Ölprovning

Jag har gjort en till humleutvärdering med torrhumling med lättöl. Jag kylde ner Norrlands Guld 2.2% till 0c, hällde i 3 gram pellets (!), på med ny kapsyl och lagra i rumstemp tre dagar med lite skakande av flaskorna emellanåt. Blev alldeles för mycket humle per flaska men experimentet lärde mig en del om smaker och egenskaper på olika humlesorter. Sen har jag fått mina protokoll från SM. Min Hefeweizen fick väl godkänt men gick inte vidare till nästa omgång. Överlag tyckte domarna att den var stiltypisk med banan och nejlika, bra kolsyra och fin smak. Någon domare hittade en syrlig bismak som jag och känt men som inte är närvarande i mina senaste två Hefeweizen. Kan ha berott på jäststress, oklart. Min Pilsner däremot gick det lite sämre för men det visste jag när jag skickade in den. Omdömena pendlade mellan godkänd och knappt godkänd. Lite oxiderad skrev någon, brygg närmare inlämning. Tyvärr fick jag inte så många tips på förbättringar så till nästa gång jag vill få konstruktiv kritik ska jag skicka in utanför SM så domarna kan lägga mer tid på bedömningen. Sammanfattningsvis tar jag med mig att jag faktiskt lärt mig brygga bra öl på mindre än ett år och att jag borde vara lite mer noggrann vid flaskning för att undvika syresättning. Kul att många gillar min veteöl ändå!!

130517_001 Mikkelers K:rlek. Igen. Årets gräsklipparöl?

130518_001 Se hur grumlig Galaxy är (längst ner till vänster).

130518_002 Emanuel var pigg och glad i vanlig ordning.

130518_003

Provsmakning av Foodheads Baby Ape. Lätt disig med välavvägt skum, halvfinger högt. Fin humlearom med rejäl beska som hänger kvar långt bak på tungan. Spritsig kolsyra. God och med snygg etikett.

130518_005

Foodheads Pilsner PLZ. Medelhögt skum som lägger sig på 3mm och stannar. Svagt disig med mörk pilsnergul färg. Stickig kolsyra med en medelbeska som är bra balanserad. Låg humlesmak och ganska ren eftersmak. Påminner ganska mycket om min SM-pilsner.

130518_006

Foodheads Singular Sauvin. Hög, offwhite skumkrona på tre fingrar med disig röd färg på ölet. Fruktig doft med karamellinslag. Kraftig beska som ligger kvar länge. SingleHOP IPA med Nelson Sauvin som är bättre än mitt försök på samma sort (fast jag kokade med DME så go figure). Skum som ligger länge, inte helt ovanligt med så mycket humle. Snygg elegant smak av druva, lite passionsfrukt och björnbär. Den här skulle jag kunna dricka många av, dock inte på samma kväll =)

130518_007

Foodheads Bipolar Sauvin. ”Belgisk doft” om det säger så mycket, Kraftig smak med lite brödinslag. Medelbesk men ganska lättdrucken ändå, viss fruktsmak men inte så mycket humle. Halvfingerhögt skum. God men inte lika bra som Singular.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.