4” Brown Ale, grymt god öl som i tidigare bryggversion tog hem guld i SM2013 i klass 7! Den här mannen vet vad han pysslar med, imponerande!

0GL_4080 0GL_4081 0GL_4082 0GL_4086 0GL_4088 0GL_4090 Här försöker jag se lite seriös ut.

0GL_4093 Och här är ordningen återställd =)

0GL_4094 0GL_4097 Icke hembryggt, direkt från Tyskland i ett märkligt fat.

0GL_4099 0GL_4100 0GL_4104 0GL_4110 0GL_4112 0GL_4114 0GL_4119 Victor och Oskar som med sin Grane Weisse (ej veteöl) visade att det går att torrgrana öl. Verkligen en smakupplevelse!

0GL_4127 Vinnarna i tävlingen presenteras.

0GL_4134 Och två lyckliga guldmedaljörer! Yippie!

0GL_4138 0GL_4139 0GL_4140 En Imperial Porter som var det enda kvinnliga bidraget!! (Bryggt av Anna Kihlstedt och Lena Brynhildsen). Riktigt god öl som även var själva förstapriset. Mer ordentlig recension och provsmakning kommer vid senare tillfälle!

0GL_4141Diplomet…

 

1040406_216320611849923_895130403_oDe tävlande. Tack Magnus Bark för bilden!

 

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

4 Comments

 1. Rickard 2013-07-08

  Det där ser ut som det var en mkt trevlig tillställning. Grattis till folkets val priset!
  Tack för tipsen om utrustning på Humle.
  Göta Petter vilka bra foton du tar jämt. Syns att du är proffs. När jag tar tar kort på t ex mat så ser det ut som hönsfoder. som bäst! 😉

  mvh/Sicken ( vilseipilsnern.blogspot.se)

 2. Magnus Pettersson 2013-07-13

  Inte bara en massa god hembryggd öl, Linköpingsbryggarna är dessutom trevligast och snyggast i hela stan!

 3. […] släpper vi vårat Champagneöl Valentin Cervisia i en Vintage No. 2. Vi vann ju förstapris och kom till final i Omnipollos hembryggartävling för Vintage No.1 så förväntningarna på […]

 4. […] 2014, hade för 10:e året i rad en sommarölsträff hemma hos Peter och Anna. Jag var där förra året och kammade hem segern men i år hade jag ingen öl färdig och ingenstans att sova över så med […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.